Skip to main content

Posts

Sebuah Catatan: 'A Lonely Journey' - II

Hi semua,

orait, jom sambung lagik. kalau nak tau, entry pertama tuh lama jugak duduk dalam draft, sebab aku terpikir-pikir, perlukah berkongsi kesah2 begini. after some times, yes, i said... why not? itu pon selepas semuanya settle. thesis pon dah submit hardbound ...
Sekarang aku dok pikir-pikir pulak, macamana nak struktur kan penulisan aku nih supaya tidaklah menjadi kesah penglipur lara 1001 malam, tetapi padat. entry lepas macam nak buat ikut tahun, macam tak menarik ajer kan. ok, aku rasa baik aku cerita ikut fasa lah.
Sebelum tu, ada sikit tips lah yang aku rasa perlu sebelum dan semasa buat PhD ni. 
i. Tanya diri sendiri kenapa kita nak buat? jangan jadikan sambung belajar sebagai alasan untuk ambik 'time-off' dari kerja. lupakan lah hansrat kalau macam tu. SERIOUSLY ... lupakan
ii. Pilih SV yang sesuai untuk kajian kita. (bukan pilih Universiti). kita nak berhubung dengan SV nih 3-4 tahun kot (mungkin lebih). risik-risik lah dulu. tapi SV pon manusia biasa, so memang…
Recent posts

Sebuah Catatan: 'A Lonely Journey' - I

Hi semua.

Kalau tengok tajuk tu semacam jer kan. Ok, actually tetiba rasa macam nak berkongsi kesah suka duka sebuah perjuangan yang memakan masa 4 tahun. Berkongsi maknanya kalau ada yang masih singgah membaca, jika tidak pon sekadar kenangan untuk tatapan diri sendiri aje lah hehe. 
Yeah...finally, i decided to share kesah suka duka melalui sebuah perjuangan yang penuh dengan 'sweat, tears, and blood'. yes its blood. sebab during this journey i had undergone major operation.  
Akhirnya, pada tahun 2011, aku ada kekuatan untuk meneruskan perjuangan ini. terus apply biasiswa dan alhamdulillah dapat. sebelum-sebelum ini ramai jer kawan-kawan yang tanya, bila nak sambung buat Phd? hmmm, masa tu tertanya2 jugak, layak kan aku? Sebenarnya, Selepas viva master dulu, aku memang tekad taknak dah sambung. tak tahan kot kene tembak masa viva. tapi itu lah kan, tetiba selepas 10 tahun, aku berjaya juga menamatkan sesuatu yang memang aku nak buat, tetapi pernah patah hati untuk teruskan.

Cyberjaya

source: google
Hallu Cyberjaya!
ok, aku bukan nak cerita pasal cyberjaya sebenarnya. tapi tatau lah apa tajuk nak letak. owh ya guys, skang Cyberjaya is my playground. Thank to Waze... rasa macam dah lama bermain di Cyber haha. owh, Tapi kalau dari office nak ke Dpulze tu kira lepas lah. 
cerita sebenarnya adalah pasal kehidupan sekarang. dah bukan macam selama 4 thn lepas ni. which is i have to manage my own time. sebab sekarang kalau weekdays memang dah kene ikut waktu yang ditetapkan. dah masuk kerja balik lah senang cerita. dengan persekitaran baru, tugasan baru dan cabaran baru. 
memang few months sebelum kerja tu dah dapat tau akan dapat kerja di Cyberjaya. fuhhhhh, kawasan jajahan lain tuh. memang awal2 dah cuba persiapkan mental dan fizikal. kononnya lah kan. dah nama kerja makan gaji nih, kene lah ikut kekosongan dan keperluan. dah ditentukan rezeki di sini. maka di sini lah kita.
selama bekerja sebelum nih memang bukit kiara tuh lah kawasan jajahan. keluar masuk office A. m…

Catatan Perjalanan : Trip ke Victoria (Melbourne) - III

Hallu..... Laiii laiii... ada sket lagik kesah gi Aussie aritu.... jom lah layan.
Day 4Hari ni kitorang dah plan nak gi Brighton Beach. Nak tengok bathing boxes tu. Nak gi sini kene naik train, dan kitorang ambik train dari Melbourne Central. Kalau nak ke Brighton beach nih kena ambik train (metro) menghala ke Sandringham,  dan stop kat Brighton Beach. Senang jer, kalau korang tak pasti, tanya jer kat station tu, sure dorang bantu. Few time jugak orang2 yang bertanggungjawab untuk memberi maklumat approach kitorang bila tgk kitorang macam tercarik2 info. Dorang kiranya committed lah dengan tugas kan. Tak perlu tunggu orang tanya, kalau dah tengok memang sah bukan orang local dan tercarik2 info dorang terus jer tanya.

Ok, bila dah sampai Brighton beach station ni, korang akan Nampak beach, so terus jer menghala ke arah situ untuk gi kawasan bathing boxes. Kalau nak dekat, jalan tepi jalan tuh, dalam 1.5km jer. Kitorang jalan ikut bawah kat pantai so agak jauh sket lah. Wahhhhh cantik pu…

Catatan perjalanan : Trip ke Victoria (Melbourne) - II

Jom sambung cerita lagi..
Day 2.Hari kedua ni kitorang gi keluar dari city, ke Phillip Island. Kitorang sewa kereta Suzuki Swift dari East Cost Car Rental. Memang dah booking awal2 dari Kl ni. Kalau kira memang jimat lah sewa kereta kalau nak keluar dari Melbourne city. Walaupon 2 orang kitorang rasa still lagi berbaloi. Tempat sewa kereta pon dalam 350meter jer dari hostel kitorang. Settle hal sewa kereta, kitorang menapak ke parking kereta, dalam 100 meter jer kot dari office tu. Then bermula lah perjalanan kitorang. Sewa lah sekali GPS ngan dorang, so baru lah senang nak travel kan hehehe.






Mungkin apabila sampai tempat dituju kitorang takde banyak masa dan hanya ambik gambar jer. Tapi, perjalanan ke tempat2 tuh pon dah memang bagi banyak pengalaman dan kenangan yang sangat bombastic! Cantik giller kot pemandangan. Tempat pertama yang kitorang singgah adalah Maru Koala Park. So dapat lah tgk koala, kanggaru, wombat, poney etc. then, kitorang teruskan ke perjalanan ke Phillip Island. …