Posts

Showing posts from May, 2013

Multi Purpose

Image
Bilik study aku skang dah jadi bilik serbaguna. kalau dulu adalah lemari baju. tapi dah angkut letak bilik lain. tak best lah bilik study lemari baju pon ada kan. tapi skang, hmm dah jadik pelbagai guna lah jugaknya.

mematuhi tujuan asal lah nih kan.
pon sama, masih mematuhi fungsi asal.
tadaaaaaaa. bilik study pon dah jadik bilik sukan jugak. kalau tension, atau terasa gemuk *memang gemok pon* so buat2 lah bersenam sket. kasut tuh memang skang dah dikhaskan untuk indoor jer. memang lah kalau takat nak angkat dumbbell tuh tak payah pakai kasut. tapi kekadang aerobics pun buat jugak. ikut youtube Jillian Michael, :p 
dan jugak dah jadik bilik untuk melelapkan mata jugak. padahal, bilik tido setengah jengkal jer pon. walaupon jarang lah tido kat sini. tapi kekadang tertido jugak.

hmmm nanti apa lagiklah funsi tambahan erk. makan jer tak kat dalam bilik nih. paling hebat minum jer lah.
owh ada lagik fungsi tambahan. bilik tayangan. dok tengok cerita kat tonton, kat TV1 online atau mana2…

Candy Buffet

Image
Candy Buffet. nih untuk birthday haziq hari tuh. biasa lah, birthday boy meamng nak tema CARS lah kan. aku pon tetiba ada idea nak buat candy buffet nih. kalau nak tempah memang mahal lah kan. walaupon tak creative. aku buat jugak lah. dalam kebizian tuh sempat jugak lah buat homework sket2 untuk candy buffet nih. tapi tuh lah kesuntukan masa jugak sebenarnya. ada lagi lah apa yang dok plan dalam kepala tak terlaksana. grab jer mana2 candy etc yang sempat.

memula nak gi carik stickers. tapi bila tengok banyak magazines cars haziq, so dapatkan gambar dari situ jer lah. 


tak jumpa carik paper bag kaler putih, hmm kaler coklat pon ok jerlah untuk buat treat bags. kalau kaler putih cantik sket kot nak tambah dengan sketch image cars tuh.
dah satu hal jugak buat homework nak kenal watak2 dlm cerita CARS nih. mau tak nya aku kenal lah 3 4 watak jer pon. tapi takper lah, sesekali. 
puas hati gak lah buat sendirik nih. walaupon keseniannya kurang dan tak terserlah. satu lagi cabaran adalah n…

15 Things You Should Give Up To Be Happy

Image
Here is a list of 15 things which, if you give up on them, will make your life a lot easier and much, much happier. We hold on to so many things that cause us a great deal of pain, stress and suffering – and instead of letting them all go, instead of allowing ourselves to be stress free and happy – we cling on to them. Not anymore. Starting today we will give up on all those things that no longer serve us, and we will embrace change. Ready? Here we go: 1. Give up your need to always be right. There are so many of us who can’t stand the idea of being wrong – wanting to always be right – even at the risk of ending great relationships or causing a great deal of stress and pain, for us and for others. It’s just not worth it. Whenever you feel the ‘urgent’ need to jump into a fight over who is right and who is wrong, ask yourself this question: “Would I rather be right, or would I rather be kind?”Wayne Dyer. What difference will that make? Is your ego really that big?
2. Give up your need f…

All about FOOD

Image
Hallu! blog nih dah macam menyepi jer dari aktiviti makan2 kan. owh, itu tidak bermakna ai tak makan. cuma biasalah ai dah agak takde masa nak update. kalau ada masa sket2 tuh malas pulak. *alasan yang sgt universal*
walaupon mulut nih berzikir nak kurus. makan tetap makan. takperlah penurunan yang lambat pon janji makan best. hehehe. sebab tuh aku malas nak guna mana2 produk yang kene kawal itu kene kawal ini. yang kene kawal adalah jumlah kalori. walaupon, hmmm, asyik jer lah terbabas jumlah nya. *eh tapi aku taklah kata takleh nak ambik produk2 tuh. ikut suka korang lah. aku invest kat masuk event larian dan beli kasut sukan etc.*


atas: nasi kerabu. boleh share dua orang. dan ini memang aku share lah nih. (rm22, kalau tak silap)
bawah: set sate (rm12, pon kalau tak silap)
makanan nih kat SERAI, PARADIGM MALL. nak datang lagik sini. ada nak cuba beberapa makanan lagik. Nasi Ambeng nya pon macam menarik. jommm saper nak gi roger yer.


mille crepe cake. dah lama teringin nak cuba. ska…

Birthday Haziq

Image
Tahun nih celebrate birthday Haziq pada 18 May. Tahun nih buat minum petang jer. Memula emaknya nak masak jer mee dan meehoon. tapi aku dengan pantas mencadangkan untuk order jer. hehehe. so order lah mee goreng, dan 2 jenis bihun. tapi haziq dok sebut2 nasi lemak jugak. hehe. makanan tempat kat orang yang sama gak, untuk 3 tahun dah nih.

pagi tuh, adalah aunty ngan kazen haziq dtg nak tolong masak, sebab ingatkan umi haziq nak masak. end up, the cousin pon tolong aku hias2 jer lah. actually ada sorang kazen haziq memang dah diimport tido situ lagi hehe.

so cepat lah sket kerja2 menghias dan banyak lah idea yang dtg secara tetiba kan. kereta control yang besar tuh pon pinjam cousin haziq punya, just untuk letak hadiah2 jer.

tahun nih haziq banyak dapat alatulis, dan baju. tumbler etc. kira dia happy lah semua barang sekolah. ada jugak lah toys satu dua ketul. kalau setahun dua dulu, kalau dapat hadiah stationary haziq tatau nak buat apa. masa tuh tak sekolah lagik kan. skang bila dap…

Biggest Loser Challenge with Wardina (By Kevin Zahri)

Image
The Biggest Loser Challenge. Bila terbaca jer pasal ni terus teruja nak join. Actually program nih bukanlah macam isihat yang jugak dianjurkan oleh Kevin. Ini lebih kepada usaha sendiri. sebab kita tak jumpa the contestants sampai lah ke akhir cabaran nih. initially i was a 6 weeks challenge, due to GE13, jadik 7 weeks. 
aku memang nak sangat kurangkan berat badan nih. siapa taknak kan. buat lah jugak sendirik2, tapi susah jugak nak turun dengan consistent. competing with myself memang susah. kalau kita compete dengan orang tuh, at least bergerak lebih sket lah jarum weight scale tuh (eh, i guna digital weight scale lah hehe). 
so niat memula nak masuk cabaran nih just nak motivate diri jer. sebab kadang2 asyik tersasar jer matlamat tuh kan. tapi bila dah dengar taklimat Kevin pada registration day tuh, terus set dalam kepala nak turun 6kg supaya boleh join dinner dengan para pemenang. tapi bila balik rumah, terus jadi tamak. terasa nak jadik champion untuk menang RM2000. menang cash…

10 Actions that Always Bring Happiness

Image
It’s important to make someone happy, and it’s important to start with yourself.  Happiness is not something you postpone for the future; it is something you design into the present. Starting today… Appreciate what you have. – If we counted our blessings instead of our money, we would all be a lot richer.  Happiness is there if you want it to be.  You just have to see that it’s wrapped in beauty and hidden delicately between the seconds of your life.  If you never stop for a minute to notice, you might miss it.  Focus on things that truly matter. – The simple fact that you are even here, alive, on this planet is a divine miracle, and you should not spend the time you have being busy, being miserable.  Every moment you get is a gift, so stop focusing on unhappy things, and spend your moments on things that truly matter to your heart.Define your own meaning of life, and pursue it. – What is the meaning of life?  Whatever you want it to be.  Don’t fear failure; fear a lifetime of mediocr…

Hello Isnin

Image
Hai uols! apa cerita hari nih? hari nih aku memang takde mood langsung nak belajar * whooppsss! * bukan apa, bende yang di plan nak buat belum dapat so, malas sungguh nak ubah plan . ALasannnnnn!!! 
gambar kat atas tuh adalah group photo untuk biggest loser challenge bersama wardina. nanti aku buat entry pasal tuh ye. hari nih nak merapu-rapu jer dulu. 
dah lama tak menulis merapu kan. *eh, ye ke?* ada orang tanya, kenapa lama tak update. actually kebizian satu reason lah, tapi kalau nak menulis sesikit tuh boleh jer. tapi, hmmm ntah lah. actually ada beberapa yang terkumpul kat draft tuh. sebab aku rasa macam malas nak buat entri tuh. tetiba aku rasa takut entri tuh buat korang menyampah plak. aku ada tulis pasal GE13 baru nih. walaupon bukan lah aku buat analisa politik, tapi sebab tgk keadaan 'perang' pilihanraya kat Facebook aku rasa, tak payah lah upkan entri tuh, walaupon entri tu langsung takde berbaur politik. hahaha
baru nih ada artikel yang mengatakan org yang uploa…

Happy Birthday Haziq

Image
Happy Birthday Jiq.
Actually 4 Mei hari tuh. Tapi sajer baru nak upkan entry.

Malam sebelum birthday, ken main bgtau mak dia, nak tido awal, sbb esok kene bangun awal, nak ikut bapak eh gi beli ais, gi ambik makanan yg ditempah. Sbb dia ingat sabtu tu lah jugak nak buat party nya. Bila cakap bukan hari tu, apa lagi, menangis lah kan.

Mmg mak eh sibuk lah buat preparation, biasa lah tiap tahun, bila mei jer, mula lah sibukkan. Dah sama nak sambut teacher's day jugak bulan mei, so macam2 lah emak nya tempah barang2 unt goddies. Tapi tahun nih buat unt kawan2 haziq dan sedara terdekat jer. Tahun lps habis satu flat jemput hah. Ai jugak kelam kabut. Hahaha

Tahun nih dia nak sgt pencil warna. Dah tatau nak apa kot kan. Aku plak tak jumpa yg 48 batang, beli jer lah dulu yg 36. Suka lah dia. Tetiba maklang nya dah belikan yg 48, tp belom pos jer. Haziq tatau nih. Dah dpt nnt sure tak pandang dah yg aku bagi tuh hahaha.

Aku terpikir nak belikan jam SWATCH jer. Tapi acik baru lagi be…

aku dan lagu : Rembau Most Wanted - WARIS

Image

Xterra Malaysia 2013

Image
Xterra Malaysia 2013. Your dirty weekend.
Pengalaman pertama untuk trail running. Aku nih trekking pon pernah sekali dua jer zaman dolu2. Tetiba nak join trail running kan. Seb baik berkawan dengan seseorang yang sgt adventure, so terjebak lah jugak aku skali.

Xterra nih ada triathlon. Owh, aku mmg tak mungkin lah nak lakukan itu. *cepatnya mengalahkan* sebab aku boleh swim pon dlm kolam renang yang tenang jer. Kalau dah ramai2 dan competing each other, no komen lah. Berbasikal pon satu hal. Berbasikal kat jalan rata kurang lah masalah kot. Tapi, kalau dah bukit bukau tu, tak boleh komen lah selagi tak cuba. *ada niat nak cuba ker nih?*

Untuk Xterra ni, aku join 5KM trail running jer. Seronok jugak. Berlari dlm hutan, semak samun. Naik turun tanah yang berselut. Naik turun bukit berbatu. Mengharungi lopak air. Aku takut jatuhhhhhhh! Dah pernah jatuh teruk dan masih berkesan sampai skang, so minda masih lagi dibelenggu oleh perasaan takut.

Aku mmg tak pikir ada lopak air bagai.…