Posts

Showing posts from January, 2015

Catatan Perjalanan : UK dan France di musim sejuk - VI

Image
Sambungan lagi... sikit jer lagi.. :)

13/12/2014 - Day 16
hari ni kira macam last day lah nak gi memana kat London nih. esok flight pagi. so lepas breakfast aku gi ke Wembley. last kopek punya shopping lah konon. kali nih naik tube dari Paddington. sebenarnya ada jugak niat nak minum Lindt hot choc kat London designer outlet wembley tuh, owh takde rupanya. kat Ashford jer ada. hmmm so beli jer lah chocolate. kat Paris arituh besar jugak kedai Lindt ni, kira siap boleh lepak minum2 lah. dekat2 la Fayette tu je.

actually hari nih dah nak check out hotel tuh. nak terus ke Heathrow. so, kena rushing jugak lah. balik dari Wembley tuh terus turun kat Bayswater, gi pekena Taza kebab sekali lagik.


Covent Garden Charlie Chocolate Factory... tapi takde jual choicolate kat sini KFC halal kat Paddington pondok telefon gan peti surat nih memang glemer lah kan

Lepas lunch, jalan2 lah sekitar Bayswater tuh, keluar masuk kedai souvenir. kalau ada apa2 nak beli last minutes kan. tapi tatau nak b…

Catatan Perjalanan : UK dan France di musim sejuk - V

Image
sambung lagi...

11/12/2014 - Day 14
Hari nih nak gerak ke Liverpool. kat Manchester memang sejuk, semalam ada hujan ais. comel pulak tengok ais kecik2 jatuh dari langit. pagi nih check weather kat Liverpool, 0 degree, tapi real feel -8 huhhhhh sejukkkk.

pagi tuh breakfast kat Manchester Piccadully, beli sanwich kat Greggs, murah. lepas tuh minum kopi  kat starbucks. train dalam pukul 10. naik tren dari Manchester Piccadilly ke Lime Street Liverpool. sebab nak jalan2, just left luggage kat station tu je.



Liverpool

keluar dari station gi beli ticket bas kat Merseytravel Queen Sq. beli day ticket jer senang. cuma 3.7 pound. depan tu memang banyak bus stop. owh aku dah tentu2 nak gi Anfield kan. duku kan aku peminat tegar Liverpool. sekarang dah tak tengok bola. hehehe.

nak gi Anfield kene naik bas no 17, tunggu kat bus stop no 6.


Liverpool! here i come
sekitar anfield
This is Anfield


Lepas bergambar bagai, naik bas balik ke Lime Street. weather memang sejuk giller. sampai town tu n…

Catatan Perjalanan : UK dan France di musim sejuk - IV

Image
sambungan lagiiiiii....

8/12/2014 - Day 12

pagi ni sampai dari Edinburgh. weather kat London dalam 7 8 degree. dah tak rasa sejuk sangat sebab kat paris memag sangat sejuk. so rasa ok jer lah. tak perlu lah nak pakai tebal2 sangat.

Pagi tu topup lagi 20 pound untuk oyster card. Then dari Victoria coach station tu jalan kaki ke Grosvenor Garden (stop Q) untuk ambik bas 148 ke palace court. turun bas tuh rasa macam silap arah jer nak ke Palace court Hotel. sebab tak nampak sign nama jalan kat bangunan tuh. Hotel ni ok, cuma agak jauh sket nak menapak ke tepi jalan nak tunggu bas train etc. eh tetiba plak rasa jauh, takde lah jauh, dalam 5 minit jer. cuma sebab dah sesat sket tuh, rasa jauh lah kan.

lepas settle hotel, keluar nak gi Madame Tussauds. jalan kaki ambik bas 274 kat bus stop Lancaster gate, turun kat Marylebone St. so kene jalan kaki sket ke Baker St. nak masuk Madame Tussauds ni bayar 30 pound kot tak silap. tapi kan kene datang awal, atau beli tiket online sesiap. sebab pa…