Monday, November 17, 2014

Yang baik jadikan teladan

Hi uols.
hmmmm mesti ramai yang dah baca pasal nih kan. ala.... dorang share kat FB. since my ilham sedang menjauhkan diri. meh meh lah update blog hehehe. dok tenung laptop nak tulis article, perbetul thesis macam takde hasil jer... at least sapu sawang kat sini ada gak pekdah kan.

Aku tetiba tertarik ngan artikel nih. terus jer baca. hah dah tuh siap buat entry lak kan. ok, aku nih takde lah banyak pengalaman ngan Germans nih. tapi pernah lah gi attachment kat kilang kat sana. sebulan jer pon la. tapi aku memang rasa dorang nih amazing. seriously. 

bila pikir2 balik, kita nih muslim, patut lebih hebat dari nih. nih, waktu kerja banyak bende lain plak yang di buat. tanggungjawab kat kerja sepenuhnya ke dilaksanakan. tak kata orang lah, muhasabah diri sendirik gak lah kan. kene soal kat sana sok kang. hmmm

ini sangat betul. kengkawan sekilang dulu memang tak bercakap pon waktu kerja. kecuali berkaitan kerja. waktu dorang tak ngadap kerja masa waktu kerja adalah masa gi toilet atau gi buat kopi. hello, buat kopi then balik terus kat workstation. memang tak kan tanya lah bende lain selain kerja kalau waktu kerja. "joyah, anak ko punya resultexam camner?" "bedah, esok ada sale kat SOGO. tak nak pergi ker?" owhh memang takde lah ye. tapi tak bermakna dorang tak bercakap. time dorang bercakap, masa lunch time tuh, sama2 gi canteen, then borak lah pasal ayam itik segala. masa tuh lah dorang dok tanya itu ini pasal aku. RESPECT!
 
 




this is such a good tips lah untuk aku skang nih. tinggalkan hp kat rumah kot hahahaha. kalau tak nak jugak check kan. masa kat sana, i was provided with formal emel untuk discuss. yahoo mail pon takleh access. google boleh lah untuk carik maklumat. tambah lagik masa tuh, usb port pon dorang disable tau. so, nak tak nak aku pon ikut jejak langkah Germans tuh jugak lah masa tuh.
 
lagik satu dorang memang communicate bahasa dorang lah. dorang emel pasal mesyuarat etc, mmg kot deutsch. tapi masa tuh aku boleh lah berbahasa deutsch ni. sket2 nak cakap menulis etc tuh ok lah. berkat ambik bahasa ketiga masa kat Uni dulu. tapi skang memang tak ingat dah pon. hahahaha. RUGI!

Hah, dorang pon ada jugak lah buat kenduri kendara kat office macam kita nih. kita biasa buta friday lah kan. pagi jumaat tuh buat lah aktivity kenduri. errr... pagi jumaat still lah waktu kerja kan. pengalaman aku dorang buat lepas kerja hari jumaat. so kat belakang plant tu adalah satu garden. Beer garden dorang panggil. so ada lah kalau nak berkenduri dorang buat kat situ after office. so masa nih jugak lah korang boleh nak berkepochi bagai kan. hahaha. sambil tonggang beer.
 
 
belum cerita pasal autobahn dorang. lebuhraya. yang takde speed limit tuh. negara pengeluar merce, beemer, VW, porce, hah apa lagik. so kuasa kereta mmg tak boleh nak limit kan. so memang sesuai lah.
 
 
bagi aku dorang tau, apa tanggungjawab dorang dan apa yang dorang patut buat. tu belum cerita lagik part tolong kita angkat beg masuk train kalau kita travel dengan luggage yang besar. SALUTE!
 
 
seriously malaysia belom mampu untuk buat waktu kerja yang fleksi macam tuh. seriously memang kita sangat jauh lagik dari mampu. attitude kita nih lain. kalau kuar lunch pon tak berdisiplin, hmmmm, tak perlu komen lah kan. waktu kerja kalau tak gossip mana boleh, tak productive nanti :P .
 
 
mungkin susah untuk contohi Germans ni. tapi tak salah kalau kita cuba kurangkan hal2 peribadi masa kerja. kerja manjang nak naik pangkat. manjang nak jadik boss. hmmm cuba kita muhasabah balik, layak kah kita? so aku tau lah kenapa aku tak naik2 pangkat dan masih di takuk lama, sebab aku tak layak :( . banyak nya mende tak berpaedah aku buat masa kerja. cakap itu ini, bersosial media. baca blog! aku awal2 dah dapat balasan atas dunia hah. semoga kuranglah di soal di sana hendaknya :(
 
 
jom kita muhasabah diri dan cuba jadi yang terbaik.  kan dah nak tahun baru nih. elok lah muhasabah kan. mungkin lama2 kita mampu jadi macam Germans tu kan. :)

Friday, November 14, 2014

Kopi: Amo Coffee Kafe


Salam kopi everyone!
Baru jer discover this place. Kat ttdi so mmg terus singgah lah kan. Kata pon kawasan jajahan.
 
Kat mana exactly? Kat 42A, persiaran zaaba, ttdi. Senang cakap, dkt tgh proton, petronas etc. Facing the main road. Atas restoren jepon, haishhh aku lupa nama.
Teruja jugak nk tgk the 3D art coffee. Aku mmg suka tgk coffee art ni. Aku nk melukis atas kertas pon fail. Apatah lagi atas kopi kan.
 
I ordered banana latte. Dan nk mkn scones. Tapi hari tu cake dpt 50% off klu beli coffee. So i changed my mind hahaha. Tetiba kan.
 
Owh 3D art ni unt fruity coffee jer. Dah sah2 aku ni peminat pisang. There u go a banana latte. Tapi i didnt noticed the banana taste. My imagination is having coffee with banana. Hahaha. But the latte tasted good. The nutella cake just fine. Nothing much to say. Sama je macam mkn kt tempat lain. So i kene dtg lagi unt mkn scones! Saper nk ikut jom.
 
Well aku suka lah kalau byk kedai kopi kat kawasan jajahan nih. Hehe. Jom try!






 
 

 

Happy friday

Salam jumaat.

Tatau lah nk kata minggu ni cepat berlalu ke lambat. Sebab banyak yang sangkut ni. Owh lately ilham macam menjauhkan diri je dr i tau. Tu yang banyak stuck. #eh tapi kan, makan punya proses tak terganggu. Malah makin cemerlang. Ok, i salahkan ubat hormon tu. Pasal tu i gemok skang. Hek eleh, tak mkn ubat hormon pon gemok jugak kan. Hmmmm pagi ni dah melepak mamak mkn tosai ngan vadai. Cemerlang sgt tau.

Dah lama tk citer minum kopi kan. Eh ada jer minum sebenarnya. Cuma tak tercerita. Plus byk coffee buat sendiri. Jimat #eh? Owh hari ni plan nk gi minum kopi best. Kang citer. Kopi dan roti dlm gambar tu friday minggu lps punya cerita. Kalau ada kawan roger ajak minum mmg tk tolak punya. Mlm ni pon dah ada dinner date. Haiii lah badan, nasib lah kan. Diet bukan beerti tak mkn. Pelik tgk org diet tak mkn. Tak makan mmg lah kurus. Tapi i terlebih makan. Kene tarik telinga ngan cikgu kevin kang haha.

Owh i dah boleh lari slow2. Errrr macam lah sebelum ni berdesup macam usain bolt kan. Usain lain, i lain. Ada jugak kekadang lps slow jog tu rasa sakit kt bekas luka operation tu. Sakit stop dulu Dr kata, lps tu bleh cuba lagi kan. Tapi yg paling parah stamina takde. Nk pecah dada wooooooo nk dpt 500m. So uols rasa i bleh ke lari penang bridge untuk half marathon ahad ni? Berangan jet lah. Kalau 10km i gagahkan jugak berjalan, tp 21km kita tunggu tahun depan lah kan.

Kenapa #eh kalau tulis mengarut ni ada jer idea haha
Ce suruh tulis article ke, thesis ke, apa2 yg ilmiah lah, huhhhhh lately mmg merangkak sgt tau.

Ok lah, happy weekend uols.

Sent from Yahoo Mail on Android

Saturday, November 01, 2014

Guru

Hallo uols,

i wonder masih ada ke orang yang menjengah kesini kesan daripada inconsistent update nih? tapi ini kan i punya open diary, kalau uols dah takde singgah sini lagi jadik lah blog ni sebagai cacatan untuk ingatan di hari2 mendatang. eh eh eh, boleh ke macam tu.

harini nak cerita pasal cikgu. ok, aku tau hari guru dah lepas dan tahun depan punya celebration tu lama lagi. tapi takper lah, bukan hari guru jer boleh cerita pasal cikgu kan. dalam hidup nih banyak nasihat yang ayah pasak dalam kepala nih. bukan mak tak bertindak macam tuh, tapi ayah lebih tegas dan sentiasa ingatkan. salah satu yang sangat ayah pentingkan adalah MENGHORMATI GURU.

secara tak sengaja, ayah telah membuktikan bahawa memang ayah HORMAT pada GURU nya. aku masih ingat, pada waktu tu, ketua kampong tempat tingal aku tuh, adalah cikgu ayah dulu. ayah selalu cerita zaman sekolah yang pada waktu tu yang sangat daif. sekolah melayu kampong. ye lah ayah tak berpeluang nak belajar macam orang lain, tapi ayah punya determination sgt tinggi. ok berbalik pada kesah cikgu tadi.

suatu hari aku tanya ayah datang dari mana. di pendekkan cerita, ayah kata, orang kampong buat petition unt 'menggulingkan' ketua kampong. so ayah nak pastikan yang ayah memang takde dalam list mereka-mereka yang berniat begitu. ayah kata, walau apapun ayah tetap sokong cikgu.

walaupon zaman sekolah menengah aku nih sorang yang kurang berdisiplin, hmmm, nasib baik ayah tatau kan. itu tak bermakna aku lupa pesan-pesan ayah. cuma keegooan jiwa remaja masa tuh jer buat aku jadi gitu. owh, lets not go there hehe.

ok, sebenarnya, dalam pejuangan aku sekarang nih, Sv aku adalah seorang guru yang patut sgt2 aku hormat. Ya, aku hormat dia. pada aku aku sangat hormat dia. hmm kalau tgk entri hari guru tahun 2011 pon, he's one of my fave cikgu. tapi agaknya, sifat aku yang macam ni buat aku nampak tak series, atau seorang student yang ntah haper-haper.

aku tahu lately Sv agak tak puas hati dengan performance aku. sangat slow. aku faham bila beberapa kali SV bertanya benda yang sama, mesti dia nak tgk progress yang lebih. aku berusaha. aku pon tatau lah, lately ilham tu macam kurang. kadang2 sampai tak tido malam nak siapkan kerja pon tak siap-siap. aku tau performance aku menurun. tapi itu bukan bermakna aku tak berusaha untuk memperbaikinya.

aku tau, aku tak pernah cemerlang, tak pernah jadi yang terbaik, tapi satu yang aku sgt yakin dalam diri aku, aku sentiasa berusaha untuk jadi yang terbaik walaupon tak pernah menjadi yang terbaik. menjadi yang terbaik itu mungkin rezeki. tapi semangat untuk jadi yang terbaik itu sudah cukup buat aku bangga dengan diri sendiri. aku tak perlu orang bangga dengan aku, cukuplah aku tau usaha aku.

aku memang sangat stress dengan performance aku sekarang. memang banyak kali tak boleh tido. struggling to get things done. worst part, minggu nih jer beberapa hari tak tido. sampai ada 2 3 orang kawan lama sama2 kat ofis dulu pon berkali2 nasihat suh gi jumpa Dr bila tau keadaan aku yang mungkin jadi gitu akibat stress. tajuk cikgu so tak payah citer pasal sakit tu banyak sgt.
semalam semasa discussion, dalam keadaan yang tak tido, stress etc, membuatkan aku jadi agak biadap. astaghfirullah! aku tau aku salah. lepas discussion aku cakap kat diri aku, kalau lah ayah masih ada, kalau aku mengadu kat ayah pon, dah sah sah ayah marah aku. terus aku whatsapp mintak maaf. *ok, memang aku punya ego tinggi dan sangat sangat sangat susah nak mintak maaf, weiii ni buat salah dengan cikgu kot, takper lah kang kutip balik ego tu* . tapi itu lah kan, walau macamana kita cuba untuk buat baik selama nih, tak akan nampak baik sebab kita dah terkurang hajar kan.

apapun aku doakan perjuangan aku nih akan sampai ke penghujungnya dengan cemerlang. doa kan aku jugak ye.

Thursday, October 16, 2014

Owh kereta

Kereta owh kereta. Selepas lebih 3 tahun, macam pulak kehendaknya. Sebelom tu takde karenah langsung. Ok la tu kan, berpadanan lah dengan harga kereta pon.

Selepas 3 tahun, sebelum nk balik raya dah buat major servis. Tukar semua timing belt etc. It is about time to change pon kan. Bulan ni brek pulak buat hal. Dah tak sedap hati je bila brake asyik berbunyi. So tukar lah brake pad. Mintak cek kan sekali battery. Selama ni status ok je manjang. Hah kali ni dah mmg kene tukar. Dah melebihi 3 tahun pon. Sejak beli mmg tak tukar. Itu cerita selasa. Tetiba jumaat brake berbunyi lagi, lbh teruk dr sebelum ni. so bergegas lah aku ke servis center. Hmm brake drum etc plak jem. Wajib la tukar segala. Boleh pulak tk cukup parts. Hmmm terpaksa dtg lagi selasa depan nya.

So hangus lah duit sebulan 2 nih dek kereta kesayangan. Tapi mmg patutlah kalau tgk khidmatnya. Plg kurang 100km lh sehari berkhidmat. Banyak jasa tu. Tu belum masuk kalau hari-hari yg lebih dari biasa. Atau outsatation kan.  So kene lah jaga elok2 kan.

Hah, tgh menulis thesis tetiba takde idea kan. Boleh pulak kesah servis kereta jadik entry. Takpe kan hehe

Sent from Yahoo Mail on Android

Friday, October 10, 2014

Happy birthday mak

10.10 birthday mak. Tak mungkin pernah lupa. Walaupon sudah hampir 20 tahun mak pergi dan tidak kembali.

Sejak mak pergi, aku agak sensitif dengan isu mak nih. Bukan apa sedih la kan. Ingat lagi celebrate birthday terakhir mak. 10.10.97 . masa masih belajar kt ukm. Tgh buat industrial training. Mcm2 mak masak, sbb aku balik. Hmmmm 'anak agong' katanya kan. Masa tu mak nampak macam dah sihat sgt. Aku ingat jugak, happy giller masa tu sbb mmg aku sangka doa aku saban hari dimakbulkan. Satu jer impian aku masa tu, nk mak sihat macam biasa.

Rupanya Allah takmau kami sedih masa birthday mak. 2 mingu lbh lps tu mak pergi. 27.10 mak pergi dan tak kembali lagi. Macamana collapse nya aku waktu tu tak payah cerita.

Kitorang sebenarnya mmg jarang lah tiup2 lilin masa birthday ni, kecuali masa kecik2 dulu. Tapi kalau birthday tu mak masak yg special. Dah mak memang pandai masak.

Kengkadang kan, klu dok sengsorang tu selalu terpikir, kalau lah mK masih ada. Tapi mungkin Allah tknk aku jd anak derhaka. Ye la, kdg2 kesibukkan buat tanggungjawab pada mak terabai.

Bak puisi Usman Awang 'kini kurasakan kasihnya lagi, meski jauh dibatasi bumi' .

Happy birthday mak. Alfatihah

Sent from Yahoo Mail on Android

Raya korban punya makan.


 
 
Hallu.
Tgh2 buat kerja boleh plak teringat makanan di hari raya korban haritu. No ketupat no rendang. Pepagi buat spaghetti bolongnase for breakfast. Requested by my youngest sis. Tghari masak chicken chop, buat coleslaw, mashed potato dan goreng potato wedges. Petang my sis buat ikan celop tepong. Makan ice cream. Daging kunyit tu episod esoknya pulak. Gambar daging black pepper, sambal sotong dan kari ikan malas nk snap hahaha.
Konsepnya makan sampai kenyang. Then repeat lah kalau nak. Hah, azam nak kurus bawak ke tahun depan lah ye. Sebab nk kurus tuh jer yg belum tercapai tahun nih kan . hahaha
Makan itu indah kan. Tapi saya nak kurus. Hmmmm camner tu :p

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails