Posts

Showing posts from November, 2011

Weekend food

Image
Weekend yang penih dengan makan-makan. jom lah menjamu mata :p


dessert at sambal hijau, sg penchala. aku makan susm-sum tuh jer, sebab aku kurang suka pulut durian tuh. konon lah kan taknak makan. so just opt for dessert kononnya.


pilihan lauk yang sangattttttttttttt banyak memang tak menahan. so ambik jugak lauk nih share ngan my fren yang konon diet jugak lah kan :P


baklava. tapi yang nih macam kurang sedap lah. tak rangup macam makan kat saba.


ikea ice cream ...nyummmm nyummmm



YTF dan stuffed chee cheong fun @ uptown damansara

klcc just nak beli garrett, dah tuh minum jer .. dan balik .. kerja giller


cheesy turkey pretzel and cinnamon ... besttt


dinner at ikan bakar bellamy, bandar sri permaisuri


fish castle for lunch..

ok... dah .. back to normal routine *INSAP*





weekend yang best

hello everione. how your weekend. i had a great one! owh ya. seriously, weekend aku memang superb lah. lotsa food!
i started my weekend on friday evening. overnite at my fren's place. sebenarnya teringin nak makan laksa kat pasar malam tuh, unfortunately, takde plak makcik yang jual tuh. ok lah i opt for soto. not bad.
another session of makan-makan again after swimming on saturday. actually balik makan dok breakfast kat rumah and tido. sangat letih. headed to sambal hijau for lunch. dan terus window shopping lepas tuh. sanggup lah sebab dah makan banyak kan. teluk intan chee cheong fun for dinner. lama giler dah tak makan. punya lah panjang queue.
sebab rasa bersalah, kawan aku yang join rebel boot camp ajak panjat tangga. aku memang sanggup jer. 500++ tangga up. dan 400++ tangga down. gila tak gigil lutut. but it's fine with me. kata ada target nak muatkan balik baju2 tuh kan.
ahad lagi giller. kawan aku nak gi shopping. aku takde perancangan. tapi yang takde perancangan lah yan…

Haziq lagi

Image
haziq yang seronok nak main air. skang suka sgt pakai seluar panjang, sebab dia rasa macam dah besar.hehe. ken main nak kayuh boat tuh, tapi kakai tak sampai.

Breakfast

Image
Breakfast set - RM4.5 . Value for money. *happy face*

Badai semalam

Image
@ huhh sempat gak gi tengok badai semalam. takleh nak tengok awal2 sebab sibuk ngan kelas dan exam. tapi kalau dah rezki nak dpt tengok tuh kan, tengok lah jugak.hehe
@ aku memang dah baca novel tuh sebelum nih. seriesly rasa macam ringkas nya cerita, walaupon aku tau itu karya yang terkenal. maksud aku ringkas, sebab biasa kan jalan cerita mesti banyak sangkut paut.
@ tapi bila tengok teater nih, dengan pelakon2 hebat, aku rsa sgt besttttt. apatah lagik dok terpacak kat depan tuh, huh, jelas nampak muka KARIM, MAZNI semua tuh. kira balik senyum puas lah.
@ #eh aku buakn nam buat review ye. citer pon dah abis kan. tetiba letak gambar sendirik bebanyak. *ntah paper jer kan*
@ okeh, itu jer. :D



Lunch

Image
black pepper pie from SR. lamb black pepper. few weeks back. ttdi.


Healthy

Image
hi-fibre cheese cake from SR. with 2 glases of calories-free drinks. healthy? :D



Can I borrow your...

Image
haziq dan gadget. skang blackberry aku dah tak jadik tumpuan. the most fave gadget adalah galaxy tab. dengan netbook jugak. pantang lah nampak jer aku datang umah dia, 'mamalong, can i borrow your samsung galaxy tab? '
kalau lama tak gi umah dia, siap lah kol tanya bila nak datang. sebab nak pinjam. hehe. to be frank aku pon lom sempat nak explore banyak ngan gadget tuh. dapat2 jer terus ada kelas kan. as for haziq, dia memang suka main games dan tengok youtube kat situ. nih lately ntah macamana dia tau nak dengar lagu ntah. so, kalau takde ada sangat, bleh dia ambik tab tuh untuk dengar lagu jer. lagu pon blom banyak lagik. asyik lah suka dengar lagu 'beautiful girl' . kalau aku gi memana ngan haziq, dah jadik mesti plak carry the tab along. all teh way tuh kalau tak main games, korang tau apa dia buat? dok snap sana sini atau buat recording. jenuh aku nak delete plak pas tuh.
tab nih macam dah nak bertukar tangan jer palk dah kan. haha. kalau mamalong murah rezki bleh …

Makan kat luar

Image
citer haziq. harituh, masa acik ada cuti kat umah. haziq balik skul nak makan, acik gorengkan telur;
haziq : acik, kalau setakat telur ni, bila2 pon boleh makan acik. kita makan kat luar lah nak
acik : nak makan kat kerusi luar tuh ker.
haziq : kita makan kat luar. kat restoren.

hah, ken main lah pulak skang nih. kalau dengar dialog kat tivi pon belh dia ikut nih. harituh masa kitorang gi supper kat luar, maa nak kuar dah siap tanya abah dia, 'abah ajak makan kat luar nih sapa nak belanja' ..haha, dah sah2 lah abah yang belanja kan. tapi bila tanya kenapa cakap macam tuh, haziq kata, ye lah haziq tanya sebab takut mamalong ke yang nak belanja, ok point lah kat situ kan. lagik best, dah siap makan, bila panggil orang kira, haziq bleh cakap plak, saper nak bayar, haziq takde cash ye.
hmm, haziq owh haziq.


Mana silapnya

Image
kesesakan lalu lintas. seriously, inilah satu mende yang aku memang tak boleh nak tolerate kot kat KL nih. kesesakkan lalu lintas!!! aku memang sanggup guna hiway bayar tol, janji tak jem. hmm, tapi skang nih, hiway pon macam dah sesak jer. kalau dulu, aku bleh kuor umah kol 720am, 730am, kol 815am macam tuh dah sampai lah opis. note that aku duduk dihujung dunia ye. 46km one way to the office. tapi skang aku kuor awal. latest 645am. hahh dulu lain lah, asyik lewat jer sampai umah, banyak sangat agenda lps opis kan. now, being a morning type person, no hal lah nak bangun pagi. weekend pon mata still nak terbukak. owh tension disitu.
ok berbalik pada kesesakan. actually tak lah teruk sgt jalan yang aku guna nih. jalan berbayar kan. tapi kalau ada accident, masak jugak lah. atau, kalau kuar lambat, memang depan opis kadang2 dah bumper to bumper. #eh kadang2 dah stand still jer kenderaan sumer. kalau takde hal, aku balik on time. or else, aku balik sangat lewat. takper, janji tak bersesak…

berkursus minggu kelima

hallu monday. isnin kembali setelah ahad. yang pasti. ok, masih lagi di dalam kelas.minggu lepas adalah kelas statistic. seriously aku macam sangat susah nak paham soalan. hah, ke naya lah kan. khamis adalah exam. malas nak komen. cuma berharap yang terbaik. dan dah mula jugak dengan kelas spss, macam menarik, ,aca, sangat banyak boleh buat, tapi masih awal nak cakap apa2.

sesi interaksi dengan pengarah. sharing experience. menarik! bagi aku memang tak ramai orang macam nih. ini dah memang golongan terpilih kot. well, kalau yang tidak terpilih macam aku, kene double effort lah kot kan. yeah, aku percaya pada takdir, percaya pada rezeki.

hmm kali ni nak cerita pasal group aku lah. 10 of us. aku rasa group nih sangat happening. mungkin orang lain pon cakap group dorang macam tuh, so, tuh maknanya, seronok lah kan. dalam group nih ada sorang chinese guy, yang lain sumer muslim. ada dari berbagai2 skim. ada lawyer, ada ustaz, ustazah, ptd, ptm, librarian etc. tak kesah itu semua, yang penti…

BBQ dan STEAMBOAT

Image
aktiviti ber-BBQ dan steam boat. semua nih adalah aktivity di dalam rumah. actually dah planned malas nak masak lah untuk raya haji nih. bukan apa, malas nak masak ketupat rendang bagai. since my sis dah beli daging dendeng dan kat komuniti dia pon ada buat rendang, cukup lah tuh kan. my sis decided nak prepare bahan untuk lah masa raya. aku pon teringat nak buat BBQ. so bbq tuh buat malam raya jer lah. bleh buat buka puasa terus.
aktiviti bbq nih dalam rumah jer. guna electric grill. senang kan. yess memang senang. actually kalau nak bakar arang bagai nih, memang malas jugak lah. marinated daging, lamb dan ayam pon beli sesiap kat JUSCO. so memang double senang lah. tambah jugak dengan ikan dan sosej.



















since tak beli any sayur untuk di grill, so decided buat coleslaw jer. lagik senang dan semua org makan. aku kalau buat coleslaw memang suka guna kobis kaler purple nih. best sket kot. plan nak tambah garlic bread ngan baked bean. tapi tak jadik lah, since nih pon dah buat kitorang makan …

Berkursus minggu ke empat

Image
update kursus lagik. sudah empat minggu berlalu. so minggu nih dah masuk minggu ke lima. dah nak abis dah. minggu nih adalah minggu statistics. adoii, susahnya aku nak paham. rasa macam lemau sungguh nak buat semua latihan.
so minggu nih banyak lah aktiviti kumpulan. kumpulan aku nih seb baik ada sorang yang kerja kat epu, so dia lah cikgu statistic group kitorang.
minggu nih, sangat banyak latih amal. biasanya kelas adalah pagi dan tengahari. so lps lunch, biasanya menyiapkan latih amal dan buat group assignment.
setiap kali nak buiat assignment nih aku memang lambat jer nih. pengiraan satu hal, lagi satu hal, nak intepret, nak buat conclusion. owhh pls lah. serious takut nak exam minggu nih.
tak de banyak nak cerita lah kan. cuti raya haji pon tak dapat nak banyak mentelaah. sibuk makan jer. hehe.
sekian.

All about food

Image
salam aidiladha...masa untuk makan lagi. masih baru rasanya raya aidilfitri, dah aidiladha. biasanya raya nih adalah pesta makan kan. well, well, well nih bukan kesah makan raya pon.hehe. makan setiap hari.



donut dan karipap untuk breakfast. tengah lapar dok pikir nak makan apa, ada kawan belikan kueh. rezki kan. aku memang suka donut convetional nih. tapi jangan banyak sangat gula lah yer.



2 biji ferrero roche atas meja. tq fren. rezki lagi. :D



chee cheong fun kat kluang station. rasanya biasa sahaja. so, adalah membazir dengan separuh yang tak habis. owh tetiba teringat stuffed chee cheong fun kat uptown lah. :P



my home-made mix grilled plate . beef, chicken and lamb. coleslaw. owh nih adalah makan malam raya haji aka berbuka puasa ku.



steam boat at home. pada hari raya aidil adha. menu lain sket lah raya kali nih.



lemang dan daging dendeng. aku skang sangat lah suka rendang. dalam 2 3 tahun kebelakangan nih rasanya. owh serammm. dulu aku sangat lah tak makan lemang. tapi lately, kalau ra…

Breakfast

Image
Breakfast last week before class started. Tosai sardin at jasema TTDI. Whole meal toasted after saturday morning walk at the one kopitiam TTDI

jom masak : roti john

Image
yuhuuuu.dah lama dapur mayangkelapa nih tak berasap kan. dah asyik makan kedai jer.hehe. owh ya puan-puan semua, meh nak share resepi roti john nih. macam biasa nih style aku lah kan. dah lama dah buat nih. masa bulan posa arituh. tapi baru arinih nak share. aci lah erk.



bahan nahan nya:
roti
minced beef yang telah dimasak
tomato dipotong kecik2
cili hijau dan bawang besar yang dipotong kecik2 (kalau nak cili merah pon boleh lah letak skali, tapi aku tak makan pedas)
telor
mayonis, sos, majerin untuk menggoreng, dan perasa

camner nak buat:
masak minced beef dengan sedikit minyak. dah agak masak angkat.
lepastuh campor kan daging tadik dengan segala bawang cili dan tomato ngan telur. letak lah garam dan perasa sket. kacau lah kasik semua tuh bercampor.
panaskan kuali dengan sket majerin. masukkan bahan camporan tadik dan letak kan roti kat atas nya. kalau roti dah agak masak bleh lah balik kan roti tadi.
bila dah masak. bleh lah angkat ulang lah sebanyak mana yang nak di buat.
lepas tuh bleh letak …