Posts

Showing posts from October, 2006

DUIT RAYA

Image
time raya ni... budak2 jer yang seronok dapat duit raya... raya tahun nih macam tahun-tahun lepas jugak, aku allocate some amount untuk sedekah pada budak-budak dan org-org tua. tapi tahun ni tak bayak.... sekadar yang mampu sahaja.... sebenarnya banyak jugak rezeki di bulan ramadhan tahun ini, tapi aku sendiri mosykel kemana aku bazirkan duit-duit tersebut.... emmm tidak berkat kah duit itu???...

anak buah aku sumer dapat amount yang bebeza-beza... apa kriteria? takde yang spesifik.... ikut suka aku jer..hehehe..... kalau aku suka... atau aku baik ngan mak bapak dorang... bsr lah amount yang dorang dapat.....

harituh... mas nak byr makanan.. makcik tuh kata takde duit kecik ke..bila aku guna 'duit kecik' nih... sempat plak nak tukar ngan aku... sorri lah makcik..... tapi yang best nya... duit yang aku tukar tuh... berbalance lagi... walaupun tak banyak.... dapat lah aku masuk poket yang memang dah nak kering tuh.... menghitung hari jer nih untuk gaji bulan ni.... bulan nih aku…

RAYA - part 2

Image
hari raya ke empat adalah hari jumaat, pagi itu aku menziarahi pusara ayah... kemudiannya mengunjungi saudara di kampung. petang nya aku mengunjungi beberapa lagi sanak saudara yang sememang nya sudah lama tidak aku kunjungi. memang tidak ada dalam perancangan raya aku tahun ini, itu pun sebab aku ikut sepupu2 yang lain beraya....

aku cuma bawak sepasang baju kurung sahaja balik, dan sudah aku pakai semalam, so nak pergi beraya hari ni, terpaksa la aku pinjam baju sepupuku, lawaq jugak. moralnya, baju raya byk2 kalau tak bawak balik kampung tak jadik baju raya la... but everything doing well...
bosan betul sepanjang raya nih... sana sini rendang... daging... ayam... tapi yang paling best... tghari tuh bila aku balik.... kat atas meja dah terhidang lauk yang memang best giller time tuh, nak tau apa.... ikan goreng, ikan singgang, tempoyak... (budu n ulam pun ada... tapi aku tak makan)... makan dengan nasi puteh... waaa... terasa nikmatnya raya ke 4 itu.... dan petang itu sepupuku masakka…

RAYA - part 1

Image
raya tahun ni aku actually ada 3 baju raya (tapi sepasang tak siap) . all them was not plan for this raya festive. but i never use it , so selamat lah untuk raya. all 3 are red-based, 1 is maroon, another 1 is pinky red and another one also in reddish colour. unfortunately i cannot find a red sandal that i want at all primavera outlet i stopped. takde rezeki. i celebrated the 1st day raya at home and my sis's house. guess whattttt .... i prepared ayam masak merah, rendang daging and nasi himpit.. (plus kuah kacang - nona punya...) ..masak tuh bukan speacially untuk raya.... cuma untuk nak makan... but then, it was hari raya... :P

on the 2nd day of raya i went back to rembau... visiting pusara mak and relatives... on my way back to kl... we had strended in traffic from our kampung all the way to kl.....

then early morning on the 3rd hari raya, i drove back to dungun. jalan clear... arrived dungun around noon. lps tu, went to Kuala Terengganu , to pick up my uncle and aunt (from mekah…

Amir Haziq (version raya)

Image
ini gambar Haziq masa hari raya pertama, pakai baju melayu hijau...... lagi satu baju tuh sama dengan kaler langsir umi dia.... hijua n kuning....

BIRU

Image
rupanya, kalau takde banyak 'problem' kerja...kerja itu membosankan... bukan lah takde... tapi tak banyak dan mencabar.. dah lama menyepi dari memblog kan diri. hari ni rasa ada masa untuk blog ni... background pun dah tukar biru... biru itu kedamaian.. biru itu... blueee... kalau dark blue damai ke... begitulah damainya hati aku skang....

walaupun gambar tuh aku ambik masa hati ini bercelaru, tapi hari ni aku teringat kedamaian ketika itu ketika hati berkecamuk dengan pelbagai persoalan......

sebenarnya aku nak cerita pasal raya... masih mood raya lah... nnt la... esok baru aku cerita... boleh tahan jugak raya aku tahun ni... dalam kepala ni ada jugak terfikir nak bercuti.... tapi projek tgh nak mula, memang takleh nak cuti... takper... akan ku tunggu.... aku pun dah mention kat boss... lps semua selesai.... aku nak cuti.... aku tak plan pun nak g mana sebenarnya.... tapi mungkin pergi negara dekat2 sini ajer... sebab tak nak membazir sgt... 2 big mission aku nak buat... pergi …

Ku Pohon Restu Ayah Bonda -September song

Ku Pohon Restu Ayah Bonda
( ...Duhai bonda duhai ayahanda

Dengarlah rayuan anakanda
Yang jauh di mata... )

Tanpa ku sedari airmata ku mengalir
Terdengar ayat suci seruan takbir
Betapa daku gembira dekat di samping keluarga
Di pagi mulia hari raya

( korus )
Kan ku sujud di kakimu bila kita bertemu
Kan ku cium tangan mu ku pohon restu
Oh maafkan daku kesalahan diri ku
Walau jauh di mata namun kau tak dapat ku lupa
Doa ku sepanjang masa agar kau bahagia
Ku pohon restu dari mu oh ayah dan ibu
Agar tercapai cita ku membela nasib mu

( ulang korus )
Kesalahan diri ku...

Dan ketenangan itu.... akhirnya

Semenjak peristiwa itu aku memang tidak tenang, ada sahaja yang tidak kena. Aku terlalu mengikut kata hati dalam segala tindakan. Banyak kesilapan dan ketidak sengajaan yang telah aku lakukan. Hati asyik teringat pada perkara yang tidak perlu diingingati. Fikiran pula memikirkan perkara-perkara yang tidak perlu difikirkan.

Aku sendiri sudah lelah dengan keadaan diri. Tapi masih jugak di situ. Semenjak itu, kali pertama aku merasakan ketenangan dan cuba menerima hakikat, pada suatu hari itu.

Pemergian Hani Mohsin aku ketahui melalui emel dan sms pagi itu, tapi aku hanya sempat berborak dengan kawan semasa jalan kaki ke tempat attachment. Tapi pagi sabtu itu aku bangun awal, dengan niat nak cari cerita mengenai pemergian Hani Mohsin (dan shopping di Metzingen). Seawal 6.15 pagi aku sudah bersarapan dan kemudian melayari Internet. Banyak ceritanya yang dapat aku baca. Tetapi hati aku tersentuh dengan statement Sarina yang menyatakan Hani Mohsin selalu berpesan jangan tinggal solat. Aku ter…

Hati yang TERUSIK

aku baru jer habis baca novel tu... ada a few phrase yang aku terasa mengusik jiwa

Lakaran hidup
Penuh dugaan
Kebahagian dijamah
Bak embun di daunan
Seketika cuma, tidak bertahan
Mungkin semuanya ketentuan TUHAN
Siapa sangka simpulan kasih terungkai
Cinta terlerai di puncak mahligai
Siapa menduga hati beralih arah
Sumpah setia hancur dan punah
Aku yang lemah
Akhirnya kecundang
Di garisan belakang
Mengertilah aku yang hidup ini
Tak seindah yang kita impikan
Yang pernah kau janjikan


Lagu rindu tidak kan padam
Alunan ingatan zaman berzaman
Dendangan irama cinta lamakah?
Yang gemersik syahdu ditelinga
Bukan pintaku perpisahan terjadi
Bukan kehendakku hubungan ternoktah
Kau pergi tanpa secebis madah
Ngilu di hati ku rawat sendiri
Andai waktu menyatukan semula
Harapan, impian dan cinta
Akan kubina kasih dulu
Biarlah dua hati kembali
Bertaup menjadi Saturday

Nia Azalea

WARISAN

Disini lahirnya sebuah cinta
Yang murni abadi sejati
Disini tersemai cita cita
Bercambah menjadi warisan

Andai ku terbuang tak diterima
Andai aku disingkirkan
Kemana harusku bawakan
Kemana harusku semaikan cinta ini
Betapa
Dibumi ini ku melangkah
Keutara selatan timur dan barat
Ku jejaki
Aku
Bukanlah seorang perwira
Gagah menjunjung senjata
Namun hati rela berjuang
Walau dengan cara sendiri
Demi cinta ini

Ku ingin kotakan seribu janji
Sepanjang kedewasaan ini
Ku ingin sampaikan pesanan
Aku lah penyambung warisan

Majlis Berbuka

Image
MIMOS invite us for berbuka puasa at Le Meridien. A lot of choices. Roti jala, roti John, grill lamb, bubur lambuk, rojak buah, pengat keledek and many more, just name it. Tasty! I’m not too fussy with the taste. As long as the taste not too lousy. I go for varieties. Some may always complaint bout the taste more. “my nenek’s rendang is nicer, etc”

If not by invitation, I don’t think I will choose Le Meridien. It cost RM 138++ per person ( about RM 150) huh! My shopping list getting longer, I better don’t spend much on food.
Thanks MIMOS for the invitation. Next berbuka invitation will be from another vendor.

Kad Raya

Image
I am very busy! Damn busy! Problem with my email system, luckily our new project going to be launch soon. I really hope my new baby will running as what we planned. Today I start work as early as 7am! I don’t mind as long as everything turning out fine really soon. So lately, I m a bit moody sometimes. Byk bende kene pikir!

Today something cheer me up. I received my first kad raya. (Ada jugak yang sudi hantar). It was from Zuril. I never know Zuril. I enjoy reading ‘langitmalam’ blog. Thanks Zuril.

I also prepared some kad raya for friends. One of course to reply to Zuril.