Posts

Showing posts from January, 2010

ria ria berzama haziq

Image
petang-petang jumaat nih..kita relaks..layan haziq jr lah ye.. skang.. bukan main lagik lah... kalau ke sini kan.. nih yang malas nak ajak nih... dah achik nya nak shopping...dia pun sibuk lah nak main....
oh ya ... belum register skul lagik.. tapi dah pandai mengeja... antaranya...
'ting..ting..ting....puting'
'CIMB..baby..' ..
abis camner.....????
masa dok bawak haziq nak main segala nih... singgah lah gak kat toys section tuh kan... dah si haziq semangat nak main jer... takde dia nak heran toy pun... siap dari kuar car cakap....'along...haziq taknak garut garut..aziq nak main jer...' maksud dia.. dia tak nak buat pangai lah..... tapi aku seret jugak kat bahagian toys...sebab kan situ ada books... so.. nak carik kan lah buku cartoon ke hapa kan... manjang jer taknak nih... taknak garut lah katanya kan..so terus gi kat mende alah bawah nih jer lah...
tapi..rupanya.. bila dah nak balik... dia baru sedar takde beli haper2 kan.. bleh tetiba haziq kata.. 'along.. az…

cabaran...

Image
korang.. aku ada satu cabaran nih... cabaran untuk kuruskan badan... hahahha...itu jer lah aku skang nih... tak habiss habissss... selagik tak kurus..hehehehe... seronok kan.. kalau ada orang yang bagik target ..nak tgk kita kurus... ala... tak semestinya suami.. tunang ..atau kekasih hati... I M A SINGLE LADY ye... hehehe.. tak kesah lah kan.. asalkan ada orang yang nak kita nampak cantik..hehehe...
sapa orang tuh... emmm sorang x boss aku..(nak jadik bakal boss balik ke...??hehe) ... dulu.. penah jadik boss aku kejap... bila dia kembali ke sini.. dah jdik boss besar.. tapi..kalau orang dah memang baik.. memang tetap baik lah ngan kita yang tak berpangkat nih kan... :D ..
boss aku nih.. cukup lah tak puas hati... dengan keadaan aku skang nih... ' dah kembang sgt ni..' ala2 gitu lah cakap nya... adoiii.. tak tenteram hati nih...sapa yang suka dicakap begitu dengar cenggitu kan...
dulu.. masa aku tgh cuti belajar...sambung buat masters degree... aku adalah sgt kurus... weiii bila …

aku dan lagu : sejiwa

aku dan lagu nih... emm .. takde kaitan ... tapi... banyak2 lagu spring..ini lah lagu yang aku paling suka kot.... dari dulu... sampai sekarang... bila time2 berjiwang dulu... lagik lah suka lagu nih... bila dah tak jiwang skang pun..suka gak lagik lagu nih... so... layan jer lah erk korang... heheheh



Pada irama ku berpesan
Lagu ini ditujukan
Padanya yang Tersayang

Kasihku kau pernah dipersia
Lalu kubawa cintaku
Sebagai penawarnya
Biar lukamu masih terasa

Sesaat engkau tidak ku temu
Bulan seakan pilu
Tiada dapat beradu

Begitu jika engkau membisu
Badai jauh dilautan
Tiada ketepian
Sebegitu cintaku padamu

Usahlah cinta dibawa bersama
Ditenggelami mentari di timur
Gelap gelita tiada bercahaya
Ku tiada berdaya

Inginku selalu di sampingmu
Tiap waktu siang melambai malam
Bagaikan senja denyutan cinta kita
Penyambung hadirnya

Akan ku bina istana bahagia
Menjadi lambang kasih berpanjangan
Hentikan airmata pedih kenangan
Yang mencakar perasaan
Mekarlah bunga cinta
Seharum wangi kemboja
Mekarlah bunga cinta
Di taman kita se…

breakfast @ mamak..

Image
adoii.... minggu nih.... sepnajang pagi dok tunjuk gambar makanan kan... ntah haper2 jer.. tapi tak eksah lah kan.. dah itu memang kesukaan aku... so layan kan jer lah.... aku pun tatau nak citer apa.. rasa mcm tak menarik jer... citer makan.. huhhh.. blink blink jer idea nak citer.....jom kita layan 3 jenis makanan utama bekfest kat kedai mamak....
capati... nih kira healthy lah... sebab not oily.....kalau ada kari best...huhh..mavelessss... tapi jgn melahap kari banyak2 plak.. tapi yang kat atas tuh..siap ngan kuah kacang hijau...emm aku pun tatau lah... tak minat lah aku...
roti bommmm... nih famili roti canai lah,.... tapi lebih sinful... sebab adoii... minyak.. bleh terus buat badan naik nih... oohhh tidakkkkkkkk tapi rasa secubit macma best gak ... kalau dah sejuk mesti tak best dah tuh kan... kalau panas ok lah... sebab garing....
tosei.. huh... ini memang aku layan.... siap dengan chatney... 2 jenis lagik.. kalau makan tosei takde chatney... tak lengkap rasanya.... tosei pun m…

peribahasa : tiada beban batu digalas

korang penah dengar tak peribahasa nih... emm aku dolu2 .. ayah aku lah selalu guna peribahasa nih kat aku... selalu jugak lah..kalau aku dok pikir nak buat keje yang bagik ayah tak mendatangkan faedah... terutama kalau sesuatu itu... kalau buat tak akan memberikan kebaikan pun.. tak buat pun tak apa....masa tuh.. bila ayah kata " takde beban batu digalas"...aku tatau pun tuh peribahasa tau... mungkin it;s just a word ... nak bagik perumpamaan kat aku ker...tapi bila dengar lagu nikki dan zahid ..cara mu tuh.. oh...memang ada rupanya ye.... :D ..

Zahid:
Hey Nikki! What?
Wo..tiada ku sangka begini jadinya
Lembut lidah manis kata semuanya dusta
Diperdaya janji semua kosong belaka
Masa dan tenaga disiakan begitu saja
Rupa parasmu buatku tertawan
Lenggang lenggok pinggulmu
Yang jadi bahan tatapan
Yang ku inginkan kejujuran
Tapi pembohongan yang kau berikan
Seperti peribahasa
Tiada beban batu digalas
Tanpa cintanya diriku kini bebas
Ku berserah semuanya pada Mu Tuhan
Setiap yang berlaku pasti da…

mari memasak : laksa utara

Image
kita belajar masak lagik yuk...hahah...kali nih...laksa utara ye... aku bukan orang utara pun... tapi...dah tanya orang...tgk orang buat... cuba buat... lelama... menjadik lah kan... seriesly... taklah susah sgt... tapi remeh jugak lah bagik aku... but kanker MASAK tuh fave aku... (masak dan makan kan saling berkaitan :P )... tapi jgn lah korang expect bleh rasa... macam the best laksa yang korang jumpa kat utara... but boleh makan.... dan... hish.. takkan aku plak nak puji aku masak... lebey sudah...
aku suka kalau buat dengan ikan sardin..so..pepagi gi pasar tani gi beli ikan sardin... gighkan.. bahan2 lain... adalah bunga katan..daun kesom.. asam keping... garam secukup rasa...yang ulam atau sampingan nya...ikut selera tekak korang lah jugak... aku letak timun..salad(yang nih main taram..)ngan telur... abis tuh,...kalau kene letak ulaman lain... tapi korang tak suka nak makan... nak buat haper...membuang jugak sudahnya kang....rebus lah ikan tuh... dan buang tulang... then aku blend…

gambar mencerita kan segalanya..???

Image
kita lebih suka tgk gambar kan... dari membaca... sebab gambar boleh mencerita kan segalanya... tapi.. kadang2 dari gambar jugak lah..kita tersalah tafsir...tuh yang kengkadang jadik citer lain kan.. :P...kadangkala lebih banyak interpretasi yang kurang tepat......

tapi itu mende biasalah..selagi ianya tidak tersasar jauh kan.. hahaha.. seronok jugak... bila kita post gambar jer.. ada yang meneka neka neka... best jugak kan..


i. ada gambar aku dengan bikes...(bikes ok... not bikers lagik tuh...) ..end up.. ada plak yang cakap aku ada pakwe biker.. wahhh... i wish..hahahaha.. tetttttttt.... dan lagik best... siap pulak cakap aku dok naik motor ngan biker (yang kononnya pakwe aku tuh..) siap peluk2 bagai......hahahahaha... melampau nya.. perception...adoii lah... tapi nasib baik dia cakap cenggitu dengan aku lah kan.. so no hal lah bagik aku... jgn jaja cerita tak betul dah lah....
ii. aku tempek gambar aku dengan ngan my fren's beemer... dushhhhh .. terus kawan aku haris comment.. &q…

makan sana sini...

Image
seperti biasa ye korang.... tak sah lah kalau tak letak gambar makanan.. aku dan makanan... kan dah sebati... al kesah..kat opis aku skang.. kalau ada majlis macam org nak tukar keluar ke.. atau sesaja nak makan2..kitorang buat lah potluck..senang citer.. sudah nya,,, memang mewah lah makanan... so minggu lepas ada lah buat untuk dua orang yang tukar keluar... hah.. sekali.. rezeki.. sampai ke tengahari.. maksud aku.. makanan untuk sarapan dan lunch... sebut jer..semua ada....aku ngeri.. sebab dalam proses mengurangkan kadar pengambilan makanan kan..heehhe... ayat sopan...

itu adalah SEBAHAGIAN dari menu bfast..mau aku tak ngeri..so aku turun join kejap jer... dan cepat2 naik..ehehehe.. menu lunch adalah tak dapat disnapkan gambar..sebab ahkak tak join makan... hehehehe
untuk aku yang memang suka memasak nih.. tapi kalau hari kerja.. adoii.. susah jugak lah..aku nak komit kalau pepagi nak bangun masak.... dah plak tuh..aku banyak umah skang.... kalau balik umah no 1.. dan no 2 bleh lah …

free... memang aku sukerr...

Image
meh nak citer pasal minyak plak... tak kesah lah korang guna minyak apa pun... aku guna petronas.... dah aku guna petronas... petronas lah kan... terpulang lah memasing.. sebab kalau aku tukar yang lain.. atau korang tukar yang lain ke... bukan bleh dapat free pun kan... kenapa aku guna petronas.. aku pun tatau... sebb umah yang aku sewa masa memula ada car dulu dekat ngan petronas kot.. emm tak jugak.. sebelah petronas tuh ada jer minyak cengkerang.. apa2 lah...

kad kat atas tuh... kad mesra yang baru.. kot2 lah ada korang yang tak tahu kan... ada ke... aku nih kan... loyal.. bukan kat minyak jer.. apa sahaja lah.. aku sungguh loyal.. orang jer yang tak loyal kat aku.. tetiba kan....so.. biasalah.. kalau ujung tahun.. aku dok redeem points bagai kan... sapa nak bagik kan... nilai ada lah tak kesah... YNAG PENTING.... FREE....aku nih.. yang berpendapatan seciput nih.. kalau time gaji... budget sesiap... so termasuk lah untuk TOL DAN MINYAK... penting tuh korang... kang tak bergerak pl…

owwhhh..sudah isnin...

dah mula bekerja kembali kita erk hari nih... how's your weekend korang.. aku..?? orait lah.. not so bad... beraktiviti jugak lah... takde lah dok ngadap dinding sahaja...atau tidooooo sepanjang hari....

seawal jumaat malam..dah tolong gi shopping benbarang dour untuk adik aku... dah tuh..singgah manjakaki.. untuk buat foor refloxology sket... best nya rasa.. wpun 30 minit sahaja....

seawal pagi pagi sabtu... wahhh..bangun awal nih... beriadah... jogging sket...kat taman lembah kiara... TTDI... haziq pun nak ikut.... bawak lah jugak.....lpeas tuh.. punya lah penat.. ketidoran... hahaha.. bangun tido.. dapat sms jemputan kawan lama... yang dah lama tak jumpa... almost 20 tahun kot.... ada kenduri kesyukuran... kat area umah my sis jugak... kene pergi nih... sebab dah lama sgt tak jumpa dia.. dan nak sgt jumpa....

sunday... hahah... back to my tidor again... walaupun... ada banyak kerja yang nak kene settle kan... tapi... tak berkesempatan lah pulak.... sebab..amat keletihan dan kemala…

perlu ke tanya soalan seumpama itu lagi...?.

pesanan sebelum korang baca entri nih.... hehehe... ini bukan entri emo ye... tapi this is for someone ...dah dia tanya sgt.. aku jawap kat sini lah... aku dah bgtau pun aku jawab kat sini... ada kaitan lah ngan lagu pagi tadik lebih kurang KOT....memandangkan entri nih untuk DIA... so... cara aku tulis nih..ala2 gaya aku cakap ngan dia lah ye... dan korang mesti tertanya2 kan...(ada ker yang tertanya2 nih...)..soalan apa plak nih..??wooiii.. banyak lah plak songeh aku hari jumaat nih.... nak buat entri buat jer lah kan... hehehe


bagi aku... word sayang... i luv u bagai tuh.. kalau keluar dari mulut aku... aku memang nak cakap lah tu...takde aku sesaja jumpa sesapa aku nak cakap cenggitu kan... hish.. mengarut lah... kalau jumpa hans isaac.... bleh gak cuba nasib kan... tetiba cakap i luv u... but still lah hans isac ingat aku gile... oh ya... kalau hans isaac terbaca entri nih...(perasan over sgt lah plak aku hari nih...)... u need to know this... I'M A SINGLE LADY... :P ... prom…

aku dan lagu : aku lah kekasihmu

korang penah dengar tak lagu nih... aku terdengar masa dok layan siaran radio melayu..masa nak gi keje pagi tuh... actually lagu nih... tak penah lah ada org dedicated ke.... nyanyikan ke... tapi bila dengar lagu nih...pagi tuh.. aku tersenyum sendirik dengar lagu nih... dan buat aku teringat pada seseorang... tetiba plak teringat kan... bila tgk lagu lirik.. hati aku cakap ..(not all ) man is always man dan word is just a word lah kan...
actually... aku penah lah rasa.. ada lah kononnnnnn ada orang cakap cenggini lah kat aku... series...punya lah beriya... hish..sadis lah plak rasa... sebab rasa lah kan... dia bukan lah suka sgt kat aku KOT.. ye lah..kalau betul2 dia suka lah kan... kalau lah 'akulah kekasihmu' kan..heheheh....takkan dia sia2 kan hubungan kitorang dulu kan... tapi lepas dah takde apa2 hubungan bleh plak cakap 'akulah kekasihmu' kan... camno tuh erk...emmm... pelik jugak kalau pikir... so dont go there lah...
kita cakap pasal lagu nih ye... :D ...so deng…

camping

Image
minggu nih banyak citer haziq ye... dah haziq skang jadik modal untuk aku updates gak kan... heheh... nih kesah haziq camping... camping kat mana..??? hahaha.. kat umah mamalong dia jer... dah lama nak tunjuk kat dia khemah tuh... tapi asyik terlupa jer... so... weekend baru nih.. beriya lah bukak khemah untuk haziq....
muka happy giller nih... bila khemah siap...
seb baik achik rajin nak layan pasang kan haziq khemah ...seb baik achik pengakap...
siap ltk floor cushion supaya haziq bleh tido bagai... oo... kalau nak tau.. si meme dulu... masa aku beli khemah nih... siap pasang dlm umah... dah tuh... dia nak sgt tido dlm khemah... sbb tgk orang gi camping... dah tuh letak lah toto ,.. floor cushion..selimut bagai dlm khemah... lps tuh.. takut jugak tuh... walaupun dlm umah...dah aku kene tido kat luar khemah tuh... masa tuh achik baru standard 3 or 4 macam tuh lah kot...heheheh
best nya tido dlm khemah... kejap suh bukak pintu..kejap tutup.. dah mamalong plak rimas... ehhehe
haziq dok c…

6...7...8... lapan lagi....

Image
apa korang ingat aku asyik makan jer ker... aku buat exercise gak tau... tapi cumanya... makan adalah lebey dari exercise lah kan.. sebab tuh... tahap penurunan berat badan adalah seperti tidak nampak sama sekali... :P
aku kalau tak bizi kat opis nih... petang2 memang buat aktiviti mengeluarkan peluh.... itu lah untung nya opis aku nih... semua ada.... cuma nak dengan taknak jer... hehehe

skang dah banyak campur tangan... aerobik nya dah jadik sekali sahaja seminggu... lepas tuh... ada poco2 gak.. 2 kali seminggu.... orait lah... bleh kuarkan peluh sambil berkawan2..hehehe.... betul lah.. skang sungguh malas nak gi gym.. atau jog sengsorang.... nak mula tuh payah... kalau dah mula... ok jer...
bab floor exercise nih... aku dah sangat teruk... sebab lebihan lemak dibahagian perut dan peha.. membuatkan aku dah susah nak mengikut dengan baik apa yang isntructor buat..hehehe... adoii... bila nak kurus nih....
kalau buat bersungguh2 ..ok gak nih... bleh lah turun kan berat kan... nih pun kal…

cheesy boy

Image
nak citer cheesy boy punya hal.. tapi tak letak lah gambar cheesy boy tuh... kalau dah nama cheesy boi tuh... sapa lagik kan... dah sah2 lah si haziq... nih ada lah kesah,... aku dok beli cheesy wedges kat dia ngan acik nya... beli satu sorang cheesy wedges..ngan ayam jer 2 ketul.. sebb yang lain dah kenyang...
haziq nih... kalau ngan cheese... sanggup lah mamalong dia mati pun... hehehe.. janji dia dapat makan cheese.... dan kalau tiap kali bawak dia gi beli groceries.. kat bahagian sejuk beku tuh.. sah2 lah dia nak cheese....

dah kebetulan hari tuh achiq meme pun nak makan cheesy wedges nih.. bila tanya achik.. nak makan tak... 'nak... tanya haziq nak tak.. bleh beli sekali..' hah,... punya kah ingat achik nya pada anak buah nya... bila tanya haziq ..'nak.. tapi haziq nak esok... tunggu achik balik umah ki man' ... hah... tamak tuh.. nak makan sengsorang kannn
haziq memang giler betul dengan cheese.. ada sekali tuh..aku dok masak sumthing yang berkaitan dengan cheese.…

mari memasak : tempe goreng cili

Image
wahhhh...macam nak buat ruangan baru jer... mari memasak... hahaha... ada hati jugak tuh... biasa lah cara aku masak... sempoi jer... janji boleh makan... boleh lah bagi tekak aku kan... hehehe.. nih .. meme lah yang nak... ' along...masak tempe ngan kentang yang pedas tuh...' ooo senang saja tuh... sampai jalan kat pasar malam pun dia dok tunjuk itu yang dia nak... so..kakak mithali nih... bleh jer buat kan....

bahan bahan nya adalah sgt mudah...
perlu lah ada cili, bawang,garam,asam secukup rasa... kalau mau pedas...letak cili lebih...takde ukuran yang tepat...ikut tekak masing2 jer....
dah tuh... kene ada tempe (dah nama masakan pun ada tempe kan... ), kentang, ikan bilis... dan apa saja lah kalau korang nak letak lagik... kacang tanah ke.. limpa ke... bahan2 aku tadik tuh di goreng dulu...
cara memotong pun ikut suka... aku potong nipis2 nih... ingat bleh lah tahan 2 3 hari kan... buat lebih sket lah... bleh meme makan bebila lagi.... tapi... sehari jer dah habis... siap mak…

tayar oh tayar..lagik

Image
korang...meh aku nak citer pasal tayar.... kali nih..bukan pasal tayar yang bergelimpangan kat hiway tuh... tapi pasal tayar kereta aku plak.. memang aku dah agak.. tayar dah teruk... sebab kalau drive.. dah rasa... tek best... tapi... selalu lah aku nih take it easy jer... ok lagik KOT... tak boleh nak tinggal kot tuh... so... sampai lah satu hari... masa drive kat hiway..tgh ujan.... huh.. hampir nak tersasar... aku memang dah suspect tayar lah tuh... tgk2 memang ye... dah teruk giller....
nak tunggu next service gi kedai tayar terus... sanggup ke aku..??? dah lah skang asyik ujan jer... series... skang..bila nak balik keje.. kalau ujan aku dah cuak... emmm pls lah ...put safety into consideration... so.. aku gagahkan jugak diri melepak kat kedai tayar tuh...hehehe...

dalam keadaan poket yang so-so nih... tukar dua dulu.. yang memang dah out giller... lagi dua.... boleh dipakai lagik... so... sket hari lagik lah... hehehe
bosan nya melepak kedai tayar nih...dok lah snap sana sini... …

mari berkebun

Image
korang ada main apa2 game kat FB tak... real time game nih memang leka lah kan... aku dah tersangkut kat farm town lama dulu.. emmula memang aku tamau... tamau sgt2... sekali terjebak jugak... adoii lah...
dulu.. ada lah jugak rasa berlumba2... sebab masa tuh semua tgh semangat... dah tuh.. aku agak terlambat nak join the group.... tapi skang.. aku plak yang paling tinggi level... masa ambik gambar kat bawah nih... masih level 51..skang dah hampir 53 ... tapi skang.. aku dah tatau apa sebab nak main lagik... mansion pun dah beli... dah tatau apa kesudahan nya... tapi masih gak main...kalau takde apa nak buat.. tapi skang aku tanam yang 3 4 hari baru bleh haverst lah....
kalau main nih... kita boleh virtually upah orang untuk haverst...dan plow.... tapi nak tanam... kene tanam sendiri lah.... kalau boleh upah orang... memang aku upah orang jer.... rupanya boleh... bukan virtually.. tapi betul2..hehehe

hah ini lah orang nya.. yang nak tolong aku tanam... siap lagik skang... kalau nampak a…

weekend food

Image
this entri.... speacially for zoe yang berada jauh nun di state... bukan lah untuk melelehkan lagik air liur nya... tapi... this is what i have to fullfill nanti..hahahahah....
laksa tuh memang fave zoe lah tuh... from pasar malam KD... dah lama tak jejak situ.. since aku last pergi ngan zoe gak... tapi friday arituh... sempat gak ajak osmate gi... tapi aku tak beli laksa friday tuh... sebab dah nak masak laksa esoknya...

rojak buah... emm healthy ke nih erk.. cuz the kuah tuh...aku rasa bit guilty gaks lah...
kueh nih... korang panggil apa... genderam...?? telinga ke**ng..or what ever... tapi... yang nih..version nih memang besttt.... biasa aku nih kalau nak beli kueh nih yang dah lama,... tapi ini..fresh dari kuali... rangup... ini lah yang terbaik yang pernah aku rasa....
ini laksa lagik.. tapi ini aku yang buat sendirik lah ye... heheheh....
actually... menjelang ke weekend pun memacam lah aku makan nya... food from my kampung... kopok lekor n satar ... dari terengganu... memang mev…

aku dan weekend

Image
pagi2 isnin nih.... update sket lah apa aku buat ujung minggu... wahh.. cakap nak update.. macam ada aktiviti best jer...takde lah.. biasa jer... sama jugak dengan ujung minggu yang lain... cuma aku minggu nih takde lah terkejar2... melepak sungguh.. sampai malas nak buat semua bende yang dirancang diujung minggu....

saturday... aku masak laksa... hahaha... jangan tak caya... aku kan suka masak... alah..lagipun si meme tuh fave laksa nih.. so kalau aku buat.. berulang2 lah dia makan... ooohh.. adik aku yang sorang itu.. adalah sungguh memilih.. untuk makan kalau kita masak tau... :P

sabtu jugak.. aku adalah banyak tido sahaja... walaupun... banyak mende nak kene buat.....aku ingat nak gi gunting rambut... tapi... kalau dah kene penyakit malas... emmm.. tak yah cakap lah... semua tak menjadi... bukan pe.. rambut bukan pjng sgt.. tapi bila beriadah tuh... wahhh beriadah ye... heheeh... jadik rimas sket lah kan...

sunday... aku rajin kan jugak diri..gi kedai tayar... dan tukar tayar kereta …