Posts

Showing posts from 2017

Catatan Perjalanan: #UKtrip2017 #Europetrip2017 - England

Image
Hi semua.
Stop kejap kisah perjalanan sepi, nak share catatan perjalanan dulu. kisah cop passport thun 2017 ni. Kisah asal, nak pergi conference kat Cambridge. tapi sbb ada ticket murah yang date lain, so i aku register sebagai virtual participant je. 
Owh actually, tatau jugak bila nak pergi, then aku beli ticket sama date dengan kawan yang puluh tahun dok england yang nak balik uruskan properties kat sana. Saja nak ikut dia for few days dan kemudian travel sendiri. Bila borak-borak ngan kawan, ada yang nak join. so ada lah kawan. 
Mulanya jugak, kawan yang memang dah lama kat England tu nak lepak London dulu. tapi last minutes ada sedikit hal yang kene balik terus ke Sheffield. Tapi aku malas lah nak terus ke sana. so aku melepak di London dulu.
Owh ya, flight aku hari tu MH04, KUL-LHR. delayed jugak. dan sampai LHR jam 5pm waktu tempatan. seksa jugak duduk ekonomi seat for 13 jam kan. Dah berumur ni kene carik duit lebih lah untuk beli seat yang selesa. 
Sampai Heathrow, lepas sel…

Sebuah Catatan: 'A Lonely Journey' - II

Hi semua,

orait, jom sambung lagik. kalau nak tau, entry pertama tuh lama jugak duduk dalam draft, sebab aku terpikir-pikir, perlukah berkongsi kesah2 begini. after some times, yes, i said... why not? itu pon selepas semuanya settle. thesis pon dah submit hardbound ...
Sekarang aku dok pikir-pikir pulak, macamana nak struktur kan penulisan aku nih supaya tidaklah menjadi kesah penglipur lara 1001 malam, tetapi padat. entry lepas macam nak buat ikut tahun, macam tak menarik ajer kan. ok, aku rasa baik aku cerita ikut fasa lah.
Sebelum tu, ada sikit tips lah yang aku rasa perlu sebelum dan semasa buat PhD ni. 
i. Tanya diri sendiri kenapa kita nak buat? jangan jadikan sambung belajar sebagai alasan untuk ambik 'time-off' dari kerja. lupakan lah hansrat kalau macam tu. SERIOUSLY ... lupakan
ii. Pilih SV yang sesuai untuk kajian kita. (bukan pilih Universiti). kita nak berhubung dengan SV nih 3-4 tahun kot (mungkin lebih). risik-risik lah dulu. tapi SV pon manusia biasa, so memang…

Sebuah Catatan: 'A Lonely Journey' - I

Hi semua.

Kalau tengok tajuk tu semacam jer kan. Ok, actually tetiba rasa macam nak berkongsi kesah suka duka sebuah perjuangan yang memakan masa 4 tahun. Berkongsi maknanya kalau ada yang masih singgah membaca, jika tidak pon sekadar kenangan untuk tatapan diri sendiri aje lah hehe. 
Yeah...finally, i decided to share kesah suka duka melalui sebuah perjuangan yang penuh dengan 'sweat, tears, and blood'. yes its blood. sebab during this journey i had undergone major operation.  
Akhirnya, pada tahun 2011, aku ada kekuatan untuk meneruskan perjuangan ini. terus apply biasiswa dan alhamdulillah dapat. sebelum-sebelum ini ramai jer kawan-kawan yang tanya, bila nak sambung buat Phd? hmmm, masa tu tertanya2 jugak, layak kan aku? Sebenarnya, Selepas viva master dulu, aku memang tekad taknak dah sambung. tak tahan kot kene tembak masa viva. tapi itu lah kan, tetiba selepas 10 tahun, aku berjaya juga menamatkan sesuatu yang memang aku nak buat, tetapi pernah patah hati untuk teruskan.