Posts

Showing posts from March, 2017

Catatan Perjalanan: #UKtrip2017 #Europetrip2017 - England

Image
Hi semua.
Stop kejap kisah perjalanan sepi, nak share catatan perjalanan dulu. kisah cop passport thun 2017 ni. Kisah asal, nak pergi conference kat Cambridge. tapi sbb ada ticket murah yang date lain, so i aku register sebagai virtual participant je. 
Owh actually, tatau jugak bila nak pergi, then aku beli ticket sama date dengan kawan yang puluh tahun dok england yang nak balik uruskan properties kat sana. Saja nak ikut dia for few days dan kemudian travel sendiri. Bila borak-borak ngan kawan, ada yang nak join. so ada lah kawan. 
Mulanya jugak, kawan yang memang dah lama kat England tu nak lepak London dulu. tapi last minutes ada sedikit hal yang kene balik terus ke Sheffield. Tapi aku malas lah nak terus ke sana. so aku melepak di London dulu.
Owh ya, flight aku hari tu MH04, KUL-LHR. delayed jugak. dan sampai LHR jam 5pm waktu tempatan. seksa jugak duduk ekonomi seat for 13 jam kan. Dah berumur ni kene carik duit lebih lah untuk beli seat yang selesa. 
Sampai Heathrow, lepas sel…

Sebuah Catatan: 'A Lonely Journey' - II

Hi semua,

orait, jom sambung lagik. kalau nak tau, entry pertama tuh lama jugak duduk dalam draft, sebab aku terpikir-pikir, perlukah berkongsi kesah2 begini. after some times, yes, i said... why not? itu pon selepas semuanya settle. thesis pon dah submit hardbound ...
Sekarang aku dok pikir-pikir pulak, macamana nak struktur kan penulisan aku nih supaya tidaklah menjadi kesah penglipur lara 1001 malam, tetapi padat. entry lepas macam nak buat ikut tahun, macam tak menarik ajer kan. ok, aku rasa baik aku cerita ikut fasa lah.
Sebelum tu, ada sikit tips lah yang aku rasa perlu sebelum dan semasa buat PhD ni. 
i. Tanya diri sendiri kenapa kita nak buat? jangan jadikan sambung belajar sebagai alasan untuk ambik 'time-off' dari kerja. lupakan lah hansrat kalau macam tu. SERIOUSLY ... lupakan
ii. Pilih SV yang sesuai untuk kajian kita. (bukan pilih Universiti). kita nak berhubung dengan SV nih 3-4 tahun kot (mungkin lebih). risik-risik lah dulu. tapi SV pon manusia biasa, so memang…