Posts

Showing posts from 2009

selamat tahun baru 2010

selamat tahun baru.... selamat datang tahun 2010... sudah dua tahun aku menagalami hujung tahun yang muram dan suram... so..dengan bermulanya tahun baru..semuanya adalah dengan semangat yang baru.....
azam tahun baru aku ... adalah untuk memperbaiki segala kelehamah pada tahun 2009... semoga tahun 2010 aku adalah lebih cemerlang....
ada jugak beberapa perkara yang telah di rancang untuk tahun 2010.... semoga senarai itu akan terlaksana satu persatu.... insya allah.....

so untuk korang semua .....
HEPPI NEW YEAR.... HAVE A PRODUCTIVE YEAR AHEAD.....


congratulations...

Image
agak terlambat untuk aku citerkan kat sini... tapi... apa nak kesah kan... bebila aku nak citer..aku citer jer lah kan... citer nih... adalah berkaitan 3 anak buah aku.... aku agak kurang rapat lah dengan mereka... kalau dulu... selalu lah jugak... nampak..borak bagai... sebab umah mereka depan umah ayah aku jer... tapi since ayah dah takde... aku cuma rapat dengan anak buah aku yang mana cucu umi jer... sebab aku agak closed ngan kazen2 yang tuh.....
3 orang anak buah aku nih... adalah anak kepada seorang kazen..yang dah meninggal hampir 2 tahun yang dulu..kalau tak silap...
sebelum aku citer pasal anak buah aku 3 orang nih... (dari 4... atau lebih tepat 5.. seorang jugak meninggal masa masih bayi.. so skang tinggal 4)..
bila kazen aku tuh meninggal... aku sungguh berharap isterinya... dapat meneruskan segala yang telah diusahakan.... demi untuk membesarkan anak2... korang tau jer lah kan.. kalau dah sorang meninggal... adalah campur tangan dari banyak pihak... yang nak membantu... tak …

2 weeks in shah alam

Image
cerita basi... tapi dah dok dlm drfat.. haru lah aku kuarkan jugaks.... lagi pun... macam dah takde ide nak citer apa semenjak dua menjak nih... since... sangat lah bizi kan.... banyak mende nak citer pun..kene tangguh... dan ada yang dah jadik malas nak citer lah plak....
dua minggu yang hari tuh... i was in shah alam... Uitm to be exact... huhuhu.. tak sanggup lah aku nak berulang setiap hari ke situ.... mintak di jauhkan lah untuk aku keje kat shah alam... err... hehehe....

ini adalah gambaran dlm lab yang aku bertapa untuk dua minggu.... network lab memang serabai macam nih.... hahaha... lagik serabai.. lagik bagus kot...heheheh
tu plak... ada salah sorang instructor... tapi kan korang/...kelas nih sempoi giller... best giller lah... memang enjoy kelas macm nih... hari korang dok cuti...kitorang bertapa kat lab pun.... relaks jer.. ye ke.. yeeeee..hahaha
tapi agak stress sebab semua nak kene siapkan cepat.... bayangkan... orang belajar satu sem..kita belajar seminggu... yang paling …

pemergian seorang ibu

pagi 25 disember itu..sesudah aku membaca surah yassin.. dan ingin mengangkat takbir subuh... aku dapat panggilan yang menyatakan umi telah pergi buat selamanya... memang aku sudah merancang untuk balik pada tarikh itu.. malah.. aku juga memang sudah berbalas sms dengan adik aku... update tentang kesihatan umi...sejak dari 3pagi lagi... semua yang kudengar adalah yang sedih belaka.....

ibu aku memang sudah lama meninggal dunia... sudah hampir 13 tahun... pemergian emak pada 27 oktober 1997...di ganti dengan kelahiran faiz pada 28 oktober 1997..faiz adalah cucu umi...

umi atau aku lebih senang dengan memanggilnya mi sahaja.... adalah adik ayah aku.... atau mungkin lebih tepat jugak aku katakan mi adalah emak kepada adik2 aku... bayangkan meme ada memberitahu aku... 'adik lebih lama hidup dengan mi dari dengan mak' ... aku paham perasaan meme... meme kehilangan emak pada umur 5 tahun... memang tidak banyak kenangan yang meme ingat... malah meme juga mengakui... ' adik ingat ma…

i'm online...do not disturb plssss...

Image
meh nak citer pasal haziq plak.... haziq skang ... dah asyik nak main online game jer... game offline kat deesktop dia tuh... dia buat tatau jer skang.... desktop tuh adalah destop haziq... i bought for him... senang citer..takde nak kacau kitorang ngan lappy kitorang lagik.... kalau dah nak asyik main online game jer... mesti lah nak broadband kan... umi dia dok congak2 lah tuh nak ada internet connection...hehehe
aku pun tak sangka... this 3 and a half year boy nih dah bleh main certain games... kengkadang ada games yang bagus... yang kira bleh uji minda lah... jugak.. for small kids....

kalau korang perati bebaik... tgk ada part gelap hitam kat skrin tuh kan... tuh time dia malas... kalau tanya... naper hitam....senang jer dia jawap... ' tu masa malam lah along'.... hah gitu...heheheh ...
so.. bila haziq dah conquer internet....kurang lah masa kitorang kat internet.... sbb tuh blog update asyik tergendala.... biasa aku update blog dihujung minggu kat umah haziq... errr... goo…

bila bulan berwarna biru -arab & aidid

emmm korang... ini lah akibatnya... kalau tgh dok sgt bizi... dok bergelumang ngan buku..hehehe... patutnya..akhir thn nih..dok relaks2 jer kan.. tunggu new year come.... errrr...gitu ker.....
banyak mende nak citer... tapi masa takde... so... kita layan jer lah ye mana yang ada dulu..hehehe....
lagu2 lama nih... rasa muda sentiasa kan..:D




pikirkan lah...

Something to share..... Kita pohon kekuatan, Allah beri kesulitan untuk jadikan kita kuat... Kita phon keteguhan hati,Allah beri masalah untuk diatasi... Kita pohon keyakinan, Allah beri ujian untuk memantapkan iman & jiwa... Kadangkala kita tidak dapat apa yang diingini, namun kita sentiasa dapat apa yang kita perlukan...

received this fowarded text from my sister.

suatu petang di MV

Image
suatu petang di mid valley.... petang bila tuh...? sabtu yang dulu2... hahaha... dah lama dok lam draft... kerana sibuk sgt... takde masa plak nak buat entri nih.... kene tunggu jung minggu jer lah buat kan.....
agenda petang sabtu tuh adalah untuk pass kan barang pesanan seseorang..... (tuh yang gambar kat bawah tuh.... hehehe).... text2 bagai nih..... aku kata bleh lah lah kalau touch n go sabtu tuh.... "touch n go lagi ke kak?" ...cenggitu lah lebih kurang balasannya...
adoii.... dak syahira nih selalu nya kalau dtg kl.. nak balik awal jer... aku plak... emmang petang baru lah free....
rupanya.... dia bleh balik bebila jer hari sabtu tuh...hehehehe...so... bleh lah kitorang jumpa2 borak2 bagai kan.... sebab tuh lah aku ke MV ptg tuh.... MV nih... last choice aku lah tau... sungguh tak suka... tapi sbb syahira nih punya pasal ..aku dtg jugak ke sini...hehehehehe.... (dan ada satu lagik sebab gak..heheh)

taddd... ini lah syahira (syahirasyahira dot blogspot dot com)..... denga…

atas nama cinta - rossa

jom korang layan lagu nih... layan lagu jer lah erk... harituh ayat2 cinta ..nih atas nama cinta plak... emmm nak carik cd csorpion yang lama2 lah..hehehe.... tetiba jer plak kan,.... dengr lagu rossa... tapi carik cd scorpion... apa hal...apa2 lah labu..... :D







salam pagi isnin....

tup tap tup tap... dah isnin lagik kan..... wahhh... mesti malas nak keje semua arinih kan... long week end.... haaaaaachuuummmmmm... adoiii... berdebu sket blog nih kan... hehehe... biz sket lah korang.... tapi ... nak gak menulis nih..hehehehehee...

actually aku ada kat shah alam... last week... dan minggu nih jugak... dok kursus kat UITM ...certification nih... emmm.. hazab lah jugak.... sebb macam2 nak kene buat dalam masa yang singkat.... orang belajar dua semester... kita buat dua minggu... hehehe... kejar lah mana yang blehkejar...dah semakin berumur nih... pick up slow sket lah kan... hehehe... tension giler nak buat exam semua tuh... tiap chapter ada exam..hehehe..

tapi sebenarnya...kelas nih seronok... suasana dia lah kan... sebab... lecturer cool giler... sempoi jer... dah tuh ada gak gang2 yang cepat pickup nih.. so sama2 lah kita membantu... "apa yang penting.... kerjasama" ...dah tuh... food provided.... huh.. gemuk lah aku.... kalau tension sket jer.. gi makan..…

natrah lagi...

Image
hah...?? natrah lagik.... emmm biasalh aku bukan pandai buat review nih...heheheh... ta[i nak citer citer pasal natrah gak lah... aku tau citer2 natrah nih..since i was small... primary lagik kot.... tapi baca dari banyak sumber... tak tersusun.... tapi...for sure tau lah ceritanya.... flow nya.... so... pernah lah dengar che aminah... mansor adabi... etc tuh kan.....
actually one of my fren .. kawan skolah dulu.... adalah related ngan citer natrah nih.... nama nya norhaslinda haron (aku tak tanya pun bleh tulus nama dia tak.... tapi masa dok text her that day... dia kata dia nak glemer gak kat blog aku..hahahah)
hish...naper lah tak ingat awal2 erkk... kalau tak mesti dapat tiket dari kawan aku nih... hehehe.. actually ..masa driving ke IB nih... dah teringat nak text linda(Ching) ... dont sms n drive...hehe....
tup2...masa nampak gambar kat atas tuh.. (gambar natrah visit famili kat kemaman thn 97/98 gitu lah...)..nampak familiar faces... terus aku text her... dan send msg tuh..baru t…

prosperity..rose...and..kellogg's..

Image
oooppppsss... tak pasan... dah lama simpan entri nih dalam draft.... tak publish2 hehehe... nampak sangat tak well amnage kan.. heheh... sesekali apa salah nya... sesekali ker...??? hahaha... jawab sendirik ok....
actually sessi properity ini adalah unplanned... dok bertapa dlm meeting room... lama2 jadik tension... yelah bukan duduk dengar-angguk jer kan... ideas-comments-etc lah.... tepat kol 1 boss kata break..yahooooooo dot com.... terus terpikir nak makan properity... zasssss.... kuor... gi McD..tapi tatau ank g kat mana....tetiba sampai lah kat McD Mont Kiara kan..hehehehe

lunch time..ramai org beratur kat mcD... kalau ujung bulan kan... motipp..???... ada lunch value meal yang sungguh berbaloi tuh kot.... agaknya lah... hehehebila sampai parking... text rose (hazelrose79.blogspot.com) .... ajak lunch skali ... " u kalau nak ajak i lunch kene text i kol 12" ...hah rose cakap cenggitu... nest time i text u kol 12 erk..hehehehe...so rose yang beli drinks je..... skang..me…

teater natrah

Image
dah lama abiss natrah baru aku hegeh2 nak kuor entri natrah kan... nak kene review ke... tak payah lah kan... mesti korang dah baca kat tempat lain...since dah basi pun baru aku nak buat entri... atau korang gi kat ayuthesun dot blogspot dot com ... kat situ..lebih kurang lah apa yang aku nak citer kan... hehehehe... tumpang lalu ayu the sun... hehehehehh

punya lah macam2 nak g tgk ..dari cuci yang terlepas... tapi last minutes... for natrah ... we (aku n ayuthesun) still have option... have a not-so-comfotable seat or nothing at all... so.. sebab dah kuor entri nih...korang tau lah yang mana pilihan kitorang kan.... it was friday.... selangor was on public holiday masa tuh.... dah ayu jammed giller nak sampai ke IB....masa ayu dah lama on the way... aku masih dok berhempas pulas kat opis.. end up..aku plak yang sampai dulu..hehehe secara overall bagi aku :
cerita yang menarik... sebab bukan calang2 orang yang menjayakannya kan... dan erma fatima juga bukan calang2 pengarah... cuma wat…

simfoni 14/2 - blackrose

jom skali lagik kita layan lagu black rose nih.... aku tgh dok bizi kan diri kat Shah Alam nih... weekend nih ada exam plak kan..hehehe... so layan jer lah erk..hehehe



something to ponder

real joy comes not from ease or riches
or from the praise of men,
but from doing something worthwhile
~ Sir wlfred grenfell

our greatest weaknest lies in giving up the most certain way to succeed
is to try just one more time
~ Thomas Edison

thinking well is wise
planning well is wiser
doing well is the wisest and best of all
~ unknown

it's monday

Image
dah isnin lagik kan.... kejap nya cuti.... tapi kl tak cuti friday baru nih... patut lah rasa kejap ejr kan..hehehe
emmm lately aku sungguh lah banyak kerja kat opis... sampai lah skang nih..dok macam2 nak kene buat.... biasalah kan... kalau time akhir tahun nih.... macam2 mende nak kene settlekan.... tetiba plak... tunjuk desktop ngan laptop ...apahal kan... nak tunjuk banyak keje sgt ke...??? nampak sgt tak powerful kan pc atau lappy tuh... hahaha... kalau bagus.. one can do all.. hahah...takde lah... actually desktop baru aku tuh,... ada plak aku tak bleh nak run satu intranet applicatipn nih.... dari browser... sbb guna latest version ... emmm.. kang kalau tak tak buat kan..tak buat keje plak kan... hahaha.. seb baik.. kene lah menyusahkan diri...
nak download mozila firefox bagai pun tak sempat ..tak sempat katanya... logik kahhhh... ntah.. malas nak komen....

tetiba keluar gambar ni pesal plak.... ntah ..aku pun tatau motip apa...... actually aku beli nih.. masa sejaja jalan tanpa…

cinta abadi - blackrose

jom layan lagu lama nih... layan jer kan... bukan ajak kenang apa2 pun... lagu nih masa aku kat sekolah menengah dulu.... wahhh... suka giler ngan black rose nih....







mari bermanja..

Image
sapa nak bermanja..... jommm.... nak bermanja ngan aku pun bleh lah... hehehhe... bleh kann.. hahaha... tapi yang nih...aku nak citer kesah manjakaki.... oooooooiiiii... kaki pun nak manja ye.. jangan main2...heheheh...
ini adalah kat tesco ampang.... dan regenya adalah dalam kemampuan aku... kalau aku mampu.. korang mesti mampu lah nya....hehehehe... kannn
arituh lagi aku g nih...lama gambar dok lam draft.... punya lah nak gi bermanja manjaan..tapi duit nan ado sgt... skali adik aku sorang nih dok cakap dia ada nampak tempat murah kat tesco ampang tuh... zupppppppppppppp..... dari mutiara damansara terus ke tesco...hahahaha....
tempat dia pun menarik pemandangan mata tau.....kira ok lah..ngan regenya... ada macam2 pakage gak yang dia ada... dok carik2 balik pamplet yang aku hambik... ntah mana letak lah plak kan.... senang2 korang gi jer lah sini....hehehehe...kata nak manja manja kan...
a bit cozy ambient jugak lah.... aku suka ...aku suka... hahahah.. dah lah murah....
alamak tergela…

rajinnnnnn nya dia....

Image
tgk tuh....anak sapa lah yang rajin tuuuuuu...hehehehehe... itu lah amir haziq... ceeeee... skang dah pandai.. kalau org cakap... nak kene tulis nama ker hapa ke... pasal nama dia.. 'tulis amir haziq' ..hahahaha...
ini adalah kesah benar ye... bukan dia berlakon...alkesah... kan raya haji tuh tak sempat nak kemas umah before... on the raya haji tuh jugak.. adik aku sorang tuh.. dok kuarkan vacuum bagai... sekerat jalan.. berenti..dok borak bagai... emmm dah maklang nya stop keje... haziq lah sambung....

hah tgk tuh.... whoopssss.... terhambik gambar vonnn haziq plak...hehehehe...beriya korang dia mem vacuum kan umah.... dan dia adalah pantang kalau tgk org kemas2 umah nih... suh vacuum...hahahaha...
memang gigih lah haziq kalau buat keje...hehehehe....
ada sesapa nak book buat menantu tak...??? hahahaha... marah plak umi dia kang.... dok iklan anak dia nih....heheheh




NOKIA N97 .......KU

Image
huhhhh...korang...tajuk sungguh tak hengattttt... aku perasan jer lah ngan tajuk tuh... hahaha.. alah.. bak kata JJ kan..."berangan tak salah ..." ... hey come on lah... berangan nih...didnt cost any single cent pun kan... it's free of charge... hehehe..
actually nya... i'm eyeing on this my-really-want-to-have gadget ...quite sometimes jugak lah...tapi... eemmmm... tak berkemampuan lagik nak milikinya.... so sad... tapi kalau kutip2 duit ngan orang mampu nih... (kutip duit aku lah weiii... bukan mintak sedekah nak beli mende alah nih plak kan..hahahahahah)....
tgk yang raoul version arituh...huh crazi pig dah aku nak beli... seb baik dapat tahan nafsu kan...hahahahatak berani sehhh singgah kedai buat survey.... bukan per... kadang2 ..imanku agak lemah jugak kan...muahahahaha

korang nak tau tak... naper.. tetiba pagi nih aku meroyan royan nak sgt mende alah nih... hahaha... meh nak citer ..kesahnya... dari minggu lepas lagik... ada sorang dari bog bosses kat opis nih..…

journey to Sg Klah

Image
hari tuh dah citer pasal sg klah kan... meh..nih nak citer pasal the journey plak... hhehe.. ahad tuh...ken main lah kitorang kuor pagi... seawal 9 pagi ye... sebab nya... sana sini nak benti...makan2... apalah sebuah perjalanan tanpa makan2 kan..hahahah...
nama jer kuor kol 9am... dah tuh... lps 9.30 gak baru gerak dari shell kat tol jalan duta tuh.....first stop.... singgah tanjung malim.... singgah makan pau YIK MUN.... kat tnajung malim tuh... takde mood lah plak nak ambik semua gambar makanan kat situ... nanti lah next time yer... tapi dulu pun aku dah penah citer kan pasal makan2 kat situ....

wahhhh tetiba ada gambar motorbike nih kan... takdenya aku gi ngan bikers nih... sebab bukan aku ada pakwe bikers pun... tapi nak gak try rasanya... so..mana2 bikers yang single tuh... i pun single tau..(hehehe..part promote diri nih...)...banyak lah plak group bikers dok minum kat yik mun harituh... masa kitorang sampai.. dah ada satu group... tgh2 makan sampai lagik satu group.... dan nak …

batu api punya citer...

Image
bola bola api... ehhh ..sapa nyanyi lagu tuh... ada lah terdengar2 lam radio dulu... bola api tuh apa erk.. malas lah nak google... emmm tapi... nih aku nak share ngan korang... pasal batu api
... apa maksud batu api tuh erk... emm ..kalau bagik aku... natu api nih.. adalah orang yang memburuk buruk kan seseorang dan boleh memporak peranda kan keadaan... atau senang cakap... sikap buruk lah... yang boleh pecah belahkan hidup orang....
aku nih..cukup lah tak suka orang yang batu api ... emmm semua orang pun tak suka kot erk...
kecuali si batu api tuh lah yang suka... emmm sungguh pelik aku.. kalau sikap batu api nih... apa lah pekdahnya ntah... sungguh aku tak paham....tak pahammmmmmmmm...
being me.. aku memang takde lah nak kesah sgt..kalau ada orang yang nak dok ngata aku macam2... dah.. kalau ko tak suka aku...memang memacam lah korang dok kata kan... kalau suka... huissshhhhhh ken main lah plak memuji.... biasalah manusia kan.... series... aku kalau korang nak mengata... 'ooiiii..…

mana mamalong niiiii...?

Image
meh korang.. nak citer sket perihal haziq mencari mamalong nya... hahahaha.. ketika sepeningglan mamalong nya ke Sg Klah... wahh macam jauh lah sgt kan... biasanya..kalau nak g mana2.. aku mesti dok citer2 lah ngan haziq kan... 'jiq sok mamalong nak naik lopen (aeroplane)' ... 'sok mamalong nak gi bla bla..bla...' .. macam2 lah kan...
tapi kali nih..aku takde lah citer kat dia.. dok cakap kat my sisters jer lah.. kang dia tak paham plak mana aku nak g kan... cuma malam tuh... aku janji lah nak masak 'kenny rogers' kat dia.. korang nak tau apa 'kenny rogers' tuh... emmm cheesy pasta yang segera tuh... tapi haziq panggil 'kenny rogers'..hehehe...
pagi tuh.. aku berangkat ke sg klah... dlm kol 9 gitu... sebab nak singgah sana sini kan... before kuar tuh.. aku dah siap lah masak kan 'kenny rogers' tuh... dah haziq pun belum bangun masa tuh...

bangun tido tuh dia dok sibuk lah tanya umi dia....'mana mamalong..?'.... cenggitu jer lah... …

catatan perjalanan : hotspring @ Sg Klah

Image
catatan perjalanan aku kali nih... ke tempat yang sungguh dekat ngan KL nih... tapi mungkin tak ramai yang tau kan... kali nih aku gi ke Sg Klah... ada air panas tau... tempatnya dalam hutan lah jugak..hehehe.. tapi untuk famili outing... aku sangat lah boleh rekomen kan korang dtg sini ye....
kalau dari KL... about sejam setengah dah bleh sampai... ikut hiway PLUS tuh... exit kat sungkai ..sbb kat situ sgt senang...lepas jer exit... terus bleh nampak sign nak hot spring.... tol Jln Duta -Sungkai pun dlm rm15.90 jer kalau tak silap....

itu lah villa tempat kitorang menginap...villa 17 kot kalau tak silap... ada few type of villa jugak.. yang kitorang stay nih.. 3 rooms villa.. rege peak season rm850... kalau non-peak.. rm650.. hotel pun ada gak.. tapi aku lupa lah...tapi no worries... bleh jer korang cek kat sini ..sumer bleh dapat info...
jom.... kita tgk2 kat villa kitorang nih...ini adalah.. hall nya ye... nak lepak tgk tivi... sumer kat sini lah ye....aku suka konsep kat sini... ad…