k.o.p.i

kopi tuh gambar hiasan jer... tuh masa bila nya ntah aku minum.... kat modesto spore kot.... makan free... sebab g seminar... apa yang aku nak citer nih... tatau lah...kopi ke tidak....aku lately nih... macam suka jer lah pulak kopi... tapi bukan lah macam sorang kawan aku nih....yang memang coffee lover kot... atau yang seumpamanya.... cuma lately... aku ada lah minum beberapa jenis kopi berubat..(ye ke berubat....) macam... lasidah.... red guara lah... radix...etc... bukan lah tiap hari... ikut kalau ada... jer lah....

so bila berdiet nih... aku minum kopi pepagi.... kopi biasa tuh jer... kopi o..... letak gula sket.... tiap hari lah..... kalau korang ingat aku ada citer pasal kopi tuh kan.... dolu2... aku bukan minum kopi pun...err... nescaffe tuh kopi ke... dolu2... nescaffe tak sesuai dengan aku... kalau minum pening... tapi ada 1 time masa dah keje... air kegemaranku adalah nescaffe tarik.... bleh gitu....

pendek kan citer.... a week before raya qorban.... aku sebenarnya tak sihat... sunday tuh... aku makan lebih dari biasa hari berdiet...maklumlah...hari cuti... tup2...monday aku rasa pening sgt2.... selasa gitu gak... aku g clnic dan dapat mc... masa dr check kandungan gula dlm darah.... macam aku berpuasa... padahal... aku dah makan pagi tuh... so aku pun makan lah coklat ... minum air bergula bagai.... tapi pening kurang tidak jugak kurang.....sampai lebih kurang seminggu la kot....walaupun aku mula makan bende2 yang bergula...mengikut arahan dr....

so... aku terpikir,... sebab aku minum kopi ke...??? tapi aku takde lah jawapan yang pasti... so skang aku stop lah kejap minum kopi pagi2..... sebenarnya memang ada kaaitan ke... minum kopi dengan pening nih....???? any idea...??







Comments

daela said…
hahaha...salam ziarah...hihi...mcm budak br lak sy nih...dush2...
*ayu* said…
entah la.. ada kot kaitan..
kojah said…
klu ikot sy blaja dlu ada kaitan la sis...sbb kopi ada byk kafein...
ubisetela said…
depends la.. ppl react to caffeine differently. some ppl may be sensitive to caffeine & mmg takleh minum kopi (tp caffeine bukannya dalam kopi aje, in soft drinks, chocs & tea pun ada)

tp kalau ko minum kopi regularly, do not stop tiba2. reduce the doses before u stop completely. like if u usually minum 3-4 cups per day, slowly kurangkan the number of cups before stop betul2. kalo stop tetiba, itu laaaaagi boleh sakit kepala.

ape2 pun, ko tanye dokter la.
adenium said…
daela - lps nih buatlah rutin ziarah erk..

ayu - kot ada..kot takde...hehehe

kojah - g uat research sket... bagik itu bukti...

ubi - ada mungkin jugak... sebab before tuh aku malas nak buat kopi dan aku stop kejap...

Popular posts from this blog

Catatan Perjalanan : Perjalanan ke Beijing (I)

aku dan lagu : MIMPI YANG SEMPURNA - peter pan

Catatan Perjalanan: #UKtrip2017 #Europetrip2017 - Amsterdam