Tuesday, May 26, 2015

Catatan Perjalanan : Melaka Bandaraya Bersejarah.

Salam Blog...
Seriously tataulah ada pembaca tak dah skang hahaha.
takper nak jugak simpan kenangan nih. 
takkan kalau gi jenjalan luar negara jer citer kan, gi melaka pon kene cerita. actually nih cerita awal bulan may. hmm... kan ada cuti long weekend tuh. actually bulan mei nih dah 2 kali aku gi melaka. satu tu atas urusan kerja. 

asal usul terjadi nya nak gi melaka sebab dapat jemputan kawin, so pikir2 gi jer lah. kawan aku memang siap ajak tido rumah dia, hmmm... dah alang2 cuti panjang jom lah angkut satu batilion kan. since adik aku pon setuju nak ikut. 

last minute jugak kot plan nya ni. niat asal nak try tido kat bustel tu. sekali dah fully booked!. pikir lagik, since bawak haziq, cariklah hotel yang ada swimming pool, dan dalam town. ended up with Ramada Plaza. memang betul2 dalam town lah. 

bertolak dari Kl awal dalam kol 8 macam tuh. singgah breakfast kat hentian serdang. aku breakfast makan pulut. huhh heaven. sah lah kene singgah bila gi sekolah hehehe. sampai melaka dalam kol 10 lbh. memang dah plan nak terus ronda town. sebab esok ingat lepas kenduri nak terus balik jer. 





fuhhh sesak jugak dah kat town. terus parking kat mahkota parade. then bertebaranlah kitorang kat bumi melaka tuh. panjat A famosa, gi meleawat muzium etc. jenuh jugak lah sebab merata ramai orang je. dah tghari, kene isi perut dulu. dah kol 1 lebih pon sebenarnya. sebab ada baca review, makan kat ASAM PEDAS SELERA KAMPONG pon ok. so gi situ jer lah, sebab sesak gitu malas dah nak travel jejauh.

fuhhh.... tunggu meja pon sekian hal, punyalah ramai orang. ada gambar lauk, tapi sebab kelaparan, kualiti gambar tak memuaskan. hahaha. hmmm dah makan sekeluarga, memang penuh lah meja lauknya. masak lemak udang galah, masak lemak ketam, asam pedas pari, asam pedas tenggiri, ayam goreng dan ntah ha[er2 lagik. punya best, bila rasa sedap, nak tambah nasik, skali nasi habis. malas dah nak tunggu. huhh rasa nak hirup jer kuah2 tuh hahaha.

selesai makan terus nak check in hotel. kalau jalan kaki pon tak sampai kot 20 minit, tapi nak keluar dari parking mahkota parade tuh lebih setengah jam. hmmm hilang mood. 

sampai hotel settle check in terus lapar balik. rehat dalam bilik jer. hajat hati memang aku nak keluar carik keria gula melaka ngan coconut shake. tapi lupakan jer lah niat murni tuh. sebab tgk dari bili hotel tuh, traffic tak putus2. stand still plak tuh. kang tercemar jer niat murni dengan sumpah seranah. 

adik bongsu aku ngan haziq dah terjun pool. memang takleh lengahlah haziq, kalau ada pool. sejuk2 tuh memang lapar lah. pikir plak jap lagik bebudak naik dari pool sure lapar. tgk room service tak banyak pilihan jer. ada mi goreng cenggitu jer. tapi ada hi tea set, ada scones, dan seantaranya. hmmm tuh aku jer yang suka. 

hahaha, seb baik ada kedai ala2 7-11 kat tepi jalan tuh. so stok air, roti tuna bagai. padahal untk makan petang tuh jer. 



malam ingat nak naik menara taming sari. tapi naik cruise dulu. fuhhh pon kene beratur panjang nak naik cruise. naik cruise malam2 cantik lah. kalau tak silap, weekend dan cuti umum mahal sket. rm15.90 untuk dewasa yang ada mykad dan rm10.90 for kids. tapi nnt dorang bagik lah jajan. macam bahulu ke biskut ntah. 

lepas cruising, lepak dinner then terus balik hotel. tak sanggup nak gi town yang sepelaung pon tak sampai tuh. 

so kene ubah plan esoknya. breakfst kat Ramada Plaza nih best gak. sebab ada indian selection. so mengangkut vadae tak sudah2 lah aku jawabnya. lepas breakfast, haziq terjun pool. aku bermalas-malasan jer lah kat bilik. 

dalam kol 11 semua siap untuk check in, sebab nak teruskan misi naik menara taming sari. sejam lebih dari hotel ke town yang 1.5km tuh. kat taming sari plak, fuhhhhh panjang jugak barisan. sementara dorang beratur, aku gi Hard Rock Melaka jap. Actually aku dah datang dulu, dah ada tshirt dan shot glass semua tuh. tapi aritu takde fridge magnet, dan pulak, adik aku tetiba datang hobi nak collect t-shirt hard rock untuk anak dia. so sekali jalan. 

sampai kat menara taming sari, adik aku dah kedepan, so tak jadik lah aku naik. dorang pon sempat naik tuh jer. then terus gi kenduri. hmmm kol 3 lebih sampai umah kenduri. memang elok2 lah makan time lapar hahaha. tetiba ada jugak member yang datang lambat. rezeki jumpa kawan yang sama2 duk kl, tapi jumpa nya kat melaka. bizi lah sangat kan.




lepas makan terus balik, sebab sana sini pon jem. sampai seremban terus decide ikut lekas. sebab tgk kat waze hi-way nak ke sungai besi jem sangat. 
fuhhhh, rupanya ini lah penyebab jem tuh. adoiii memang silap timing lah kan. tapi takper, at least dapat lah habis kan masa dengan keluarga sambil rehat2 kononnya.

hmmm itu jer lah catatan pengalaman. agak tidak berinfomasikan. hmmmm i m sorry :(. dari takde baik ada. hahahaha

jumpa lagik :)

Tuesday, April 07, 2015

Teater Kena Main

Korang....
tengok tak teater nih? ok... tak kesah lah tengok ke tak... tapi aku tengok... hmmm sebab tengok teater nih jugak lah aku jumpa dengan teman lelaki upahan itu, dan tetiba terus #instafamous jap mayangkelapa (ok, aku perasan). bukan itu jer, buat profile pix WA pon .. ada plak kengkawan PM hahaha.. kuatnya pengaruh teman lelaki upahan itu kan, terima kasih sahabat untuk this special birthday treats hahaha. yuhuuuu... nk cerita pasal kene main atau teman lelaki upahan ni. hmmm dah lepas midnight ni, sebab tu aku suka melalut kat sini. bagi tajuk A... aku cerita pasal X Y Z pon ok jer. actually pada waktu in, aku sedang brtungkuslumus untuk siapkan beberapa chapter draft thesis, membetulkan draft artikel untuk nak hantar kat journal dan jugak tengah carik idea untuk draft 2 atau 3 paper lagik. tapi itu semua kalau bagik tajuk A..maka penceritaan nya mesti A lah. so ada kebosanan disitu. ok...ok... berbalik pada tajuk jom.

hmmm, aku bukan nak cerita kesah kena main nih, sebab aku kan lemah bab nak buat review ni. nasib baik SV i suka paper yang ada proses dan hasil. kalau kene buat review paper, hancus lah. ok, apa aku nak share pasal cerita nih ada value. hasil karya Khalid Salleh, memang boleh agak lah kan. ini bukan lah teater muzikal yang benyak kali aku tengok. eh tapi dah setahun gak kot ke lebih tak gi IB nih. memang berangan nak gi tengok, tup kawan ajak, terus on jer lah.

seriously memang ada jugak aku nak terlelap masa tengok... tapi belum lelap. kalau muzikal, ada lah elemen penongkat mata kan. sebab nya... aku tak boleh nak multitasking pulak rasa nya masa tgk teater ni. nak dengar orang tu cakap, nak tengok memek muka orang tu dan orang nih, so... agak kerugian disitu. perlu fokus pada expressi jugak tau tengok cerita cenggini. bagik aku lah. hmmm... dari cerita ini, dapat tengok bagaimana kalau orang tiada keupayaan penglihatan ini berkomunikasi, bergurau, usik mengusik dan sebagainya.

jalan ceita berkisar pada kesah kehidupan sehari-hari kita. ada satu nilai yang amat terkesan dalam jiwa bila tengok cerita ni. aku terlupa, mereka duduk tepi kaki lima bermain muzik itu adalah satu pekerjaan. cara merek berusaha mencari nafkah. mereka berusaha ye. tetiba aku terasa ralat dengan tindakan aku kurang ambik peduli hal ini selama ini. selama ini jika aku melintasi kumpulan mereka yang bermain muzik jalanan ini, aku lebih beranggapan mereka menghiburkan orang ramai. so, aku kurang peka dalam cuba membantu. hmmm, silap konsep. sangat silap!

ntah lah, aku rasa memang aku langsung tak peka lah sebelum ni, tak sensitif!  hasil terkesan dengan nilai yang aku dapat dari teater ini, aku dah educate dan bagi awareness pada haziq. kenapa golongan kurang upaya ini bermain muzik disitu. dan apa tindakan yang perlu dilakukan. selain tu, aku macam dapat merasakan kepayahan mereka dalam menjalani kehidupan seharian. alangkan kita yang diberikan kelebihan ini adakala sukar untuk menjalankan kehidupan, lebih2 lagi bila diuji sket dengan kesihatan yang kurang baik dan sebagainya. bayangkan mereka. Ya Allah ko rahmatilah golongan kurang upaya ini.

hmmm ntah lah, tetiba tersentuh pulak kan. apapun, teater ini adalah gandingan pelakon2 hebat! rugi tak tengok tau. kalau korang tak tengok lah. seb baik aku tengok. itu jer lah aku nak cerita. aku kene menyambung kembali penulisan serious aku tadi ye. lain kali cerita-cerita lagik....

Wednesday, April 01, 2015

Whittard of Chelsea

Yuhuuu...
Meh nk cerita2 sket. Kesah kopi dan hot chocolate. Dulu2 sebelum serious berkenalan dengan coffee ni, mmg mmg hot chocolate jer lah yang selalu aku minum.

Kesahnya aritu kawan aku kenalkan ngan Whittard coffee nih. Sejuk2 minum kopi mmg best lah kan. Terus mcm nk beli. So kawan aku bawak lah gi kedai Whittard ni. Rupanya ada jual hot chocolate dan tea jugak. So kene lah beli hot chocolate sama. Tea aku tk berapa reti nk minum. Tapi itu lah, intant coffee tkde stok. So lambat la sket habis stok aku. Kalau tak masuk dalam tumbler, bawak gi library, then letak air panas jer. Penyakit malas aku agak kronik skang ni. Nak masak air pon malas. Hahaha. Siap stock ready-to-drink-coffee kat rumah. Kopi dalam tin la kan. Untuk waktu tahap kemalasan tak terduga.

Satu pack coffee atau hot  chocolate tu dalam lebih kurang £5 jer. Owh yang 2 kotak instant chocolate drinks tu aku beli kat poundland kot, ntah, mana2 tempat £1tu lah jer. Yang flavored coffee tu aku dah bukak 3 pack - cinnamon hazelnut, chocolate truffle dan vanilla. Basically rasa coffee jer lah kan, tp aroma tu yang best.

Hmmm klu ada orang masak air dan buat kan kopi kan best. Kronik kan tahap kemalasan.  Ni stokkan kopi banyak2 pon sebagai langkah berjimat cermat di tahun 2015 ni. Kan plan nk gi kedai Whittard lagi hehe.

Ok lah, nak gi buat kopi jap. Nnt sambung ye...

Sent from Yahoo Mail on Android

Tuesday, March 24, 2015

Jom makan: boat noodles


Yuhuuuu.....

Huhhh lama nya tak cerita pasal makan2 ni kan. Makan nya selalu jer. Senang masuk IG jer. Tak sempat nak bercerita.

Kesah boat noodles ni dah seantero dunia berceritakan. Ada jer yg tunjuk kat IG. Huhhh teringin la jugak tekak ni nak menerai. Tapi masa tu ada kat subang nun. Hmmm bukan kawasan jajahan. So lambat lah sket nak sampai.

Citer punya citer adik aku kata ada kat publika. Owhhhh mmg esoknnya terus zasss jer perginya. Kawasan jajahan katanya kan. Ehhh ni citer tahun lepas... Hahah. Susah nk citer katne kedai  ni dln pulika. Tau lah struktur publika tu kan. Nk pergi ke boat noodle aku tau. Nk citer camne nk gi tk reti. Korang tanya kat info kaunter tu senang.

Hmmmm biasa2 je lah rasa mi ni. Takde lah wowwwwww sgt kan. Tp mmg psyco lah. Aku pergi dgn haziq, beli 12 mangkuk jer. Mostly aku la yg mkn. 8 9 gitu kot. Tapi chicken wing tu sedapppp. Tapi mahalll la. Secoet jer rm4.9 kot. Haziq jer 2 pon tk cukup. Dah sah2 dia mmg suka chicken wing. Kueh yang 2 singgit tu pon best.

Tapi kan, kalau korang blom try, gi la try. Macam unik jer kan. Rm1.9 semulut 2 mulut. Walaupon tak wowwwwwwwwwww sgt tp aku ada jer perancangan nk pergi lagi hehehe.. Jom pergi makan sini jommmmm

Sent from Yahoo Mail on Android

Friday, February 27, 2015

Jom melancong

 
 
Halluuuuu...
 
uols, jom melancong nak. hmmm at this hour, aku dok terpikir bestnya kalau dapat gi jalan-jalan. pukul berapa skang? baru half past midnite. malam masih muda kan. boleh pulak tetiba pikir nak gi melancong kan hahahaha. ok, sejujurnya ada dua tempat yang aku plan nak pergi tahun ni. kata tiap tahun kene ada aktiviti cop passport kan hahaha. tapi... hmm ada tapi tau... dah february, tapi aku tak nampak akan tercapai cita-cita tu. mungkin kene dibawa ke tahun depan lah kot impian tuh. selain tempat yang dok terpikir nak pergi tuh negara maju yang dah tentu perlukan dana yang lebih walaupun tidak melibatkan aktiviti beli belah. dah tu memang kene gigih menabung lah kan, sebab tabung dah pecah hahaha. dan satu lagi kekangan yang kekadang aku rasa melebihi kekangan kewangan adalah aku kesuntukkan masa untuk menamatkan perjuangan ini. hmmmmm
 
kalau tanya pasal melancong ni aku lebih suka pergi sendiri tak ambik package, sebab baru lah boleh buat apa saja kita nak buat kan. tapi lately banyak pulak aku pergi ambik package jer, sebab MALAS dan TAKDE MASA nak buat itinerary. sebab bagi aku memang perlukan masa dan ketelitian lah kalau nak melancong dengan best kan. selain tu, ada juga tempat2 yang aku rasa, lebih baik ambik package jer.
 
contoh kalau ke indon, memang aku nak ada trasnport sesiap. hahaha serious aku rasa aku takleh nak tolerate kalau takde charted transport. walaupon pernah lah jugak sekali ke sana dengan kaedah redah jer. eh 2 kali redah, yang first tu sepuloh tahun dulu masa mula2 menjejaki kaki ke indonesia, gi medan. hahhhh kalau negara macam India pon aku lebih sanggup ada package lah kan. masa ke India dulu memang ambik ground arrangement jer dengan agen di sana, so at least takde lah stress dengan pengangkutan, walaupon stress dengan pemandu pelancong nya.. hahaha.
 
tapi melancong ke negara maju yang mempunyai sistem pengangkutan yang efficient, baik lah redah sendiri jer kan, jimat sket. pengalaman pertama travel sengsorang kat bumi eropah masa nak gi Switzerland. tapi masa tu dari Reutlingen (Stuttgart )  - Germany jer lah. dan bila sampai zurich jumpa kawan kat sana.
 
pengalaman aku buat itinerary sendiri ke UK dan Paris baru nih menambah kan confident untuk buat itinerary sendiri lagik. cuma tunggu duit cukup jer lah kan hahaha. seriously the power of google memang sangat membantu lah. bukan sahaja dapat membayangkan tempat2 yang belum pernah dijejaki dari segi arah dan jarak, malah boleh pilih alternatif untuk pengankutan jugak. tapi apapun, kalau nak buat cenggini, aku memang prefer negara maju yang sistem pengangkutan nya efficient lah. hahahaha... bukan bag packer tegar lah kan. :p
 
kadangkala masalah bahasa pon membuatkan keseronokkan menjadi kurang. pengalaman kat Paris macamtu lah. boleh pulak aku tak reti nak carik arah, nak communicate dengan orang tempatan pun tak reti, hmmm.... terus terasa tak seronok pada mulanya hahaha.
 
setengah-setengah tempat attraction places memang dekat2, so kalau boleh mmg aku nak carik penginapan tengah town yang boleh access ke tempat2 menarik tu dengan jalan kaki jer. apapun kene pikir jimat kan. tapi itu lah, kalau nak dok tengah town nih biasa hotel memang mahal, lebih2 lagi di negara yang nilai mata wang kita tetiba menjadi menjadi sangat kecik kan. so, challenge jugak kat sini bila nak carik penginapan yang agak selesa yang bersesuaian dengan bajet kita.
 
selain itu, semasa travel ni, memang kene banyak berhati2 dari segala segi. walaupon ada sesetengah tempat yang aku pernah pergi,   aku rasa lebih berasa selamat berbanding berada di negara sendiri. tapi, tetap lah jugak kene berwaspada kan. baru nih, masa aku di St Pancras International Station, London, masa tu aku nak beli tiket train ke ke Kent, tetiba ada sorang mamat nih nih macam terkejar ikut aku dan tegur aku. tetiba kata dia muslim, dia nak tido kejap, boleh tak tolong tgk tgk kan beg dia. huhh, apa hal kan? memang definitely tak layan lah kan. bukan warga eastern european kot yang tuh, ada ala2 middle east sket. sebab yang kita biasa tau yang buat masalah kat sana warga eastern European nih.  
 
apapun, selagi ada peluang, mengembara lah di muka bumi Allah ini, bukan sahaja dapat melihat keindahan ciptaanNya, malah dapat jugak mempelajari atau mengiktibari dari apa yang dilihat dan dialami.
 
"you can learn a lot just by watching" - hmmmmm observation. part of qualitative method nih hehehe. ok...ok...ok.... dah-dah lah merapu kan. aku sebenarnya tengah stuck nih. dok menulis. so merapu kat sini. tapi takleh lah merapu lama2. nak sambung berjuang balik hehehe.... nampak gaya nya it's gonna be a sleepless nite jer .... owhhh itu biasa ... dan bila sangat stress atau sangat ketandusan idea pulak, aku akan tido paus2 pulak... itu pon biasa hahaha... itu lah kehidupan tidak normal yang perlu diharungi dalam menamatkan perjuangan ini.....
 
have a great day uolsss.


Friday, February 06, 2015

Kopi : Kopi di perantauan

Salam Kopi.

Masa kat sana memang aku tak lepas peluang lah minum kopi kan. eh bila cakap macam tuh rasa macam pelik jer. hahaha tak lah, aku memang hari2 kene minum kopi kan, so memang manjang lah singgah minum kopi. ni antara kedai kopi yang aku selalu pergi lah. ada lah jugak beli kopi kat treats etc tuh. tapi tuh raa macam biasa jer lah hehehe.


Nero coffee ni masuk lah beberapa kali. kedai kopi nih memang  ada merata2 lah. biasa aku akan minum latte jer. bila dah sejuk2 nih, memang kene carik kopi selalu lah kan. hmmm alasan sangat!!!

Starbucks coffee pon memang merata lah kedainya. owh ya, dalam masa yang singkat kat iverpool tuh, aku tak nampak pulak starbucks. dorang punya seasonal christmas drinks ada beza. ada chocolate drinks. tapi aku tak try pon. musim christmas gingerbread kan. so ada gingerbread latte, harus lah aku try. tapi hmmm aku tak suka lah. aku memang tak favour lah flavour cenggitu. tapi kene lah rasa kan.

hah, ni kopi kat mana dah lupa. serious lupa, ke aku minum kat hotel agaknya kot. tak nampak pulak kat cawan tuh cop mana2 kedai kopi kan.

Costa coffee. ok nih memang glamour sgt lah kan. semua orang pon tau kot kan. ni pon antara kedai yang aku memang pantang nampak nak jer singgah beli kopi kan hehe. dah nampak ada gingerbread man tuh, dah sah 2 lah latte aku berperisa gingerbread. walaupon dah rasa kat starbucks haritu dah tak minat, tapi nih kat costa, so nak jugak rasa. hmmm sama lah, memang aku tak suka lah. tapi habis kan jugak lah kan.
Pret. nih organic coffee. so makanan kat situ pon semua healthy lah katanya. tapi kat sini aku try kopi dia jer dua 3 kali.
Costa lagik. kali nih rasa chocolate rinks plak. hmmm lupa nama chewy brownies hot chocolate kot. best.
tuh cheesy scone beli kat Harrods, hahaha tetiba cakap kan. biasa kalau kat starbucks makan smoke salmon bagel. atau pon beli sandwich kat Greggs dan beli minum kopi kat sini. owh, satu lagi christmas drinks dia adalah adalah eggnog latte. owh, memang non alcoholic ye. dah tanya the barista tuh. dan check jugak kat site dia.
AMT ni kedai kopi kat stesen Marylebone, dari mula datang nak bei kopi kat sini. asyik tak jadik2 jer, sampai lah hari last beli gak. hahaha.

Costa lagiii dan lagiiiii....
 
hmmm cukup2 lah tuh ye. seb baik tu jer gambar kopi yang jumpa. eh, tapi takkan tiap kali minum kopi semua nak letak kan. ok... sekian ... sekian... :p

Tuesday, February 03, 2015

Catatan perjalanan di musim sejk lagi....

hah, ada lagik kesah nih. ada sket jer lagi.

Bila kita berjalan ke tempat orang mesti banyak pengalaman yang kita dapat. baik buruk. yang baik, kita contohi lah. ada banyak jugak lah yang aku rasa, patut kita cuba terapkan dalam kehidupan kita di sini.

sistem pengangkutan, memang aku sangat kagum lah. agaknya, untuk satu route tuh, berapa banyak bas lah kan yang disediakan. sebab kekerapan sangat tinggi. ini lah juga yang menarik minat orang ramai menggunakan perkhidmatan yang disediakan. kalau terlepas atau nampak sign 'not in service' pon ok lagi sebab jarak waktu nak menunggu tak lama. aku kat sini pernah jugak dulu cuba nak buat habit gunakan pengangkutan awam kalau nak keluar time weekend ke. tapi tahap kesabaran aku tak mengizinkan untuk aku terus kan niat tuh.

kalau kat sini, seriously aku takut nak naik bas express. apa taknya, aku memang pengguna tegar hi-way. fuhhhh, kalau hari2 driving kat hiway, memang aku takut giller tgk kelajuan bas. sebab tuh aku kalau nak gi poenang atau jb ok lagi nak naik bas, sebab aku naik aeroline, alaaaa bas kuning tuh. sbb bas tuh memang tak laju. kalau kat sana, bas memang tak laju. bila naik jer bas, pemandu bas terus ingatkan untuk pasang tali pinggang.

hah, turun sini boleh pergi oxford street :p
 
cuba korang tgk gambar kat atas tuh. tu adalah mesin pengimbas kat tesco. kat tesco ni ada satu section untuk kita buat semua sendiri, scan barang2 dan bayar. counter biasa pon ada jugak disediakan. hmm, korang rasa, boleh buat tak kat sini. ntah lah, maaf cakap lah, tahap integriti orang2 kita masih belum sampai tahap nih kan.
 
kalau ingat entri aku pasal artikel masyarakat German pon gitu lah. tahap integriti kita dengan masa pon tak berapa bagus kan. hari jumaat yang dah masa lunch panjang pon boleh agik keluar awal balik lambat. hmmmm tanya lah diri sendiri kannnn.


satu lagi tentang oengangkutan awam dorangkan, ada terpampang masa. ada separuh tempat, siap lah masa basa mana akan datang dalam berapa lama lagik. so kalau senang kan. kalau bus stop depan rumah, sebelum nak keluar tunggu bas, tengok lah dulu jadual kat internet. 
ni pon mesin pengimbas macam kat tesco tu jugak, tapi ni kat kedai kat airport.
 
okkkkk, cukup lah ye... kalau nak cerita banyak2 kang tak abis2 entri pasal nih jer... hehehehe... apapun, hampir 3 minggu kat sana memang tak cukup, sebab ada banyak tempat nak pergi dengan masa yang terhad tuh, buat aku rasa memang nak kesana lagi. hmmm, kalau ada rezeki akan sampai lagi kan..... :)

Friday, January 30, 2015

Catatan Perjalanan : UK dan France di musim sejuk - VI

Sambungan lagi... sikit jer lagi.. :)

13/12/2014 - Day 16
hari ni kira macam last day lah nak gi memana kat London nih. esok flight pagi. so lepas breakfast aku gi ke Wembley. last kopek punya shopping lah konon. kali nih naik tube dari Paddington. sebenarnya ada jugak niat nak minum Lindt hot choc kat London designer outlet wembley tuh, owh takde rupanya. kat Ashford jer ada. hmmm so beli jer lah chocolate. kat Paris arituh besar jugak kedai Lindt ni, kira siap boleh lepak minum2 lah. dekat2 la Fayette tu je.

actually hari nih dah nak check out hotel tuh. nak terus ke Heathrow. so, kena rushing jugak lah. balik dari Wembley tuh terus turun kat Bayswater, gi pekena Taza kebab sekali lagik.


Covent Garden
Charlie Chocolate Factory... tapi takde jual choicolate kat sini
KFC halal kat Paddington
pondok telefon gan peti surat nih memang glemer lah kan


Lepas lunch, jalan2 lah sekitar Bayswater tuh, keluar masuk kedai souvenir. kalau ada apa2 nak beli last minutes kan. tapi tatau nak beli apa. serious kali nih aku takde beli souvenir pon. ada lah beli fridge magnet 3 4 ketul. lepas tuh belikan buah tangan untuk adik beradik ipar duai ngan anak2 buah .

lepas tuh terus balik hotel. patut check out kol 11, tapi sampai hotetl pon dah kol 1. actually barang2 semua pon dah pack. terus ambik barang dan check out jer. hmmmm.... bermula lah agenda beg berat nak hangkut ke airport. hotel ke station paddington dekat jer, belakang hotel jer.

kali nih takde lah naik Heatjrow express dah, turun naik tube jer lah kan. aku lupa, masa nak tukar train dari stesen mana ntah, ada kene naik tangga tinggi. fuhhhh.... aku pikir kene angkat satu2 lah kot. kalau turun ok lah kan, redah jer tarik haha. hmmm sekali ada lah sorang mamat nih offer nak tolong. hadoi... lega.

sampai airport, terus gi check in dulu. Hilton kat terminal 4 tuh jugak, macam, sama-sama hotel ngan klia lah. lbh 5 minit gak jalan. lepas check in, lepak2 jap, then gi airport semula, nak ambik beg kat left luggage. 4 hari kot erk tinggalkan harituh. kene 30 pound. lepas tuh dok pusing keliling tgk manusia sambil minum kopi. heathrow tuh kecik jer. takde apa nak buat pon. tak kuasa lah nak gi terminal lain kan. so jom lah balik hotel dan packing. kene re arrange barang2 tuh. jenuh lah jugak.

malam tuh, dapat tau flight delay plak. ke kol 1.30pm. hmmmm kalau tau tak payah dok hilton hehehe. owh, tapi dok hilton ada orang belanja, so takper lah kan. rezeki hehe. hmmm tapi sure ramai orang nak check in kalau lambat, takleh lah nak turun lambat sgt kan.



14/12/2014 - day 17
Last day in London. kol 8.30am kot dah settle check out dan menapak ke airport. hmmm dengar macam jauh lah sgt pulak. nasib baik orang tak ramai sangat. owh, rezeki aku kali nih penerbangan ditaja. dapat lah merasa naik business class. kalau bayar sendiri, memang takde lah kan. so lewat pon takpe patutnya check in. bukan panjang pon beratur. tapi aku kan tak suka kelam kabut.

lps check in, gi turun claim V.A.T plak kat level 1 kot. hah, pjg jugak q kat sini. ada satu famili tuh, dari aku line up sampai aku sudah, dia tak settle lagik. hahaha. dah lah banyak nak claim. ye banyak giller ku tgk resit borang etc. dah tuh, time tuh jugak baru nak isi form. hmmmm


lepas tuh terus masuk ke dalam. kat dalam nih ok lah, banyak kedai bagai. tapi hmmm tak kuasa lah aku nak melilau sgt. sbb malas dah nak berbelanja. hahaha. katanya lah. poket pon dah menipis hahaha. so melepak kat lounge jer lah, makan....makan..... dan makan. keluar masuk keluar masuk lounge jugak lah. kol 12 pon flight belum sampai lagik. masa nampak flight sampai tuh, terus semangat patriotik menebal hahaha... proud to be malaysian. so, lps tuh, dalam 2pm jugak baru boleh boarding.

korang tengok tak dulu, majalah 3 ada buat dokumentari pasal A380 ni, masa tgk tuh, terus aku berangan nak rasa naik. akhirnya ada gak rezeki. alhamdulillah selamat mendarat di KLIA selepas 13 jam diudara.


maka berahirlah kesah kelana aku ke UK dan France. eh, ada sket lagik... hehehe, sket jer lagiiiii ye :)

LinkWithin