Posts

Showing posts from April, 2010

sudah jumaat...

Image
hmmm minggu nih... aku bercerita kesah di kembara baitullah sesaja lah ye.... takde kesah masak2... makan2... lagu ke... takper lah kan... bukan selalu belh cerita cenggini... ntah bila lah lagik nak dijemput menajdi tetamu allah kan... so hari nih abis dah lah cerita tuh... kalau nak ikut banyak lagik... tapi nnt lah... once aku dapat gambar dr camera pro... aku share sket2 gambar nya erk...

sebagai seorang yang sgt lah pencinta makanan.. ehemmm... nak jugak citer paal makan2 kat mekah... tapi aku tak sempat nak try mcm2... since... orang sekeliling aku pada masa tuh... tidak lah food hunter sgt kan... hehehe,....

tapi apa yang best...makanan kat sana.. apa jer yang korang nampak... memang boleh try jer lah.. tanpa was was... dah nama pun halal kan.... hehehe.....

makanan yang di cater oleh agency pun... aku takde yang nak di komplen... breakfast memang simple lah... tapi ok jer.... lunch ngan dinner... takde masalah.... sket2 tuh... tak kesah lah kan.... ada satu malam tuh... ada yang …

aku jumpa entri nih...

Image
korang yang selalu singgah baca kat sini.. mesti pernah baca entri aku pasal IMRAN kan... especially masa dia balik bulan march hari tuh.... emm aku terjumpa entri nih... owh ya... IMRAN skang kat makkah... sedang buat umrah untuk kesekian kalinya...

dari blog manzlie-makkah.blogspot.com...... kat entri dato imran pariss dah sampai
so dapat lah aku tengok gambar nih dulu.. sebelum dia publish kat FB nya nanti...


so cute tgk gambar baby iman dalam gambar nih.... pakai ihram ... ok.. tuh jer... :D




pengalaman pengembaraan baitullah -II

Image
hai korang semua.... sebenarnya kan.... banyak yang aku nak share... tapi aku buntu... macam mana nak tulis.. seperti apa yang aku rasa... emmm mungkin cerita jenjalan aku tak tempat lain... senang2 jer aku bleh cerita... tapi yang nih..macam susah sgt nak share....

kembara baitullah nih... kalau nak cerita pasal journey nya... dah settle dah... tapi... kalau nak share pengalaman dan perasaan nih... susah nak cerita .. lagik2 plak menulis entri...hmmm...

bayangkan... kalau kita sayang seseorang... kita cuma bleh cakap ...'aku sayang dia' ...atau hebat sket... ' aku sayang sgt2 kat dia' ... cenggitu jer kot kita bleh gambarkan perasaan kita... tapi perasaan kita...hanya kita yang tau.....


cuba korang tgk dua dua gambar nih... seriesly...tak pernah aku terpikir... yang time umrah ramai orang sampai cenggini... aku ingat time haji jer,... emm sampai cenggitu skali aku tatau kan... tak berapa ambik tau selama nih sebenarnya... seriesly..aku know nothing bout ibadah umrah seb…

pengalaman kembara baitullah - I

hai semua...kali nih....aku nak kongsi pengalaman kembara aku plak... walaupun.. ramai antara korang yang dah pergi sana.. malah berkali2.. tapi.. tak salah aku yang baru julung2 kali menjejakkan kaki nih nak kongsi pengalaman gak kot... sebab pengalaman kita si sana berbeza-beza....kata orang...masing2 ada bahagian masing-masing....

semua yang dijemput ke baitullah... menjadi tetamu allah... hanya dengan satu niat.. dengan niat yang suci... dan kita mesti akan sentiasa berdoa semoga dipermudahkan segala urusan ...sebenarnya kita sentiasa diuji semasa disana... macam2 ujian Allah turunkan... itu semua adalah untuk mengangkat lagik martabat keimanan kita... dengan kemampuan kita bersabar....so..jangan lah mudah berpandangan atau berfikiran negatif...di atas sesuatu ujian itu..

sepanjang di sana.. aku sangat bersyukur... kerana... banyak urusan aku dipermudahkan.. bayangkan.. tidak pernah menjejakkan kaki ke sana...tidak ada yang dikenali pulak tuh... walaupun..kadangkala... di sini.. aku…

emmm macam macam....

Image
goodddd morning.... stop jap kesah kembara aku... tapi still lah nak layan gambar sari sana jugak... biasa lah kan.. aku.... ada jer snap mend cenggini... tapi ada yang tak tersnap... kadang2... tak bawak hp atau camera... atau...kadang2... malas nak snap sebab ramai orang... hmmmmm

cuba teka apa kat bawah tuh.... hehehe... kalau dah tgk kaler merah putih tuh... bleh agak lah kan... yesss... KFC... how to pronounce... aku pun tatau ye... :D
lelaki Q kat sebelah... pompuan kat sebelah ye... KFC nih kat bangunan HILTON hotel.... betul2 depan masjidil haram... kat sini makan sungguh senang... u name it... u get it... macam tuh lah mudahnya.... burger king pun depan masjidil haram nih... kat hilton nih... tempat shopping yang best lah... mewah lah... kalau korang taknak makan ice cream tepi jalan yang biasa tuh... baskin robin pun ada ye.....heheheharituh... aku tengok kat house of donut tuh... teringin nak makan... so.. beli lah ... macam donut kat sini gak... sedappp... tapi mahal sket...…

gambar2 kembara baitullah -III

Image
skang aku nak share beberapa gambar sekitar kota madinah pulak.... kat sini... sekejap jer kami stay...dan nak g masjid pun kalau kantoi bawak henfon ke.. kamera ke... naya gak lah... so mana2 yang ok lah aku letak sini... yang lain tuh.... sooner ... aku post kat FB jer... :D

masjid nabawi... atau masjid nabi....
erkkk... apa plak tuh.... nampak cam pelik jer kan...macam rangka apa jer... besar plak tuh.... emmm actually nih lah structure payung kat luar masjid nabawi nih.... ada yang dah terpasang sket... so skang sedang ditambah lah keseluruh bahagian masjid... so... sesapa yang solat di luar kawasan masjid tuh.. takde lah panas.....

ini lah gambar payung yang dah siap.... besar sgt payung nih....

macam nih lah kalau payung dah nak mengembang...

dan macam nih lah rupa payung tuh.... bila dah betul2 kembang... payung nih... biasa terpasang waktu solat zohor ke asar jer.... sebab waktu solat lain... matahari tidak tegak kat atas kepala......

bahagian lain di masjid nabawi jugak... kalau …

catatan perjalanan : Kembara Baitullah - madinah

Image
harinih kita sambung cerita kembara baitullah nih ke madinah plak... aku tak letak gambar lah... takde masa nak susun gambar ikut cerita (alasan!!!!) ... nnt aku bagik gambar2 plak ye... dari makkah ke madinah... lepas jer kuar kota... aku tido... sebb letih... emmm itu jer lah aku kan... sepanjang jalan tuh.. adalah padang pasir .. dan ada yang bebukit2 batuan...
pada hari jumaat 16 april... selepas solat jumaat... kami buat tawaf wida'... tawaf selamat tinggal... sebelom meneruskan perjalanan ke madinah....macam biasa... seawal 10 pagi kami sudah berada di masjidil haram... mungkin kita ingat awal... emm ada lagik yang lebih awal... maklumlah... masjidil haram ini sentiasa hidup 24 jam...

aku sentiasa berdoa agar Allah.. sentiasa mempermudahkan segala urusan semasa disana ...datang seorang nih... risau jugak kan.. alhamdulillah... tidak ada banyak masalah... keadaan panas dan ramai orang pun sebenarnya tidak ada masalah untuk kita semua tawaf... sebab tujuan kita ke tanah suci ini…

gambar2 kembara baitullah -II

Image
aku nak share kesah gambar2 kembara baitullah semasa kami di makkah
masjidil haram yang tersergam ... aku selalunya masuk ikut pintu king abdul aziz 1 atau dua.. memandangkan pintu itu paling mudah kalau dari hotel aku... tapi ada gak kengkadang aku masuk kot pintu 7, 10 dan yang lain nya... macam2 tempat jugak aku cuba.. yang kene naik escalator lah... kat bawah tanah.... sungguh besar masjid nih... emm ada hampir 100 pintu... dan keadaan disini sentiasa penuh.... so...pintu mana yang korang masuk... kene ingat....so kalau keluar ikut pintu tuh mudah lah... lebih2 lagik.. kalau tinggalkan kasut atau selipar kat rak tuh.. kene ingat bebetul... tuh yang sering hilang tuh... sebab tak ingat letak mana....

kaabah... cuba lah dapatkan ilmu tentang kaabah ini... selain simbolik kita tawaf sebagai satu ibadah itu... kenapa... mengapa... apa yang tersirat... insya allah... kita dapat menghayatinya....
subhanallah... lautan manusia... bayangkan...setiap waktu solat dipenuhi manusia sebegini... b…