Posts

Showing posts from February, 2015

Jom melancong

Image
Halluuuuu... uols, jom melancong nak. hmmm at this hour, aku dok terpikir bestnya kalau dapat gi jalan-jalan. pukul berapa skang? baru half past midnite. malam masih muda kan. boleh pulak tetiba pikir nak gi melancong kan hahahaha. ok, sejujurnya ada dua tempat yang aku plan nak pergi tahun ni. kata tiap tahun kene ada aktiviti cop passport kan hahaha. tapi... hmm ada tapi tau... dah february, tapi aku tak nampak akan tercapai cita-cita tu. mungkin kene dibawa ke tahun depan lah kot impian tuh. selain tempat yang dok terpikir nak pergi tuh negara maju yang dah tentu perlukan dana yang lebih walaupun tidak melibatkan aktiviti beli belah. dah tu memang kene gigih menabung lah kan, sebab tabung dah pecah hahaha. dan satu lagi kekangan yang kekadang aku rasa melebihi kekangan kewangan adalah aku kesuntukkan masa untuk menamatkan perjuangan ini. hmmmmm kalau tanya pasal melancong ni aku lebih suka pergi sendiri tak ambik package, sebab baru lah boleh buat apa saja kita nak buat kan. tapi …

Kopi : Kopi di perantauan

Image
Salam Kopi.

Masa kat sana memang aku tak lepas peluang lah minum kopi kan. eh bila cakap macam tuh rasa macam pelik jer. hahaha tak lah, aku memang hari2 kene minum kopi kan, so memang manjang lah singgah minum kopi. ni antara kedai kopi yang aku selalu pergi lah. ada lah jugak beli kopi kat treats etc tuh. tapi tuh raa macam biasa jer lah hehehe.


Nero coffee ni masuk lah beberapa kali. kedai kopi nih memang  ada merata2 lah. biasa aku akan minum latte jer. bila dah sejuk2 nih, memang kene carik kopi selalu lah kan. hmmm alasan sangat!!!

Starbucks coffee pon memang merata lah kedainya. owh ya, dalam masa yang singkat kat iverpool tuh, aku tak nampak pulak starbucks. dorang punya seasonal christmas drinks ada beza. ada chocolate drinks. tapi aku tak try pon. musim christmas gingerbread kan. so ada gingerbread latte, harus lah aku try. tapi hmmm aku tak suka lah. aku memang tak favour lah flavour cenggitu. tapi kene lah rasa kan.

hah, ni kopi kat mana dah lupa. serious lupa, ke aku mi…

Catatan perjalanan di musim sejk lagi....

Image
hah, ada lagik kesah nih. ada sket jer lagi.

Bila kita berjalan ke tempat orang mesti banyak pengalaman yang kita dapat. baik buruk. yang baik, kita contohi lah. ada banyak jugak lah yang aku rasa, patut kita cuba terapkan dalam kehidupan kita di sini.

sistem pengangkutan, memang aku sangat kagum lah. agaknya, untuk satu route tuh, berapa banyak bas lah kan yang disediakan. sebab kekerapan sangat tinggi. ini lah juga yang menarik minat orang ramai menggunakan perkhidmatan yang disediakan. kalau terlepas atau nampak sign 'not in service' pon ok lagi sebab jarak waktu nak menunggu tak lama. aku kat sini pernah jugak dulu cuba nak buat habit gunakan pengangkutan awam kalau nak keluar time weekend ke. tapi tahap kesabaran aku tak mengizinkan untuk aku terus kan niat tuh.

kalau kat sini, seriously aku takut nak naik bas express. apa taknya, aku memang pengguna tegar hi-way. fuhhhh, kalau hari2 driving kat hiway, memang aku takut giller tgk kelajuan bas. sebab tuh aku kalau nak gi …