Posts

Showing posts from January, 2014

B.O.R.O.S

Image
halluuuu...

tengah malam nih malas pulak nak buat kerja, ehh dah pagi hehehe. nak rehat jap. jap lagik sambung hehehe. hishh tak disiplin langsung kan.

korang boros tak? hmmm, kalau cakap pasal boros, sebelum nak tentukan boros ke tak, hmmm terpulanglah camner kita define boros tuh kan. kalau aku, bagi akulah, aku define boros tuh sebagai, berbelanja melebihi kemampuan, membeli bende2 yang bukan keperluan dan yang seumpamanya. lepas tub plak, kene lah tgk kemampuan kita banyak mana kan. bagi aku aku nih memang boros. takleh lah ada duit sket ada jer nak beli benda yang ntah haper-haper.

dulu2 aku selalu terpikir, tak berkat ker rezki yang aku dapat nih? asyik tak cukup jer. pernah lah dulu aku rasa memang rezki aku tak berkat, sebab aku rasa sgt jauh diri nih dengan pencipta kita. bila muhasabah, ada yang tak kene. tak boleh nak buat banyak, buat sikt, oppssss, let's not go there, bukan nak bagik ceramah agama hehe. tapi aku rasa, aku nih boros, sbb rezki tuh tetap je ada. dah m…

Hampir Sebulan

Image
Januari dah nak abis. Sekejapan jer rasa. Tapi permulaan tahun 2014 ni terasa macam sangat kucar-kacir lah. Tak terurus pon ye. Macam sgt benda nak kene buat. Terutama pasal study nih lah kan. Skang masa tidor pon kucar kacir tau. Tapi ok lah. Still boleh tido. Maksud aku boleh allocate time untuk tido haha. Dpt 4 jam sehari dah cukup ok lah kan. Kekadang kalau dah beberapa hari tidor2 ayam, sekali keletihan sgt, balik rumah terus tertido. Adoiii nak nangis rasa. Mau taknya, tak berusik lah kerja kan. Hahaha. Kalau bleh cuti pajang CNY pon nak melepak kat national library. Tapi dorang pon nak cuti. So library tutup heheehe. Seronok gak gi library hari ahad. Tak pernah terpikir tau nak melepak library weekend. Hah, itu lah seronoknya cuti belajar. Kan korang selalu cakap, 'seronoklah cuti belajar'. Jom lah cuti gak. Dulu masa cuti belajar sebelum nih, sempat gak buat keje lain. Tapi kali nih. Belajar pon tak cukup masa. Nangisssss. So sesapa yg nak cuti belajar tuh, betulkan ni…

Kopi: Delifrance

Image
Salam Kopi.

Siaran kopi di Delifrance. Dah lama tak singgah kat Delifrance ni. Seriously aku ingat kedai nih dah takde. Sbb yg kat 1 Utama tatau sama ada mmg dah takde atau relocated. Actually acara kopi nih adalah sambil menunggu Haziq yg attend birthday party kawan dia yg dibuat kat KFC. So sambil minum kopi bleh buat kerja.

Memula macam nak makan crossaint sandwich. Tapi macam dah kenyang sbb late big bfast sebelum ke sini. Pastry dan puff pun banyak jugak. Terlintas pulak nak cuba the mini tartlets yg ada pelbagai flavours. End up aku ambik cake. Tk banyak choice ada cheese apantah, dgn black forest dan this oreo cheese.

Kopi pon tak banyak choice, ada long black, latte moccha cappucino cenggitu jer kot. So, aku minum latte dan oreo cheecake. Taste good. But nothing extraordinary. Just cost me about rm20. Ok jer lah kan.

Next ada entri kopi yang lain sket. Ok, salam isnin jugak. Be good :)
Sent from my BlackBerry® wireless device via Vodafone-Celcom Mobile.

Rambutan!

Image
Korang suka rambutan tak? Aku dr kecik sampai skang suka tau. Lebih2 lagi yang kuning nih. Kalau nampak mmg kalau boleh mmg nak beli lah. Hahaha

Haritu aku ada kerja kat area2 sg congkak sana nun. Masa nak gi dah nampak org jual tepi jalan. Terus pikir balik nak singgah beli. So memang beli lah. Selang seminggu, tetiba ada kawan ajak teman gi slim river, banyak org jual macam2 sepanjang jalan. Tetiba nampak rambutan kuning, "blk nnt y kene stop beli rambutan kuning!" Hahahaha. Taksub kan.

Pulasan pon best. Tapi macam tak berbaloi nak beli kulit tebal sgt. Hmmm tu jer nak citer. Boleh? Hahaha. #okbye :p
Sent from my BlackBerry® wireless device via Vodafone-Celcom Mobile.

Kopi: Pastryville

Image
Salam Kopi.

Aktiviti kopi yang agak rushing. Mengopi dengan my sister. Actually hantar haziq gi birthday party classmate dia. Then gi mengopi sementara tunggu nak pick-up haziq.

Ni lah seronok kalau tak minum sorang. So boleh order macam2. Tapi tu pon still kene pack bawak balik.

Kopi tu adalah latte. Nothing much aku boleh cakap pasal latte. Bagi aku selagi balance kopi dan susu dah ok. So latte ni kuat lah rasa kopi nya, so memenuhi citarasa lah. Actually latte tu set dengan chicken lasangna dan cake of the day yang sekeping coklat tuh. Boleh pilih iced lemon tea, latte or cappucino tak silap.

Lasangna sedap. Sebab takde lah muat cheesy bagai. Just nice jer. Cake of the day mungkin choc cake kot. Rasa ok, tak manis dan pahit2 coklat. Tapi agak dry, dan texture dia tak macam biasa makan kek lain tuh.

Roti oreo tuh aku suka. Bwk balik untuk haziq kononnya. Tapi aku pon lebih2 makan sama. Puff rm10 unt 4 pieces. Mahalnya. Cream puff biasa jer lah, kalau sebut cream puff aku l…

Hello Monday

Salam isnin.
Pagi nih rasa sgt terrible. Agaknya penangan long weekend. Satu kerja pon tak disentuh. Last buat kerja khamis malam. Tu pon just edit kerja siang tuh jer sket.

Owh, waktu kerja saya sgt flexible, waktu cuti pon kene pulun hehe. Kalau tak buat, terpaksa lah kerja lebih keras di hari berikutnya. Kenapa tgh banyak kerja pon stop buat entri nih? Sbb saya tgh takde idea nih. Hehe. Tapi esok ada discussion dgn SV. So sendiri kene ingat lah kan.

Seronok rasanya ujung minggu yang panjang baru nih. Penuh dgn aktiviti makan2. Hmm harini seluar pon dah terasa ketat. Macamana nih? Perlu balik ke pangkal jalan lah kan.

Selain aktiviti makan. Sempat jugak ikut kawan panjat bukit gasing. Fuhh kali nih kawan bawak kat the longest n highest track of bukit gasing tuh. Saya mengaku saya takde stamina. Terberhenti banyak kali. Tapi kita buat ikut pace masing2 lah. Sapa sampai atas dulu kene lah tunggu I yang tercungap2. Owh, salah satu sebab I kene fit, hehe

Shopping pon ye jugak. Hmm s…

Makan: PickNik

Image
Jom Lunch!
Jom nak share gambar lunch haritu. Actually dah beberapa kali dan pergi try makan kat sini, tapi ada jer halangan, hingga lah harituh baru ada rezeki.

bila tgk menu terus rambang mata! Ada pasta, ada burger, fish n chips, even nasi lemak. Later I wanna try nasi lemak ngan burger. Hahaha, there will be another visit yey!!!
Kenapa nak try burger dan nasi lemak? Sbb tgk dlm menu kita boleh pilih, tambah apa yg kita nak jugak.

Grilled chicken pilihan aku harituh. Portion dia, mmg korang kene kosongkan perut sebelum dtg, yes, I memang dtg dengan perut kosong! Ayam biasa lah bila di grill, tapi that mushroom gravy mmg kalau boleh aku nk jilat pinggan. Full of mushroom and taste good. Salad dressing pon buat I yg mmg bukan penggemar salad pon dok curik2 makan salad.

The pasta combined dgn softshell crab mmg terbaik. Aku rasa sket pasta ala olio tu. Mmg fave aku pasta masak macam compare to yg creamy etc. Tapi sgt terselah sbb ada softshell crab.

Aku minum mocha sbb t…

Kopi: Expresso Lab

Image
Salam Kopi.

Try kopi kat expresso lab. Dah lama nak cuba since nampak kat curve. Tapi sbb dah kenyang sgt masa tuh. So this time around try kat 1 Utama.

Piccolo latte - agak strong dan rich. Being me, surely no sugar added.

Salted caramel fudge - sedap. Anything yang campur manis masin nih mmg in lah kan. Texture cake tuh sgt soft , dan yg penting tak manis.

Nutella Mille crepe (takde dlm gambar sbb pack) - sape suka nutella mesti suka lebih hehehe :)


Sent from my BlackBerry® wireless device via Vodafone-Celcom Mobile.

Kopi: Levain boulangerie & Patisserie

Image
Salam Kopi everione

Another visit to levain dlm minggu nih. Kebetulan teman kawan ambik visiting prof dari Ireland. Kawan aku pulak da jatuh chenta dgn levain. Awal pagi roger nak kuar awal sbb nak bfast kat sini. So aku suka jer. Habis gluten frEe aku.

Cappucino - as usual lah rasanya. Tapi cantik kan bear tuh. Hehehe.

Pepperoni pizza- sebenarnya nak seafood pizza sbb ada tuna. But this one ok lah taste dia.

Scone - taste good! Boleh add on dlm list fave scone aku. Dah lah murah. Hehe.

Alamat Levain:

No. 7, Jalan Delima, Kuala Lumpur.
Tel: 03-2142-6611


Sent from my BlackBerry® wireless device via Vodafone-Celcom Mobile.

Kitar Semula

Image
Kempen jaga alam sekitar. Hehe. Apa salahnya kan berbuat sesuatu yg bermanafaat. Actually sejak dua menjak nih aku dah amalkan mende macam nih. Sebb ada skali tu aku tertengok kat umah kawan aku dia buat gitu. Terus aku pikir, apa salahnya kan amalkan yg baik unt bumi.

Tapi masalanya, susah nak cari tong kitar semula nih. Kat shopping mall dan seumpamanya ada lah. Kadang2 aku bawa jer buang kat situ tau. Tapi kadang2 aku buang jugak dlm tong sampah biasa dgn harapan bila pemungut sampah perasan yg mmg dah diasingkan, lain lah tindakannya.

Kalau sesapa yg baca nih tau mana2 kawasan komuniti ada tong sampah unt kitar semula drop a comment please. TIA.

Setakat nih aku buat untuk kertas, plastik dan kaca je. Start small hehehe. So jom lah kitar semula. Untuk kebaikan bersama. :)
Sent from my BlackBerry® wireless device via Vodafone-Celcom Mobile.

Kopi: Levain

Image
Salam kopi everyone.

Morning coffee at levain. Saja makan crossaint sandwich ngan Irish latte.

Irish latte taste good! Cuma macam ada flavour jer. Tak manis. Vanilla atau hazelnut latte dah biasa sgt kan. Tapi aku tatau apa tu irish. Tak dpt nak teka apa hehe.

Sanwich tuna is my all time fave! Hehe

Jom kopi.
Sent from my BlackBerry® wireless device via Vodafone-Celcom Mobile.