Posts

Showing posts from 2014

Catatan perjalanan di musim sejuk

Image
Hi uols.
dah hujung2 tahun nih meh lah update sket kan.
sekarang memang dah tak dapat lah nak buat cerita sekerap yang mungkin. tapi kalau ada kesempatan memang akan buat jugak entri. selain tu kalau ada makanan yang nak di kongsi , pengalaman perjalanan yang nak dikongsi atau rujukan masa hadapan atau sebagainya lah kan.

tatau lah masi ada ke orang yang baca pon. tapi kalau entri catatan perjalanan memang kene buat. walaupon tak lngkap sangat ceritanya, ini boleh jugak jadik panduan untuk diri sendiri, mana lah tahu ada rezeki untuk kesitu lagik. atau, kadang2 kawan2 yang tau kita pernah ke sana, apabila dorang nak kesana, mesti dorang tanya itu ini. hmmmm maunya masa dorang tanya tuh dah lupa the exactly beberapa tempat etc kan. so letak jerlah kat sini.

alhamdulillah, ada lagi rezeki di penutup tahun 2014 ni untuk berkelana di bumi tuhan ini. rezeki itu datang pelbagai cara, ada yang memang diberi rezeki kemampuan untuk berkelana melihat keindahan alam dan gelagat manusia nya, …

Yang baik jadikan teladan

Image
Hi uols.
hmmmm mesti ramai yang dah baca pasal nih kan. ala.... dorang share kat FB. since my ilham sedang menjauhkan diri. meh meh lah update blog hehehe. dok tenung laptop nak tulis article, perbetul thesis macam takde hasil jer... at least sapu sawang kat sini ada gak pekdah kan.

Aku tetiba tertarik ngan artikel nih. terus jer baca. hah dah tuh siap buat entry lak kan. ok, aku nih takde lah banyak pengalaman ngan Germans nih. tapi pernah lah gi attachment kat kilang kat sana. sebulan jer pon la. tapi aku memang rasa dorang nih amazing. seriously. 
bila pikir2 balik, kita nih muslim, patut lebih hebat dari nih. nih, waktu kerja banyak bende lain plak yang di buat. tanggungjawab kat kerja sepenuhnya ke dilaksanakan. tak kata orang lah, muhasabah diri sendirik gak lah kan. kene soal kat sana sok kang. hmmm

ini sangat betul. kengkawan sekilang dulu memang tak bercakap pon waktu kerja. kecuali berkaitan kerja. waktu dorang tak ngadap kerja masa waktu kerja adalah masa gi toilet atau g…

Kopi: Amo Coffee Kafe

Image
Salamkopi everyone! Barujer discover this place. Kat ttdi so mmgterussinggahlahkan. Kata pon kawasanjajahan. Kat mana exactly? Kat 42A, persiaranzaaba, ttdi. Senangcakap, dkttgh proton, petronas etc. Facing the main road. Atasrestorenjepon, haishhh aku lupa nama. Terujajugaknktgk the 3D art coffee. Aku mmgsukatgk coffee art ni. Aku nkmelukisataskertas pon fail. Apatahlagiataskopikan. I ordered banana latte. Dan nkmkn scones. Tapiharitu cake dpt 50% off klubeli coffee. So i changed my mind hahaha. Tetibakan. Owh 3D art ni unt fruity coffee jer.

Happy friday

Image
Salamjumaat.Tataulahnkkataminggu ni cepatberlalukelambat. Sebabbanyak yang sangkut ni. Owh lately ilhammacammenjauhkandirije dr i tau. Tu yang banyak stuck. #eh tapikan, makanpunyaprosestakterganggu. Malahmakincemerlang. Ok, i salahkanubathormontu. Pasaltu i gemokskang. Hekeleh, takmknubathormon pon gemokjugakkan. Hmmmmpagi ni dahmelepakmamakmkntosainganvadai. Cemerlangsgt tau.Dah lama tk citer minumkopikan. Eh adajerminumsebenarnya. Cumataktercerita. Plus byk coffee buatsendiri. Jimat #eh? Owhhari ni plan nkgiminumkopi best. Kang citer. Kopidan roti dlmgambartufridayminggulpspunyacerita. Kalauada kawan roger ajakminummmg

Happy Monday!

Image

Guru

Hallo uols,

i wonder masih ada ke orang yang menjengah kesini kesan daripada inconsistent update nih? tapi ini kan i punya open diary, kalau uols dah takde singgah sini lagi jadik lah blog ni sebagai cacatan untuk ingatan di hari2 mendatang. eh eh eh, boleh ke macam tu.

harini nak cerita pasal cikgu. ok, aku tau hari guru dah lepas dan tahun depan punya celebration tu lama lagi. tapi takper lah, bukan hari guru jer boleh cerita pasal cikgu kan. dalam hidup nih banyak nasihat yang ayah pasak dalam kepala nih. bukan mak tak bertindak macam tuh, tapi ayah lebih tegas dan sentiasa ingatkan. salah satu yang sangat ayah pentingkan adalah MENGHORMATI GURU.

secara tak sengaja, ayah telah membuktikan bahawa memang ayah HORMAT pada GURU nya. aku masih ingat, pada waktu tu, ketua kampong tempat tingal aku tuh, adalah cikgu ayah dulu. ayah selalu cerita zaman sekolah yang pada waktu tu yang sangat daif. sekolah melayu kampong. ye lah ayah tak berpeluang nak belajar macam orang lain, tapi ayah pun…

Owh kereta

Image
Keretaowhkereta. Selepaslebih 3 tahun, macampulakkehendaknya. Sebelomtutakdekarenahlangsung. Oklatukan, berpadananlahdenganhargakereta pon. Selepas 3 tahun, sebelumnkbalikrayadahbuat major servis. Tukarsemua timing belt etc. It is about time to change pon kan. Bulan ni brekpulakbuathal. Dahtaksedaphatijebila brake asyikberbunyi. So tukarlah brake pad. Mintakcekkansekali battery. Selama ni status okjemanjang. Hah kali ni dahmmgkenetukar. Dahmelebihi 3 tahun pon. Sejakbelimmgtaktukar. Ituceritaselasa. Tetibajumaat brake berbunyilagi, lbhteruk dr sebelum ni. so bergegaslah aku keservis center. Hmm brake drum etc plak jem. Wajiblatukarsegala. Bolehpulaktkcukup parts. Hmmmterpaksadtglagi

Terung

Image

Happy birthday mak

10.10 birthday mak. Takmungkinpernahlupa. Walauponsudahhampir 20 tahunmakpergidantidakkembali. Sejakmakpergi, aku agaksensitifdenganisumaknih. Bukanapasedihlakan. Ingatlagi celebrate birthday terakhirmak. 10.10.97 . masamasihbelajarktukm. Tghbuat industrial training. Mcm2makmasak, sbb aku balik. Hmmmm 'anakagong' katanyakan. Masatumaknampakmacamdahsihatsgt. Aku ingatjugak, happy gillermasatusbbmmg aku sangkadoa aku sabanharidimakbulkan. Satujerimpian aku masatu, nkmaksihatmacambiasa. Rupanya Allah takmaukamisedihmasa birthday mak. 2 mingulbhlpstumakpergi. 27.10 makpergidantakkembalilagi. Macamana collapse nya aku waktututak

Raya korban punya makan.

Image
Hallu. Tgh2buatkerjabolehplakteringatmakanandiharirayakorbanharitu. No ketupat no rendang. Pepagibuat spaghetti bolongnase for breakfast. Requested by my youngest sis. Tgharimasak chicken chop, buat coleslaw, mashed potato dangoreng potato wedges. Petang my sis buat ikan celoptepong. Makan ice cream. Dagingkunyittuepisodesoknyapulak. Gambardaging black pepper, sambalsotongdankari ikan malasnk snap hahaha. Konsepnyamakansampaikenyang. Then repeat lahkalau