Posts

Showing posts from October, 2010

catatan perjalanan : bangkok

Image
okeh... hari nih... sambung lagik... catatan perjalananku... yang dulu... sambungan dari ke LAO-PDR harituh.... masa nak balik ke KL ..kitorang singgah bangkok tiga empat hari.... sebab nya... flight dari nong khai ke bangkok.. dan bangok ke Kl... so... haruslah singgah kan.. dah alang2 ke situ...
sebenarnya... memang kitorang plan untuk stay kat bangkok during weekend..sebabnya... pasar chatuchak tuh kan ke weekend jer.... dan org kata.... kat situ...semua mende ada... so.. haruslah nak gi kan.....
kitorang stay kat ambassador hotel... kira kat bawah hotel jer.. banyak kemudahan.. ada money changer... ada 7-11 (hahah... penting tau..) ..banyak kedai makan... muslim... arab ke pakistan tuh... malah kalau nak tempah suit pun... banyak kedai kat depan hotel tuh....
well.. orang kata,... kalau lelaki gi bangkok nih heaven... emmm i would say yes lah kot... sana sini... org dok offer... offer apa..??? offer pompuan lah... memang merata bleh tgk.. 'mat salleh' yang tua2 pun berkepit n…

jom makan : Kebab TURKI

Image
jommm makan... ehhh korang suka kebab..?? aku suker.... hehehe... aku sumer pun suker kan... ini lah kebab atau durum... kata orang turki.... errr.. harituh aku ada tunjuk gambar durum kan... yang kaan aku bagi... rasa... best jer... dah apat direction macam mana nak gi... so.. aku try lah pergi...
memang jumpa.... letaknya di wangsa maju... sekseyn berapa ye.. syeksyen 2 kot... ok... macam nih... katakan korang dari arah jusco alpha angel... skang jusco belah kanan korang dan lrt stesen belah kiri korang.... kat traffice lite ambik kiri.... terus lagik... ada traffic lite lagik.. ikut kiri gak... kat kiri korang bleh nampak shoplot.... terus.. sampai jumpa traffic lite... belok kanan... hahhh sure bleh nampak stall abang turki nih.. stall jer... mula niaga...leat petang....
hah tengok tuh.... kalau large ... rm5.50... dam small 3.50 .... tapi percayalah... tak rugi beli... memang puas hati... bagik penggemar kebab lah.. masa nak beli nih.. kene nunggu gak.. sebab sentiasa jer ada ora…

jom masak : masak lemak cili api ikan

Image
Puan-puan... kita sambung episod masak2 kita pada hari ini.... masaka lemak cili api ikan... hmmm dah kata aku orang nogori kan... mesti lah tau masak nih... hehehe... tapi masak nih... kalau tak org nogori pun memang bleh jer masak... sbb sgt lah simpleeee....


bahannya hanya...cili api..santan dan kunyit jer kot.. kalau ikut yang aslinya... nan ado bawang2 tau... tapi kalau dah aku masak... kadang2 rasa macam kekok jer plak tak letak bawang... hah... kuletak jugak sebiji,.... tambah ngan serai...
cara nak masak nya... ayam dan ikan ada lain... kalau ikan nih... masak kuah dulu.... owh..kalau tradisi nya... nak masak jgn lah guna santan kotak cam aku...dan kunyit hidup lagik cantik kaler nya... katernya lah... hehehe
masukkan santan ... air.. dan cili yang dah ditumbuk tuh... then panaskan lah dengan api yang tak terlalu besar... jgn bagik pecah minyak kata orang...
dah menggelegak tuh... masukkan lah ikan... kentang atau... apa apa yang nak ditambah... ada jugak orang letak belimbing b…

aku dan aku..

a- aku rasa macam bosan jer dua tiga menjak nih... banyak aktiviti aku tergendala... apa yang dirancang pun tak bleh nak laksanakan... nih kira 'fail to plan...is ..plan to fail' ke... hishhh... bukan salah ku seratus peratus... ada perancangan yang memerlukan funding.... funding yang sepatutnya bukan masalah sgt bagik aku.. dah jadi masalah...dek dulu dok beriya ngan mende yang memudaratkan diri macam skang...

b- adu bantuan yang aku perlu berikan... tapi... dengan keadaan di atas... dah jadik mende yang penting dalam hidup tak boleh dibantu....

c- aku tak suka nak ganggu orang... kalau dah aku takde minat... memang aku buat tatau jer.. so tak payah lah bimbang.. kenapa..mengapa... pasalpe... so.. aku buat hal aku.. kau buat hal engkau...

d- hak aku adalah hak aku... kalau satu ketika dulu aku pernah baik hati... aku rasa... susah dah nak baik hati kalau begini lah akibat baik hati....

e-aku bosan dengan kerja yang tak membina minda... nanti kang... tak pasal2 .. aku yang ada day…

mari merapu

Image
hello monday... hello u all... again n again.... it's monday... hahah... why we still cannot get rid of the blues..??? every week we see monday... not used to it huh...???...

my new bedsheet... huhhh bedsheet pun nak tunjuk ... dah ada.. tunjuk jer... it's fom india.... yes.. suka sgt... cantikkkk....

close-up sket.... cantikkkk ... aku lah cakap cantik... dah aku suka... embroidery ....



hahah... lama tak tgk si haziq nih kan.. he's in his swimming suit... hahahahah... suka kan main.... terus mandi kat umah pun nak pakai okkkk... hahaha... tak sabar nak tunggu abah dia bawak gi swimming....



baking time... hahhhaha... my fav past time... alahhh... senang... beli je yang segera semua tuh.... cuma tambah few item... then bake... simple kan.... apa nak buat... dah aku memang rajinnn.. hahahah....



kasik tgk hasilnya.... kalau buat nih... haslinya banyak... boleh buat makan... dan bagik kawan jugak...



charlie st cloud ... suka tgk citer nih... takut abis... usaha gak aku gi teng…

aku dan lagu : for the rest of my life - maher zain

salam jumaat again... as usual... i have song for you... huh... tengah dok layan MAHER ZAIN nih... tapi lagu nih memang best lah kan... series... tgk lirik dia macam best sgt2....

if some day.. i meet some who really for me.. some who can accept me as what i am .. without any hidden agenda ... for the rest of my life... i'll be with him... haha general statement...

apapun... kita layan jer lah... bukan sekarang nak cerita tentang lagu nih... insya allah.. kalau perlu cerita aku buat lah part 2.. hahaha...





I praise Allah for sending me you my love
You found me home and sail with me
And I`m here with you
Now let me let you know
You`ve opened my heart
I was always thinking that love was wrong
But everything was changed when you came along
OOOOO
And theres a couple words I want to say

For the rest of my life
I`ll be with you
I`ll stay by your side honest and true
Till the end of my time
I`ll be loving you. loving you
For the rest of my life
Thru days and night
I`ll thank Allah for open my eyes
Now and fo…

catatan perjanalan : LAO-PDR

Image
emmmm hari nih.. aku nak buat episod kong catatan perjalanan aku... walaupun tak sehebat orang lain.... dan dah lama punya kesah.... takper kot... nak share... kata pun ini blog aku kan.. heheh
gambar pun dah tatau mana pergi since.. 'ada orang dah jahanamkan my lappy' dulu... so all the pix gone... but a few...
aku tak pikir ramai yang opt for LAO-PDR (LAOS)... kalau dapat peluang nak gi negara2 ASEAN nih... apatah lagik just nak singgah kat vientienne... baik gi hanoi ke.. HCM ke kan....
tapi..back in 2005... aku dan kawan2 pilih LAOS keran.. we have fren kat sana... bewrkhidmat dengan kedutaan malaysia di sana (err..konsulat.. tak sure..) ...
owh pada tahun tuh... AA belum ada direct flight ke Vientienne... Kuala Lumpur -BAngkok took us 2 hour and 30 minutes kalau tak silap... masa tuh kami landing di lapangan terbang lama lagik.. ala... yanga da padang golf kat tengah2 tuh,... series lupa nama.....the flight was delayed.. not suprise if u using AA rite... but now the service i…

kenduri pizza

Image
makan..makan..makan... well what else...?? hurmmmm aku rasa... makan is now my middle name... :P ... apa pun... skang aku cuba dah untuk watch what i eat.. hahah... ye lah... kalau tak kururs pun... at least tak lah makin GEMUKKKKK .....

being a malaysian. .. aku rasa... makan is our culture lah kan... apa taknya... setiap mende kita raikan dengan makan.... apa tah lagik kejayaan kan... so... memang rezki makan tuh... melimpah ruah.... adoiii... so i dont blame myself lah kalau tak kurus.... sbb ai nih kan murah rezki.. heheh
nih adalah... episod makan pizza... yang di belanja oleh kawan opis.. yang mendapat rezki... so.. kesyukuran lah nih.... so... dominos menjadi pilihan... aku pun memang suka dominos... sbb kita bleh pilih crust nya...
6 boxes of pizza... plus side order... untuk 8 9 orang.... hurmmmm almost 1 box per person kan.. hahaha.... i likeee... i like...

macam-macam jenis piza lah diorder.... semua nya sedap aku rasa... knowing me.. apa yang tak sedap dengan makan nih kan.…

jom masak : puding roti sempoiiii

Image
puan-puan.... tuan tuan jugak kalau ada... jom kita sambung sesi masak memasak kita,.. tapi kali nih.... kasik menu sempoiiiii.... sesapa pun bleh buat... dan masa nak masak nih pun... sebb tatau nak buat apa... skali... terpikir nak makan apa untuk minum petang nih... so.. semua bahan yang digunakan adalah barang2 yang ada kat rumah jer....

dah nama pun pudding roti... so... dah tentu bahan utama adalah roti kan... leps tuh letak lah... raisin ke.. atau.. kalau ada choc chip ke... buah kering ke... apa apa ajer... dah kebetulan... petang tuh... raisin jer ada.... so... raisin sahaja lah...kalau letak butter yang dipotong2 pun boleh... tapi sebab untuk kurangkan 'lemak berkrim ' dalam badan... so... aku hanya sapukan planta jer kat bekas pembakar tuh....
kemudian tuang kan susu... nak letak evaporated milk boleh... condensed milk pun ok... fresh milk ke... mengikut citarasa tekak puan puan ye.... kalau nak bagik manis.... masuk kan lah brown sugar sket... biar kan sekejap... d…

cerita-cerita-cerita

Image
jom update sket... citer caca marba...

fridge magnet... dari medan.... dari KAK MERAH... yang gi medan baru baru nih...

special K.... from kellog's...eceh cehhh...konon nya nih makanan ala2 nak jaga berat badan lah nih.... hehehhehe.... gigih lah jugak kan
tgk kasik dekat sikit... hah tuh lah bar nya.... 90 kalori sahaja ye....dan buku 555 kat bawah tuh.. adalah buku untuk mencatat kalori yang diambil ...hahaha.. kan dah kata... gigih.... bukan apa... kang lupa plak.... dah termakan banyak... :P

hand and body lotion dr mark n spenser.... china blue... best plak baunya.... dok terai test maam2 bau... yang nih jugak aku berkenan... owhh nih ROSE -GBM bagik... hadiah besday kot...heheheh

nasi ngan kari ayam... errr... apa ke nama menu nya ntah... nama best lah.... nih kat cafe asean kt tak silap nama kedai nya... kat KLCC tuh jugak lah... rasa nya... ada lah biasa sahaja.... nasi pun keras jer... dah lah kuah sket kan... tak kene lah ngan tekak aku....

ironing aid dr cosway... huhhhhh s…

K-L-C-C

Image
i- minggu lepas dua hari aku kat KLCC - convention center... monday ngan tuesday ...ada conferene kat sana... tapi aku duty.... dua-dua hari aku naik putra lrt jer...

ii- ehh... sunday pun aku dah gi pun sebenarnya.... sunday kene drive.... public transport mesti penuh kot....

iii-penat yang hamatttttt...dua hari.... mau taknya... bergerak sana sini... dah tuh... banyk jugak berdiri... makan pun berdiri.... kira punya lah susah nak duduk.....

iv- sebab penat sgt... malas nak berebut balik ngan org ramai.... senin gi tgk MAGIKA dulu kat KLCC.... not bad lah citer tuh.... KRU prodution... mesti tak rugi lah tgk... tapi... hmmmm sbb si mawi tuh jadik hero... so.. aku kureng lah sgt.... tapi layan jer lah.... so.. abis tuh... balik kol 8 lebey.... takde lah berebut kat lrt.....

v- balik tuh... adoiii... abis sakit2 seluruh badan... takleh tido sampai 3 pagi... deman gk sket... hishh.. baru lagik raya aritu dah demam teruk seminggu.... nih dh demam lagik... esok nya... sambung plak dengan ciri…