Sunday, May 29, 2016

Catatan Perjalanan : Trip ke Victoria (Melbourne) - III

Hallu.....
Laiii laiii... ada sket lagik kesah gi Aussie aritu.... jom lah layan.

Day 4
Hari ni kitorang dah plan nak gi Brighton Beach. Nak tengok bathing boxes tu. Nak gi sini kene naik train, dan kitorang ambik train dari Melbourne Central. Kalau nak ke Brighton beach nih kena ambik train (metro) menghala ke Sandringham,  dan stop kat Brighton Beach. Senang jer, kalau korang tak pasti, tanya jer kat station tu, sure dorang bantu. Few time jugak orang2 yang bertanggungjawab untuk memberi maklumat approach kitorang bila tgk kitorang macam tercarik2 info. Dorang kiranya committed lah dengan tugas kan. Tak perlu tunggu orang tanya, kalau dah tengok memang sah bukan orang local dan tercarik2 info dorang terus jer tanya.


Ok, bila dah sampai Brighton beach station ni, korang akan Nampak beach, so terus jer menghala ke arah situ untuk gi kawasan bathing boxes. Kalau nak dekat, jalan tepi jalan tuh, dalam 1.5km jer. Kitorang jalan ikut bawah kat pantai so agak jauh sket lah. Wahhhhh cantik pulak tengok bathing boxes tuh. Dah musim sejuk so takde takde orang yang berjemur sgt, ada sorang dua jer. Gi situ kan, terus berangan nak ada rumah kat esplanade tu. Kata pon berangan kan, berangan lah sepuasnya, don’t cost a single cents pon kan. Serious cantik kot kawasan tu untuk jadi tempat tinggal. Dah lah kat sana langit memang biru sebiru birunya hahaha. Lama dah tak tengok langit cantik gitu kat tempat kita. Adalah, kalau gi kat tepi pantai kot, the thing is aku pon lama dah tak ke pantai hehehe.






Balik dari Brighton beach ni kitorang stop kat Flagstaff station, jalan kaki gi Queens Victoria market. Saja buat lawatan tapak kononnya ni. Nnt last day nak gi beli souvenir sket kat family n friends. Besar lah pasar nih. Segala mak nenek pon ada. Kalau Sunday, siap ada car boot sale. Kedai kopi pon banyak kat situ. Sempat lah lepak2 minum kopi. Then balik hostel kejap sebelum buat aktiviti lain. Sejengkal jer kot pasar nih ngan hostel.

Lepas tuh kitorang dah plan nak naik Eureka Skydeck. Saja lah nak tengok Melbourne dari tingkat 88. Tapi sebelum tuh, naik free tram tuh. Round tengok town lagik hehehe. Banyak tak sempat singgah pon. Then baru kitorang gi Eureka nih. Kalau nak kira memang dekat dengan Flinders St tu je, tapi ke cross sama ada Princes or Queens Bridge. Bayar nak masuk ke Eureka ni 20 AUD jer, kalau nak ambik gambar kat the edge tu tambah lah lagi 12 AUD. Nak naik tu few second jer naik lif. Sebab kitorang gi dah petang so kira tengok sunset dari atas tuh lah. Sambil2 tuh, lepak makan ice cream kat atas tuh. Sebab nanti nak minum kopi kat bawah sana nu kan. Turun dari Eureka tu, macam biasa, lepak Federation sq kejap download msg hahaha. Upload gambar etc lah jugak kan. Then gi carik makan dan mengukur jalan. 











Cakap pasal makan ni. Kitorang takde lah nak makan nasi hari2 ke apa kan. Makan jer apa yang ada. Megi biskut jajanan memang ada bawak bekal. So kitorang carik roti chesee buah etc kat coles jer biasanya. Padahal laluan hari2 balik hostel ada jer Nampak old town white coffee, hehehe. Kita bukan nya Malaysian yang menetap kat sana, dating jalan2 jer kot seminggu. So mari lah kita makan makanan tempatan yang boleh dimakan.  Makan lah fish and chips ke kan hahahahaha. Yang kitorang suka sgt makan fries, seronok kawan aku pon ska jugak so memang beberapa kali singgah kat The Lord of Fries tuh. Alamak aku lupa lorong apa yang depan Flinders St tu, kat situ ada few tempat makan halal. Penah gak kitorang makan pizza kat one of kedai situ. Basically kat mana2 korang travel senang jer nak makan, janji korang takde lah mesti nak makan nasi. 




Day 5
Hari ni kitorang awal2 dah siap. Yang best kawan aku siap buat megi goreng untuk bekal. Best kot jalan ngan member sorang nih, rajin buat megi segala hehehehe. Bekal English muffin letak cheese, croissant, buah etc. hari ni kitorang nak drive ke Great Ocean Rd. memang jauh lah tempa ni. Hish, kalau tau memang kitorang overnite jer jugak kat sini. Perjalanan tu memang ambik masa kitorang like 4 jam jugak kot, sebab ada singgah2 ambik gambar kat few places. So memang kita kitorang jalan2 gi sana untuk ambik gambar jer lah. Memang kalau korang dtang sini nak tgk the 12 Apostles tu. Memang menankjubkan sungguh ciptan Allah nih. Dekat area situ jugak boleh tengok Gibson step. Tapi kitorang decided tak pergi ke lah ke London Bridge , Loch Ard Gorge ect. Masa kat situ memang sejuk sangat2 kot dah lah angin kuat. Tapi kitorang memang standby jer jacket dalam begpack tu kan. Lepas ambik gambar etc, kitorang gerak balik ke city.  





Perjalanan ke sana Great Ocean Road agak jauh jugak. Tapi memang great experience lah. Tambah pulak kitorang drive sendiri. Basically aku harapkan kawan aku jer drive. Aku drive jer lah separuh jalan hahaha. Biasalah, kalau ada orang boleh buat aku dok lepak tepi dah lah hehehe. Thank you kawan.  Kalau korang baca blog2 lain, mesti ada cakap dorang singgah makan kat Iluka kan. Makan fish and chips kat situ. Tapi kitorang tak singgah pon. Sebab memang kejar2 singgah2 ambik gambar . Tapi, seronok travel ngan kawan sorang nih, pagi2 dah siap buat bekalan. Owh I lap u lah.  Owh ya masa balik tuh, singgah isi minyak kat tepi hiway tu, sempat gak aku beli kopi dan gluten free banana bread. Owh heaven kalau dok sini, mudah carik gluten free food. Hahaha poyo kan. Takdelah aku ni gluten sensitive/ intolerant kan. 






Petang tu sampai city, lepas park kereta. Which kitorang dah lambat pon, pekerja dorang semua dah balik. Lepas tu kitorang gerak gi ukur jalan Melbourne city. esok dah nak balik. Hajat hati nak gi tengok wayang. Tapi wayang agak mahal kat sana. Dalam AUD25, so kitorang cancel jer lah niat tuh. Then gi melepak2 jer lah. Owh, malam tu singgah lagi ke Lord of fries. Dah memang dua2 orang giller kentang kan. Hahahah. Lepas tuh menapak balik dan tido sebab kepenatan.



Day 6
Hari ni last day kat Melbourne. Seriously tak sempat nak ukur every and each lorong lagik. Hmmmm nak dating lagik. Owh memang ada kawan yang akan buat research kat sana. Kumpul duit lah Nampak nya nak gi lagi nih hehehe. Ok pagi nih baru lah kitorang nak settlekan bab souvenir kat family and friend. Aku memang beli tak banyak lah. Beli untuk family sket dan kawan2 mana yang sempat jumpa adalah rezeki.
Pagi tu menapak lah ke Queens Victoria market. Huhh harituh aku agak kurang sihat. So slow lah sket pergerakkan. Hahhh… ni nak bagitau korang. Kalau nak beli tshirt kat pasar nih, gi hari sabtu or ahad, memang korang bleh jumpa yang AUD5 eh… AUD 4 pon ada yang untuk kids. Tapi hari lain dah double. Sbb masa gi ahad tuh Nampak murah jer, tapi tak beli lagik lah konon kan. Skali, kitorang tanya peniaga, memang kalau tshirt murah time weekend katanya. Souvenir lain biasa jer lah. Hishhhh rugi pulak rasa hahaha.  Balik dari pasar terus kemas barang dan check out. Tapi kitorang tumpeng letak beg situ dulu.

Then kitorang keluar jalan2 jap. Naik free tram tgk2 city lagi hehehe. Then kitorang ambik trem no 96 ke St Kilda Beach. Saja jer lah nak abis kan masa. Kat St Kilda beach nih ada park kalau bawak kids ok lah. Tapi kat sini memang ramai orang2 dia berjemur tepi pantai. Kat sini asa panas sket time tuh. Sebab tu agaknya dorang ambik peluang penuhkan pantai berjemur. Sebelum sejuk kan.





Balik dari St Kilda Beach nih sekali lagik kitorang ukur jalan kat city dan singgah The Lord of Fries! Hehehe. Then petang kitorang balik hostel ambik barang. Kitorang dah booking hotel transfer dengan Skybus untuk gi ke Southern Cross Station. Then ke airport. Memang saje gi airport awal sket dan melepak situ jer. Dah memang tak sihat sgt plak so memang elok lah melepak.


Day 7
Flight kitorang pagi tu EK209 jam 2++am. Safely landed kat KLIA jam 8.40am. sampai jer KLIA bleh tak kitorang gi lepak makan nasi kat food court bawah tuh, hmmmm dah nama Malaysian kan hehehe. Aku tak puas hati, on da way balik rumah sempat singgah mamak tapau dinner.

So cenggitu jer lah kesah kitorang di bumi Victoria. Tapi memang terasa nak gi lagik. Kalau ada rezeki sampai lah lagi. 

Thursday, May 05, 2016

Catatan perjalanan : Trip ke Victoria (Melbourne) - II

Jom sambung cerita lagi..

Day 2.
Hari kedua ni kitorang gi keluar dari city, ke Phillip Island. Kitorang sewa kereta Suzuki Swift dari East Cost Car Rental. Memang dah booking awal2 dari Kl ni. Kalau kira memang jimat lah sewa kereta kalau nak keluar dari Melbourne city. Walaupon 2 orang kitorang rasa still lagi berbaloi. Tempat sewa kereta pon dalam 350meter jer dari hostel kitorang. Settle hal sewa kereta, kitorang menapak ke parking kereta, dalam 100 meter jer kot dari office tu. Then bermula lah perjalanan kitorang. Sewa lah sekali GPS ngan dorang, so baru lah senang nak travel kan hehehe.







Mungkin apabila sampai tempat dituju kitorang takde banyak masa dan hanya ambik gambar jer. Tapi, perjalanan ke tempat2 tuh pon dah memang bagi banyak pengalaman dan kenangan yang sangat bombastic! Cantik giller kot pemandangan. Tempat pertama yang kitorang singgah adalah Maru Koala Park. So dapat lah tgk koala, kanggaru, wombat, poney etc. then, kitorang teruskan ke perjalanan ke Phillip Island. Kitorang singgah ke Anzacs Beach  untuk bergambar. Kat situ tempat orang2 nak surfing kot. Sebab Nampak depa bawak surfing board jer mostly. Kitorang memang dah plan tak gi tengok piguin parade, sebab parade tu petang. Hmmmm sepatutnya kena overnight kat situ lah.










boleh plak jumpa kereta proton saga kat sini. siap borak lagik ngan tuan kereta nih.

Then,  kitorang dan nak berpatah balik ke City. Sebelum balik singgah kat Phillip Island Chocolate Factory, dan singgah makan Fish and Chips kat Pennys. Kalau korang google nil ah tempat wajib singgah makan Fish and Chips. Owh ye, jangan lupa minum hot chocolate jugak ye. Fuhhhh puas hati!. Lagi satu, kalau korang baca blog2 yang cerita pasal pergi sini, mesti dorang akan gi explore chocolate factory tuh. Adalah aktiviti2 yang dorang buat dalam tuh. Well, kitorang decided untuk tak join. Just enjoy our Fish n Chips dan Hot Chocolate jer. Lepas tuh sambung perjalanan ker Melbourne City.

Fish and chip dan hot chocolate memang best lah makan time lapar dan sejuk2 nih kan. eh... tapi hot chocolate tu seriously memang sedap pon.

Lepas hantar kereta tuh, kitorang balik hostel jap, mandi makan etc. Then keluar  lah mengukur jalan. Kalau korang tengok city map tuh, memang macam2 tempat yng nak pergi. So kitorang dah beberapa kali naik tram free tu. Tengok tempat2 yang menarik dari dalam tram pon bolehhhhhh. Hahaha. Serious korang, banyak sangat tempat nak singgah.






Sebelum datang ni, ada yang kata most of kedai tutup kol 4pm. So aku bayangkan mesti bosan malam2 kan. Takkan nak melepak kat hostel jer. Owh… tidak sama sekali. Banyak jer tempat yang happening malam2. Mengukur jalan atau minum kopi. Tapi seriously kitorang tak sempat pon nak gi shopping mall, sebab rasa tak sempat nak ukur tiap-tiap lorong. Setakat dua hari tu kitorang belum guna lagi perkhidmatan train or trem berbayar. Kat Melbourne city ni ada 2 pengangkutan utama iaitu train dan trem, selain bas. Ada 3 main stations kalau ikut perkiraan aku. Flinders Station, Melbourne Central Station dan Southern Cross Station. Kalau nak naik trem or train ni, kene beli kad touch n go yang dorang panggil ‘MyKi’. Harga kad nih AUD6, then kene topup lah ikut banyak mana nak guna. Kitorang beli kad ni kat 7-11, then topup dengan AUD20. Sebab penggunaan trem dan train yang agak limited masa kat sana, so aku tak pajam sangat capping system dari MyKi tu. Kalau tak silap aku sekali touch dalam AUD3.9 kot.


Day 3.
Hari ni hari sabtu, kitorang plan nak gi naik Puffing Billy train. Kitorang naik train dari Melbourne Central ke Belgrave. Jauh jugak rupanya, dalam sejam perjalanan. Bila sampai di Belgrave station, untuk ke Puffing Billy Station tu, korang ikut jer ada line biru. Hahaha, bagus jugak buat cenggini, tak payah nak bagi direction banyak kali. So jalan kaki dalam 150meter jer kalau tak silap. Untuk naik puffing billy ni, beli tiket yang station tu. Kitorang beli tiket return ke lakeside, dengan harga AUD51.50. So nanti korang tunggu lah time train tu operate. Ada jugak coach first class tau, which is siap ada makanan etc lah. Kat sini pon ada kedai souvenir kalau korang nak beli apa2. Beli kopi ke. Dan yang penting ada free wifi.





Train kitorang gerak kol 12.30 ke Lakeside. Takde apa lah naik Puffing Billy ni, tapi nak pengalaman naik steam engine kan. Menarik jugak sebenarnya. Jalan-jalan dalam hutan lah kiranya. Tapi pemandangan sangat cantik. Sampai Lakeside boleh lah kalau nak picnic. Tapi kitorang just ronda2 lihat kawasan keliling dan naik tren seterusnya balik semula. 






Puffing Billy ni dulu adalah train yang dorang guna seharian, untuk bawak hasil tanaman seperti potato dan sebagai nya. Tapi skang ni rail tu dah tak digunakan dah. Suatu ketika dulu ada landslide dan rail tu telah dialihkan sket.  Perjalanan ke Lakeside pergi balik, dan stop lepak2 kat Lakeside ambik masa lebih kirang 3 jam.








Lepastu kitorang ambik tren ke City dari Belgrave. Balik tu singgah hostel dulu untuk makan etc, dan keluar semula. Owh ye, sebelum tuh kitorang singgah Coles beli barang-barang. Kalau sabtu ada banyak discount kot. So kitorang borong lah macam2 makanan, coffee, chocolate cheese, roti buah etc. Then kitorang try guna machine untuk bayar barang-barang tuh. Memang senang dan cepat. Hmmm agak2 kalau di negara kita buat system cenggitu, praktikal tak ? hehehehe. Dah memang nak try, sebb kat UK dulu sempat try kat kedai kecik jer.


Siap makan etc kitorang keluar semula. Kali nih kitorang ukur jalan arah ke University of Melbourne. Jalan tanpa arah tujuan, nak tengok tempat jer lah kan. Jalan pusing-pusing sampai ke depan State Library. Esok ahad, so memang malam ni orang melepak lah kan. Kitorang pon sama lah. Then, kitorang lepak minum kopi dan makan Churros. Lepas tu sambung ukur jalan. Ikut St lain2 plak kan. On da way balik tuh, kat depan mall apa hah (yang ada federal coffe tu)? Lupa plak. Kat situ ada mamat ni perform lagu. Suara best kot. Siap ada jual cd lagik. Apa lagik kitorang dok lepak situ lah dulu. Kata pon malam minggu kan. Lepak dengar lagu jer lah. Tiap hari nak try federal coffee dah tutup pulak malam tu.

So itu lah kesah hari ketiga kitorang.




LinkWithin