Posts

Showing posts from September, 2009

food review : SARI SUNDA

Image
baru lepas cakap pasal gemuk... kuar pulak pasal food review kan... ok..ini adalah review masa aku g bandung dulu jugak... so.. sesapa yang nak g bandung lepas nih.. jangan lupa ye...singgah sini....
kat sini beza sket dari yang masakan padang tuh.... sebab kat sini... makan kene lah order... bukan dorang letak jer semua jenis lauk yang ada....... RUMAH MAKAN SARI SUNDA nih pun ada banyak cawangan nya..... kat kota bandung nih....

teh dan manisan itu adalah gratis ye.....
air kelapa ...
ini adalah nasi ..yang dibalut dengan daun pisang... apa ntah dia panggil....banyak woo satu bungkus tuh... untuk orang2 yang berdiet macam aku... boleh share tau...
ala2 daging dendeng.... sangat lembut dan sedap....
lupo lah plak ke bende namanya... tapi ala2 pecal gitu... best gak....
ikan apa lah anmnay nih... lupa... garume kot.... digoreng rangup... ini yang mesti diorder lah kalau kat sini ye....
ayam goreng....
bergedil
sup .....
ikan goreng cili... marveles....
sambal belacan.... bukan percuma ta…

G-E-M-U-K

huh... itui adalah satu perkataan yang cukup sensitip bagik semua pompuan.... kalau lelaki tak sensitip ke...??? tak kot... sebab lelaki nih kalau gemuk pun... lagik ramai pompuan nak kot..hhahahaha... yo lah tuh....

aku kalau puasa bulan ramadhan memang takleh kurus tau.... kalau puasa bulan lain ok... dah tuh... sebab kan aku mengambil banyak coklat sebelum puasa untuk menstabilkan hormon.... membuatkan aku naik berat... dangan buat food review lagik.... huh... aku telah sedar diri nih....

actually dah ada yang komen... kawan aku tuh pun,... dah sebut2 aku nih dah gemuk...lately... dah tuh musim raya nih... banyak makanan yang tak boleh dibuat buat tak nampak...kene nampak korang..... aku nih lemah kalau tengok makanan.....mau taknya.... g umah ayu the sun siap bertambah2 nasi minyak dek kerana... dalca ... rendang padang... ayam masak merah... tuh makan sengsorang... kalau ada teman... mau nya lagik banyak tambah... series ayu... masa u tak nampak.. i dah siap tambah... hahahaha....t…

kurma

Image
kurma.... dolu2...aku sungguh tak suka kurma nih... lebih2 lagik time skolah dulu lah....mau taknya... rupa dan bentuk kurma kat asrama tuh... sungguh lah tak menarik..... memang lansung takde feel nak makan... huh...makan pun nak kene ada feel ke....hehehehe

ini kurma fresh... ada kawan aku bagik harituh... tapi sebab dok kelam kabut... aku tak sempat makan pun.... :-( .... nak jugak rasa macam mana kan......

inni pun yang fresh gak korang... ada orang cakap... rasa dia lemak2 gitu... emmm ntah lah kan... aku tak pernak cuba.....actually kan... kurma nih banyak khasiatnya.... sebab tuh... aku skang dok amal jugak makan kurma nih.... kadang2 terlupa jugak.... tapi aku cuba lah amalkan.... untuk kesihatan....ada jugak untuk menajuhi sihir..kalau tak silap pendengaran aku lah.....jadik korang.... marilah kita amalkan.... aku suka kurma yang kering cenggini... ala2 kurma nabi pun ye... sbb yang kering cenggini.... takde lah manis sgt....
memandangkan khasiat kuram nih dengan kesihatan... …

citer lepas raya...

mesti sumer dah masuk ofis harinih kan.... so apa citer lepas raya nih... aku macam biasa... ada event plak kat sini... so... agak kebizian lah kan.... macam biasalah.... so macam mana raya korang...??? ada terlebih belanja ke... hehehehe... biasalah.. kalau time raya... ada jer yang terlajak berbelanja biasanya kan.....

aku...??? hhehehe.. aku skang kan berbelanja berhemahhhhh...hahahaha... berhemah lah sangat kan.... betul... memang aku suka berbelanja... tapi skang aku dah agak berhemah tauuu.... wahhhh kononnya kan... disebabkan bershopping di bandung arituh.... aku dapat save banyak jugak on my keperluan... ye lah... kalau kat sini... nak satu beli jeans...aku kene spent beratus2.... hah kat sana... aku rembat dua pun baru bout rm200 jer... hahh.. mau tak jimat kan... sungguh berbaloi lah...... berbaloi baloi lah..hahahahaha... motip...???? macam nak g bandung lagik... giller lah nih..hahaha

dah tuh... bru nih.... robinson buat sale giler2...aku beli henbeg time tuh...sungguh jimat…

food review : MASAKAN PADANG -SEDERHANA

Image
jom buat episod jalan2 cari makan luar malaysia plak.... ok... nih aku buat sket review tentang makan2 nih.... masa g bandung arituh.... tapi... dah msa tuh bulan puasa... so aku simpan jer dulu entri nih dalam draft.... nih dah lepasraya.... baru leh bagik korang baca.....

dah lepas2 raya nih... nak ujung tahun... mesti ada yang nak jalan2 gi bandung ke kan.....aku nih nak tunjuk kat korang satu restoren MASAKAN PADANG.... namanya sederhana.. ada banyak cawangan gak kat bandung nih..... so memang korang senang lah nak jumpa......

apalah maknanya kalau tak try masakan padang kannnn... kalau dah g bandung tuh.....

terung cili.... agak pedas bagik aku... tapi bestttt... buat aku makan jugak...hehe ini ..ala2 daging dendeng... tapi ad cili hijau tuh....
daging...macam rendang jer rupanya... nama alah tidak diketahui....
cili hijau nih.... huhhhh pedas giller.... tapi bestttt...aku yang tak makan pedas nih pun dok tambah jugakkkkkkk
ketang...hati dan pedal ayam... goreng cili....
bergedil...

hadiah....

Image
harituh kan... kat ayuthesun.blogspot.com ada contest... hah ..kalau ada contest masuk... jangan tak masuk....
kalau contest main jawab jer nih... aku masuk lah kan... kalau nak kene ada letak gambar ke... carik bende tesembunyi ke.... lumba masukkan air dalam botolke... lambat lah sket aku nak masuk.... sebab... aku bizi. heheheh.. kalau takat jawab je... soklan yang diberi..memang aku masuk...hahahaha

walaupun bukan pemenang utama... tapi aku betul menjwab sumer tau... alah... kalah sket jer... ngan pemenang utama pun... aku lupa nak letak titik kat hurif ya tuh jer... almaklumlah... lama dah tak tulis jawi... errr...sokaln kot jawi ke.... ta[i memang betul lah... aku kalah sipi jer lah... soklan jawab sumer betul... *tumpang lalu mak hangkat...hahahhh*
itu lah hadiah yang aku dapat... wahhhh suker... suker..... ini adalah men-demo-kan hadiah yang diterima... hehehehe... seb baik aku tak beli msa di promotekan oleh adik aku (ayuzuraida.blogspot.com) ... rupanya dah ada rezeki menungg…

raya...raya...raya....

apa citer raya korang...??? seronok...??? aku... raya kat kl.... biasa lah... beraya ker... heheheh.... biasa jer lah... asyik nak berkecil hati dengan orang tu jer... tapi takde isu pun..hehehe.. lama2 ..ok jugak... apa aku citer nih...???? aku nak citer raya lah..hehehehe...

raya pertama.... dok layan orang2 yang datang umah jer....dan dok layan makanan kat umah je.... petangnya... hantar adik aku ke klia... nak balik kampung.... lepas tuh tido awal.....plan nak kuar ngan kawan tak jadik....hehehe

raya kedua...mulanya plan nak g sana sini.... tapi akhirnya... g jugak lah umah ayu the sun... huh.. rendang padang tuh.. memang marverlessssss.... nak lagik bleh... sempat jugak rasa dalca yang sedap tuh... aku makan siap brtambah ye.... baliknya. ke rumah kaka BIL kat kundang... dan umah makcik aku kat ttdi.... than balik umah dan tido awal lagik... pun tak de kuar ngan kawan...

hari raya ketiga.... aku bangun awal.... dok nak layan blogging .. farming bagai... tup2 kawan aku nak balik... g…

cerita bergambar..hehe

Image
ada byk gambar yang aku tak sempat nak citer... nak buat entri khas...macam dah basi jer... so aku campur2 kan jer lah ye..hehehe

henbeg yang aku rembat tanpa pikir panjang.... sebb kat robinson buat sale giler2 arituh... kawqan aku tuh dok beli henbeg tiap bulan... aku nak wat gitu gak lah.... errr... ' baiduri.. kalau nak shopping henbeg ajak saya ye..' ..hehehe... mula kan dulu ngan henbeg yang ikut kemampuan... mana tau.. ada rezeki bleh lah pakai designer's nya plak kannnn..hehehe

ini antara menu yang kumakan ketika berbuka di baiti's TTDI.. atas jemputan MR Sdn Bhd... thanks...gambar tak sempat nak snap... sebb dok sebuk beborak ngan kengkwan yang bukan seopis... biasa lah.. kalau dh lama tak jumpa... catching up ..mcm2 hal...
as time goes by ... VOLVO ... aaku hambik gambar nih kat workshop alex....
tupperware ikea yang banyak kenangan.... rm15 ..kat sedozn ku dapat... demi meatball dan hadik beradik gbm..hahahahah...
ole2 untuk raya lagik.... thanks...
laksa... …

berbuka @ naili's

Image
dah abis bulan ramadhan pun aku nak citer pasal berbuka jugak..... actually aku teruja nak citer sket jer...heheheh... tapi layan kan jer lah kan..... aku g berbuka kat naili's ampang arituh sebab nak visit kawan aku kat ampang puteri.....

tadaaa.... actually ini lah yang aku nak citr kat korang.... ada meatball kat naili's .... siap ngan cranberries sauce tuh gak..(cranberries kot..hehehe...) ...so kat sini pun korang dah bleh makan kan... takyah g ikea... hahahah... rasa... aku tatau lah... tak cuba lagiks.....

my fren nya nasi goreng naili's special... stuffy jugak lah....
my soup ayam... bleh makan 2 orang nih... rm8
yang aku tak bleh miss...cucur ikan bilis...
emmm nasi goreng sardin... terlupa nak hambik gambar nya...






berbuka @ ikea

Image
jom lah layan citer2 berbuka puasa lagik... macam yang aku katakan lah... aku kurang berminat sgt nak berbuka puasa kat luar sangat......
kali nih... kami berbuka kat ikea....... kami tuh... adalah ayu the sun , rose ngan aku

macam citer kat blog ayu... kitorang plan before puasa... nak g minggu kedua... tapi biasalah... memandangkan ini adalha minggu last... masa ayu cakap selasa... terus jer aku on... anything comes after tuh... kira lepas tuh lah kan..hehehe....
series ayu... kali nih tak ramai sgt... nak kata dah minggu last.... sehari sebelum raya pun i penah berbuka kat ikea... selalu gak dulu berbuka kat ikea... sebab... murah..cuma .. berebut tuh... no komen lah... kadang2... lepas 15 mins berbuka baru masuk pun ada... tapi ..food jangan bimbang... memang cukup ye.. malah kekenyangan jugak..... ZOE.. ini tempat fave jugak kan...for iftar... how's fasting kat new york... :-(
antara yang kitorang grab... makan ramai2... borak2... itu yang best sebenarnya.... aku rasa.. makan s…

berbuka @ A&W

Image
best gak tau korang berbuka kat A&W..hhehehe.. actually aku malas nak berebut2 ngan orang... so g berbuka kat sini... kat kota damansara.... kat petronas tuh... senang jer.. beratur kejap..dah belh dapat......

actually kitorang... dok terliur ngan float nih... rootbeer float nih...memang takde bleh lawan lah.. sampai lepas tuh aku sanggup dtg lagik A&W nih... sebb nak beli floats semata... dan tunggu kat setengah jam...kat A&W jejantas plak....
burger nak... ayam pun nak... hah..rembat jer kah semua.....not bad gak ayam nya... sbb aku kalau bab ayam goreng nih... hanya lah KFC jer yang best... tapi yang nih not bad ye..
burger mende ntah kawan aku punya... knowing him.. memang tak suka yang ada sayur..pickles bagai nih... lebih2 lagi tomato.....
my double mozarella ... besttt... tapi sebab dah makan curley fries...ngan ayam tuh.... kene lah aku mintak kawan aku tuh tolong makan sket... provided aku lenyapkan dulu tomato tu lah...hehehe
aku lebih suka wedges atau dries biasa…