Posts

Showing posts from 2006

Emmm Patut Lah..

Image
I always have chocolates in my fridge. Daim chocolate candy, ferero roche, ZIP chocolate wafer, cadburry gold chocolate, jelly etc. emm no wonder I put on more and more weight and hard to reduce it. I just cannot avoid chocolates! Even I don’t take chocolate everyday and it will sometimes stay in my fridge for months. But I can’t stop munching while I have nothing to do at home. Today I get more chocolates! It’s from my friend. Belgian and Korean chocolate (and it was from Korea).
I read somewhere, chocolate is good to get you in mood or when u r stress. Am a bit moody and stressful these days, that it why I’m hook for choc! Good excuse huh. Shouldn’t be a problem if u have it moderately, but I sometimes cannot control myself to have more.
But I’m worried bout my weight, so I have to surrender my choc. Cannot buy choc anymore and take less choc whenever I’m craving for it. So should I finish it all now? If not, it will stay in my fridge and it totally for me. I dun know. Don’t really …

Good Bye This Year

Image
The year of 2006 just a few days left. The most memorable year I ever had so far. Ye ker? The most precious moment, and no to forget the bad part as well. I just don’t want to list every single event occurred. Just hoping for the better (best) and more productive year ahead.

Are You Too Picky?

You Are Picky When it Counts

Like most sane women, you want a great guy who will treat you well.But you're also willing to put up with a few flaws in your Mr. RightYou should congratulate yourself on having a realistic approach to dating.You probably have quite a few great guys you can date!

i have less chances to date a great guys? ooo gosh... so how i gonna meet someone gud then? any great guys out there?? let be my date... ahaks!

http://ynr.blogthings.com/areyoutoopickyquiz/

Selamat Pengantin Baru

Image
Walaupun belajar di U yang sama, kami mula baik setelah bekerja, bertemu secara kebetulan itu akhirnya menjadikan kami kawan baik. 4 sekawan. Tetapi sekarang kami dengan kehidupan sendiri. June, di Jepun, sambung belajar. Sop, dah jadi isteri orang. Umni, kerja kat Johor (skang 6 bulan di KL- belajar).

Semalam aku g kenduri kawin Sop (selamat pengantin baru Sofianita & Kamarun). Menarik jugak kendurinya, different! Biasanya kenduri mesti kita dah dapat agak lauk pauk yang dihidangkan. Aku bukan pandai sangat kalau bab masakan ni (Cuma minat masak jer). Yang aku suka ikan masin ngan satu kerabu ni. Umni kata first time tengok rebung masak macam tu (rebung masak lemak with crystal mee hoon) tapi sedap. Suprisingly, ada laksa penang. Aku nampak laksa tu selepas ambik nasi. So aku memang kene go for 2nd round. Sebab laksa tu kan fave aku. Satu lagi, ada sorang makcik ni ( emak kamarun I guess), pakai tag ‘tuan rumah’. Hah kan senang, tidak lah tercari-cari mana tuan rumah. Good idea, b…

cerita seorang kawan

Minggu lepas, aku terima sms dari seorang kawan “….. I’m in luv…… but….” I just ignore the ‘but’. Perkenalan kami secara kebetulan, menjadi agak rapat, berkongsi kesah-kesah soal hati dan perasaan. Seronok mendengar dia sedang dilamun perasaan indah. Setiap manusia yang normal ingin disayangi dan menyayangi. Sebelum ini sering aku mendengar kisah perasaannya yang tak pasti. Masih tidak berkesempatan mendengar cerita lanjut mengenai persaan indahnya itu. Aku harap kegembiraan itu berterusan.
Tetapi dia tidak pasti kesudahan cerita cinta itu. Banyak halangan katanya. Tetapi itu semua adalah ketentuan Allah. Walaupun tidak ada halangan, tidak semestinya cerita cinta itu akan berakhir dengan kesudahan yang indah.

Aku sendiri tidak banyak memberi komen tentang apa yang dia alami. Mungkin seronok dengar dia happy dilamun perasaan yang indah-indah. Walaupun ada juga bersetuju dengan kemusykilan yang dia bimbang, bagi aku, biarlah dia gembira dengan apa yang dia alami, selagi tidak memudaratkan…

5 sebab kenapa....

5 sebab kenapa aku happy, walaupun hari ini hari isnin:

1. tidak ada masalah teknikal di pejabat

2. semalam dah g tengok movie and shopping (walaupun ada lagi yang nak di shopping kan)

3. bertembung dengan si ‘hensem’ dan dia tersenyum (selama nih dia eksyen jer ngan aku)

4. si ’hensem’ panggil aku (tau pun nama aku... biarlah sebenarnya aku perlu bercakap dengan orang lain melalui hp nya)

5. sarapan pagi dan makan tengahari ditaja (thanx miss millionare)

CINTA

Image
Months back, bila ternampak iklan CINTA dimana2, poster, tv dsb, I keep saying I wanna go and watch the movie. Aku bukan lah fanatic yang tak suka tengok cerita melayu. My friend did asked, “u go for malay movie?”. I’m a malay, I do watch malay movie. Tapi kebanyakkan nya memang aku rasa membazir duit. Tapi berbaloi tengok CINTA….

CINTA bagi aku adalah kisah kehidupan. Kisah yang berlaku sehari-hari disekeliling kita. Kisah yang tidak terlalu melampau atau dibuat-buat. Kisah kehidupan yang terlalu indah. Sweet sangat cerita tu. Itu jer yang aku mampu cakap. 5 kisah dalam satu cerita CINTA tidak banyak lari dari reliti kehidupan. Cerita berasas yang tidak terlalu menonjolkan keterlampauan.

Kisah cinta yang UNGGUL tidak mengira bagaimana dan siapa seseorang itu. Begitu juga jika kita TULUS mencintai seseorang itu. Cinta dengan ikatan darah daging adalah ABADI. Jika dia orang yang kita sayang, sememangnya cinta itu SEPENUH JIWA. Sukar untuk digambarkan, kerana kisah cinta itu amat ROMATIS.

Maha Karya Cinta

aku tak pernah follow pun show One in A Million, tapi bila lagu ni selalu dengar lam radio, macam best jer.. mamat nih pun quite good looking jugak la... rentak dia macam best jer... bila tengok lirik ... memang sesungguhnya aku tak tujukan lagu ini untuk sesiapa...

Begitu berat melangkah
Melihat kau bersamanya
Adakah aku yang salah
Atau hanya helah saja

Ku masih mencintai diri kamu
Bila kau menjauh
Ku rindu

Kau bagaikan udara
yang membantu aku untuk terus hidup di atas dunia
Tanpa mu ku lemah
Pasti aku tak berdaya
Kerna kau maha karya cinta ...

Biarpun kau tidak mahu
Menerima kasih daku
Ku kan setia bersama mu
Sehingga ke akhir waktu
Ku masih menyayangi diri kamu
Bila kau berlalu Ku rindu ..

Kau bagaikan udara
Yang membantu aku untuk terus hidup diatas dunia
Tanpa mu ku lemah
Pasti aku tak berdaya
Kerna kau maha karya cinta

Kau takkan dapat aku lupakan
Kerna kaulah punca cinta kita
Mengajar aku erti bahagia
Kembalilah ..
Terimalah pesan daku
Yang akan terus menunggu ...

anak sapaaaa la ni?

Ternampak DIA masa mula-mula masuk sini. Cool nya DIA! Peserta kursus agaknya. Camtu lah kat sini, kalau tak kenal, kita tak pasti itu staff atau peserta. Lepas tu terjumpa lagi. Peserta kursus jangka panjang agaknya. Sebab tak selalu jumpa pun. Aku pun jarang sgt join the crowd. Masa tu kalau ternampak pun, sekadar tengok je la. Sbb masa tu I’m attach to someone lah konon.

Cool sangat ke? At one glance memang ye. Tinggi, kulit melayu (tak lah gelap sgt), gaya DIA slow n steady jer nampak. Nak senang cerita kira taste aku macam DIA la. Kalau DIA tengok tu, macam nak luruh jantung. Aku jer la yang rasa macam tu. Luaran jer la yang aku tahu bukan kenal pun. Tapi orang cakap DIA ni alim sket. Nampak macam tu la juga. Tengok orang yang ala-ala taste kite tu kira my past time favorite la. Apa yang kita dapat bukan seperti apa yang kita suka. So tengok jer la apa yang kita suka. Itu salah satu cara nak menikmati anugerah mata yang Allah kurniakan.

DIA ni already attach to someone sebab tuh ak…

Kota Kinabalu

24/11/06
My flight to KK (MH0068) was actually bounced for Taipei. Touched down at 7pm, KK was already dark. Fahmee’s cousin, fauzi drove us to Berjaya Palace Hotel at Karamunsing. I better not join them for dinner, sleep is the best!

25/11/06
This is my official trip to KK with Fahmee. Again, Fauzi drove us to Likas (INTAN Sabah). Mission might not running well as planned at the first place. Always there’s a unforeseen problems. But, it turn up fine !!! nothing much but work today. Headed to Tanjung Aru for dinner and Kampung Air for crystal bargain.

26/11/06
I rather take morning flight, but fully booked (my flight to Kl- MH 709 was a connecting flight from Manila) Fahmee was in another flight. No more eagerly shopping mood. Sebab dah selalu sangat ke Sabah kot.
Having lunch at King Fisher. Just thinking of having drinks, but we finally ordered something (I asked for special Nasi Goreng) after saw the JJCM plaque hanging on the wall. The food taste good. But suddenly a ‘healthy’ rat ran …

eee... Tak suka nyeee...

Hari nih last raya ke? Waa sukanya bila raya dah takde… memang tak suka betul bila dapat banyak invitation for makan-makan…. Dapat banyak sangat invitation… tak suka nya… bila dah pergi I just cant control myself but eat everything. The good food tester in town. Kalau best nak test lagi to confirm the food is good. Aku nih dah lah yang jenis enjoy eating. So memang tak sukanya kalau dapat invitation gi makan-makan…

Yang paling tak suka… I gained weight, more weight to be exact!!!... since came back from Germany, aku always put extra KGs bila timbang… dashyat la. Worried … but just cannot control myself…

Gerun sangat byk my office attire need to be put aside. Look horrible bila pakai. So what say u? memang kene lah berusaha keras. Bukan nya apa, kene lah presentable bila berurusan dengan orang. Kalau kita berurusan dengan orang yang tak seronok dipandang pun kita rasa tak confident, so kira role reversal lah (pinjam word Minister of international Trade and industry).

Plan for shopping af…

what's now...

in my everyday life nowadays is work...work..and work... i rather think bout work than nothing else to think about...hehehe....
early in the morning ..heading to the office... then going home.... exhaustedddddddd... nothing else but sleep ...
just have sunday for weekend.... then monday again......
boring nya la hidup skang ni.... takde apa yang menarik langsung......

last nite i was thinking of planning something for next year.... setiap kali tahun baru mesti ada azam.... but never achieve.... but again next year... i wanna give another try for myself .... saya berjanji untuk diri saya sendiri..... saya rasa.. kalau saya tekad.... memang saya boleh buat... macam apa yang saya buat sekarang..... saya akan cuba.....

DUIT RAYA

Image
time raya ni... budak2 jer yang seronok dapat duit raya... raya tahun nih macam tahun-tahun lepas jugak, aku allocate some amount untuk sedekah pada budak-budak dan org-org tua. tapi tahun ni tak bayak.... sekadar yang mampu sahaja.... sebenarnya banyak jugak rezeki di bulan ramadhan tahun ini, tapi aku sendiri mosykel kemana aku bazirkan duit-duit tersebut.... emmm tidak berkat kah duit itu???...

anak buah aku sumer dapat amount yang bebeza-beza... apa kriteria? takde yang spesifik.... ikut suka aku jer..hehehe..... kalau aku suka... atau aku baik ngan mak bapak dorang... bsr lah amount yang dorang dapat.....

harituh... mas nak byr makanan.. makcik tuh kata takde duit kecik ke..bila aku guna 'duit kecik' nih... sempat plak nak tukar ngan aku... sorri lah makcik..... tapi yang best nya... duit yang aku tukar tuh... berbalance lagi... walaupun tak banyak.... dapat lah aku masuk poket yang memang dah nak kering tuh.... menghitung hari jer nih untuk gaji bulan ni.... bulan nih aku…

RAYA - part 2

Image
hari raya ke empat adalah hari jumaat, pagi itu aku menziarahi pusara ayah... kemudiannya mengunjungi saudara di kampung. petang nya aku mengunjungi beberapa lagi sanak saudara yang sememang nya sudah lama tidak aku kunjungi. memang tidak ada dalam perancangan raya aku tahun ini, itu pun sebab aku ikut sepupu2 yang lain beraya....

aku cuma bawak sepasang baju kurung sahaja balik, dan sudah aku pakai semalam, so nak pergi beraya hari ni, terpaksa la aku pinjam baju sepupuku, lawaq jugak. moralnya, baju raya byk2 kalau tak bawak balik kampung tak jadik baju raya la... but everything doing well...
bosan betul sepanjang raya nih... sana sini rendang... daging... ayam... tapi yang paling best... tghari tuh bila aku balik.... kat atas meja dah terhidang lauk yang memang best giller time tuh, nak tau apa.... ikan goreng, ikan singgang, tempoyak... (budu n ulam pun ada... tapi aku tak makan)... makan dengan nasi puteh... waaa... terasa nikmatnya raya ke 4 itu.... dan petang itu sepupuku masakka…

RAYA - part 1

Image
raya tahun ni aku actually ada 3 baju raya (tapi sepasang tak siap) . all them was not plan for this raya festive. but i never use it , so selamat lah untuk raya. all 3 are red-based, 1 is maroon, another 1 is pinky red and another one also in reddish colour. unfortunately i cannot find a red sandal that i want at all primavera outlet i stopped. takde rezeki. i celebrated the 1st day raya at home and my sis's house. guess whattttt .... i prepared ayam masak merah, rendang daging and nasi himpit.. (plus kuah kacang - nona punya...) ..masak tuh bukan speacially untuk raya.... cuma untuk nak makan... but then, it was hari raya... :P

on the 2nd day of raya i went back to rembau... visiting pusara mak and relatives... on my way back to kl... we had strended in traffic from our kampung all the way to kl.....

then early morning on the 3rd hari raya, i drove back to dungun. jalan clear... arrived dungun around noon. lps tu, went to Kuala Terengganu , to pick up my uncle and aunt (from mekah…

Amir Haziq (version raya)

Image
ini gambar Haziq masa hari raya pertama, pakai baju melayu hijau...... lagi satu baju tuh sama dengan kaler langsir umi dia.... hijua n kuning....

BIRU

Image
rupanya, kalau takde banyak 'problem' kerja...kerja itu membosankan... bukan lah takde... tapi tak banyak dan mencabar.. dah lama menyepi dari memblog kan diri. hari ni rasa ada masa untuk blog ni... background pun dah tukar biru... biru itu kedamaian.. biru itu... blueee... kalau dark blue damai ke... begitulah damainya hati aku skang....

walaupun gambar tuh aku ambik masa hati ini bercelaru, tapi hari ni aku teringat kedamaian ketika itu ketika hati berkecamuk dengan pelbagai persoalan......

sebenarnya aku nak cerita pasal raya... masih mood raya lah... nnt la... esok baru aku cerita... boleh tahan jugak raya aku tahun ni... dalam kepala ni ada jugak terfikir nak bercuti.... tapi projek tgh nak mula, memang takleh nak cuti... takper... akan ku tunggu.... aku pun dah mention kat boss... lps semua selesai.... aku nak cuti.... aku tak plan pun nak g mana sebenarnya.... tapi mungkin pergi negara dekat2 sini ajer... sebab tak nak membazir sgt... 2 big mission aku nak buat... pergi …

Ku Pohon Restu Ayah Bonda -September song

Ku Pohon Restu Ayah Bonda
( ...Duhai bonda duhai ayahanda

Dengarlah rayuan anakanda
Yang jauh di mata... )

Tanpa ku sedari airmata ku mengalir
Terdengar ayat suci seruan takbir
Betapa daku gembira dekat di samping keluarga
Di pagi mulia hari raya

( korus )
Kan ku sujud di kakimu bila kita bertemu
Kan ku cium tangan mu ku pohon restu
Oh maafkan daku kesalahan diri ku
Walau jauh di mata namun kau tak dapat ku lupa
Doa ku sepanjang masa agar kau bahagia
Ku pohon restu dari mu oh ayah dan ibu
Agar tercapai cita ku membela nasib mu

( ulang korus )
Kesalahan diri ku...

Dan ketenangan itu.... akhirnya

Semenjak peristiwa itu aku memang tidak tenang, ada sahaja yang tidak kena. Aku terlalu mengikut kata hati dalam segala tindakan. Banyak kesilapan dan ketidak sengajaan yang telah aku lakukan. Hati asyik teringat pada perkara yang tidak perlu diingingati. Fikiran pula memikirkan perkara-perkara yang tidak perlu difikirkan.

Aku sendiri sudah lelah dengan keadaan diri. Tapi masih jugak di situ. Semenjak itu, kali pertama aku merasakan ketenangan dan cuba menerima hakikat, pada suatu hari itu.

Pemergian Hani Mohsin aku ketahui melalui emel dan sms pagi itu, tapi aku hanya sempat berborak dengan kawan semasa jalan kaki ke tempat attachment. Tapi pagi sabtu itu aku bangun awal, dengan niat nak cari cerita mengenai pemergian Hani Mohsin (dan shopping di Metzingen). Seawal 6.15 pagi aku sudah bersarapan dan kemudian melayari Internet. Banyak ceritanya yang dapat aku baca. Tetapi hati aku tersentuh dengan statement Sarina yang menyatakan Hani Mohsin selalu berpesan jangan tinggal solat. Aku ter…

Hati yang TERUSIK

aku baru jer habis baca novel tu... ada a few phrase yang aku terasa mengusik jiwa

Lakaran hidup
Penuh dugaan
Kebahagian dijamah
Bak embun di daunan
Seketika cuma, tidak bertahan
Mungkin semuanya ketentuan TUHAN
Siapa sangka simpulan kasih terungkai
Cinta terlerai di puncak mahligai
Siapa menduga hati beralih arah
Sumpah setia hancur dan punah
Aku yang lemah
Akhirnya kecundang
Di garisan belakang
Mengertilah aku yang hidup ini
Tak seindah yang kita impikan
Yang pernah kau janjikan


Lagu rindu tidak kan padam
Alunan ingatan zaman berzaman
Dendangan irama cinta lamakah?
Yang gemersik syahdu ditelinga
Bukan pintaku perpisahan terjadi
Bukan kehendakku hubungan ternoktah
Kau pergi tanpa secebis madah
Ngilu di hati ku rawat sendiri
Andai waktu menyatukan semula
Harapan, impian dan cinta
Akan kubina kasih dulu
Biarlah dua hati kembali
Bertaup menjadi Saturday

Nia Azalea

WARISAN

Disini lahirnya sebuah cinta
Yang murni abadi sejati
Disini tersemai cita cita
Bercambah menjadi warisan

Andai ku terbuang tak diterima
Andai aku disingkirkan
Kemana harusku bawakan
Kemana harusku semaikan cinta ini
Betapa
Dibumi ini ku melangkah
Keutara selatan timur dan barat
Ku jejaki
Aku
Bukanlah seorang perwira
Gagah menjunjung senjata
Namun hati rela berjuang
Walau dengan cara sendiri
Demi cinta ini

Ku ingin kotakan seribu janji
Sepanjang kedewasaan ini
Ku ingin sampaikan pesanan
Aku lah penyambung warisan

Majlis Berbuka

Image
MIMOS invite us for berbuka puasa at Le Meridien. A lot of choices. Roti jala, roti John, grill lamb, bubur lambuk, rojak buah, pengat keledek and many more, just name it. Tasty! I’m not too fussy with the taste. As long as the taste not too lousy. I go for varieties. Some may always complaint bout the taste more. “my nenek’s rendang is nicer, etc”

If not by invitation, I don’t think I will choose Le Meridien. It cost RM 138++ per person ( about RM 150) huh! My shopping list getting longer, I better don’t spend much on food.
Thanks MIMOS for the invitation. Next berbuka invitation will be from another vendor.

Kad Raya

Image
I am very busy! Damn busy! Problem with my email system, luckily our new project going to be launch soon. I really hope my new baby will running as what we planned. Today I start work as early as 7am! I don’t mind as long as everything turning out fine really soon. So lately, I m a bit moody sometimes. Byk bende kene pikir!

Today something cheer me up. I received my first kad raya. (Ada jugak yang sudi hantar). It was from Zuril. I never know Zuril. I enjoy reading ‘langitmalam’ blog. Thanks Zuril.

I also prepared some kad raya for friends. One of course to reply to Zuril.

Matured Man

Dah lama aku tak bercerita pada blog, aku hampir tidak ada masa untuk diri sendiri sekarang. Terlalu banyak kerja yang perlu diselesaikan, dirancang dan sebagainya. Peluang ‘berehat’ di Allson Klana Resort Seremban ini, mungkin dapat aku gunakan untuk menyiapkan beberapa kertas cadangan dan menulis blog ni.

Kebelakangan ini banyak berita perkahwinan perempuan muda dengan lelaki matang disiarkan. Perkahwinan Siti dan Dato’ K, kemudiannya Puteri Shahnaz. Aku ada komen dan pendapat sendiri mengenai persoalan tersebut. Mungkin daripada pengalaman sendiri, kawan-kawan dan pembacaan, menjadikan aku tidak memandang terlalu negatif isu yang diperkatakan ini. Tetapi tidak lah menyokong sebenarnya.

Kebanyakkan lelaki matang yang berkawan dengan perempuan muda adalah dari golongan yang stabil kewangannya, status dalam masyarakat yang agak baik, atau paling tidak pandai mengambil hati dan prihatin.

Tidak dinafikan golongan tersebut mempunyai pelbagai agenda tersembunyi dalam ‘persahabatan’ mereka d…

Mencintai & Dicintai

Penyesalan terbesar dalam hidup ialah risiko yang kita tidak ambil. Jika anda merasakan sesuatu itu akan membuatkan anda bahagia, maka teruskan. Ingatlah bahawa kita akan melalui semua ini hanya sekali, mungkin Tiada lagi peluang kedua.

Masa tidak menunggu kita. Jika anda rasakan anda telah Bertemu dengan orang yg sesuai, maka hargailah dia, jangan biarkan dia Berlalu begitu sahaja. Jangan bertangguh kerana takut. Cubalah dahulu atau Anda akan menyesal kerana membiarkan ia berlalu begitu sahaja. Tiada Sesiapapun yang tahu apakah yang membuatkan anda benar2 bahagia.


Ada 2 titis air mata mengalir di sebuah sungai. Satu titis air Mata tu menyapa air mata yg satu lagi, "Saya air mata seorang gadis yang menyayangi seorang lelaki tetapi telah kehilangannya. Siapa kamu pula?". Jawab titis air mata kedua tu, "Saya air mata seorang lelaki yang menyesal membiarkan seorang gadis yg menyayangi saya berlalu begitu sahaja."

Tiada sesiapapun yang simpati kepada orang yang sengaja Me…

KIAN....(song of the month.. August)

Kian jauh kian hilang
Kasih antara kita
Nampak tenang pada zahirnya
Tapi batin terseksa

Yang terguris tak nampak di mata
Yang terhiris terluka
Sesekali terbit air mata
Tahan sebak di dada

Kemanakah nak dibawa
Resah kian melanda
Di manakah hendak ku khabar
Pilu di dalam dada
Bila kasih di hujungnya nyawa
Rasa ingin dimanja
Perasaan pun kian tersentuh
Bila rindu ini berlabuh
Apakah yang dikejar dalam hidupmu

Berkali ku kata padamu
Kita singgah di dunia yang sementara
Penuh tipu daya
Yang kekal di sana
Biarlah kita bersama
Usahlah hanyut terus terlena
Kerana dunia
Pada aku masih ada
Kasih belum terhakis
Sebenarnya sudah lama
Ku sungguh berkecil hati

Amir Haziq vs Amer Munawer

Image
The baby is my nephew Haziq 'hikhok' and the sweety smiling guy is my adorable ruffedge boy

MERDEKA

Dah setahun rupanya aku ada kawan untuk aku cakap apa sahaja… blog ni la…
MERDEKA….. selepas jam 7 baru aku tinggalkan pejabat…. Tu pun nak tgk preparation kat rumah Mak Lang, dan tengokkan kalau apa-apa yang patut aku tolong…. Tapi mesti aku tak akan MERDEKA di jalan raya… betul pun….arrrrrggghhhhh sesak teruk jalan ke TTDI…. Padahal…kalau dari ofis ke TTDI… paling lama pun 10 minit…

Malam ni memang terasa nak abiskan masa bersama kawan-kawan… tapi …mungkin berada di rumah Mak Lang lebih afdhal dalam masa-masa macam ni… walaupun tidak banyak bende yang aku buat… terasa jugak untuk sekadar keluar ke Bandar Utama yang hanya sepelaung jer dari rumah Mak Lang… tapi sebenarnya aku memang tak larat… letih sangat sebenarnya… sebab itu aku rasa tindakan tak keluar tu betul…. Aku tak sanggup nak bersesak di jalanraya..

Tahun lepas… aku masuk perarakan hari kemerdekaan..(walaupun kene paksa…tapi tahun ini baru aku rasa KELEBIHAN nya)

Apapun, tepat jam 12 malam itu, apabila terdengar bunyi dentuman…

..mimpi yang sempurna.. (song of the month - Julai)

Mungkinkah bila ku bertanya
Pada bintang-bintang
Dan bila ku mulai merasa
Bahasa kesunyian

Sadarkah aku yang berjalan
Dalam kehampaan
Terdiam, terpana, terbata
Semua dalam keraguan

Aku dan semua
Yang terluka
Karena kita

Aku ‘kan menghilang
Dalam pekat malam
Lepas ku melayang
Biarlah ku bertanya
Pada bintang-bintang
Tentang arti kita

Dalam mimpi yang sempurna…..

Brussel

Image

Zurich

Image

Amsterdam

Image

Germany

Image
Tubingen- Baden Wutenberg Dom - Colonge

Haziq 'hikhok'

Image
Ini lah Amir Haziq Bin Sabri (Umi dia nama Azira)...@ Haziq 'hikhok'
Bila aku balik hari tuh... org dah panggil dia Haziq 'hikhok'... memula tuh tak paham gak... rupanya..dorang dok ikut style aznil ajuk faizal cakap.... alaaa... Haziq nih ada gak darah trg.... arwah atuk belah umi dia... org trg....

skang Haziq dah pandai bergelak ketawa... tuh yang buat maklang dia hari2 nak telefon n record suara dia...

The G13

Image
The Government of Malaysia, (i.e Public Service Department and National Institute of Public Administration) in co-operation with Carl Duisberg Centren (CDC) organized Private Sector Attachment For Malaysian Public Service Sector Executives in German Companies 2006 Programme.

This year programme was from 19th June until 11 August 2006. The six modules in the programme including seminar, course and attachment in German companies in Malaysia and Germany. The introductory course delivered by INTAN, Bukit Kiara, KL, and the seminar at Colonge organized by the CDC.

During the attachment I was attached to Malaysian Automotive Lighting Sdn. Bhd. in Penang and Automotive Lighting GmbH in Reutlingen

setiap orang itu saling memerlukan antara satu sama lain

***You Don't Need a Man, but You Want One!***

You like having a guy in your life, and overall, you prefer not to be single.You won't go out with a guy out of desperation.. you rather be alone.However, when you're single, you do tend to obsess a little over dating.Because no matter how good your single life is, it's better with a great guy around.

Do You Need a Man?http://ynr.blogthings.com/doyouneedamanquiz/

blog ku

dah lama aku tinggalkan blog nih... rasa memang nak menulis..tapi masa takde... tgu lah... suatu hari nnt..bila aku dah berada di tempat ku... di tempat orang nih..rasa mcm terhad jer... dan banyak bende lain lagik yang nak di buat... tuh yang blog jadik tak terbuat...

Mungkir Bahagia -song of the month (June)

Dihimpit dicengkam rindu ini
Gerimis duka ku
Menggamit kenangan silam
Resah dan pilu menghampiri

Sunyinya malamku kelam
Pedih kemelut cinta
Dingin kelu bicara
Tuk mengungkap rindu
Sayang ku mungkir pada kejujuranmu

Menolak segala bahgia dihadapanku
Kasihku mungkir pada kata janjiku
Berlari aku jauh dari cintamu
Ku kesali

Dihanyut dilambung ombak lara
Sepiku berkelana
Melayari jiwa nestapa
Menggagahi rasa kesayuan
Leburlah harapan cinta

Namun kesetiaanmu
Kugenggam bagai hukuman
Mengheret langkahku
Maafkan daku

Kekasih hati cinta kita berakhir
Maafkan daku
Kerna ku memungkirinya
Maafkan daku

Kekasih hati cinta jadi begini
Maafkan daku
Ku mungkir bahagia

kata aku...

Image
Ronaldinho – The best footballer of the world and he is my fav

Ballack – He looks sexy while sweating and so gorgeous in his white jersey

Beckham – the scandalous goldenball

German Lux – The most handsome goalkeeper after David James

Allesandro Nesta – Knew him by his birth date

Milan Baros – He is so cute

Zidane – No comment … speechless

Normally for women, football is about games and the players.

lupa

aku bukan lah seorang yang pelupa, selain nombor, aku rasa daya ingatan aku boleh tahan jugak. cuma kalau suruh aku memabca untuk exam tu, ada jugak lah masalah. tetapi sejak musibah itu, aku perasan, aku jadik pelupa. sudah banyak kali bila lupa dimana aku jumpa seseorang itu. padahal, baru minggu lepas aku ada meeting atau discussion dengan mereka. aku perlu jot down somewhere setiap tugasan yang aku perlu siapkan. sampai macam tu sekali. haritu, boss minta aku cari info pasal sesuatu, tapi aku siapkan satu task lain dulu. then, aku langsung tak ingat hingga boss aku tanya balik. kenapa lah aku skang ni...
minggu lepas aku tanya sesuatu pada kawan pejabat, kawan aku kata "awak dah tanya saya semalam soalan tu", aku diam jer la. hujung minggu baru ni, aku nak cerita sesuatu kat sorang kawan ni, pasal satu isu, nak tanya pendapat dia. nak tau dia jawap apa? " aku tau pun pasal kau cerita kat aku haritu (minggu lepas)". aku terdiam. aku bagitau kawan aku tuh masalah …

BOLA TIME

very soon, people will start concerntrate on world cup. everything will be bola.. as for me i go for BRAZIL. my fav player - ronaldinho. i almost not watching football when i'm alone. not really understand. but i like football. those days, used to watched football with friends. my x dear is a football player and MU die hard fan. liverpool is for myself. but u might see i'm in MU jersey. malas nak gaduh2, if i gave him company for EPL matches, of course i on his site. emm he looks good in barca jersey... macam ronaldinho jer. but i dont like to c him with his green-white stripes - celtic's. tak kena ngan kaler kulit kot. but i wont care anymore.
too many world cup magazines in the market now. taktau nak pilih yang mana. i was thinking of buying a few. kalau dulu boleh export somewhere, tapi tak lagi sekarang, so i better save money on something else.
wanna buy jersey, of course the yellow-green - brasil, but the white for deutsch look gorgeous too. beli kemudian la. last week…

MIMPI

“ Mimpi yang indah, adalah mimpi yang Paling sukar untuk menjadi kenyataan”

Aku lupa, dari mana aku jumpa ungkapan itu. Kalau tak silap dari sebuah novel tulisan Shamsiah Mohd Nor (mungkin penulis lain ) yang aku baca semasa di Universiti dulu. Tetapi ungkapan itu masih aku ingat sampai ke hari ini.
Memang seronok apabila bermimpi indah di malam hari, tetapi apabila terjaga, realitinya tidaklah seindah mimpi tersebut. Sebab tu agaknya orang kata mimpi itu permainan tidur.
Macam-macam cerita pasal mimpi kalau nak dicerita. Kata orang mimpi tu terbalik, kalau indah jadik sebaliknya, begitu juga mimpi buruk. Terpulanglah macam mana kita nak tafsirkan mimpi-mimpi tersebut. Tapi aku rasa, semua orang seronok kalau mimpi-mimpi indah tersebut menajdi kenyataan.

Ada orang kata juga, kalau kita bermimpi dimalam hari, dan ingin orang tersebut juga mimpikan kita, terus terbalikan bantal yang kita gunakan. Kalau orang tersebut masih tidur, dia akan mimpikan kita. Emm… masuk akal ker? Pernah jugak su…

your true color is Black!

Your color is black. The color of night. Serene and mysterious, black conjures up images of elegant evening gowns, dashing tuxedos, and gleaming limousines. Traditionally a symbol of success, black also represents power and an uncompromising demand for perfection. Not surprisingly, you tend to set challenging goals for yourself and do whatever it takes to achieve them — your strength of character is second to none. This unfaltering determination, along with your natural elegance, impresses people. But keep in mind that your personality might be intimidating to some. Try to temper your demanding side with a little softness — trust us, it won't kill you. Overall, though, black is the color of professionalism and achievement, which means it's clearly the color for you.

Song Of The Month (MAY)

Apa Artinya Cinta - Melly & Ari Lasso

tiba-tiba engkau ada
kemudian engkau hadir
laksana kerdil ku memeluk
lihat aku lebih dalam
di matamu ku melihat
ada cinta yg tersirat
sirami hati merebak
barangkali aku salah
ku terdiam bukan bisu
tahu engkau besar malu
tutupi rasa gelisah
biar saja waktu nanti yg menikmati
kisah ini
bersamamu aku senang

belum juga kah kau menyadarinya
akulah yg pantas untuk kau cintai
di bawah langit biru aku bersumpah
diriku tanpamu apa artinya cinta
cinta ini sudah menelan waktuku
siang malam hanya untuk pikirkan engkau
sejuta kali aku berani bersumpah
diriku tanpamu apa artinya cinta

dah banyak kali dengar lagu ni, tapi aku tak paham apa yang nak disampaikan. Apapun, aku suka dengar muziknya.

brainstorming

Image
These few months, I’ve been actively participate in emailing SESMA Alumni group. We discuss everything, our good and bad memories during our stay in SESMA, current issues, even nasi dagang Mok Ngoh was one of hot topic. We’re from various batches, as for myself I was from the year of 93. Sometimes we just ‘kutuk’ each other, say if we are from different sport houses. Red, blue, yellow and green. But green like never exist in our discussion group. There are, Bro Yuzdi and Bro Saiful of 83, Bro Tarmizi of 86, Bro Wan Mokhtar, Bro Fauzi ( very few posting now), Sis Hayati, Sis Fatimah of 90, Sis Salmiah of 88, then, Abdullah Fauzi and Mazani of 92 last but not least, Senget and myself.
Last week they organized a small get together somewhere Taman Melati, but I’m not feeling well and missed that event. We plan to have ‘suka-suka’ futsal and gathering and one night at SESMA.

Tonight the ‘suka-suka’ futsal still proceed, even just few of us came and just few of the few played. Big thanks to M…

DOA

Image
Ya Allah Ya Tuhanku.
Seandainya telah kau catatkan
****** miliku tercipta untukku Dekatkan dia padaku Satukan hatinya dan hatiku Titipkanlah kemesraan Di antara hati kami Agar kebahagiaan itu kekal abadi
Tetapi ya Allah,
Seandainya telah Engkau takdirkan,
****** bukan milikku.
Bawalah ia jauh dari pandanganku.
Luputkanlah dia dari ingatanku.
Dan peliharalah aku dari kekecewaan.
Pasrahkanlah aku dengan takdirmu.
Sesungguhnya apa yang telah Engkau takdirkan
Adalah yang terbaik buat diriku dan dirinya
Kerana Engkau Maha Mengetahui.
Segala yang terbaik buat hamba-Mu ini…

Ya Allah yang maha penyayang Berikan aku kekuatan agar aku rasa bahagia Gantikan yang telah hilang Tumbuhkan kembali yg telah patah Meskipun tidakkan sama dengan dirinya

......

Today, after smsing Imran, I found he is in INTAN, I went to see him at auditorium. He going to be posted to Paris (very soon). I’m happy for him. I knew he deserve it. So he definitely will not join the attachment program which we going to attend middle of June. Sad. During lunch time, he came to my office and again. Nothing else but borak-borak as usual.
Today I felt like being in INTAN in yester years. Met Imran (now at PSD), Zairi (now at MOF) then call me, asking something. Chat over the net with Rahim (now at INTAN Swak). Imran said, the attachment will start this 19 Jun, but I haven’t received any official letter. My boss did ask me, but I cannot confirm her anything before the offer letter. Waiting and waiting. But I really need to get myself off from office for a while. Hopefully I’ll manage to complete some task given – ( all the purchasing part, approval etc). So, by the time I come back, all the servers will be ready for deployment, installation, migration etc. Rasa macam b…

Treasure Hunt

Image
Last Saturday, 20 May, PERJASA – IBM organized a treasure hunt from Putrajaya to Port Dickson. I went to Putrajaya with Hani and my other colleagues. We arrived Putrajaya about 8am. I was in group 7 (Xeon) – Zuki, Nazli, Ezianee and myself. My former Boss, Dato’ Dr. Raja Malik joined the hunting as well. We start hunting at 9.15 am, after breakfast, briefing etc. Hunting all the way from Putrajaya to Port Dickson, with Ezianee’s RAV4. Been through Kajang, Bangi, Nilai and all the never-been-places between Nilai and Seremban. We almost lost at Nilai. This is my very first experience in TH. It’s not easy to get the answer for the tricky questions. As for myself, I only can spot and answer very few questions compare to my other team mates. Once we arrived PD, we found the questions getting tougher ( or we already tired). We finally arrived Gouman Hotel about 2.30pm. After completed the task given, I was thinking of zzzzzzz -nap (sleep probably). I shared room with Suzie. Really but we re…

Falsafah Cinta

Aku bukanlah sedang dilamun cinta, bukan juga sedang mengejar cinta. Aku juga bukanlah dikejar cinta, tapi mungkin lebih tepat kalau aku kata aku ini telah ditinggalkan cinta. FALSAFAH CINTA ini bukan lah tulisan aku, tetapi dari hatikubicara. (terima kasih sato kerana ‘kenal’kan aku pada langitmalam. Zuril, susunan kata-kata yang menarik buat saya terus membaca. Zuril kalau awak baca, mungkin ada kata-kata menarik yang saya akan pinjam, terima kasih Zuril). Aku rasa tertarik untuk meletakkannya didalam blog aku ini. Kebelakangan ini aku sering mencuri waktu lepas pejabat ku untuk melayari hatikubicara. Aku sendiri tidak tahu kenapa aku terasa untuk meneruskan pelayaran aku dari mula hingga ke akhir. Bagai terasa untuk aku mengenali seorang lelaki yang bernama GHAZ itu, walaupun aku tahu itu mustahil dan tidak mungkin. Jarang lelaki yang berjiwa begitu, atau mungkin aku yang tidak tahu. Aku berkata, bertuahnya SHA, yang pernah dicintai GHAZ. Ntah lah, aku sering bertanya, kenapa aku s…

Seorang Kawan Lama

Ptg tadi aku sempat berborak secara virtual dengan seorang kawan yang berada di -Kuching. Dulu kami sama-sama di INTAN – aku di Kiara dia di Kluang. Kini kami sama-sama kembali ke INTAN. Aku masih lagi di Kiara dan dia di Kuching. Ntah kenapa aku tetiba jer terasa nak visit Kuching. Sudah 3 tahun aku tidak ke sana…. Asyik ke Sabah sajer lately (sebelum inilah maksud aku…) Aku bagitau dia…
Pertama kali aku ke Kuching, aku berjumpa seseorang yang seterusnya menjadi kawan aku. Itulah kawan lama yang aku maksudkan.

Dia seorang kawan lama… tak keterlaluan kalau aku kata, kami pernah suatu ketika dahulu saling sayang menyayangi. Sayang aku pada kawan lama itu banyak faktor luaran kalau aku fikir balik, kalau kerana dirinya semata-mata, aku sendiri tidak pasti perasaan sayang itu akan wujud atau tidak. Maaf, itu pada fikiran aku. Walaupun kadangakala bila aku fikir kembali, ada juga kebaikan lain pada dirinya selain faktor luaran yang aku nampak. Mungkin perasaan sayang aku itu dulu timbul ker…

Adam dan Hawa

Tak tahu kenapa sejak kebelakangan ni, aku suka baca novel-novel melayu, terutama tulisan Aisya Sofea. Mungkin untuk cuba mengisi kekosongan yang aku rasai kebelakangan ini. Mungkin juga untuk mendalami liku-liku suka duka kehidupan manusia. Walaupun cerita tersebut kebanyakkannya mematuhi hukum alam dan kehidupan, namun kesudahan cerita adalah atas daya imaginasi dan kreatif penulis. Tetapi liku-liku kehidupan kita adalah ketentuan ilahi. Tak seindah yang digambarkan dalam cerita. Selalu sahaja dipenuhi duri dan ranjau. Selalu sahaja ada halangan. Apa pun, terima kasih Kak Rin kerana meminjamkan buku-buku cerita tersebut.

Hawa mengenali Adam semasa dirinya baru memasuki alam dewasa dan mengenali erti hidup. Hawa mengenali Adam semasa Adam sedang ingin menikmati kehidupan dan kebebasan ketahap maksimum mengikut caranya sendiri. Hawa belum begitu matang dalam menempuhi duri dan ranjau kehidupan bagi aku. Lantaran atas kesilapan begitu sanggup membiarkan Adam menunggu sebegitu lama. Ist…

Baby Haziq

Image
This is my very fisrt nephew, Amir Haziq. Son of my second sister. Baby Haziq with his Mama Long and Mak Lang. My sister alwits said, if he have a baby boy, then his son will be like me, be active, she even asked me to buy haziq a very cute adidas shoes for jog. Insya Allah, then haziq can go jogging with mama long.
i hope one day haziq will inherit all the good things from us. as a very first grandson of late Ab Razak and Rokiah, hope haziq gonna be more brilliant than his mama long, more handsome than his late grandfather, more patient than his late grandmother, but not as naughty as his mak lang and acik. i have no idea what his abah n umi gonna wish him. really hope that haziq going to have the title that my late dad wish me to have.
i 'm the first grandaughter on my mom's site, now it is haziq as for his umi's site.

A little girl & her father

A little girl and her father were crossing a bridge. The father was kind ofscared so he asked his little daughter,

"Sweetheart, please hold my hand so that you don't fall into the river."

The little girl said,

"No, Dad. You please hold my hand."

"What's the difference, darling?",

asked the puzzled father.The little girl replied,

"Dad, if I hold your hand and something happens to me, I may let your hand go. But if you hold my hand, no matter whathappens, you will never let my hand go."

In any relationship, the essence of trust is not in its bind, but in itsbond. So hold the hand of the person whom you love rather than expecting them to hold yours.

JUST AS GOD WOULD HOLD OURS RATHER THAN EXPECTING US TO HOLD HIS - HE KNOWSOUR GRIP MAY NOT BE STRONG ENOUGH... WHILST HIS IS FIRM AND FULL OF LOVE

Selingan Island

Image

Libaran Island

Image

SANDAKAN

Image
The first time i went to Sandakan was march 2005, before i flew bact to KL, i did asked someone, the answer make me happy, i knew i gonna be in Sandakan again. This time, before i went back to KL, i never ask anybody, but i'm really sad. Dunno, either i'll be in Sandakan again or else.........

Trip to Selingan Island, Sandakan

Image
21 April 06

AK 5162, KUL – SDK was about 10 minutes behind schedule and arrived Sandakan at 4.55pm. Luckily my friend fetch and send me to Samila Hotel. I was very tired and hungry, since I don’t have enough rest a day before. There’s KFC down the hotel but I don’t feel like eating chicken. Luckily I have company by another friends for dinner. The hotel’s horrible. I can sleep well.

22 April 06
I woke up and get ready for the trip. Walked down the street to Wisma Khoo. I met Marcy of wildlife, and settle the payment. The driver fetch at 8.15am with another guy from Denmark, his name Hens, he works in Germany. This nice and handsome guy went to Sukau and myself to Selingan Island. I cant really noticed the name of the places I had been through all the way to jetty. But I still can spotted few names like, Sg Sibuga, Padas etc.
From Padas jetty we moved to Libaran island for lunch. Such a nice place for few days off from my busy life. After lunch we proceed to Selingan Island, the boat ride …

8 APRIL 2006

Image
Hari ini 8 April. 30 tahun lalu aku dilahirkan di Hospital Kuala Lumpur. Hari ini, aku menyambut hari ulang tahun tersebut di tempat tumpah darahku itu, kerana kebetulan adik aku dimasukkan ke wad bersalin.
Terima kasih adik2 yang tidak lupa pada harijadi aku. Korang jer yang along ada. Terima kasih kepada akak2 yang bersama di yow chuan malam tadi. Terima kasih juga pada kawan yang setiap tahun tidak pernah lupa pada harijadi aku, maaf kerana tidak dapat memenuhi pelawaan makan malam sempena harijadi aku. Terima kasih pada kawan2 dan cousins atas ucapan selamat harijadi, terima kasih atas ingatan semua.

Aku rasa sedih jer harinih. Tatau lah kenapa, kalau mak dan ayah masih ada…..
Masih aku ingat… harijadi ku 5 tahun dulu, ayah telefon dan berpesan. Mungkin bagi ayah, umur 25 tahun itu sudah cukup dewasa bagi aku untuk menempuhi cabaran hidup. Aku tak dapat nak ingat setiap patah perkataan ayah, tapi maksud kata-kata ayah, “ awak dah 25 tahun hari ini, dah dewasa untuk menempuh hidup ini…

Mendaki Tangga tangga ke Pintu Bahagia

mana silapnya arah yang aku jejaki
yang aku temu hanya pintu sepi
dalam keriuhan kurasakan kekosongan
jiwaku dahaga kasih sayang

masih tak bertemu yang ku cari dulu
hati masih berlagu
dalam langkah perjalanan terkeliru
hilangnya arah tuju

sungguh lama terpisah pandangan
sejak detik akhir pertemuan
jauh meninggalkan
dirimu dan diriku
terpisah bersama waktu

sejauh mana sekalipun ku berlari
ingatan padamu menghantui
aku tak mengerti dan tidakku mampu lagi
menahan gelora hati ini
inginku kembali ke jalan yang dulu
aku rindu padamu
moga dibukakan semua pintu-pintu
untukku bersamamu

ingin aku mendaki semula
tangga tangga ke pintu bahagia
mencari cahaya
cinta yang sebenarnya
antara aku dan dia

where is that someone

i have a meeting this morning.i'm not in mood of doing things, what i have in mind is just laid back until 10 am.since i'm in division of technology, my schedule is thight. when i open my planner for march, almost all column is written with reminders, meetings etc.

i feel like missing something in my everyday life. yes i am.. i'm not happy... people see i'm smiling...laughing.... but inside me, i have nothing...empty....
those days, i have someone to think about... someone to love... someone to care of.... someone to sms to... someone to be with... (even not in regular basis)..someone for everything.... but now that someone is like stranger to me... but in my life that someone is still exist...still here ...and always here... in my heart....

i have no idea, how long i can stay... i know, one day i will collapse. i'm not tough anymore... i'm not what i am..... melancholy everyday....

why the feeling is still strong inside me? untill now i still pray for the best...

"Hey... u look younger than your age..."

during group discussion in my english class, one of my friend, Sabaruddin did ask me bout school time. he kinda suprise when i said, i sat for my SPM in 93, cuz he did it in 91. he is 2 years older than me. he thought i was from 5 inlater years or something... the best part, he said " you look younger.." huh??? hey i'm going to be 30... but he said i didnt look like 1...ye ker??? then everyone in the group ask me the rahsia... errr... am i look young... if that is true, alhamdulilah... thanks god for this anugerah... i never bother bout my skin,... facial and everything when i was really young... just a cleanser for a daily use. when i became 28, i start realised the lines and black circle under my eyes, look ugly huh. but i still didnt really care eventhough i'm concern. my face is a bit oily around the T-zone but my cheecks dry. my x-dear is same age as myself.then i start thinking, i'm gonna look older than him one day.... i must take a good care of my skin...…

MEDAN Again....

Image
18 feb 06

after breakfast, we walk around the street looking for money changer, the commercial banks closed on Saturday. Luckily we found. Kitorang sebenarnya takut nak keluar sorang2, macam di Bangkok dulu pun kami boleh keluar sorang2. apabila keluar sahaja dari hotel orang2 beca dah ikut kami. Takde privacy langsung!
We actually not in a mood to go to anywhere anymore! But then since we already here, we must look for souvenir huh! Kami Cuma ke pasar ikan lama ( tempat jual kain, souvenir etc). after lunch we headed to Medan mall, looking for some original CDs and cassettes. It’s so cheap! Last month I bought Have a nice Day – bon jovi here in Malaysia, it cost me RM46, but in medan it’s only rp45000 or rm18. aku memang tak pernah terfikir untuk beli semua tu, tapi bila one of my friend pesan untuk aku belikan cd peter pan, so aku carikkan lah. CD Radja …sold out ma!
Lagi satu, kami memang sick of the local people there. Terutama pengemudi beca, dan yang lain lah, tak habis2 nak mintak…

Danau Toba

Image
17 feb 06

after we had breakfast, we took a walk to nearby pasar and looking for something from Lake Toba. suddenly one Malaysian guy greet us. Ada lah jugak visitor dari Malaysia masa tu. Forgot to mention there’s another Malaysian we met, a pensioner couple from SS2, PJ. Van untuk kami pulang ke Medan sampai jam 1.30. we arrived Medan late evening. Jalan raya memang sesak, dengan cara pemanduan yang aku sendirik tak paham, buat aku lebih cuak. Tapi takde pulak accident. Satu pelajaran dari cara pemanduan mereka, pemandu-pemandu di sana langsung tidak berhemah, tetapi mereka sabar. Tapi di Malaysia, kita berhemah semasa memandu, tetapi tidak sabar. So mungkin sabar tuh menyebabkan kadar kemalangan hampir tiada disana. All the way from medan to lake toba and return, I can read the advertisement and sign, but most of them I cant really understand. Agak-agak ajerr. Semasa di Lao PDR dan Bangkok dulu, aku langsung tak reti n tak paham apa yang ditulis, tetapi bila bahasa melayu pun tak pa…