Posts

Showing posts from 2015

Catatan Perjalanan : Melaka Bandaraya Bersejarah.

Image
Salam Blog...
Seriously tataulah ada pembaca tak dah skang hahaha.
takper nak jugak simpan kenangan nih. 
takkan kalau gi jenjalan luar negara jer citer kan, gi melaka pon kene cerita. actually nih cerita awal bulan may. hmm... kan ada cuti long weekend tuh. actually bulan mei nih dah 2 kali aku gi melaka. satu tu atas urusan kerja. 

asal usul terjadi nya nak gi melaka sebab dapat jemputan kawin, so pikir2 gi jer lah. kawan aku memang siap ajak tido rumah dia, hmmm... dah alang2 cuti panjang jom lah angkut satu batilion kan. since adik aku pon setuju nak ikut. 

last minute jugak kot plan nya ni. niat asal nak try tido kat bustel tu. sekali dah fully booked!. pikir lagik, since bawak haziq, cariklah hotel yang ada swimming pool, dan dalam town. ended up with Ramada Plaza. memang betul2 dalam town lah. 

bertolak dari Kl awal dalam kol 8 macam tuh. singgah breakfast kat hentian serdang. aku breakfast makan pulut. huhh heaven. sah lah kene singgah bila gi sekolah hehehe. sampai melaka dalam k…

Teater Kena Main

Image
Korang....
tengok tak teater nih? ok... tak kesah lah tengok ke tak... tapi aku tengok... hmmm sebab tengok teater nih jugak lah aku jumpa dengan teman lelaki upahan itu, dan tetiba terus #instafamous jap mayangkelapa (ok, aku perasan). bukan itu jer, buat profile pix WA pon .. ada plak kengkawan PM hahaha.. kuatnya pengaruh teman lelaki upahan itu kan, terima kasih sahabat untuk this special birthday treats hahaha. yuhuuuu... nk cerita pasal kene main atau teman lelaki upahan ni. hmmm dah lepas midnight ni, sebab tu aku suka melalut kat sini. bagi tajuk A... aku cerita pasal X Y Z pon ok jer. actually pada waktu in, aku sedang brtungkuslumus untuk siapkan beberapa chapter draft thesis, membetulkan draft artikel untuk nak hantar kat journal dan jugak tengah carik idea untuk draft 2 atau 3 paper lagik. tapi itu semua kalau bagik tajuk A..maka penceritaan nya mesti A lah. so ada kebosanan disitu. ok...ok... berbalik pada tajuk jom.

hmmm, aku bukan nak cerita kesah kena main nih, sebab …

Whittard of Chelsea

Image
Yuhuuu...
Mehnkcerita2sket. Kesahkopidan hot chocolate. Dulu2sebelum serious berkenalandengan coffee ni, mmgmmg hot chocolate jerlah yang selalu aku minum. Kesahnyaaritukawan aku kenalkannganWhittard coffee nih. Sejuk2minumkopimmg best lahkan. Terusmcmnkbeli. So kawan aku bawaklahgikedaiWhittard ni. Rupanyaadajual hot chocolate dan tea jugak. So kenelahbeli hot chocolate sama. Tea aku tkberaparetinkminum. Tapiitulah, intant coffee tkdestok. So lambatlaskethabisstok aku. Kalautakmasukdalam tumbler, bawakgi library, then letak air panasjer. Penyakitmalas aku agakkronikskang ni. Nakmasak air pon malas. Hahaha. Siap stock ready-to-drink-coffee katrumah. Kopidalam tin lakan. Untukwaktutahapkemalasan

Jom makan: boat noodles

Image
Yuhuuuu.....Huhhh lama nyatakceritapasalmakan2 ni kan. Makannyaselalujer. Senangmasuk IG jer. Taksempatnakbercerita.Kesah boat noodles ni dahseanteroduniaberceritakan. Ada jerygtunjukkat IG. Huhhhteringinlajugaktekak ni nakmenerai. Tapimasatuadakatsubang nun. Hmmmbukankawasanjajahan. So lambatlahsketnaksampai. Citer punya citer adik aku kataadakatpublika. Owhhhhmmgesoknnyateruszasssjerperginya. Kawasanjajahankatanyakan. Ehhh ni citer tahunlepas... Hahah. Susahnk citer katnekedai  ni dlnpulika. Tau lahstrukturpublikatukan. Nkpergi<

Jom melancong

Image
Halluuuuu... uols, jom melancong nak. hmmm at this hour, aku dok terpikir bestnya kalau dapat gi jalan-jalan. pukul berapa skang? baru half past midnite. malam masih muda kan. boleh pulak tetiba pikir nak gi melancong kan hahahaha. ok, sejujurnya ada dua tempat yang aku plan nak pergi tahun ni. kata tiap tahun kene ada aktiviti cop passport kan hahaha. tapi... hmm ada tapi tau... dah february, tapi aku tak nampak akan tercapai cita-cita tu. mungkin kene dibawa ke tahun depan lah kot impian tuh. selain tempat yang dok terpikir nak pergi tuh negara maju yang dah tentu perlukan dana yang lebih walaupun tidak melibatkan aktiviti beli belah. dah tu memang kene gigih menabung lah kan, sebab tabung dah pecah hahaha. dan satu lagi kekangan yang kekadang aku rasa melebihi kekangan kewangan adalah aku kesuntukkan masa untuk menamatkan perjuangan ini. hmmmmm kalau tanya pasal melancong ni aku lebih suka pergi sendiri tak ambik package, sebab baru lah boleh buat apa saja kita nak buat kan. tapi …

Kopi : Kopi di perantauan

Image
Salam Kopi.

Masa kat sana memang aku tak lepas peluang lah minum kopi kan. eh bila cakap macam tuh rasa macam pelik jer. hahaha tak lah, aku memang hari2 kene minum kopi kan, so memang manjang lah singgah minum kopi. ni antara kedai kopi yang aku selalu pergi lah. ada lah jugak beli kopi kat treats etc tuh. tapi tuh raa macam biasa jer lah hehehe.


Nero coffee ni masuk lah beberapa kali. kedai kopi nih memang  ada merata2 lah. biasa aku akan minum latte jer. bila dah sejuk2 nih, memang kene carik kopi selalu lah kan. hmmm alasan sangat!!!

Starbucks coffee pon memang merata lah kedainya. owh ya, dalam masa yang singkat kat iverpool tuh, aku tak nampak pulak starbucks. dorang punya seasonal christmas drinks ada beza. ada chocolate drinks. tapi aku tak try pon. musim christmas gingerbread kan. so ada gingerbread latte, harus lah aku try. tapi hmmm aku tak suka lah. aku memang tak favour lah flavour cenggitu. tapi kene lah rasa kan.

hah, ni kopi kat mana dah lupa. serious lupa, ke aku mi…

Catatan perjalanan di musim sejk lagi....

Image
hah, ada lagik kesah nih. ada sket jer lagi.

Bila kita berjalan ke tempat orang mesti banyak pengalaman yang kita dapat. baik buruk. yang baik, kita contohi lah. ada banyak jugak lah yang aku rasa, patut kita cuba terapkan dalam kehidupan kita di sini.

sistem pengangkutan, memang aku sangat kagum lah. agaknya, untuk satu route tuh, berapa banyak bas lah kan yang disediakan. sebab kekerapan sangat tinggi. ini lah juga yang menarik minat orang ramai menggunakan perkhidmatan yang disediakan. kalau terlepas atau nampak sign 'not in service' pon ok lagi sebab jarak waktu nak menunggu tak lama. aku kat sini pernah jugak dulu cuba nak buat habit gunakan pengangkutan awam kalau nak keluar time weekend ke. tapi tahap kesabaran aku tak mengizinkan untuk aku terus kan niat tuh.

kalau kat sini, seriously aku takut nak naik bas express. apa taknya, aku memang pengguna tegar hi-way. fuhhhh, kalau hari2 driving kat hiway, memang aku takut giller tgk kelajuan bas. sebab tuh aku kalau nak gi …

Catatan Perjalanan : UK dan France di musim sejuk - VI

Image
Sambungan lagi... sikit jer lagi.. :)

13/12/2014 - Day 16
hari ni kira macam last day lah nak gi memana kat London nih. esok flight pagi. so lepas breakfast aku gi ke Wembley. last kopek punya shopping lah konon. kali nih naik tube dari Paddington. sebenarnya ada jugak niat nak minum Lindt hot choc kat London designer outlet wembley tuh, owh takde rupanya. kat Ashford jer ada. hmmm so beli jer lah chocolate. kat Paris arituh besar jugak kedai Lindt ni, kira siap boleh lepak minum2 lah. dekat2 la Fayette tu je.

actually hari nih dah nak check out hotel tuh. nak terus ke Heathrow. so, kena rushing jugak lah. balik dari Wembley tuh terus turun kat Bayswater, gi pekena Taza kebab sekali lagik.


Covent Garden Charlie Chocolate Factory... tapi takde jual choicolate kat sini KFC halal kat Paddington pondok telefon gan peti surat nih memang glemer lah kan

Lepas lunch, jalan2 lah sekitar Bayswater tuh, keluar masuk kedai souvenir. kalau ada apa2 nak beli last minutes kan. tapi tatau nak b…