Posts

Showing posts from October, 2013

Penulis Borang

Image
Perkhidmatan untuk menulis borang. Kalau dulu kat luar2 pejabat kerajaan yang menawarkan pelbagai perkhidmatan kepada orang awam mesti ada warga tua (biasanya) yang duduk di sekitar tu untuk menawarkan kidmat tulis/type untuk isi borang berkenaan. Rupanya masih ada lagi perkhidmatan tu.

Masa pergi renew passsport, buat sijil kelahiran, buat IC etc kat komplek KDN jalan Duta tu, aku terpandang sorang uncle ni kat bahagian kematian dan anak angkat. Aku pon mendekati uncle tu, borak-borak.

Saja lah kesian plak tgk uncle tuh dok sorang kat situ. Tanya-tanya dia. Kata uncle tu, skang tak ramai pon orang perlu kan khidmat dia tu. Biasa dia akan charge rm4 untuk borang biasa, kalau borang lain sket, lebih sket. Tapi tu lah, skang ni nk dpt rm10 sehari pon susah dia kata. Ada lah kdg2 je yg ok. Kesian plak aku dengar. Masa aku ambik borang kat bhgian tu tadi aku tak perasan plak uncle tu. Kalau tak boleh jer ambik servis tu, sambil sesekali tolong uncle tu. Uncle tu kata, dia pon dah tua tak…

Aku dan Lagu - Dayang Nurfaizah -Seandainya masih ada cinta

Mi kari

Image
*Ini bukan iklan. Jauh sekali dibayar*

Selama nih, dari kecik sampai sekarang mmg makan megi ayam jer. Tapi bila cuba yang nih, tetiba jd suka megi kari. Yang nih jer lah kot. Ayam pedas nya pon best. Jatuh cinta dengan megi cap nih skang. Siap stock kan kat rumah, konon untuk hari2 kecemasan. Tapi hari tak kecemasan pon belasah. Lagi best siap bawak bekal yg dlm cup, bawak gi library. Kalau takde idea nak makan apa, dan tersangat kusyuk buat keje, lps tuh makan jer mi kari nih.

Selain perasa kari dan ayam pedas ada gak perasa tomyam. Hmmm tapi aku tak cuba lah tomyam. Aku tak minat tomyam. Kalau makan pon mmg tak pernah order tomyam. Kalau ada tuh makan le cenggitu2 jer. Kalau kuah steamboat tu tomyam, kene lah makan jugak. Tapi mungkin sedap jugak kot untuk yang suka tomyam.

Gi lah carik kat kedai skang jugak. Macam mahal gak aku rasa megi nih. Tapi sedap punya pasal, apa lah sgt kan.hehe. Megi cap lain dah jatuh harga hahaha

Sent from my BlackBerry® wireless device via Vodafo…

Aku dan Lagu : Altimet - Kalau Aku Kaya featuring Awi Rafael

Hari Raya dan Qurban

Image
Selamat Hari Raya Qurban.Beraya seorang diri di rumah (aku ditakdirkan tidak sihat pulak hari raya ni) membuat aku mengingati kembali pengorbanan emak dan ayah. Sayangnya, aku tidak sempat membalas segala pengorbanan mereka.
Kalau lah ketika ini emak dan ayah masih ada, sudah tentu aku tidak beraya sebatang kara begini. Takpe lah itukan ketentuan Allah. sudah lama pon aku tak merasa nikmat beraya berkeluarga sebenarnya. Nama je balik kampong, tetapi aku tetap beraya seorang diri jugak. Aku pon dah buat keputusan, tak nak balik beraya dah kat kampong. Setiap tahun, beria aku balik kampong, tapi sebenarnya tidak ada seorang pon yang peduli. Aku tetap raya sorang gak. Tapi aku masih ada pakcik yang banyak berjasa kat Kg tu, so balik jer lah kejap pagi raya ziarah, selagi Pakcik masih ada.Bila cakap tentang pengorbanan, memang pengorbanan emak dan ayah tidak ada tandingan. Kerdilnya rasa diri ini, kerana diberi peluang hidup. Memang tak terbalas kan jasa mereka. Ntah apa lah karenah kita …

Coffee dan...

Image
Coffee! Skang rasa tak bermaya kalau tak dpat kopi nih. Biasa minum latte atau americano lah. Sesekali minum lah yang sinfulicious tuh. Eh tapi kan, skang tgh musim salted caramel. Fuhhhh memang takleh skip. Asyiklah nak order tuh hehehe.

Skang kat kedai kopi tuh banyak pisang based food. Aku suka...aku suka. Hehe. Banana choc chips muffin memang dah sah2 lah all time fave kan. Tapi ada satu lagi nih, expresso banana choco lava. Best lah. Nak makan kene tuang hot expresso atas nya, kombinasi expresso dan chocolate kat banana cake tu ... Hmmm sukar untuk diluahkan dengan perkataan... Hahaha.

Frappe pun bleh blend skali dengan pisang tau. Best kan. Na beli pisang sebiji pon ada dah skang. Rm3 sebiji . *owhh dieeee* hahaha. Tapi aku memang penggemar pisang. :)
Sent from my BlackBerry® wireless device via Vodafone-Celcom Mobile.

Aku dan Lagu :W.A.R.I.S-Rembau Most Wanted

Lagu Kampung sey hah.. :)

Makan itu memang indah

Image
jom layan gambar2 terindah di dalam episod hidup ini sejak kebelakangan ini hahah.  cucur udang. hmmm cucur jer lah, sebab takde udang. apa ke nama kedai kat AU tuh. kitorang panggil kedai dekat car wash. nampak selebet tapi sedap. kalau dtg sini gila nak pilih. goreng pisang dan macam2 kueh pon ada. crispy popia. merata gak ada jual nih. tapi yang nih makan kat alamanda. sebelum gi jumpa responden, datang lunch dulu kat sini. nih makan kat kedai apa ntah tepi jala tuh. lepas berlari SCKLM harituh. nampak macam best jer capati tuh.  nih sebahagian makanan yang dimakan kat restoren rebung chef Ismail harituh. cucur, dan nasi impit tuh. sedap. lempeng kelapa pon dok ulang2 ambik. sehari sebelum tuh makan buffet kat restoren puteri. akibat banyak makan kot buat aku pancit tengah jalan masa SCKLM haha. dinner kat restoren azura seksyen 3 BBB. grilled chicken tuh healthy. tapi aku habis kan licin semua. memang terlebih kalori lah. eh siap makan orang lain punya fries lagik hmmm. soba kat …

Jom Makan : SHOGUN (revisited)

Image
6 Oktober 2013. Meraikan orang nak konvo dan dah dapat PhD. Congratulations! *menumpang tuah orang* :)

Salmon sashimi memang wajib. Softshell crab pon. Tapi kali nih softshell crab dia macam tak best. Sushi satu pon tak makan sebb dok beriya makan sashimi. :)
Sent from my BlackBerry® wireless device via Vodafone-Celcom Mobile.

Jom makan : Marche (revisited)

Image
Marche again (and again and again..) . Selepas scklm. :p .
Grilled chicken breast. Sauteed mushroom.bread butter puding.

*makan itu indah*
Sent from my BlackBerry® wireless device via Vodafone-Celcom Mobile.