Posts

Showing posts from August, 2009

Salam Merdeka

sudah 52 tahun negara kita merdeka... walaupun kita tidak hidup dizaman itu... tidak merasa kepahitan mereka yang berjuang dan sebagainya.... apapun.. kita tetap patut bersyukur... dapat hidup di bumi malaysia ini.....

salam merdeka untuk semua....

aku suka lagu nih.... WARISAN...

Disini lahirnya sebuah cinta
Yang murni abadi sejati
Disini tersemai cita cita
Bercambah menjadi warisan

Andai ku terbuang tak diterima
Andai aku disingkirkan
Kemana harusku bawakan
Kemana harusku semaikan cinta ini
BetapaDibumi ini ku melangkah
Keutara selatan timur dan barat

Ku jejaki

Aku
Bukanlah seorang perwira
Gagah menjunjung senjata
Namun hati rela berjuang
Walau dengan cara sendiri
Demi cinta ini

Ku ingin kotakan seribu janji
Sepanjang kedewasaan ini
Ku ingin sampaikan pesanan
Aku lah penyambung warisan

masuk blog

Image
korang gambar nih haziq yang snap....tetiba jer tanya aku
haziq : mamalong... nih macamana nak ambik gambar (padahal dia dah snap.. cuma ntah haper dia tekan... dia ter on can video)...
aku : tekan jer lah
haziq : tak boleh lah
abah : apa haziq main phone mamalong tuh..
haziq : haziq nak ambik gambar abah lah... cepat lah bah...
abah buat tatau jer...
haziq : abah..cepat lah.. haziq nak ambik gambar nih,.. nak masuk blog nih...
aku :haziq nak masuk blog...?
haziq : haziq nak ambik gambar abah ..nak masuk blog....

so beriya lah haziq snap gambar abah dia... nak masuk blog... so.. aku masukkan jugak lah...
kalau dulu sebut bolog... skang dah pandai sebut blog... sket lagik.. ada blog sendiri lah kot tuh kan..heheheh




bazar ramadhan : Seksyen 17 PJ

Image
emmm... kan dah kata... kalau aku tak dikaitkan dengan makanan... takde lah cerita kan.... hehehe..so bulan puasa...kene lah jugak letak ye..... sessi bazar ramadhan lah pulak dibulan ramadhan nih....
walaupun aku taksuka sgt nak g bazar ramadhan... aku cuba lah jugak gi... aku malas.. sebab susah nak dapat parking...tapi beli nya sket jer..hehehe....
ok nih aku ngikut kengkawan g bazar ramadhan di seksyen 17 PJ.... tapi gi awal lah... takde lah banyaklagik food masa tuh.. tapi bleh lah layan kan...

biaasalah kueh2 cenggini kan ..mesti ada punya... kalau bulan puasa nih... ada murtabak ke.. cucur udang ke... kueh lopes ker.... emmm itu semua aku tak boleh nak makan berlebih2 kan... kata nak meguruskan badan di bulan puasa..hehehe
nampak semua bende macam best jer kan....ayam nih rm15 seekor.....
aku tatau lah korang panggil nih sayur apa.... tapi aku panggil... taugeh kasar... fave aku nih...tetiba plak ada kat bazar ramadhan.. wahhh menariks....
ikan keli masak cili.....aku ambik gamba…

haziq baca buku

Image
korang..dah lama tak buat citer haziq kan..... ya allah skang nih..nakal yang tersangat lah amatnya... malas nak citer.... nakal.. tapi manja.. kalau kene marah kat abah dia... huh..cembeng tak ingat dunia... sket2 nak cembeng tau.... memang tak bleh blah...
nih bukan senang nak tgk haziq baca buku... punya lah banyak aku beli kan buku... takde nya dia nak baca,,... pegang lah 5 minit... lps tuh... tinggal... ehh 5 minit tuh kira lama dah tuh...hehehe

sebab punya payah nak tgk haziq pegang buku.. malam tuh.. aku dok buat kerje kat net dalam bilik.. tetiba dapat msg dari adik aku.. ' tgk anak buah u baca buku..' ... aku kuar tgk dok pegang buku... sambil mata kejap2 kat tibi..hahahahah....
punya banyak buku... buku bob the builder jugak yang dia suka.... nnt bleh lah dengar... '.. it.s dizzy..' ... 'it's muck..' ..bla..bla..bla... 'it's bob...'...malam tuh.... dia tersilap yang last sekali... tulis 'gudbye' .. tetiba dia cakap.. bye bye....…

mercun dan bunga api

bila tiba bulan puasa.... dah nak raya...mesti ingat mercun dan bunga api.... tapi itu skang nih adalah barang larangan..... mau taknya.... tiap tahun jer... mesti dengar ..ada yang cedera akibat mercun dan bunga api nih.....

kalau korang dibesar kan zaman aku... jom kita kenang semula zaman2 kita dulu.... meriah jer kan ngan bunga api dan mercun.... mungkin ada lah kes2 yang tidak diingini nih... tapi... bilang sebelah jari pun tak habis... sket sgt kesnya.... kalau ada pun..... kalau aku dulu... hanya dua beradik... berkotak2 bunga api ayah belikan.... dan bermacam2 lah... korang sebut jer... semua ada,.... huishhhh kalau bulan puasa ... mewah sungguh dengan bunga api dan mercun aku ngan adik aku.....best nya ingat zaman2 tuh.....

zaman tuh... mungkin kita tak creative macam budak2 zaman skang nih.... apa yang ada...main jer.... cukup sekadar tgk kecantikan dan dengar bunyi yang telah disiapkan.... cukup sekadar bermain mercun dan bunga api untuk memeriahkan suasana ramadhan.... tidak…

manjakan diri....

Image
jom g manjakan diri jom.... bulan puasa nih... ok jugak kan... tak banyak aktiviti..... actually aku pun tatau bila nak pergi nih.... aku beli nih coupon nih dari sapa ntah.... rm29.90 ... so nanti aku akan dapat 3 package lah untuk dicuba.... ok lah kan... bleh try test service kat amante nih ok ke tidak....
tapi tuh lah... bila nya nak pergi.... hopefully bulan puasa nih bleh g ke...heheheh... harapnya bulan nih tak lah bizi sgt kan.....




hah nih lah 3 package tuh.... harus lah aku kene call cepat2 buat booking nih.... si kawan aku sorang nih plak..terhilangkan card nih... cepat carik... bleh kita g bulan puasa nih...hehehehe











Image
apsal aku letak gambar tuh... saja jer.. takde mende nak citer bulan puasa nih kan..hehehe.. ye ke... actually tuh haziq lah.... punya hal.... dia kan skang nih...pantang ada tulisan lain dari tulisan melayu....
tetiba... harituh... dia ambik pack makanan yang aku beli tuh.... tunjuk kat aku....

haziq : along ..haziq orang melayu..kenapa along beli yang orang cina..
aku : ye lah yang orang melayu lah tu..
haziq : nih... ada tulisan cina...

hahahaha... tau plak dia itu tulisan cina... tulisan siam tuh dia tatau lagik lah kan...heheheh





project alpha redmummy

Image
korang sumer mesti dah tau kan... pasal project alpha nih... mesti sumer dah terjah blog redmummy dot com kan.... kat blog rose ngan dila kan... aku lah jugak terlambat... ingat kan dah kuor...rupanya dok lagik dalam draft.... itu lah padahnya.. kalau dok buat auto publish... kengkadang aku lupa mana dah kuor...mana yang blom kan.....
tahniah kak red... sebab dah nak kuor tivi plak.....ini project redmummy ngan nuffnang dan astro kan..... alah...korang mesti dah lebih tau kan..... kak red dah kuor kan teaser kan... so untuk kak red semoga lebih cemerlang lagik..... we all alwitz support u... :-)


kitorang GBM pun dapat lah tempias .. untuk jadik guest untuk project tuh.... tapi 2 orang hadik beradik lagik ....ayu the sun ngan yan bermasalah untuk dapatkan cuti... :-( ... so jom lah layan gambar2 nih.....
michael dok brief kat kitorang...






kalau tak susah gak nak ambik gambar bagai kan.... nasib baik haikal (adik rose ) ada..dan bleh tolong snap kan gambar2 nih.... thanks haikal...




puasa

pejam celik ...pejam celik... pejam...(nasib baik celik lagik..).. dah puasa balik.... baru lagi rasanya ramadhan yang lepas aku tinggalkan....

bulan ramadhan ... aku lebih suka berbuka kat rumah... sebab biasanya... kalau lepas berbuka... aku mesti flat punya lah.... dan.. aku adalah tak suka ke bazar2 ramadhan... sebab... aku tak suka...kalau dah ber kali2 pusing... tak jumpa parking....cuba korang pikir... punya hazab nak carik parking.... beli nya... tak seberapa.... ye lah.. dah dok sengsorang..... kalau beli banyak2... alamat rezeki tong sampah lah... dah elok2 setan sumer kene ikat... aku plak yang jadik setannya.... heheheh....

i dont mind cook for iftar.... alah... sendiri mau makan... masak simple2 jadik lah..... tahun nih plan nya nak berbuka kat umah my sister.... kalau kat situ.. dah park kereta... jalan kaki aje g pasar ramadhan.... so rajin lah jugak agaknya.... dan tahun nih... aku dah plan nak masak2 kat rumah dia... seronok lah adik aku....

kenapa aku suka masak bulan …

tidak perlukan kata-kata

Image
korang... penah dengar kan... omputeh kata... 'when words are not neccessary anymore' ... hah meh layan gambar kat bawah nih.... kalau aku tak letak dialog nya pun ..korang bleh agak kan.. apa yang dorang dok cakap.. atau kenapa aksi dorang cenggitu..hehhehe

uiiiii... sungguh kak nam kan nampak gambar nih....hehehehe muka sedih... lps kol MAXIS.... hahahaha.....
ni pehal.. tak puas hati kot.....
muka blurrrrr
heppi jer....
hahahahaha... tafsir lah sendirik....
motip asyik masukkan gambar yan..??? hahahah... takde motip lah....










make over @ STAGE

Image
korang... ingat tak arituh aku gi beli barang2 kat STAGE kan... dah tuh.. dapat lah makeover free... bleh guna dlm masa sebulan jer... emm kalau dah dapat... tak guna... rugi jugak kan.... so.. meh sini nak citer dlm nak make over bagai nih... aku cakap... mcam nak nampak natural jer.... ye lah..nak namoak macam takde lah make up.. tapi nampk muka aku lain... hah camno tuh....
so kaler 2 yang digunakan adalah sungguh natural ye.... kaler2 yang ala2 nampak tak nampak... i like... i like.....
suka sungguh aku nengok bulu maat sendiri... cenggitu cenggitu jer... buat... huh.. jadik nampak panjang bulu mata ku.. kalau ku buat sendiri.. nampak kurang sket lah panjang dari tuh kan...hahahaha... taki nak gak kalah tuh.....
tgh nak make over nih lah... ada orang tepon lah.... nak hambik gambar lah... ada sms lah... time mata tak pejam... ok lah.. aku melayan... kalau tak.... berderingan jer lah ye ko tepon... kalau time aku rileks.. takde plak orang nak ngekol kan....
tada... nih lah mamat yan…

Food Review : Charms

Image
korang.. satu lagi food review sebelum puasa nih... kang ramai pulak yang marah aku.. kalau buat food review bulan puasa..... rasa lapar lah... tak sabar nak tunggu maghrib lah... kan.. heheheh
ok kali nih.. aku nak intro kat korang CHARMS.... LOKASI: 1 UTAMA, kat sky bridge(ye ke ..???alah laluan untuk connect new n old wing tuh) tingkat paling atas...


ada jugak tempat duduk ala buai cenggini....
cendol... ok.. kurang manis jer...
air laici n apple kasturi
fried kasturi.... not bad....sedap...
mee kungfu kot... lupa.... ini best bagik aku.....
fried mee suah ...biasa ajer....
cucur ... ini besttt... crispy outside... but veri soft inside..... sos dia pun best....korang kene try...
sejak buat food review nih... berat aku adalah naik... hadoiii... kene puasa betul2 nih..hehehe.. turun kan berat...untuk food review selepas puasa..... so aku rekomen korang bleh datang CHARMS.... banayk pilihan makanan nya... kalau taknak makan yang berat2.... rojak buah... or snack pun ada..... so ..tunggu…

part time photographer

Image
minggu nih another bizi week lah jugak.... tak sempat nak citer apa dlm blog kan... jom layan si part time photographer nih.... nih masa g opening akademi baru REDGLOW arituh la.... dah sirman takde.... so si yan lah dok cover.......so... memanggil2 lah mak hangkatnya nak suh ambik gambar.....



hah korang... apa taknya... purse sendirik diambiknya jugak.... orang suh hambik gambar lain... lain yang dihambik..... seb baik mahal kan yan..hahahaha
pehal plak..??? tak puas hati jer nampak.... hah tuh la... len kali.. jadik lah photog yang berhemah... bukan ambik gambar sambil gossip..hehehehe... tapi maafkan lah dia... dah duduk ujung dunia nun... sesekali jumpa mesti lah nak catching up ngan hadik beradik dan mak hangkat jugak kan....

hah kan dah kata.... kalau dah pompuan jadik photog.. sempat kannnnnnnn...hehehee


so untuk YAN.... baper lama sticky mode kat blog ko tuh...?? bayar mahal erk... entri nih blh jugak nak 'kopi-paste' kat blog ko..hahahahaha