Posts

Showing posts from September, 2008

b.l.e.n.d.e.r

Image
ntah haper2 jer.... orang nak raya raya nih nak citer pasal blender... kalau nak kira usia blender tuh.... dah lebih 20 tahun... ayah belikan untuk emak itu blender masa umur aku 9 tahun ... (mak dan ayah pun dah takde ..) kalau tak silap brand nasional... memang heavy duty sunguh la... sepanjang hayatnya... cuma bekas plastik tuh jer yang pernah diganti sekali....sekali dalam lebih 20 tahun... ok lah kan... actually aku memang ada beli blender dulu.... tapi kojap jer guna dah bocor plak bekas plastik itu.... nak carik ganti payah plak... so itu yang buat aku ambik blender tuh kat kampung....

vienna bagels @ 1 utama new wing

Image
selamam sambil shopping kat 1 utama... aku dok teringat nk beli big apple..(dah sah2 JCo takde kat sini kan...).. my fren plak nak beli pretzel... masa lalu kat bawah tuh.. nampak satu outlet baru... macam menarik jer... nampak dari macam donut.... bila dekat macam pretzel... so memang pretzel lah nih... so kitorang try lah vienna bagels nih... harga nya..rm3.20 sebiji.... rm8 for 3 and rm15 for half a dozen...tapi skang ada promosi... buy 1..get 1 free... so aku beli rm8..dalam 6...... this flavour pun not bad jugak.... macam makan pizza jer.....

this oreo is my fave... never miss it...


bangi kopitiam @ wangsamaju

Image
friday aritu... aku g berbuka puasa kat luar ngan kawan... dah tatau nak makan katner... dan the most preperable area kat area setiawangsa / wangsa maju jer... so we headed to Bangi kopitiam.... sampai awal jugak lah... since dah tak ramai sgt orang kat kl...(ye ker... tapi semalam pun still ramai jer aku rasa...)... dah waktu berbuka pun ada lagik more than half an hour... so kitorang just masuk untuk order makan dulu... bila tgk menu... tatau nak order apa... takkan nak makan toast plak nak berbuka nih... aku tak kesah... sebenarnya..(bukan bila aku kata takde pilihan makan... tapi kitorang tatau nak prder hapa...)... bila dgn kawan aku nih... kitorang memang selalu order lebih dari apa yang patut.... sebab nak rasa banyak benda... so..pada hari tu... we ordered... meehoon goreng tomyam... meehoon hailam... pulut rendang ayam... tauhu bakar... kopok lekor.... air kedondong haper ntah... lemon... peppermint 'after 8' chocolate... abc...suprisingly.... it cost not even rm40....…

Selamat hari raya

Selamat Hari raya untuk semua.....

aku tahun ni memang tak apply cuti langsung untuk raya nih... esok masih ke ofis... jumaat pun... dah nama pun raya kat kl... buat apa nak cuti2 plak kan.....
aku sendiri pun tatau aku ada kampung ke tidak.... so nak balik kampung mana kan.... my late dad was from Dungun Trg... and my late mom was from rembau, negeri sembilan... and i was born in KL....
adik2 aku yang ke3 dan yang bongsu... beraya bersama my aunty kat dungun... i'm just stay here in KL.... beraya dengan my sister and her famili....
seriously.... skang aku memang tak suka raya.... sebab aku takde arah nak tuju kalau hari raya nih...

aku emmang takde lah buat persiapan raya sangat pun.... aku dah beli beberapa pasang kain untuk baju... (3 to be exact...) tapi aku lambat hantar... tau lah kan bizi jer... so aku hantar untuk dipakai lepas raya.... kebetulan majlis kenduri kazen aku yang kawin arituh buat lepas raya... kang tak glemer plak aku kan...hehehe....
tapi semalam... aku tema…

berbuka puasa...

Image
date : 23 Sept 08
venue : muzium kesenian islam...
invitation by MR...and this is the only invitation yang aku nak pergi..kalau baca kat previous entry... food dia ok... bagi orang lain aku tak pasti la... yang best ikan (aku tatau nama apa... salmon kot... yang isi oren tuh...)... falafel...(kacang ijau kot..yang di jadikkan fritter... )dan macam macam lagik la... tapi semalam aku takde lah makan banyak sgt... sebb rasa full sangat... but aku enjoy sangat lah semalam.... walaupun sebelum tuh WHN bengkek ngan aku... dan aku jadik ilang mood.... tak ramai pun... only 'us' jer... (takyah lah aku mention setiap orang kan....)
mama hazri (hazri tuh Mr punya owner lah..) pun ada skali... very nice lady... hey.... guess what... hazri ingat aku nih masih 20 something.... err am i look young...??? yeah... alwitz young at heart....lepas berbuka siap dapat buaah tangan lagik... for ladies...dapat tudung dan kueh raya... siap letak dalam nice box..(dari mengkuang kot....)
Special Thanks to M…

c.h.o.c.o.l.a.t.e.c.h.i.p.s

selamat berpuasa... lately bizi jugak lah dengan macam-macam yang aku rsa takde lah penting sangat pun... kata orang takde lah sampai dapat mengubah dunia...kalau tak buat pun takper lah maknanya ..hehe...rutin hidup macam biasa lah... masih dok umah adik aku lagik....

petang-petang mostly aku g pasar ramadhan setiawangsa... dan sebab takde digicam tertinggal kat rumah...so takde lah kemeriahan gambar juadah berbuka semua tuh.. tapi kalau ada digicam tuh... sempat ke nak snap gambar,...??? sebabnya aku kan g ngan buah hati kecik aku tuh... satu tangan dan pegang tangan dia... ngan barang2 lagik... memang lupakan jer lah... sebab hari-hari g pasar ramadhan tuh jer.. so aku dah bleh plan pa nak makan... yang tak missed seminggu dua nih.. air soya papa zaed...

apa lak kaitan tajuk ngan citer aku tuh..? aku nih sebenarnya suka chocholate chips.... dah nama pun choclate chips... so no nuts pls... only chocolates... kalau kat famous amos tuh.. aku suka yang double choc yang gelap hitam tuh...…

'patah kaki'

sejak ketiadaan car nih.... jadual harian ku menjadi kucar kacir sesangat.....sungguh susah nak bergerak....memang kelam kabut sungguh lah hidup ku....barang2 aku merata2 skang nih...aku dah hangkut beberapa pasang kasut ...letak kat ofis... nasib baik bulan puasa... so kasut2 sukan ku..boleh rehat kat rumah.... aku stay umah adik aku skang nih.... so seminggu sekali balik umah basuh n ambik baju.....pendek cerita... tak terurus lah hidup aku semenjak dua menjak nih....

minggu lepas aku ada kerja kat kemaman... sempat aku lajak balik dungun... dapat makan jugak bubur lambuk versi trg....sangat lah bestttt.... g jugak pasar ramadhan.....belikan adik aku food yang dia pesan untuk berbuka... adik aku yang bongsu dok asrama...tapi camera ku tertinggal kat rumah..... so tak dapat lah aku merakamkan aktiviti semua tuh... tensionnnn....

tapi masa balik dungun tuh.... aku memang tak byk sgt beli makann kat pasar ramadhan tuh... sebab aku dah mengidam nak makan bubur lambuk tuh.... tapi tak bany…

x.c.d.e.n.t

Image
10 september 2008
KM447

lebuhraya Utara- Selatan


jam +- 5pm



80-90-100 km/h


nasi ambeng

Image
mungkin aku pernah dengar lah bb4 nih pasal nasi ambeng.. (tak sure sebenarnya..) tapi semalam aku baca satu blog nih... (tuh url ada kat gambar tuh... thanks to owner.. pasal aku ambik gambar kat blog dia..)... nampak cam menarik jer nasi ambeng tuh...siap banyak lauk..i loooikee... citer nasi ambeng tuh abis kat situ jer lah..aku sambung jap lagik....

semalam g pasar ramadhan ttdi lagik.... teringin gak nak rasa popia yang glemer tuh..(slps tgk shamsul@bazar ramadhan..)...tapi punya lah pjng q... (memang malaysian punya culture... nak qpanjang2 macam tuh... kadang2 rasa biasa jer...)aku rasa... takper lah... bukan mengidam pun... cuma nak rasa... kalau nak makan sangat pun.. aku rasa... lebih baik aku beli popia kat orang lain jer... hehehe....dan kat pasar ramadhan ttdi tuh jugak lah aku ternampak orang jual nasi ambeng... aku taklah tgk harga... dan aku tatau gak lah berapa harga yang patut... so aku memang dah nak beli jer nih.... tetiba kawan aku cakap " rm6..? mahal nya...…

pasar ramadhan @ satok

Image
sebelum balik... sempat lagik g pasar ramadhan kat satok... kebetulan harituh ada pasar malam jugak kat situ... pasar ramadhan dah mula about 2pm... flight aku otg tuh kol 4pm... sempat tuh..hehehe
just snap gambar juadah yang dijualkan.... memang meriah... some of lauk pauk... look d same... mcam kat pasar ramadhan kita jugak....

apam balik and cake batik....
nih aku ambik kat satu gerai yang jual berianih... aku lupa nama apa... something to do with bombay ... tapi lauk dia nampak menyelerakan betul....
ada kueh mueh yang agak familiar dgn aku... macam kat semenanjung jugak la...
aku memang suka mee kolok.... sebb aku kan peminat setia megi goreng.. tapi this time aku tak makan pun...
kek lapis pun ada dijual.... sungguh kalerful...
air yang menarik.....
bubur lambuk versi kuching... tak cuba lagi
price nampak reasonable..... just nak share something... semalam aku beli ikan pari bakar kat ttdi... cost me rm11... no komen lah.. tapi aku tak sangka lah sebegitu harga nya...
nasi goreng…

berbuka puasa (kuching version)

Image
agenda berpuasa di kuching tercapai gak... so untuk berbuka... aku memang teringin nak rasa bubur pedas ... dapat rasa tau... kira selera aku jugak ... siap beli rempahnya untuk masak sendirik nanti... huh...jgn tak caya....
aku stay kat umah ruby's aunty... so nih lah juadah untuk berbuka aku pada hari tuh... byk betul makanan...thanks aunty....ini lah bubur pedas.....
kat kuching waktu berbuka b4 645pm... seronok jer... balik umah..tak lama tuh terus dapat berbuka.....ni laksa sarawak... masih dlm pack.... before nih aku kurang gemar laksa swk...sebb rasa rempah kuat macam orang bersalin tuh...(ingat masa kat medan...beriya nak makan soto ayam... tapi ..sangat berempah...)
laksa sarawak... sungguh sedap... thanks to ruby's aunty... sebab membeli di gerai yang sedap....

ayam bakar... nak balik hari tuh aku beli gak whole bird...sebab chicken wings belum ready
aku lupa dorang panggil apa... tapi ala2 yong tau foo... masak ngan sos...best...
kueh mueh pun ada... vadey tuh semua aku …

kuching trip (ramadhan)

Image
khamis baru nih aku fly g kuching... tetiba jer kene pergi... ptg rabu tuh baru tau.... khamis ada tiket terus fly.... seronok nya.... (ceh...macam baru 1st time g kuching plak... dah berpuluh2 kali sebenarnya....)apa yang seronok... ?? aku actually nak sgt berpuasa di Kuching... bila tengok Zahid(AF2) buat rancangn berbuka kat kuching tuh... so dapat lah jugak... biasa nya tak gi pun bulan2 puasa kan.....
Self Check in ni kat KLIA... senang lah aku rasa... kalau nak g travel kejap2 nih... kalau g 2 hari tuh...siap bleh check in terus untuk esok.... so senang la...
boarding pass... time nih..memang macam betul2 first time g kuching nih....sbb banyak sgt bende yang macam aku tak pernah nampak ..hehehehe...jakun... sembonia.... tgk2 jer.... takde budget nak shopping nih.......

my new sembonia shoes... nih bukan beli kat atas tuh.... nih ada 'warehouse sale' kat kuching... untuk office use... ruby...aku dah pakai pun hari nih kasut tuh...hehehehe

Nih satu lagik... yang buat aku betul…