Monday, April 25, 2016

Catatan perjalanan : Trip ke Victoria (Melbourne) - I

Hallu…
Dah lama kan tak cerita jalan-jalan. Bila kerja dah siap boleh lah jalan-jalan. Actually… memang ada few places yang berangan nak gi. Tapi lepas kira itu ini, so decided nak gi Melbourne. actually sangat last minutes jugak nih. Sebab tak berani lah nak beli tiket awal2 kan. Siap kerja, submit kerja pagi tuh, tengahari terus carik tiket dan confirmkan, then beli. Kira sebulan sebelum travel. Eh, tak sampai pon.
Sebelum citer jalan-jalan jom citer persediaan sket lah. Aku gi ni berdua ngan kawan. Long lost friend gitu. Bila dah last minute sah lah tiket kapal terbang pon mana yang ada jer lah. Which is mahal last kalau nak compare ngan orang yang beli time tak mahal. Bila dah 2 orang senang lah citer sket. Aku buat itinerary, dapatkan info sana sini, then hal buat booking dan beli nih kawan aku buat. kitorang dok lepak kedai kopi buat homework lah kan.



Ok jom aku nak share apa yang korang perlu buat sebelum travel ke Melbourne.

A. beli tiket lah kan. Kalau long haul ni aku preferred full-service airlines. So sebelum beli check kat www.cheapflight.com.my dan kitorang booking Emirate.

B. apply visa. Senang jer, boleh buat online semua nih. Ingat masa nak travel ke india dulu, sia kene gi kedutaan dorang nun. Boleh apply visa kat sini https://www.migrationexpert.com.au/travel_visa/e_visitor_visa/ dan https://www.eta.immi.gov.au/ETAS3/etas?tub=&submit=apply korang check lah mana murah, so ambik yang murah jer kitorang. AUD20 jer seorang.

c. booking penginapan. Aku tak pernah try lagi dok hostel. Dok terpikir2 ok kot dok hostel ni. Dapat travel buddy yang ok nih best jugak, semua pon bleh try hehe. So aku tengok lah mana2 hotel atau hostel yang murah2. Dah tak sampai sebulan, kebetulan plak masa gi sana tu cuti Easter.  So memang bayak dah fully booked atau diluar bajet lah kan. Skali ada sau hostel nih aku tgk yang 2 person per room masih ada, tgk review macam ok ok jer lah. Lepas timbang kati terus aku booking jer.

D. tukar duit. Ikut lah banyak mana duit yang ada yang nak ditukar kan hehehe. Lepas travel kat UK haritu, aku rasa senang guna credit card atau debit card jer. So, tukar jugak lah duit sket. Untuk mana-mana yng perlu nanti.


E. hmmm dan lain-lain lagik.
Day 1

Kitorang naik penerbangan Emirates, EK408, jam 3.30 petang dari KLIA. Penerbangan dalam 8 jam.  Cuaca tak best sgt gak masa tu few time gak turbulence. Alhamdulillah selamat mendarat kat Tullamarine Airport, awal pagi dalam 2.30am. Beza masa tu 3 jam dari Malaysia. So nak menunggu pagi tu melepak lah kitorang kat airport tu. Bila dah pagi sket, kitorang ambik skybus ke city. Tiket sky bus nih dalam AUD 18 sehala kalua tak silap. Tiket nih pon kitorang dah siap-siap beli dari sini.  Kalau naik Skybus nih, nanti ada hotel transfer.  Boleh cek lah sesiap dorang hantar tak ke tempat korang menginap. Kalau  dapat area berdekatan pon kira ok dah kan. Nanti booking terus lah untuk perjalanan balik, so dorang bleh fetch korang kat tempat dorang drop tuh.
Perjalanan dari airport ke city dalam setengah jam. Basa akan stop kat Southern Cross Station, so kat situ lah nnt akan tukar naik hotel transfer. Suhu pagi tu dalam 10 darjah. Ok lah, baru-baru sampai memang rasa sejuk jugak lah kan. Bus yang hantar ke hotel tuh stop kan kitorang lbh kurang 300 meter jer dari hostel kitorang.  Kitorang stay kat Elizabeth Hostel kat Elizabeth St. Orait jugak hostel ni, dapat dok tingkat 3, huhhh jenuh lah panjat tangga, tapi agak privacy lah kat atas tuh. Masa baca review, ada cakap bersih, ada cakap kotor. Dah nama hostel nih, ikut nasib lah kot kan. Rezeki kitorang baik, toilet dan bathroom bersih jer. Memang tiap pagi ada dibersihkan.  Ada kitchen kat tingat dua, tapi kitorang tak guna pon lah, just gi situ untuk ambik air  panas jer lah.  Kalua nak buat laundry pon ada disediakan washing machine dan dryer. Lupa dah aku berapa dorang charge. Basically hostel nih not bad lah, dan yang paling best, lokasi memang strategic giller kot. Kalua dengan Queen Victoria Market tuh memang boleh Nampak lah bila korang keluar hostel tuh. Ke Melbourne Centarl Station pon dalam 300 meter jer. Kalua nak ke Flinders St tuh dalam 1km.  Apa ada hal kalua ravel takat jalan kaki 1km kan. Hahaha. Tapi kan, mamat kat kaunter hostel nih kan, macam tak friendly sgt lah. Strict jer hahaha. Dan free wifi adalah 30minit sahaja untuk 24 jam.

Memandangkan masa sampai situ pon awal sgt lagik, so kitorang simpan beg jer dulu, dan terus jalan-jalan. Jalan kaki ke Flinders St. Then naik tram tengok2 city. Owh ya, kat Melbourne city ni ada free tram, no 35. So korang bleh lah guna tram tuh kalau nak gi mana2 yang berkaitan. Nanti boleh tengok lah sign ‘free tram zone’. 














Lepas pusing keliling tuh, kitorang stop somewhere dekat dengan Fitzroy Garden. Saja lah jalan2 kat taman-taman dorang nih. Kat situ ada Captain’s Cook Cottage. Kitorang ambik gambar dan lepak minum kopi jer lah kat situ. Then terus jalan-jalan ke old treasury building, cathedral, etc. Dah penat terus balik check in hostel dan rehat kejap, sebelum keluar semula kan. Lepas lunch tu kitorang pergi mengukur jalan semula. Menapak ke Finders St, untuk ke Federation Sq untuk melepak dan dapat wifi free. Kebetulan jugak ada live band petang tu, so apa lagi, kitorang pon join the crowd lah jugak. Gi Melbourne kali ni aku tak beli pon local sim card. Guna data roaming pon 2 hari jer, masa kitorang travel keluar dari City. Sebab senang kot nak dapatkan wifi free. Selain dari tempat2 tertentu yang memang ada wifi free macam Federation Sq dan Stesen Ketapi, kalau masa jalan2 tuh, korang scan jer lah mana2 kawasan yang ada wifi free, macam bank etc. ha… lupa nak bgtau, Sky bus pun ada wifi free. So kalau Nampak Skybus lalu.. pon boleh download messages…. Hahaha. Lepas tuh, sebelum balik ke hostel, meronda2 lah mana2 yang sempat. Tiap kali sampai hostel terasa torture sangat nak panjat ke tingkat tiga tu hehehe. Balik hostel memang untuk tido jer. So takde masalah lah nak stay kat hostel.

sepanjang kat sana memang sentiasa jer stockkan kopi botol nih untu pepagi. kalau beli kat 7-11 mahal sket lah. kalau beli kat coles tak sampai 3AUD pon. giler semua variance nak cuba. siang hari kita minum kopi kat kedai lah kan. heheh

ok nnt kit sambung episod lain plak erk ... tungguuu

Friday, March 18, 2016

Catatan Perjalanan : Brunei Miri - II

Hai uols. 

Ok jom kita sambung. cerita Brunei dah abis lah kianya. Pagi tu kami ke Miri dengan van. Perjalanan ambik masa lebih kurang 2 jam. 
Jalan smooth jer. Cuma ada beberapa tempat yang slow sikit sebab ada hi-way yang tak siap lagi. 

Sampai Miri terus gi hotel dulu. againnnnn aku lupa nama hotel. tapi hotel ni bawah dia shopping mall. depan pon shopping mall. kira senang lah tengah town. 

Tapi amai pulak orang nak check in. Kebetulan memang time untuk check in. So lama jugak lah menunggu. Lama tu sebab kitorang lapar kot haha. kalau tak rileks jer agaknya. 

Lepas check in lepak bilik jap. Then memang lapar kan, so gi carik makan kat Mall depan tuh. Kebetulan kawan aku tuh ada hal pulak. So kitorang buat hal sendiri dulu lah. Lepas makan balik bilik semula. sebab panas tengah hari. hahaha, alasan macam ni pon ada.


Tapi apa lah sangat panas tu kan. Takkan nak melepak bilik. Then kitorang ambik Cab gi ke Grand Old Lady kat Canada Hill. Ni kira telaga minyak yang pertama dulu lah. Kat situ ada Muzium Petroleum. Tapi sini ada trak hiking. Kalau tau memang naik jalan kaki jer hahahaha. Ini seriusssss (ala-ala wonder pets)

Kitorang pon tatau mana nak gi sebenarnya. Dok melepak atas tu ambik angin petang. Sambil tunggu kawan datang pickup. Then kawan aku bawak lah round-round Miri, gi beli kek lapis etc. Aku berpuluh kali gi Sarawak pon kat area Kuching jer. Pernah lah samapi Kota Samarahan, Serian Tebedu, Serikin dan sekitarnya tu. Tapi Bahagian lain memang belum pernah sampai.

Then lepas maghrib kitorang gerak gi dinner. hujan lebat yang amat pulk malam tu. Dinner seafood kat Dragon tu. Penuh meja lah order makanan. So bila kekenyangan memang rasa nak balik hotel jer lah. Keliling-keliling Miri pon dalam malam yang hujan. Sadis pulak rasa kan.

27 Nov 2015 - pagi ni dalam 10am tu aku dan sorang lagi kawan balik semula ke Brunei naik van macam semalam. Sebab balik Kl pon dari Brunei. Kawan yang sorang lagi nih nak ke Bintulu, so just ambik bas jer lah. Actually kawan yang ke Bintulu tu surgeon, nak buat kerja amal, sunathon. 

Owh ya, hari balik tu adalah hari Jumaat. memang kitorang dah sedia maklum kedai kat Brunei ditutup dari jam 12.00 sampai 2. tapi pikir2, kat airport bukak kot kan. so takde lah nak pack makanan ke hapa. sebab masa turun dari Miri dan breakfast kat hotel. 

Skali sampai airport dalam kol 12 tu, memang semua pon tutup. cuma kaunter check in bukak awal sket. so kitorang again melepak lah kat masjid/surau airport. lepas Check in sempat lah borak2 minum kopi kat coffee bean situ. 

Penerbangan balik kami MH731 ke Kl memang on time jer. So cenggitu jer lah cerita catatan perjalanan kali ni. Ni kes nak kene cop passport lah sangat kan. 

Insya Allah, ada rezeki aku cop passport lagi. :)

Catatan perjalanan: Brunei dan Miri

Salam Jumaat Uols. *kalau uols  baca pada Hari Jumaat lah ye hehe*

okeh, ini adalah entry yang aku nak buat jugak. walaupon dah berlaku pada tahun lepas. Plan nak gi Brunei ni pon macam last minutes sangat. Seriously tahun 2015 aku memang sangat tak sempat nak kemana-mana pon. Dengan kerja yang tak berkesudahan, so aku pon segan nak mintak cuti (kebenaran keluar cop passport. last minute mintak jugak hahaha).

Kebetulan ada kawan dok Miri. kerja Miri sebenarnya. Abang minyak gitu hahaha. Plan dengan kawan ni jom gi jenjalan Miri, tapi kita masuk kot Brunei nak (macam takde kerja sangatkan). So kitorang terus beli tiket flight. hahhh gitu jer. 

Bila kawan yang kebetulan ada kerja amal kat Bintulu around that time pon nak ikut jugak. So the more the merrier lah kan. Tapi, my fren nih silap beli tiket flight pulak. Takperlah, kekdahnya flight jer tak sama. dan time sampai tu pon lah beza.

25 Nov 2015, kitorang terbang ke Bandar Seri Begawan dengan penerbangan MH730. 2 jam lebih jer macam gi Sabah jer lah kan. Sampai kat airport konon nak tunggu kawan tu plak sampai. so lepak jer lah dulu makan KFC kat airport. then terus lepak kat surau/masjid di airport tu. Serius besar giller surau tu. Selama ni kalau tgk Surau kat Lapangan Terbang Sultan Mahmud tu rasa besar sangat dah, tapi ni lagi amazing lah. 
 Lepas tu, tengok tengok kawan i dah gi dulu ke hotel. hahaha. sebab kat masjid tu tak dapat wifi. so tak dapat nak contact.

So aku dengan kawan aku ni terus jer lah  ambik teksi untuk Ke Hotel. Goshhhh nama hotel pon lupa dah hahaha. tapi kat town tu jer lah. Tanya pakcik teksi tu ok tak kalau bawak kitorang jalan-jalan, dan tanya berapa dia caj. Setelah dipersetujui, kitorang on jer lah jenjalan dengan pakcik teksi ni.

Lepas Check in Hotel, contact kawan aku terus lah kitorang round-round Bandar Seri Begawan tuh. Kecik jer pon kan. Jalan-jalan ambik gambar jer pon. Singgah lah masjid Sultan Omar Ali Saifuddin tun kan. Alah Masjid kubah emas tuh. Jalan-jalan ambik gambar.

Then bergambar lah depan Istana Nurul Iman dan beberapa tempat yang orang selalu pergi lah. seriously lupa dah haha. Basically pakcik tu bawak lah kitorang tempat2 yang biasa orang datang jalan-jalan kat Brunei ni. Sambil singgah beli souvernir.

Lepas tu ajak pakcik tu singgah pasar malam Gadong kot yang memang glemer kat sana. Nak rasa nasi katok tu. so beli lah dinner pack makan kat hotel sebab penat sangat dah.

Sorry lah uols. Gambar semua dah kat IG. hahaha


 26 Nov 2015. Hari ni kitorang akan ke Miri. memang dah carik siap-siap transport untuk ke Miri. So pagi tu bermalas-malasan jer kat Hotel lah. sambil tunggu time nak gi Miri. Kawan aku yang bilik satu lagi tu, tag along anak nya ajak gi Bintulu. So memang dah prepare bawak stok makanan bagai. Pagi tu dapat panggilan pulau untuk breakfast. hahahah. seronok Hidup gini.

Kitorang gerak gi Miri dalam kol 10am. Naik Van, caj dalam RM60 seorang. 

So itu jerlah cerita kat Brunei hahaha. Jadik lah janji cop passport kan. :)

Cerita Miri nnt lain entry ye. 

Sunday, March 06, 2016

kopi itu...

Kalau dulu uols jarang jer tengok gambar kopi kan. cuma bila dah tak aktif ni jer kopi tu dah macam kawan baik. :D




kopi o kosong hitam tu pon minum jugak. tapi takde pulak gambar nak kongsi. zaman ekonomi tak berapa bagus ni aku lebih banyak minum kopi kat rumah jer lah. 

kalau tengok kat label tepi tu ada label untuk kopi. memang hobi minum kopi dah penah cerita. tapi last2 tak tercerita hahaha. ok, satu lagi kesah untuk diceritakan kat sini KOPI, selain makan dan travel. ok lah kan.

ok..ok... chow ....

Hello 2016



Hello 2016.
Dah bulan march pon. ok tak perlah kan. rindu pulak nak bercerita kat sini tau. skang rasanya nak share cerita semula lah. tapi mungkin nak share cerita pasal makan, travel dan beberapa cerita yang ok ok saja lah. 

Rindu nak merapu-merapu kat sini. Walaupun macam dah hilang skill jer. Skang dah boleh lah agaknya nak jengah-jengah blog. Lama dah kan. Dah 4 tahun blog ni di anak tirikan. 

Dah lama tak cerita dah tatau jugak nk cerita apa. selama ni bukan lah aku senyap terus dari dunia bersosial ni. tapi aku hidup jugak dengan IG. dulu memang tak layan IG. tapi since takde masa nak membaca dan bercerita. gambar sangat2 bermakna. 

Sementara nak dapatkan mood menulis ni, (walaupon, selama dia nih memang banyak menulis :p), share cerita2 lama dari IG pon kira ok lah kan. hehe.

So, nanti-nanti lah ye. catcha later uols. 

Tuesday, May 26, 2015

Catatan Perjalanan : Melaka Bandaraya Bersejarah.

Salam Blog...
Seriously tataulah ada pembaca tak dah skang hahaha.
takper nak jugak simpan kenangan nih. 
takkan kalau gi jenjalan luar negara jer citer kan, gi melaka pon kene cerita. actually nih cerita awal bulan may. hmm... kan ada cuti long weekend tuh. actually bulan mei nih dah 2 kali aku gi melaka. satu tu atas urusan kerja. 

asal usul terjadi nya nak gi melaka sebab dapat jemputan kawin, so pikir2 gi jer lah. kawan aku memang siap ajak tido rumah dia, hmmm... dah alang2 cuti panjang jom lah angkut satu batilion kan. since adik aku pon setuju nak ikut. 

last minute jugak kot plan nya ni. niat asal nak try tido kat bustel tu. sekali dah fully booked!. pikir lagik, since bawak haziq, cariklah hotel yang ada swimming pool, dan dalam town. ended up with Ramada Plaza. memang betul2 dalam town lah. 

bertolak dari Kl awal dalam kol 8 macam tuh. singgah breakfast kat hentian serdang. aku breakfast makan pulut. huhh heaven. sah lah kene singgah bila gi sekolah hehehe. sampai melaka dalam kol 10 lbh. memang dah plan nak terus ronda town. sebab esok ingat lepas kenduri nak terus balik jer. 





fuhhh sesak jugak dah kat town. terus parking kat mahkota parade. then bertebaranlah kitorang kat bumi melaka tuh. panjat A famosa, gi meleawat muzium etc. jenuh jugak lah sebab merata ramai orang je. dah tghari, kene isi perut dulu. dah kol 1 lebih pon sebenarnya. sebab ada baca review, makan kat ASAM PEDAS SELERA KAMPONG pon ok. so gi situ jer lah, sebab sesak gitu malas dah nak travel jejauh.

fuhhh.... tunggu meja pon sekian hal, punyalah ramai orang. ada gambar lauk, tapi sebab kelaparan, kualiti gambar tak memuaskan. hahaha. hmmm dah makan sekeluarga, memang penuh lah meja lauknya. masak lemak udang galah, masak lemak ketam, asam pedas pari, asam pedas tenggiri, ayam goreng dan ntah ha[er2 lagik. punya best, bila rasa sedap, nak tambah nasik, skali nasi habis. malas dah nak tunggu. huhh rasa nak hirup jer kuah2 tuh hahaha.

selesai makan terus nak check in hotel. kalau jalan kaki pon tak sampai kot 20 minit, tapi nak keluar dari parking mahkota parade tuh lebih setengah jam. hmmm hilang mood. 

sampai hotel settle check in terus lapar balik. rehat dalam bilik jer. hajat hati memang aku nak keluar carik keria gula melaka ngan coconut shake. tapi lupakan jer lah niat murni tuh. sebab tgk dari bili hotel tuh, traffic tak putus2. stand still plak tuh. kang tercemar jer niat murni dengan sumpah seranah. 

adik bongsu aku ngan haziq dah terjun pool. memang takleh lengahlah haziq, kalau ada pool. sejuk2 tuh memang lapar lah. pikir plak jap lagik bebudak naik dari pool sure lapar. tgk room service tak banyak pilihan jer. ada mi goreng cenggitu jer. tapi ada hi tea set, ada scones, dan seantaranya. hmmm tuh aku jer yang suka. 

hahaha, seb baik ada kedai ala2 7-11 kat tepi jalan tuh. so stok air, roti tuna bagai. padahal untk makan petang tuh jer. 



malam ingat nak naik menara taming sari. tapi naik cruise dulu. fuhhh pon kene beratur panjang nak naik cruise. naik cruise malam2 cantik lah. kalau tak silap, weekend dan cuti umum mahal sket. rm15.90 untuk dewasa yang ada mykad dan rm10.90 for kids. tapi nnt dorang bagik lah jajan. macam bahulu ke biskut ntah. 

lepas cruising, lepak dinner then terus balik hotel. tak sanggup nak gi town yang sepelaung pon tak sampai tuh. 

so kene ubah plan esoknya. breakfst kat Ramada Plaza nih best gak. sebab ada indian selection. so mengangkut vadae tak sudah2 lah aku jawabnya. lepas breakfast, haziq terjun pool. aku bermalas-malasan jer lah kat bilik. 

dalam kol 11 semua siap untuk check in, sebab nak teruskan misi naik menara taming sari. sejam lebih dari hotel ke town yang 1.5km tuh. kat taming sari plak, fuhhhhh panjang jugak barisan. sementara dorang beratur, aku gi Hard Rock Melaka jap. Actually aku dah datang dulu, dah ada tshirt dan shot glass semua tuh. tapi aritu takde fridge magnet, dan pulak, adik aku tetiba datang hobi nak collect t-shirt hard rock untuk anak dia. so sekali jalan. 

sampai kat menara taming sari, adik aku dah kedepan, so tak jadik lah aku naik. dorang pon sempat naik tuh jer. then terus gi kenduri. hmmm kol 3 lebih sampai umah kenduri. memang elok2 lah makan time lapar hahaha. tetiba ada jugak member yang datang lambat. rezeki jumpa kawan yang sama2 duk kl, tapi jumpa nya kat melaka. bizi lah sangat kan.




lepas makan terus balik, sebab sana sini pon jem. sampai seremban terus decide ikut lekas. sebab tgk kat waze hi-way nak ke sungai besi jem sangat. 
fuhhhh, rupanya ini lah penyebab jem tuh. adoiii memang silap timing lah kan. tapi takper, at least dapat lah habis kan masa dengan keluarga sambil rehat2 kononnya.

hmmm itu jer lah catatan pengalaman. agak tidak berinfomasikan. hmmmm i m sorry :(. dari takde baik ada. hahahaha

jumpa lagik :)

LinkWithin