Wednesday, July 23, 2014

Catatan Perjalanan : Trip to Bali - Hotel

Hello Bali!
Nih Hotel tempat aku menginap kat Bali. Coco Hotel, Tanah Lot. skang senang, kalau nak travel beli sesiap hotel kan. biasa aku beli kat Agoda, tapi sebab harituh terlupa dan tetiba dah dekat sgt waktu nak gi, seb baik kat AsiaWebDirect. so kalau beli kat sini boleh lah beli hotel yang agak best dengan murah.

Coco Hotel nih best lah bagi aku. sebab dia concept macam chalet. kalau bawak famili ada pool jugak. cuma jauh dari center of attraction lah. tapi kalau nak berehat semalam dua dari kesibukkan kota, selain Pan Pacific Nirwana yang memang best. Coco Hotel nih pon bagus.

cuma kat sini breakfast ada beberapa pilihan jer lah. bagi aku cukup dah tuh lebih kot 10 set pilihannya.







agak selesa lah. untuk penginapan yang tak sampai RM200 per night. *errr nih kalau beli kat agoda, asianWebDirect etc ah ye*

eh cop! ini gambar Pan Pacific Nirwana hehehe.

ok tuh jer gambar yang nak tunjuk. hehehe.

Monday, July 21, 2014

Catatan Perjalanan : Trip to Bali - kesahnya

Day 1
hello Bali!!
ok ini cerita agak basi. dah nak raya baru keluar entri. padahal cerita sebulan sebelum puasa lagik. actually dah banyak mende lupa nak cerita. tapi sebagai satu catatan perjalanan daam diary hidup. buat lah jugak. kang kot ter-berjalan lagik ke tempat lain, hah, tak tercerita kesah bali.

perjalanan ke Bali kali ni boleh dikira sebagai atas urusan rasmi *kononnya*. walaupon atas urusan rasmi, tapi semuanya adalah dibiayai sendiri. takperlah, dalam berjuang mencapai cita-cita, banyak bende yang kene berkorban kan. :p
aku acually kalau travel, tak suka rushing, kalau boleh nak melepak minum2 kopi dulu kat aiport, sambil tgk2 keadaan tempat yang nak pergi tuh. maklumlah, kadang *most of the time* sebelum tuh memang tak sempat nak buat study. tapi sebab masalah tertentu, huru hara lah jugak, plan nak check in kat kl sentral pon tak sempat. dan macam2 lah. so, dalam flight haruslah melahap.
alhamdulillah, akhirnya mendarat dengan selamat dibumi Bali. kali pertama nih korang tau aku sampai sini. salah satu tempat yang memang aku nak gi sangat2. tuh yang harituh beria hantar paper ke Bali, walaupon SV ada hulur tempat conference kat Bangkok, phuket etc. hehehe.

sampai sana, wahhhhhh panjang nya Q nak lepas imigresen dorang. tapi quite fast moving gak lah. kebetulan masa tuh ada few kapalterbang yang sampai sekali. so biasa lah tuh kan. sampai sana pak supir dah tunggu sesiap. so tercarik2 lah nama kan. hehehe.
memandangkan tempat penginapan aku memang jauh yang hamat dari center of attraction so, sesampai tuh terus ajak pak supir meround-round lah. memula sekali gi makan lah kan. hahaha. sebelum pergi sempat jugak tgk2 blog orang, so ada satu kedai yang mesti pergi kot . "Ayam Tulang Lunak" hahaha, mesti try! mesti try!. kira kalau makan kat situ takde tinggal sisa lah, sebab habis tulang temulang semua boleh makan. dan tak sesia lah singgah. memang sangat tak mengecewakan. :D

knowing me, kalau berjalan kemana2 memang takde nya lah menyoping. dana sgt limited kan. cuma beli lah souvenir untuk diri sendiri. so tak boleh tidak nak jer menyinggah kat Rock shop. takde lah beli apa pon. cuma beli shot glasses, fridge magnet, dan beberapa helai tshirt jer. cukup lah, kang takleh makan sedap kang hehe. kat bali ada Hard Rock Cafe dan Hard Rock Hotel. Rock shop kat Hard Rock Hotel macam sgt banyak pilihan jer. tapi al kesahnya, memang 2 2 pon pergi lah.

So lepas tuh, dah agak malam so, baru lah gerak ke hotel. hotel aku kat tanah Lot. dalam sejam gak lah dari Kuta. dok kat Coco Hotel, Tanah Lot. basically kalau kat Tanah Lot nih memang takde apa lah pon sgt. kecuali temple kebanggaan dorang. dan pantai2 yang sgt cantik.

keletihan punya pasal, sekian lah sahaja esah hari pertama. tido lena malam tuh. esok kene bangun pagi nak gi 'keje' hehe.

Day2
Actually tujuan asal ke Bali adalah nak gi conference. Conference tuh kat Pan Pacific Nirwana Bali. kalau kira Coco Hotel nih jarak jalan kaki jer lah dari Pan Pac nih. tapi memandangkan nak masuk Pan Pac kene meredah padang golf yang besar hamat, so untuk mengelakkan berpeluh aku naik dihantar lah kesana.
Pan Pac Nirwana nih kalau pergi nak rehat2 dan main golf memang sgt sesuai lah. sangat cantik lah pemandangan nya. actually memang last minute ada discount untu participant, hishhh kalau tau au dok sini jer. takper lah, jom menabung untuk dok sini len kali hehehe.

hemmm ini lah tujuan asal ke sini. masa pon agak limited lah sebab datang memang untuk conference. so kene pandai2 lah mencuri masa untuk berjalan ke satu dua tempat. bab nih memang pandai ajer kan. hehehe

so lepas registration, opening ceremony etc, aku mintak diri lah kejap ye... hehehe.. *takper SV tak baca blog nih hehe* ...

so, terus lah gi melawat kawasan, takdelah gi mana pon, gi tengok pemandangan pantai2 yang cantik tuh. memang cantiklah pantai. kat sini memang dorang datang untuk surfing. okeh, sebelum datang lagik nanti aku belajar surfing dulu lah.  haiya, lupa lah plak ape ke nama beach nih. hah tuh lah, berkurun baru buat entri kan.

lepas tuh au ke Uluwatu. again uluwatu nih actually takde lah apa pun, macam biasa tempe kemegahan dorang gak lah. tapi sebab sgt cantik kawasan nih, so mana boleh tak pergi kan. sebab masa yang agak limited, so lupakan ajerlah untuk tgk show kat situ.

kononnya petang tuh nak memanjakan diri dan makan malam kat jimbaran. so aku kene lah pilih2 mana2 yang sempat kan. kene baling dadu jugak, sebab tatau mana nak pilih.



Cantik kan. cantik sangat! sebelum nih dok tgk dalam tv jer lah pemandangan yang cantik macamnih. bila dapat tengok depan mata. terus memuji keagungan Pencipta.

selepas menghabiskan masa kat uluwatu, pergi singgah spa untuk memanjakan diri jer. kononnya sekejap. tapi dah ambik itu, ambik ini, eh lama pulak jadinya. hehehe. dah siap bermanja, dah gelap. so lupakan jer lah nak dinner sambil tgk sunset. esok ada lagik kan hehehe.

so lepas singgah dinner, terus lah balik berehat. esok nak 'kerja' kan. hehehe

Day3
hari nih aku kene present paper. owh, tapi kekdahnya aku kene present petang. sempat lah aku mengelat lagik. taknak pergi mana pon, nak gi bermanja jer lagik. so pepagi tuh sempat lah pergi Kuta lagi untu memanjakan diri yang kurang kemanjaan nih.
yang nih memang terasa sungguh mengurut di Bali hehehe. dan macam aku cakap tadiklah, aku memang takde lah shopping. beli souvenir untuk diri sendiri dan adik badik jer dah lah. so yang lain habiskan untuk bermanja dan makan. so haruslah hari2 kene pergi bermanja dan makan kan. hehe
lepas bermanja nih, sempat gak lah aku singgah kat KRISHNA untuk capai souvenirs. murah kot kat sini. paling best tak payah nak tawar menawar. apa jer yang korang nak memang adalah. so senang kan.

lepas tuh terus ke Pan Pac. sempat lah tengok beberapa session presentation. untuk session aku tuh, aku was the first presenter. alhamdulillah, dapat jugak recognition. rasa berbaloi sangat usaha. many thanks to my SV yang sangat banyak membantu.

dah dpat recognition, perlulah tunggu acara closing bagai kan. takde lah chow terus lepas present. tapi dalam hati nak gak gi tgk sunset. hahaha. lepas selesai semua acara, memang ngam2 jer matahari dah nak terbenam kan. luckily, memang kat Pan Pac pon boleh jer tgk sunset. cuma takde lah siap dinner sekali kan. takperlah. boleh gak melepak2 tgk sunset. cantik!

lepas tuh haruslah nak pekena seafood kan. so kira betul2 dinner lah heheh. tepi pantai. cuma hari dah gelap. sana kan cepat gelap. takper lah. nanti bebila datang lah lagik ye tak. :P

Day 4
hari nih dah nak balik. flight petang. so boleh kot buat beberapa ativiti dulu. so pepagi dah mintak pak supir ambik. dari hotel ke Kuta almost sejam kan.

so hari last tuh sempat gak sekali lagik ke krishna, sebab tetiba ada kiriman last minute. dah sempat, so memang aku pergi jerlah. lepas tuh pergi bermanja lagik. huhhhh hari2 hah bermanja. :P
sebelum nak gi airport, sekali lagik gi kat "tulang ayam lunak" , yelah, nnt ssah dah nak rasa.

lepas makan terus ke airport.

memang sagt limited lah masa kat Bali tuh. terus plan nak pergi lagik. memandangkan keadaan kewangan yang cukup2 makan cam aku nih kene lah menabung. dah beli tabung nih, so tunggu lah penuh nnt ye.... Bali tunggu aku datang lagi.....

tuh details pak supir ku, Pak Dani namanya. memang bagus lah perkhidmatanya. takde komplen langsung. dah pulak pak Dani nih memang brcakap yang berinformasi jer. bagus sungguh. efficient lah bagi aku. so sesapa yang nak pergi boleh lah contact Pak Dani
ni antara tempat-tempat bermanja yang sempat singgah, ada satu lagi sampai hilang dah kad nya dek lambat sangat buat entry hehehe.
okey, itu ajer lah nak cerita kesah Bali, pasal makan nnt len kali kat entry lain ye :)

Saturday, July 12, 2014

Berpantang

Salam Ramadhan.

Alhamdulillah dah hampir pertengahan Ramadhan. Insya Allah semoga Ramadhan ini adalah yang terbaik.

Nak bercerita kesah berpantang. Lps operation. Sana sini kawan2 pesan supaya berpantang. Sana sini jugak aku bertanya untuk merujuk. Kalau tanya Dr lagi best takde pantang. Hehe.

Dalam erti kata berpantang nih aku takdelah strict macam org pantang bersalin tuh. Cuma aku jaga lah sket2. Elak kan mana yg berminyak, yang boleh sebab kan gatal dan yang lbh kurang tuh. Ikut logik jer lah. Lagipun allergy seseorang berbeza. Mudah mudahan apa yg dimakan tak memudaratkan.

So mmg dlm tempoh berpantang nih main masak rebus2 jer. Campak semua dlm satu dish. Senang cerita. Ada jugak makan ikan haruan. Tapi yang tak boleh nak telan pati haruan. Serious 2 botol jer aku minum. Lps tu taknak dah. Alhamdulillah, baru nak try gamat healin, tetiba ada sorang sahabat datang visit dan sedekah sebotol. Rezeki ramadhan! gamat healin nih mmg much more better rasanya.

Actually sebelum operation, kalau sebut bab berat badan aku mmg sentiasa dlm mode denial. Bila jeans yang konon dah dikecikkan saiz semua dah sendat terus sarung baju kurung. Kemeja pon terasa ngam2 jer. Tapi punya taknak terima kenyataan. Sebelum operation kan ke macam2 procedure pemeriksaan dibuat. So masa timbang tu aku mmg terkejut giller. Sbb mmg tau berat naik, tapi tak sangka sebegitu sekali bacaannya. Hehehe. Tapi tu lah, hikmah berpantang hampir 2 minggu rasa nya dah boleh sarung jeans dan kemeja dengan selesa balik kot. Sebab dah lega lah tgk angka kat penimbang. *tak try lagi jeans sbb luka tak betul2 baik* fuhh. Lega. *tapi risau gak kot raya nnt balas dendam*

Berbalik cerita pantang. Ada org kata tak boleh makan ayam. Ada orang kata dia hari2 makan ayam. So yang mana satu nih? Memandangkan boleh jer makan semua kata Dr, so cuba lah sket. Tgk kesesuaian badan. Aku makan ayam ok. Tapi tak berani nak try sotong kerang etc. Sbb dah tau mmg ada allergy ngan seafood. Dan white meat fish -siakap, talapia , haruan etc pon nampak macam ok jugak dgn aku.

Itu lah agaknya orang kata, ada hikmah di sebalik setiap kejadian kan. Kesihatan pon dah beransur baik. Dah boleh lah gerak lebih. Walaupon nak duduk kene dengan posture yang betul *org kata kalau operate menegak mmg camtu, ye kot* .

Cumanya, mmg jd cepat penat, kalau berdiri lama atau duduk lama akan terasa jugak pedih ngilu kat luka. Sedikit hari lagi ok lah harapnya.

Tu je lah nak bebel. Selamat berpuasa :)
Sent from my BlackBerry® wireless device via Vodafone-Celcom Mobile.

Thursday, July 03, 2014

Dugaan Ramadhan

Salam Ramadhan.

Sekejap jer dah beberapa hari kita berada di bulan ramadhan. Semoga Ramadhan tahun ini adalah yang terbaik buat kita semua.

Dah lama rasanya tak menulis kat sini kan. Banyak cerita terbengkalai. Semua pon dah basi. Maklumlah sgt berkejar dengan masa yang ada. Nak manfaatkan yang 5 sebelum 5. Masa sihat sebelum sakit. Fuhh mmg terkejar2 lah. Tapi alhamdulillah masih berkesempatan bertemu Ramadhan kali ini.

Cerita catatan perjalanan ke Bali pon belum sempat terpapar disini. Hmmm harapnya dapat lah dipaparkan sebelum trip seterusnya nanti. Insya Allah.

Ramadhan kali ini penuh dengan dugaan dan ujian. Kata orang ujian tu tanda sayangnya pencipta pada kita. Alhamdulillah, masih disayangi. Kesakitan itu juga pembersih dosa. Dah dlm keadaan begini bolehlah muhasabah diri. Alhamdulillah masih berkesempatan.

Perjuangan sepi yang belum tamat sgt2 memerlukan aku memperuntukkan banyak masa ketika ini. Mau taknya, perlu kesana kesini mengutip data. Aduh kalau nak cerita tentang kutip data nih, cerita tangisan 44 malam pon belum tentu habis. Amat susah unt mendapat kerjasama. Kadang2 tebalkan muka lah berkali2 bertanya. Apa orang nak kesah, kita yang nak sgt menyelidik kan. Penyelidikan kita itu bukan boleh mengubah dunia, so apa sgt yang orang lain dapat pon jika membantu. Tapi apakan daya, sedangkan dlm islam pon tiada paksaan. Inikan pula nak memaksa org jawab soalan survey. Itulah hakikat sebuah perjuangan ini. Tapi Allah itu adil, kadang2 kesusahan kita berbalas. Ada juga insan yang tidak pernah dikenali yang sanggup bersusah payah membantu. Alhamdulillah. Dan kawan2 yang bersungguh2 membantu. Itu lah kata orang jugak, kawan ketawa bersepah2. Kawan masa menangis itulah sorang dua. Tak akan aku lupa jasa korang. Insya Allah, berusaha, berdoa dan bertawakal. Apa yang diterima itulah yang terbaik untuk kita.

Alhamdulillah rezeki jugak dpt SV yang sempoi dan sgt membantu. Ye lah, kita bukan dok goyang kaki. Walaupon usaha masih belum membuahkan hasil. SV pon kene lah terima hakikat student dia sorang nih cenggini. Masa SV dtg visit aku yang dh dlm keadaan separuh ok pon SV bleh rasa ngeri. So bleh lah delay sket kerje nih. Hehe. Walaupon agak behind time, tapi janji aku, perjuangan perlu ke garisan penamat.

Ramadhan ini jugak, Allah menduga nikmat sihat yang diberikan selama ini. Agaknya aku kurang bersyukur. Beberapa hari terlantar di hospital sgt menginsapkan. Semoga aku istiqamah dengan keinsafan ini. Tak terbalas rasanya dengan jasa doktor dan jururawat di PPUM ward 10U. Masya Allah mulianya pekerjaan yang dilakukan. Tambahan di bulan Ramadhan. Terima kasih di atas doa adik beradik dan sahabat.

Tak pernah teripikir akan terlantar di hospital dengan wayar2 yang berselirat ditubuh. Dengan keadaan nak mengiring pon terpaksa mengaduh kesakitan. Sangat bergantung pada morphine untuk mengurangkan kesakitan. Sungguh tak pernah aku bayangkan. Besarnya kuasa Allah, dari keadaan aku yang sering melasak tak reti duduk diam, skang nak bangun dan berjalan pon agak terhad. Lupakan sahaja lah Full Marathon selepas raya nanti. Lupakan jugak half marathon PBIM november ini. Masih dapat menghirup oksigen dibumi Allah ini pon dah besar rahmatnya. Alhamdulillah.

Insya Allah semoga dengan ujian ini akan lebih mendekatkan kita kepada Pencipta.

Selamat menunaikan ibadah di Ramadhan yang mulia ini. Semoga kita sentiasa dirahmatinya.

Note: entry ini adalah satu catatan diary untuk diri sendiri sahaja.
Sent from my BlackBerry® wireless device via Vodafone-Celcom Mobile.

Thursday, May 29, 2014

Xterra Malaysia 2014

Hallu.
Ok ini adalah cerita basi! Lama tak cerita pasal aktiviti cenggini kan. Hmm sbb tahun nih tak aktif lah. Hahaha. Due to some injuries, aku pon buat alasan lah. So badan bagai dipam-pam dah nih. Maklum lah yang injured kaki. Bukan mulut hehehe.

Actually skang dah boleh start lah buat aktiviti. Kecuali hiking atau any activities yg melibatkan uneven surface. Tapi bila dah lama tak buat so MALAS menjadi2. Apapun takleh malas lah. Sbb dah register memacam larian gak nnt nih. Dan paling berani dan mendebarkan bulan 8 nih. Fuhh berpeluh pikir. Sbb skang mmg takde stamina. So takleh beralasan lagi nih. Hehehe

So XTERRA adalah larian pertama tahun nih. Dah setengah tahun. Sangat lah tak aktif kan. Ok ok. Nak aktif balik lah nih. Hehehhe


Sent from my BlackBerry® wireless device via Vodafone-Celcom Mobile.

Monday, May 26, 2014

This is Me! :)















:) credit to: ministryoffashionita

Wednesday, May 14, 2014

Kopi: The Library Coffee Bar (Bangsar South)

Salam Kopi.
Kali ni bersiaran untuk Library Coffee Bar. Ken main dah lama nak try. Tapi selalu jer ada alasan. Tapi skang LCB dah bukak kat Bangsar South, so takde lah alasan susah dan malas nak ke Avenue K, hmmm soon bukak pulak kat Damansara Uptown! Yeayyy!

Aku suka lah kedai kopi nih. Sesuai lah dengan status student aku nih kan. Takde lah macam kedai kopi kegemaran aku tuh, dah sah2 kedai kopi. Tapi sebab ada facilities yg student boleh manfaatkan, apa salahnya berkampong kat situ. I yang bayar kopi I tu kan, so kalau u tak suka sila ke kedai kopi sebelah. #eh #tetiba plak kan. Hehe. Hah satu lagi, rak buku kat sini LIBRARY sangat tau!

Bukan tujuan meng-kopi semata, so lama jugak melepak kat situ. Sempat lah 2 round kopi. Memula ambik extreme shake kot cenggitu namanya. Ni macam mocha shake lah - mocha(expresso + choc), oreo and ice cream. Fuhhhh sgt heaven! The soft and creamy texture tu sgt best! Match kan dengan chocolate fudge cookies. Owh, cookies nih tak mencapai expectation I. Hehehehe.
Tapi macam tak puas plak minum shake semata gitu, dah siap kerja, try cappucino plak. Taste good, tapi I expect ada lukisan cantik kat kopi tuh. Hahaha. Takdo! Oppssss matchkan dengan Red Velvet cake. I like sangat RVC kat sini. Kene dengan taste I lah. Sebab mmg cake tak manis, tapi kalau nipiskan sket the creamcheese tu lagi nice kot.

Owh kat sini ada jugak, makanan lain, macam spaghetti tu. Tuna spaghetti, best, tapi agak pedas, hmm dah nama pon spicy kan.

Ok, skang looking forward nak tunggu Damansara bukak, dan nak melepak avenue K plak.

Jom lah meng-kopi!
Sent from my BlackBerry® wireless device via Vodafone-Celcom Mobile.

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails