Posts

Showing posts from March, 2012

Homemade choc chip scones

Image
Tatau lah kenapa aku sgt suka scone. Percubaan pertama yang tidak mengecewakan. :)

Cranberries Scone

Image
At coffee beans n Tea leaf ....

Dan MAGNUM lagi

Image
Dah cuba? MAGNUM adalah ice cream fave skang

Kopitiam lagi

Image
Breakfast sebelum pergi kelas.

Bil

Image
Dah bertahun2 negatif nilainya.

Negatif

Sent from my BlackBerry® wireless device via Vodafone-Celcom Mobile.

Gedung Ilmu

Image
Kadang-kadang rasa macam tak percaya. Tapi kene percaya. Dalam perjuangan ini, aku perlu belajar jugak untuk berkunjung ke sini atau tempat-tempat seumpama ini. :)

Jom makan : alrawsha

Image
makan lagik. ok, makan makanan middle east lagik kali nih. ini adalah dinner office aku hari tuh. walaupon aku dah bercuti secara rasminya. tetapi masih ada jemputan. alhamdulillah rezeki lah tuh nak makan free kan.
tak semua gambar makanan jugak aku snap malam tuh. sibuk nak berborak lah katakan.


nih address restoren, kalau tatau jugak, sila kol for direction. tapi alrawsha nih memang tepi jalan. nampak satu building dia punya jer.
dinner malam tuh mula ngan stater. ada lah roti arab nya, ada salad, ada some sort of gravy macam dalca lah jugak, ada humus dan apa tah lagik tuh macam popia rupanya.
masa games malam tuh ada soalan, 'apakah bahan utama buat hummus' ..hmm kalau aku tak bleh jawab, aku terminate lah account blogger nih hehehe. ye, memang aku lah yang jawab. hehe.
then follow by mix grilled. oeh ada satu lagi plate yang macam nih jugak, tapi grilled fish.


mandy lamb
mandy chicken
kalau bagik pilhan aku pilih kabsah. :)



dessert.
ok kenapa aku tak cakap sedap ke tak sedap ker.…

catatan perjalanan : DELHI-AGRA-KASHMIR (finale)

Image
17 february 2012
sambungan sket lagik jer nih. kitorang sampai delhi masa tuh dah petang jugak. so perjalanan diteruskan lah. konon nak shopping bagai. again, tempat yang dorang bawak tuh tak memuaskan hati kitorang. sebab mahal dan tak banyak pilihan.
ada few places jugak yang kitoarng sempat tengok jer. sebab tak sempat nak singgah. contohnya india gate, tulip temple etc. tak bleh nak bergambarlah. tapi dah nampak ok lah tuh kot kan.


sampai kat hotel. malam tuh lepas dinner, ada jugak yang ambik peluang gi jenjalan kat sekitar tuh, few of us jer pon. mostly kitorang dah malas nak keluar. sebab dah sgt penat. cuaca sejuk. nak pack barang sebab esok nak fly balik malaysia semula kan.
kat new delhi punya hotel memang best lah. sebab hotel baru. kitorang stay kat hotel blueberry.







lupa nak tunjuk harituh, nih lah heater yang digunakan kat dalam bilik masa kat gulmarg tuh. tapi nyenyak tido. tak sejuk. cuma bau minyak sket lah. aku tahan jer lah yang tuh, janji tak sejuk. hehe

18 february 20…

catatan perjalanan : DELHI -AGRA-KASHMIR (IV)

Image
16 februari 2012
tak habis lagik penceritaan aku nih. jom sambung.
pagi tuh selepas ronda-ronda dengan shikara kat DAL LAKE tuh, kitorang teruskan gi ke GULMARG. Gulmarg nih adalah kawasan pergunungan salji. perjalanan dari srinagar (dal lake) ke situ almost 2 jam jugak lah. cuaca memang sejuk ye.
walaupon dah pernah baca pengalaman orang lain sebelum pergi, tetap aku tak sangka salji setebal itu.
masa dalam perjalanan tuh, bila ternampak salji sket2 kat tepi jalan, semua pon dah macam happy jer. siap berhenti lagik ambik gambar. pegang2 salji bagai lah kan. * kata pon aku nih first time gi main salji haha*
dalam sejam lebih perjalanan tuh, kitorang sampai kat TANGMARG. kat sini kene tukar naik bas untuk ke pergunungan sana. sebab salji sangat tebal, so kitorang kene sewa kasut lain plak untuk salji. 100 rupee sorang. tapi kasut tuh licin giller.
dalam perjalanan ke gulmarg tuh, menaiki gunung tuh, pemandangan sangat cantikkkkk. macam kat switzealand. macam pernah pergi. #eh memang pernah p…

JOM MAKAN: CHAWAN

Image
CHAWAN. hah nih agenda melepak dengan gang-gang gi india hari tuh. berkumpul untuk collect gambar dari semua camera. sambil tuh melepak lah kan. nih kat chawan bangsar. sebelum aku citer pasal makan kat CHAWAN nih, aku rasa, menu2 yang diorder nih memang memenuhi tekak aku lah. mungkin agak pricey sket kot. #eh tapi aku rasa, kopitiam pon memang mahal gak kan makanan nya. bagi aku kira makanan yang dia order tuh value for money lah. bila kita kata value for money tak semenstinya murah, tapi kita rasa berbaloi bayar harga dan kualiti rasa makanan tersebut. hah cenggitu lah. memula nih konon taknak makan. skali dah order banyak2 nih letak tetengah meja, pakat mintak mangkuk kecik, pakat makan ramai2 semua nih. hehe. happeningggggg!



soto ayam. terbaek. tak rugi lah order. mungkin ada yang kata tak macam original recipe. tapi dah cukup rasa. siap aa bergedil plak tuh. fuhh.

ipoh kuew tiaw soup kalau tak silap. tapi aku tukarkan ke meehoon. nothing much can say lah kan kalau dah soup macam n…

helloooooooo

hallu korang. sangat malas aku nak hapdet lately nih. banyak jer yang dah ter-save dalam draft tuh. tapi tuh lah. lately memang huru hara sket. sangat bizi. student lah katakan. heheh.

minggu lepas, BIL admitted kat pusrawi. so, aku memang hari2 ulang alik ke sana. seminggu lebih. dua 3 hari awal tuh dua kali gak pergi since my sister dok jaga kat sana. hantar lunch bagai. petang bawak haziq plak. sampai malam bawak dorang balik. then bila ada kelas, lps tuh baru bekejar ambik haziq bawak gi sana plak. so agak bizi lah jugak.

belajar pon bizi. SV aku pon ada kata, sebenarnya istilah 'cuti belajar' tuh kene ubah. orang ramai dan diri sendiri akan take for granted dengtan istilah tuh. sebenarnya, bebanan kita lebih dari masa kita bekerja lagik. kalau time kerja, kalau takde yang urgent, memang on time jer balik. tapi skang, kene buat keje lebih. mau taknya nak carik bahan. dah jumpa nak baca. dah baca nak kene paham. dah paham nak pikir apa nak buat. dah tuh kene plak rujuk sana s…

Makan-makan di INDIA

Image
sebelum kita sambung episod seterusnya catatan perjalanan aku, meh kita tengok apa yang aku makan sepanjang kat INDIA arituh. kalau kat malaysia nih, kedai mamak ngan aku dah sinonim lah kot kan. well aku dan kari nih kira takde lah masalah kan. katanya lah kan. hmm, tapi kalau dah pagi petang siang malam selama seminggu tuh. apa korang rasa. eh apa aku rasa lah kan. kalau makan asam pedas pagi petang siang malam selama seminggu pon tak jalan kan. aku rasa bermasalah jugak. hehe. tapi masakan northern india nih, takde lah exactly ngan kedai mamak tuh. tapi jugak kan, dah macam2 vegi jugak yang di karikan tau. kentang pun banyak. macam2 jenis masakan. meh lah kita layan sebahagian dari gambar makanan yang aku makan. sebahagian jer lah ye. mana yang sempat di snap. hehe

tuh adalah kari ayam. dan kari sayur apa aku tatau, ada kentang ada green peas etc lah jugak. nih dinner masa hari pertama. bleh lagik lah layan.
nasi putih memang marvellous. beras basmathi.
nih lunch kat mana ntah agra.…