Posts

Showing posts from May, 2011

jom masak : ayam goreng kari

Image
hai puan puan.. adik kakak... abang ker... hahh... dah lama dapur mayang kelapa tak berasap erk... ehh aku tetap lah masak... tapi... main masak yang sempoi jer... malas lah nak share ngan korang kan.... hahahah....
ok.. kali nih... masak yang senang... nih kira ayam goreng gak... tapi asyik goreng kunyit jer... ce cuba kita buat lain sket.... kannn... so... meh nak share resepi...
ayam goreng kari:
ayam
garam
pes cili
bawang yang dikisar
serbuk kari
serbuk perasa kalau nak
daun kari
gaul semua bahan tadik dengan ayam.. dan perap lah sekejap.. dalam 20 ke 30 minit... lepas tuh goreng.... dahhh siap... dah boleh dimakan.... hehehe....
sekian.. :D
Sent from my BlackBerry® wireless device via Vodafone-Celcom Mobile.




hadiah birthday

Image
ye.. memang dah nak masuk bulan june.... dan memang birthday aku bulan april.... tapi sebab hadiah nih pon dapat lepas birthday... walaupon beli awal... tapi bagi lewat....
yeyyyy dapat vacuum... aku memang ken main nak beli vacuum nih.... tapi konon nak free... nak tunggu cukup voucher jusco... dapat arituh.. dah guna plak... kene tunggu sket lagik... skalik... hahhhh dapat hadiah.. yeyyyy...
nih hadiah dari adik badik aku ngan BILs gak lah... ken main dorang takut aku terbeli dulu... sebelum bagi.. knowing me... kalau dah nak sgt... hahhh... tak kira.. tgh bulan... awal bulan... takde bulan... hahaha.... seb baik lah .. sbb aku dok nak cukupkan sket voucher tuh... hahah
skang... bukan rumah ber carpet jer perlukan vacuum nih... umah aku... nan ado karpet pon... tapi.. senang guna vacuum... nih.. kira penyapu morden lah... tak pakau penyapu dah... senang habuk tuh disedut... kalau sapu... series 3 4 kali aku kene sapu... sebab angin lah itu ini.... selama nih.. dok ngangkut vacuum adik …

jom makan : asam pedas

Image
jom makan asam pedas.... wohh nih asam pedas kat setiawangsa.... alah.. yang dekat RnK satay tuh.... tepi jalan jer nih.... dekat dengan LRT setiawangsa .... aku dah pernah makan kat sini... alah.. baru dua tiga kali pon lah.... tapi.. sebab ada mak buyong ngidam tgk asam pedas nih kat blogmaya.com ... hahhhh.... mak butong tak boleh tidak tau... hahahahaha

kat sini... ada set jugak.... atau kalau korang nak tambah order.... owhhh selain asam pedas pon ada.... tapi... sorri lah yer.... dah terkejar2 sampai sini... dah tuh... dok borak2.... malas nak ngambik gambar... hahahah......

penuh meja kalau set nasi... memang dah ada ikang kering... telur masin.. ngan ulam tuh.... so.. ngam lah kalau makan plak ngan asam pedas kan....
ada asam pedas daging... asam pedas ikan pari... ikan tenggiri... apa lagi ntah... heheheheh...



bleh jugak kalau nak order mende lain... sayur nih ke... telur dadar ke... owhh.. goreng2 pon ada....
bagik aku... biasa jer lah asam pedas nya... takde lah mavelles sgt.…

Haziq ngan tutti fruitti...

Image
Kesahnya..... Dah lama nak ajak mak haziq gi makan tutti fruitti nih..... Skali.... Kebetulan.... Dah kat ttdi.... Singgah lah makan.... Owh.... Aku takleh makan time nih..... On diet...... *kelip kelip mata tgk org makan jer*

Sampai kedai jer.... Haziq tgk org ambik cup sibuk dia ambik cup.... Taknak share ye... So.... Mak haziq kene ambik cup lain.....nak campor2 flavour....

Dah ambik cepat jer dia nk makan...... Tak sabar2 nk timbang..... Haziq makan yang perisa coklat jer.... Huhhh terliur..... :p


Sent from my BlackBerry® wireless device via Vodafone-Celcom Mobile.

Ikan bilisssss

Image
Ikan. Goreng.... Alah... Takkan nak cakap plak mcmana nk goreng kan..... Hahhh .. Nih sebab tatau nak munchy apa.... Hahahha.... Goreng bilis dan jadikkan kudapan..... Nih sesuai untuk dorang yang on protein diet... *ATKIN* ...hahhahah



Sent from my BlackBerry® wireless device via Vodafone-Celcom Mobile.

aku dan emak..

rentetan kenangan semalam....angkat balik entri lama... ....hai ini 27 mei 2011... genap 8 tahun pemergian ayah.... semoga roh ayah (dan mak ) ...sentiasa dicucuri rahmat... alfatihah..

---------------------------------------------------------------------------------------------

emmm aku nak citer pasal aku dan emak... actually aku sgt adore emak punya kesabaran... ketabahan dan segalanya... i wish... aku setabah..dan sesabar emak....dalam menempuhi liku2 hidup ini...

being a naughty n stubborn growing up girl...dulu lah kan... mesti mak pun pening... but one thing i promised mak (and ayah too)... aku akan belajar betul2 to make them proud.. korang bayangkan ...masa tu.. aku selalu jer nak buat apa2 mengikut kata hati... tapi ..mak tak pernah larang...mak tak pernah cakap 'tidak' ...'jangan' ...... tapi she will alwitz say a word... yang buat aku berpikir2..dan tak jadik buat... tidak... jangan nih.. aalah pemangkin untuk remaja degil tetap nak buat tau....mak selalu paha…

sport's day - haziq

Image
lagik citer haziq... sukan sekolah... huhh... sungguh lah over aktif... susah erk... nak kwal budak2 tadika nih.... adoii.. aku yang tengok pening paler... apatah lagik nakcontrol kan... hahaha
biasa... ken main nakal dia pon..sengsorang... nih bila dah berkawan.. huhhhhh...
memula..ingatkan haziq takde lah hyper kat skolah,... kan haziq agak pemalu... owhhh hari tuh dapat lah tengok the true colour of him... hahahah














haziq dalam red team... berapa acara ntah haziq main harituh... 3 kot...haziq kuat lari tau,.... nak upload video dia besar sgt lah pulak... nnt lah len kali kot.... owh ya.. RED TEAM CHAMPION tahun nih... ken main haziq suka dapat gold medal...










Selamat Hari Ibu

Image
ini entri lama.... dri tahun 2006 punya entri... tapi... tetiba rasa rindu pada emak... aku up kan balik lah entri nih.... :D ...

-------------------------------------------------------------------------------------------


“ Syurga itu di telapak kaki ibu”…. Emak – Rokiah Binti Sulaiman ( 10 Oktober 1952 – 27 Oktober 1997 ). Emak seorang yang tabah, sabar dan pemaaf. Emak juga suka menolong orang dan pemaaf. Aku selalu berdoa supaya aku setabah dan sesabar emak. Emak sentiasa redha dengan ujian dan ketentuanNya. Mengharungi cabaran menangani keluarga semasa ayah sakit. Sedang aku dan adik2 masih lagi belajar. Pengorbanan emak tidak aku lupa. Walaupun dalam keaadan susah, kami tetap mampu bersekolah dan berjaya sampai macam sekarang. Aku sedih, emak tidak sempat melihat aku lebih berjaya (dan aku tidak sempat membalas pengorbanan emak). Aku harap emak berbangga dapat anak sulung macam aku, walaupun agak degil di zaman remaja, tapi masih aku ingat, emak pernah kata, emak seronok anak2 tida…

birthday haziq (kat umah)

Image
birthday party lagi... hmmm... kali nih kat rumah plak... kat umah dua kali lah sebenarnya... masa yang buat kat skul... kat umah buat jugak... tapi makan sate jer.... gambar nan hadooo... sebab haziq nak cake BEN-10... mamalong order lah cake nih... tuh gambar haziq jadik BEN-10... tengok bebetul... hahahaha ...cake aku order kat sini (http://chocolatevanilla-jasmeen.blogspot.com/) ..bleh cuba...cake vanilla... lps tuh ada blueberry jem kat tetengah... bestt.... habis licin cake tuh...
masa memula majlis... kawan2 haziq kat rumah tuh lah yang datang memeriahkan... bebudak lah yang seronok kan... memang selalu kat kawasan umah haziq nih buat birthday party... dah tu... bebudak ramai... kang birthday org nih... pastu orang tuh.... bila haziq dah besar nih...senang.. kalau ada birthday party kawan2 dia kat umah nih... dia gi sendiri jer...















biasanya... kalau buat birthday haziq... mamalong memang akan incharge bab makanan... tahun lepas mamalong masak sendirik... tahun nih... separuh jer…

Tak dpt gi SEOUL.....SEOUL GARDEN pon ok .

Image
Hahaha... Another visit to Seoul Garden ... Ngan kengkawan ofis..... Gi masa lunch..... Aku ambik 1 gambar jer ye... Sbb kosentrasi pada makanan perlu lebih.... Hehheheh.... Burppp....oppsss.... Heheh


Sent from my BlackBerry® wireless device via Vodafone-Celcom Mobile.

birthday haziq (kat skolah)

Image
minggu nih... kita layan cerita haziq jer lah yer... ok.. meh tengok gambar haziq celebrate birthday ngan kawan2 kelas dia... memula ..ken main taknak celebrate kat skul.... puas umi dia pujuk... rupanya... dia kata kalau kat skul tak dapat hadiah..hahahahaha..... bagusss baguss....
tapi bila umi haziq kata... kat umah pun umi buat... baru lah tak sabar nak celebrate kat skul...

kat skul... any celebration hanya boleh buat on wednesday... kebetulan pulak 4 mei tahun nih... jatuh pada hari rabu... memang betul2 buat pada harilahir haziq lah.... cake pon.. dah last minit... ambik jer lah cake mana yang ada.... beli kat pistachio... tatau lah cake apa... nampak gambar masa ..macam lapis-lapis cakenya... kalau ikut haziq... nak cake BEN-10 lah kan....











umi beriya nak buat ceebration gak kat skul... sebab masa kindie nih lah bleh buat celebration kat skul... kenangan.... insya allah... panjang umur... murah rezki... tahun depan bleh buat lagik....


jom makan : Seoul Garden

Image
nak tunggu gi korea lambat sangat kan... jom lah kita gi SEOUL GARDEN... nih kat 1 utama... new wing... kat ground floor yer... kedai nya kecik jer... kadang2 bleh terlepas pandang nak carik...
dah pergi dua tiga minggu lepas kot.. hahah.. tapi dok terperuk dalam draft... dan arinih kene gak update cecepat... sebab nak gi lagik nih.. hahahaha....





hah tuh harganya... kalau untuk lunch buffet tuh... all in dalam RM32 lah... sungguhhhhhhhh murah.... semua bleh makan... sampai kenyang... dan tersangat kenyang... air pon free flow ye... hehehe.....tapi..seriesly.. takleh makan banyak sgt.... kenyangggg....

nih tempat nak masaknya.... bleh grill ... bleh nak buat steamboat.....





sesapa yang takleh tak makan nasi... (kalau perut melayu pon takde hal ..bleh dtg sini) .. ada nasi goreng... udon goreng... ehhh nasi puteh pun adoooo....don worii aaa...

jellly...dan bahan2 nak buat air batu campur... errr... tak pasti lah kat seoul memang ada mende gini... atau dah diadaptasi... hahaha.... sesapa yang …

Haziq dan teacher...

Image
Punya asyik tertinggal kad jer....so... Lewat bg kad ngan colat kat teacher.

Kad tuh..... Kawan mamalong buat.... Tq kawan mamalong... :D

Dah nk bagi teacher haziq.... Suh haziq sendiri yang tulis kad kad tuh..... Seb baik dia tulis tak comot sangat... Hehehhe


Sent from my BlackBerry® wireless device via Vodafone-Celcom Mobile.

Jom makan : Sri Ayutthaya ( revisited)

Image
Restoren Sri Ayutthaya... yang aku tau ada dua branch (nih jer yang aku pernah pergi) .. satu kat jalan damansara... satu lagik kat wangsa maju.... nih ntah visit ke berapa ntah ..aku lupa... most of the time pergi kat jalan damansara tuh... baru sekali pergi kat wangsa maju...


kerabu mangga... owhh aku tak makan pon hari tuh... so no idea lah apa rasanya... heheheh... ehh tapi aku pernah makan dulu... mavelless


seafood tomyam... memang best... aku makan xtra... hehehe... tapi kali nih... udang dia rasa kurang segar... :( .. normally ok jer...



the vege... ehh sayur apa nih... asparagus ker... nampak macam lain jerr.. ada campor cendawan... carrot... apa lagik ntah... nothing much can say... sebb kalau takat sayur nih.. aku masak pon sedap kan.. hehehe
tatau lah apa nama... tapi.. itu adalah callop... bawahnya ada tomato...ngan mayo kot.... letak scallop... coated scallop... dan ada macam cheese kot kat atas tuh... wallahhh... sedapppp


my-most-fave-seafood ... softshell crab... kalau nih...…