Posts

Showing posts from March, 2008

weekend @ pengkalan balak melaka

Image
just wanna share some snapshot during melaka trip

pantai... tapi kitorang tak mandi pun... aku tak enjoy sgt mandi pandai... sebb melekit2...
sirap limau... aku masih belum jumpa sirap limau yang rasanya macam aku pernah minum kat somewhere Udon Thani dulu...heheheso sebb tuh sampai skang aku jadi kan ini fave kerang bakar

sotong celop tepung
udang celop tepung
nasi lemak ...
ikan bakar...
macam nih lah keadaan lepas kami makan
lagi satu scenary lps makan..... makan untuk lapan orang baru rm137..damn cheap...
beca di bandar hilir
tgk tagline dia "ghaso masakan omak yang sebonar..." but frankly...omak esse masak laie sodap lah... plus mahal tak tentu pasal... itu aku rsa lah kan....
guess what... masa kami sampai lauk dah almost habis... tapi sebb dapt tau kedai ni sedap, kami masih nak rasa...tgk lah hanya ambik kuah dan ikan plus telur dada... all of us ambik yang sama,,,kecuali sorang tuh tak ambik ikan langsung cuma kuah dan telur dadar... plus drinks.. cost us rm20++.... ra…

kenali kesilapan wanita lambat mendapat jodoh

actually tajuk tuh aku dapat dari fokus dalam majalah wanita. baru beli tadik.secara umumnya aku rasa wanita yang lambat kawin adalah wanita yang berkerjaya, educated, ada tanggungjawap lain dan sebagainya. tidak salah kalau aku katakan aku nih seorang wanita yang berkerjaya, educated dan ada tanggungjawab lain (walaupun tidak besar). dalam majalah tu cakap golongan ini seakan menolak perkahwinan, mengikut trend barat untuk kawin lambat, merasakan diri sudah 'sempurna' untuk hidup sendirian, memilih dan sebagainya. personally aku memang tidak bersetuju dengan pendapat tersebut. mungkin survey itu dibuat terhadap orang yang sudah berkawin. hey dont forget, statistic is a big lies.atau mungkin scope jawapan untuk soalan survey itu terlalu sempit.so memang itu lah rumusan yang diperolehi. jika survey itu dilakukan dikalangan orang2 yang belum berkahwin dan besar kan scope pemilihan jawapan jika survey itu berbentuk soalan pelbagai pilihan. aku pasti kesimpulan yang didapati adal…

so long.... farewell.... it's time to say good bye

Image
date : 26 March 08
time : lunch hour
venue : Rest Santai @TTDI
event : farewell lunch for 2 of my colleague, zul (pursue his PhD) and fitri (promotion n tranfer to PSP).

something for lunch
fitri, zul and the boss - Dr M
the syrup(s)

kata-kata hikmah penyejuk hati sendiri

i just wanna share this with u all.... i received this via forwarded mail bout 10 years back.... i just cant recall which fren send it over....... those days... i shared this nice wordings with my bro imran... infacts... recently we still talk bout this.... and today i manage to get it back and share with u.... will mail it to imran later......

LIFE IS LIKE A BOX OF COCONUTS

To love is like playing the piano. First, you must learn to play by the rules. Then, you must forget the rules and play from your heart.

As long as we have memories, yesterday remains, as long as we have hope, tomorrow awaits. As long as we have friendship, each day is never a waste.

There are some things that we never want to let go of. People we never want to leave behind, but keep in mind that letting go isn’t the end of the world. It’s the beginning of new life.

Sometimes, it is good to be ‘alone’, but that doesn’t make us lonely.
It is not a matter of being present ‘with’ someone, it is a matter of being present ‘t…

to get pregnant...

that wednesday, i went to my friend's house after work... as usual... chit-chatting and eating.... while watching korean movie... she watched the movie for more than 5 times i guess..... hey...her boifriend is korean...one of the topic that make me really think of is ... when she said...'i'm gonna get pregnant next year....' we going to be 33 next year (i'm still 31... but she's a few month older..hehehe)....so she dont wanna be too late for that.... she was thinking... what her boifrend gonna say if she said so......???
that's a gud idea i guess.... i should have a target as well..... but i dont think my boifrend will say anything if i told him.... i did told him before.... after i met the gynae.... the doctor advised me to get pregnant..... to overcome the pain for few months..... but he didnt say anything ......so now i'm looking for husband.... sound easy.... but i dont think it gonna be easy for me....cuz...

i. i do have a guy in my life.... not offi…

Weekend housewife

being a housewife for the weekend really make me crazy.... so how i'm gonna be a full time house wife...?? hey dont underestimate me ok.... i did a lot of things this weekend.... i cleaned the house... swept adn mopped the floor.... cook for myself.... did some lundry..even not finish all... ironed the cloths... make my room up.... (I got the idea from 'jom bersama eric').... sometimes... i think not all of the domestic chores i luv to do.....

i. i dont mine do the laundry... (using washing machine..) ..hang it and collect it back when it's turn dry..... but to iron the cloths is not my job..... i still do it anyhow.... so i should spend the whole weekend to finish the laundry job.....

ii. even i'm not a good cook... but i luv cook.... what u need to do... just eat.... and i dont mind wash the dishes.... (but if it is @ my place)...

iii. i luv to clean the house...cuz i dont wanna stay in a dust.... but it will be nice if i have vacuum cleaner... :-(

iv. i wish i have …

jika ingin berteman...

Apabila kita ingin berteman, Janganlah kerana kelebihannya, Kerana mungkin dengan satu kelemahan, Kita mungkin akan menjauhinya. Andai kita ingin berteman, Janganlah kerana kebaikannya, Kerana mungkin dengan satu keburukan, Kita akan membencinya. Andai kita inginkan sahabat yang satu, Janganlah kerana ilmunya, Kerana apabila dia buntu, Kita mungkin akan memfitnahnya. Andai kita inginkan seorang teman, Janganlah kerana sifat cerianya, Kerana andai dia tidak pandai menceriakan, Kita mungkin akan menyalahkannya. Andai kita ingin bersahabat, Terimalah dia seadanya, Kerana dia seorang sahabat, Yang hanya manusia biasa. Jangan diharapkan sempurna, Kerana kita juga tidak sempurna, Tiada siapa yang sempurna. Maka yakinlah dgn Allah kerana Dia Yang Maha Sempurna atas segalanya.

weekend food

Image
ujung minggu baru nih aku habis kan byk masa untuk makan... memang akan ada tiap2 bulan tuh... mood makan yang terlampau.... sabtu arituh...hari mengundi ... aku pun jalankan jugak kewajipan untuk mengundi tu..... duduk kl.... mengundi kat ttdi.... pergi jer lah....lps ngundi pergi shah alam.... visit sop... dan anak barunya....ealzam eusoff.... betul kot spelling macam tuh.... siap lucnh kat umah dia lagik.... balik dari umah sop..... singgah ttdi lagik..... beli pizza....
domino's pizza.... lupa lah what flavour.... tandoori kot... actually hotlink lah bagik diskaun.... rasa rugi jer tak beli.... regular pizza only rm15.....
dah singgah kat ttdi tuh....mesti nak beli rojak buah kat jennie... kalau dok ttdi dulu..... tiap minggu mesti ....at least sekali......

tak lupa.... tauhu bakar ...jugak kat jennie tuh.....skang dah naik harga....
jumaat hari tuh pun makan kat ttdi... resepi bonda....kedai azhar sulaiman tuh.... lupa nak snap gambar..... lunch kat sana... tapi sempat lagik or…

taman tamadun islam

Image
just to share some snapshot of Taman Tamadun Islam...
the map of pulau wan man the entrance

the crystal mosque

Xian Mosque (China), the replica

the replica of Al-Manar Kudus Mosque (Indonesia)

Pattani Central mosque (Thailand)

Sultan Omar Ali Saifudein Mosque (Brunei)
Taj Mahal (India), i never know this building is considered as a mosque :-)

just cannot read the name captured :-(
crystal mosque from another angel... i heard stories bout this mosque, but i never know the truth.

what i did @ KT

Image
tujuan utama aku ke KT adalah nak beli batik...kakitangan awam mesti pakai batik pada setiap hari khamis.... dah lama tak shopping batik .... so this is time to shop ...lagi satu .... beli untuk bisnes.... plan nak mulakan satu bisness... dengan 2 orang lagi kawan.... hopefully plan kami berjaya...... lagik satu aktiviti aku kat sana.... apa lagi kalau tak makan...makan dan makan.....jangan tak percaya..kalau sampai2 jer...terus pergi carik nasi dagang... memang lapar masa tuh.....makan nasi dagang kat cendering.... siap 2 pinggan lagik..... tapi bukan lah banyak pun 2 pinggan tuh..... kalau kira nasi goreng makan kat warong tuh tak sampai pun 1, then petang.... pergi visit masjid kristal.... dan taman tamadun islam... (bila dah siap sepenuhnya.... aku suggest u all g lah visit...menarik gak...)....lps tuh.... macam dah jadik aktiviti wajib kalau ke KT... makan ikan celop tepung kat teluk ketapang....belakang airport tuh..... aku dah bleh drive sendiri ke sana.... dulu aku memang sesa…

lihat itu kelip-kelip

Image
last firday... 29 feb...bukan senang nak dapat tarikh nih.... kepada sesiapa yang dilahirkan pada 29 february.... selamat hari jadi.... ini bukan pasal birthday lah..... but it was the day i went to KT... with my fren....wah macam my first time to KT plak.... but it was my first experience flying with fokker..... the fireflyz..... cuaca hari tuh tak baik sangat..... so terasa lah gegaran nya.... dan yang paling lawak.... (gerun masa tuh)... masa nak turun tuh..... huh menjunam abis..... ngeri seh....tapi paling best masa nak touch down...smooth abis..... it was fun.....
the tickect..... walaupun flying with budget flight... the fireflyz still give the seat no... so we dont have to chase for the seat... or pay more for the express boarding lane.... err...like another cheap flight.....hehehehethe flight.... kecik...sebb tuh kita rasa gegarannya.... dolu2.... pernah nak kene naik fokker dari kuching ke KK... asnggup tuh tukar time sebab taknak naik fokker.... ok jer rasa nih.... cuma kal…