Posts

Showing posts from 2016

Cyberjaya

Image
source: google
Hallu Cyberjaya!
ok, aku bukan nak cerita pasal cyberjaya sebenarnya. tapi tatau lah apa tajuk nak letak. owh ya guys, skang Cyberjaya is my playground. Thank to Waze... rasa macam dah lama bermain di Cyber haha. owh, Tapi kalau dari office nak ke Dpulze tu kira lepas lah. 
cerita sebenarnya adalah pasal kehidupan sekarang. dah bukan macam selama 4 thn lepas ni. which is i have to manage my own time. sebab sekarang kalau weekdays memang dah kene ikut waktu yang ditetapkan. dah masuk kerja balik lah senang cerita. dengan persekitaran baru, tugasan baru dan cabaran baru. 
memang few months sebelum kerja tu dah dapat tau akan dapat kerja di Cyberjaya. fuhhhhh, kawasan jajahan lain tuh. memang awal2 dah cuba persiapkan mental dan fizikal. kononnya lah kan. dah nama kerja makan gaji nih, kene lah ikut kekosongan dan keperluan. dah ditentukan rezeki di sini. maka di sini lah kita.
selama bekerja sebelum nih memang bukit kiara tuh lah kawasan jajahan. keluar masuk office A. m…

Catatan Perjalanan : Trip ke Victoria (Melbourne) - III

Image
Hallu..... Laiii laiii... ada sket lagik kesah gi Aussie aritu.... jom lah layan.
Day 4 Hari ni kitorang dah plan nak gi Brighton Beach. Nak tengok bathing boxes tu. Nak gi sini kene naik train, dan kitorang ambik train dari Melbourne Central. Kalau nak ke Brighton beach nih kena ambik train (metro) menghala ke Sandringham,  dan stop kat Brighton Beach. Senang jer, kalau korang tak pasti, tanya jer kat station tu, sure dorang bantu. Few time jugak orang2 yang bertanggungjawab untuk memberi maklumat approach kitorang bila tgk kitorang macam tercarik2 info. Dorang kiranya committed lah dengan tugas kan. Tak perlu tunggu orang tanya, kalau dah tengok memang sah bukan orang local dan tercarik2 info dorang terus jer tanya.

Ok, bila dah sampai Brighton beach station ni, korang akan Nampak beach, so terus jer menghala ke arah situ untuk gi kawasan bathing boxes. Kalau nak dekat, jalan tepi jalan tuh, dalam 1.5km jer. Kitorang jalan ikut bawah kat pantai so agak jauh sket lah. Wahhhhh cantik pu…

Catatan perjalanan : Trip ke Victoria (Melbourne) - II

Image
Jom sambung cerita lagi..
Day 2. Hari kedua ni kitorang gi keluar dari city, ke Phillip Island. Kitorang sewa kereta Suzuki Swift dari East Cost Car Rental. Memang dah booking awal2 dari Kl ni. Kalau kira memang jimat lah sewa kereta kalau nak keluar dari Melbourne city. Walaupon 2 orang kitorang rasa still lagi berbaloi. Tempat sewa kereta pon dalam 350meter jer dari hostel kitorang. Settle hal sewa kereta, kitorang menapak ke parking kereta, dalam 100 meter jer kot dari office tu. Then bermula lah perjalanan kitorang. Sewa lah sekali GPS ngan dorang, so baru lah senang nak travel kan hehehe.






Mungkin apabila sampai tempat dituju kitorang takde banyak masa dan hanya ambik gambar jer. Tapi, perjalanan ke tempat2 tuh pon dah memang bagi banyak pengalaman dan kenangan yang sangat bombastic! Cantik giller kot pemandangan. Tempat pertama yang kitorang singgah adalah Maru Koala Park. So dapat lah tgk koala, kanggaru, wombat, poney etc. then, kitorang teruskan ke perjalanan ke Phillip Island. …