catatan perjalanan : Pulau Selingan, Sandakan

hari nih nak sambung kesah jenjalan aku dolu kala.... aku nih kadnag2..jenjalan dalam group... dua orang ngan kawan.. dan sengsorang pun ye.....kali nih kesah ... perjalanan solo aku ke Pulau Selingan ..di Sandakan...
dulu sandakan nih... sungguh lah banyak kali aku pergi... dua bulan skali kot... kenapa mengapa dan apa... tak yah lah tulis kan... back to my solo trip....
ntah lah camner jadik ke Pulau Selingan nih... tapi bagik aku.. mahal lah... masa tuh... aku survey2... kalau buat 2 days 1 nite... nih.. kalau kat pulau lain kat semenanjung dan boleh 3 days 2 nites tau....
masa trip nih jugak... memang aku solo solo jer orang malaysia... dan melayu nya... yang lain... spore... norway... dna mana lagik ntah... so.. aku memang dapat special tour lah masa tuh....

aku pun lupa apa nama agency yang aku ikut tuh.... so... pepagi buta... aku dah gi ke pejabat agency tuh... yang dekat sesangat ngan tempat menginap aku... aku baru nak settle the payment bagai... boleh gitu kan... pelik gak aku... since aku malaysian.. dorang kata bleh bayar masa aku nak gi tuh... so lagik senang lah kan...

then aku di bawa ke Sabah hotel, Sandakan... so kat situ lah starting point untuk trip tuh.... group tuh ada dlm sepuluh orang jer .... do devided into three small group... so... bebudak agen tuh bawak kami sesama... tapi senang kot untuk dorang bagik attention..... aku sama group dengan du orang minah norway nih....

aku lupa nama tempat nih.... tapi kat sini... kitorang mula naik boat.... melalui hutan paya bakau... sebelum keluar ke laut.....
tak sangka plak dr hutan paya bakjau boleh sampai ke laut... hmmm punya lah aku tak belajar geografi kan.... well masa dah mula ke laut tuh... huhhh.... suka nya.. i like the smell... series.. aku suka bau laut.... tapi aku adalah seorang yang takut air.... pelik jugak rasa.....dlm perjalanan... kami berhenti lunch kat libaran island... pulau nih ada orang duduk... lepas lunch... sempat aku merayau kejap kat kampung tuh... tgk2 keadaan di situ....hmmm mula lah aku dok terpikir... macam mana kalau penduduk akmpung tuh.... heheheh.. bukan per... bayangkan nak pekan... balik kampung kene naik bot... aku seram gakkk..
masa sampai selingan... kitorang rehat jap.. dan petang dapat gi lepak pantai... mandi atau buat lah aktivity apa2 pun.... memang cantik pantainya....
dan malam nya... ada acara tunggu penyu bertelur.. heheh... lps dinner... kitorang lepak kat depan satu tempat nih... buat lah aktivity bebas... sambil borak cerita bagai... budak2 guide tuh banyak jugak cerita perihal kawasan tuh kat aku..... so memang dorang advise aku tak gi balik ke bilik sengsorang... since aku memang sebilik sorang.... end up... malam tuh... one of the budak... kene accompany aku tido.... hahaha... kesian dia...
luckily... kitorang take lah tunggu lama sgt untuk penyu datang mendarat.... katanya... ada yang kene tunggu sampai pagi... so... masa penyu dah mendarat... kami pergi lah tgk..... penyu bertelur.....
bukan penyu belimbing macam kat TRG tuh... so.. itu lah 0pengalaman kedua tgk penyu bertelur.... first time dolu... masa i was 8... kat RANTAU ABANG, DUNGUN... itu penyu belimbing....
lps tuh.... ada acara... menanam telur penyu.... kat sini jugak ialah pusat hatchery ... untuk penyu... then ada acara lepas kan penyu ke laut.... so.. dapat merasa pegang anak penyu... (gambar dah ilang....) ... dan lepas kan kelaut.....
memang sungguh seronok.....
owh ya... petang nya... ada video show... pasal penyu bagai nih jugak... kira trip nih... memang sesuai untuk educational jugak....
alu terpikir jugak... mungkin ini lah agaknya sebab kenapa... jarang orang malaysia nak dtg sini... tak banyak fun lah... trip nih... macam ilmiah sgt..... dan MAHAL jer kalau banding ngan trip lain... hheh...
tapi tempat nya memang menarik... sebb tak ramai orang... dan memang sesuai untuk rehat... cuma nya.. aku rasa.... kalau satu malam sgt pack... tapi... kalau dua malam... takde aktivity sgt plak....
owh ya.... actually... kalau ambik dua malam.. the following day... dorang akan bawak gi SUKAU.... itu macam... untuk advebture kat hutan hujan tropika pulak.... tapi aku tak teruskan...
memandangkan aku ke PULAU SELINGAN... so... selingan ngan gambar penulis... :P ....
aku kemudian balik ke pekan sandakan.. dan meghabiskan masa di situ... ada satu tempat yang aku suka jugak pergi makan... (nih untuk low cost meal...hahaah)... kat pasar sim sim... kalau nak have a casual lunch bleh gi situ.... nama pun pasar kan.....
dah lama aku tak gi sandakan... since Sandakan habour ada... belum sampai lagik... should have another visit KOT.... nnt lah plan ....
kalau kat sabah nih.... memang selalu sgt aku pergi dulu... KK... sandakan... tawau... semporna... Labuan... tapi banyak jugak on official trip.... so... aku malas lah nak cerita..... walaupun ada agenda kurang rasmi dalam perjalanan rasmi tuh... :P
satu tempat yang aku tak sampai lagi.. dan nak sampai... ialah... kaki gunung kinabalu tuh... jom... sapa nak gi... :D


Comments

azzey said…
adenium: bestnya pegi jenjalan ke pulau......Sandakan pulak tu. saya ni teringin....tp x tau bl blh spi ke sana.....hu3....
atty's said…
salam sid..sonok kty baca pasal sid jalan2 nie..
adenium said…
azzey - hahh... kalau nak untung kene cek selalu AA nya promo... hehehe...

atty's - hahah..dolu.. mana terikir.. zap zap gi jer... skang jer... kene bajet2.. :(( ..hehehe
PearlnScarf said…
bestnya dapat g pulau
adenium said…
PearlnScarf - best kan... tapi ... tak berapa suka air masin.. hehehe.. dah lama plak tak gi pulau... jommmmm
Anonymous said…
penah belajor kat AYTD or SMTIZ / SMSO dok..cam familiar je
adenium said…
anonymous - tak pernah .... tapi dulu mmg duduk dungun... org dungun ke nih....
Anonymous said…
hehehe mungkin pelandok dua rupa...sori yer...belajo je kat dungun...
adenium said…
anonymous - tapi i have sister dolu kat AYTD / SMTIZ....
Anonymous said…
oo gitu ker...maybe kakak u la kot..sape nama dia...:D
adenium said…
anonymous - mungkin lah... sbb dulu selalu jugak orang tertukar i ngan my sisi nih....
nak tau nama nya kene lah email.... mayangkelapa at yahoo dot com ... :D
Anonymous said…
:D takpela anyway tq 4 the info...

Popular posts from this blog

Catatan Perjalanan : Perjalanan ke Beijing (I)

aku dan lagu : MIMPI YANG SEMPURNA - peter pan

Catatan Perjalanan: #UKtrip2017 #Europetrip2017 - Amsterdam