Posts

Showing posts from September, 2007

Jamuan Mata

Image
bulan puasa ni... kalau takde kerja dok browse resepi jer kerje...macam lah masak pun...gambar2 nih aku ambik dari hanieliza fotopages.... menarik...siap ada resepi lagik...



my fav seafood, simple jer sotong goreng kunyit







sambal goreng ikan bilis dengan tempe, macam senang jer nak buat, tapi aku tak pernah cuba







nampak menarik dan sedap...tapi mesti leceh sket nak buat nih,kalau caramel yang biasa tu tau lah camner nak buat




kueh nih memang aku suka, last year ada gak aku beli,tp thn ni tak jumpa lagi...





kuah rojak betik ni, kalau tengok resepi senang jer, kalau try tatau lah jadik ke tak.. tapi aku selalu suruh kazen aku buat n frozenkan, bila nak makan defrost jer.. masih ada stok dlm fridge..hehehe



bubur lambuk terengganu.... kalau kat pasar ramadhan kat kl nih bleh jumpa ker yang evrsion nih erk???





asam pedas... yang nih bleh lah kalau nak masak sendirik..



cucur udang...1 of my fav those days... rindunya nak makan yang mak aku buat...macam masa kecik2 dulu...




yummy.... kaler pun menarik jer.…

Harapan Ramadhan

Ku mengharapkan Ramadhan
Kali ini penuh makna
Agar dapat kulalui
Dengan sempurna

Selangkah demi selangkah
Setahun sudah pun berlalu
Masa yang pantas berlalu
Hingga tak terasa ku berada
Di bulan Ramadhan semula

Puasa satu amalan
Sebagaimana yang diperintahNya
Moga dapat ku lenturkan
Nafsu yang selalu membelenggu diri
Tiada henti-henti

Tak ingin ku biarkan Ramadhan berlalu saja
Tuhan pimpinlah daku yang lemah
Mengharungi segalanya dengan sabar
Kita memohon pada Tuhan diberikan kekuatan
Ku merayu pada Tuhan diterima amalan

Selangkah demi selangkah...
Dengan rahmatMu oh Tuhanku...
Ku tempuh jua

Ramadhan

dah setengah bulan berpuasa.... sekejap jer rasa.... orang dah mula sibuk nak buat persiapan raya.... aku skang memang tak pernah kesah semua tu.... aku sendiri tak tahu bila aku nak balik raya... mungkin malam raya...pagi raya... raya kedua .... belum pasti.... macam tu lah adat orang tidak ada keluarga....

bulan puasa tahun ni aku dok sengsorang jer... tahun lepas dok ngan adik aku.... so far...sepanjang ramadhan ni aku berbuka sengsorang jer kat rumah...baru dua kali aku berbuka kat luar... sekali kat johnny's steamboat... dan minggu lepas kat umah adik aku... sebab ajak WHN berbuka kat situ....

hari ni aku plan nak berbuka kat umah adik aku lagi... nak pergi pasar ramadhan... kalau sengsorang memang aku tak pergi lah.... then tomorrow berbuka dengan kawan2 sekolah dulu... minggu depan jadual aku untuk berbuka puasa kat luar dah penuh... everyday...

isnin: Hilton KL
selasa: Baiti @TTDI , and another invitation to Hilton KL again... but i'll opt for Baiti
rabu: JW Marriot Putraja…

Ke Makam Bonda

Kami mengunjungi pusara bonda
Sunyi pagi disinari suria
Wangi berseri puspa kemboja
Menyambut kami mewakili bonda

Tegak kami di makam sepi
Lalang-lalang tinggi berdiri
Dua nisan terkapar mati
Hanya papan dimakan bumi

Dalam kenangan kami melihat
Mesra kasih bonda menatap
Sedang lena dalam rahap
Dua tangan kaku berdakap

Bibir bonda bersih lesu
Pernah dulu mengucupi dahiku
Kini kurasakan kasihnya lagi
Meski jauh dibatasi bumi

Nisan batu kami tegakkan
Tiada lagi lalang memanjang
Ada doa kami pohonkan
Air mawar kami siramkan

Senyum kemboja mengantar kami
Meninggalkan makam sepi sendiri
Damailah bonda dalam pengabadian
Insan kerdil mengadap Tuhan

Begitu bakti kami berikan
Tiada sama bonda melahirkan
Kasih bonda tiada sempadan
Kemuncak murni kemuliaan insan

Usman Awang

hari ahad lepas aku menziarahi pusara emak di rembau. sampai jer kl aku dapat call kazen aku yang trg plak meninggal. terus aku shoot ke dungun dengan another kazen. so sempat jugak aku menziarahi pusara ayah. Al-Fatihah untuk arwah emak, ayah dan kazen a…

bAby jIq @ AbAng jIq

Image
i have nothing to say here, or i would rather say no time to write, so ...to keep my page updated n gloomy... share some pix of my beloved haziq... it was taken last week... at nearby playground...the most happening place for him..

Jiq the kitten
i'm on my 'bike'... vroooooommmmm

the slide... my targeted stuff...

what i'm gona have next... slide again..??? jiq was seriously thinking..

introducing jiq with umi....

on the tube slide


on the tube slide again...