Thursday, October 16, 2014

Owh kereta

Kereta owh kereta. Selepas lebih 3 tahun, macam pulak kehendaknya. Sebelom tu takde karenah langsung. Ok la tu kan, berpadanan lah dengan harga kereta pon.

Selepas 3 tahun, sebelum nk balik raya dah buat major servis. Tukar semua timing belt etc. It is about time to change pon kan. Bulan ni brek pulak buat hal. Dah tak sedap hati je bila brake asyik berbunyi. So tukar lah brake pad. Mintak cek kan sekali battery. Selama ni status ok je manjang. Hah kali ni dah mmg kene tukar. Dah melebihi 3 tahun pon. Sejak beli mmg tak tukar. Itu cerita selasa. Tetiba jumaat brake berbunyi lagi, lbh teruk dr sebelum ni. so bergegas lah aku ke servis center. Hmm brake drum etc plak jem. Wajib la tukar segala. Boleh pulak tk cukup parts. Hmmm terpaksa dtg lagi selasa depan nya.

So hangus lah duit sebulan 2 nih dek kereta kesayangan. Tapi mmg patutlah kalau tgk khidmatnya. Plg kurang 100km lh sehari berkhidmat. Banyak jasa tu. Tu belum masuk kalau hari-hari yg lebih dari biasa. Atau outsatation kan.  So kene lah jaga elok2 kan.

Hah, tgh menulis thesis tetiba takde idea kan. Boleh pulak kesah servis kereta jadik entry. Takpe kan hehe

Sent from Yahoo Mail on Android

Friday, October 10, 2014

Happy birthday mak

10.10 birthday mak. Tak mungkin pernah lupa. Walaupon sudah hampir 20 tahun mak pergi dan tidak kembali.

Sejak mak pergi, aku agak sensitif dengan isu mak nih. Bukan apa sedih la kan. Ingat lagi celebrate birthday terakhir mak. 10.10.97 . masa masih belajar kt ukm. Tgh buat industrial training. Mcm2 mak masak, sbb aku balik. Hmmmm 'anak agong' katanya kan. Masa tu mak nampak macam dah sihat sgt. Aku ingat jugak, happy giller masa tu sbb mmg aku sangka doa aku saban hari dimakbulkan. Satu jer impian aku masa tu, nk mak sihat macam biasa.

Rupanya Allah takmau kami sedih masa birthday mak. 2 mingu lbh lps tu mak pergi. 27.10 mak pergi dan tak kembali lagi. Macamana collapse nya aku waktu tu tak payah cerita.

Kitorang sebenarnya mmg jarang lah tiup2 lilin masa birthday ni, kecuali masa kecik2 dulu. Tapi kalau birthday tu mak masak yg special. Dah mak memang pandai masak.

Kengkadang kan, klu dok sengsorang tu selalu terpikir, kalau lah mK masih ada. Tapi mungkin Allah tknk aku jd anak derhaka. Ye la, kdg2 kesibukkan buat tanggungjawab pada mak terabai.

Bak puisi Usman Awang 'kini kurasakan kasihnya lagi, meski jauh dibatasi bumi' .

Happy birthday mak. Alfatihah

Sent from Yahoo Mail on Android

Raya korban punya makan.


 
 
Hallu.
Tgh2 buat kerja boleh plak teringat makanan di hari raya korban haritu. No ketupat no rendang. Pepagi buat spaghetti bolongnase for breakfast. Requested by my youngest sis. Tghari masak chicken chop, buat coleslaw, mashed potato dan goreng potato wedges. Petang my sis buat ikan celop tepong. Makan ice cream. Daging kunyit tu episod esoknya pulak. Gambar daging black pepper, sambal sotong dan kari ikan malas nk snap hahaha.
Konsepnya makan sampai kenyang. Then repeat lah kalau nak. Hah, azam nak kurus bawak ke tahun depan lah ye. Sebab nk kurus tuh jer yg belum tercapai tahun nih kan . hahaha
Makan itu indah kan. Tapi saya nak kurus. Hmmmm camner tu :p

Thursday, October 02, 2014

Kopi : hari kopi

Salam kopi.
Lama tak cerita pasal kopi kan. Bukan bermakna tk minum kopi. Mmg kopi ada je minum kopi.
29 sept adalah international coffee day. Kebetulan haritu ada travel  sket so mmg wajib kopi la. Awal pagi nk mula travel mmg bawak siap2 coffee dlm tumbler. Sampai destinasi terus carik kopi dulu. Mmg dah plan la nk gi minum kopi. Sampai destinasi pon mmg ada masa lah untk minum kopi.
Dah lama tk minum kopi kt stesen api keluang. Walaupon ada jugak beberapa kali gi situ kan. Tk terkejar2 so tk sempat.
Sampai destinasi mmg time minum so pekena kopi o lagi. Mmg best lah. Dan on d way blk pon sure kene bekalkan kopi gaklah. Baru drive tu rasa best.
HHahaha tatau apa nk citer. Nnt citer lainlah ye.

Thursday, September 25, 2014

Catatan Perjalanan : Seoul, Korea - Part last

Jom sambung part last kesah ke Seoul harituh. ..


Day 8
Harini mula-mula pergi Bukchon Hanok Village… kat situ ada Bukchon Traditional Museum…kawasan tu memang kawasan rumah2 traditional korea…ada salah satu rumah tu yang boleh masuk free,,,ada rumah contoh yang kene bayar kalau nak masuk…penat sebab jalan berbukit… tapi kat situ ada Tourist guider yang berlegar2 in case we need any help…boleh laa tanya diorang sebab diorang boleh berbahasa inggeris…so senang lah nak bercommunication…dah ambik2 gambar kat situ,,,jalan kaki (agak jauh laa) pegi Gyeongbokgung Palace, istana Utama (terbesar) di Korea...memmang besar sungguh lah…boleh jadi sesat kat dalan tu…banyak sangat taman2 yang besar2..ada Water Garden (Istana atas air)…cantekkkk sungguh….lepas jalan2 kat kawasan tu, kami gerak nak ke lain pulak sebab hari nak hujan…singgah makan ice flake dulu dekat Radio-M…sedapppp…texture ais dia tu memang sedap… (Chandeokgung Palace pon dekat situ jugak…kene jalan kaki sama jauh dari Bukchon Village nak ke Gyeongbokgung tu…orang kata Chandeokgung tu palace dia lagi cantik, tapi tak besar macam Gyeongbokgung tu laa)

# Untuk ke Bukchon Hanok Village tu,,, subway Line 3, Station Angguk, Exit 2.






















Lepas tu kami ke Tourist information centre atau Korea Tourist Organization (KTO) untuk solat…sebab kat situ je tempat terdekat yang ada Prayer Room…selesa laa kat situ,,,service dia pon bagus…ada pulak K-Star gallery kat tepi tuh,,,so bergambar dulu lah dengan model2 artis K-pop walaupon tak kenal sesape pon…. Lepas tu jalan kaki area situ nampak lah preparation untuk event Open Night (cultural event) yang nak dibuat kt City Hall malam nanti… dari situ pon boleh nampak stream yang dekat Cheonggyecheon Stream yang glemor tu…stream tu panjang dia 10.84km,,, so mungkin yang kat situ tu part yang hujung2 kot…ada jugak lah orang rendam kaki kat situ…

# untuk ke KTO tu naik Subway Line 5, Gwanghwamun Station Exit 5….




Lepas tu kami pergi bali ke Dongdaemun untuk carik Ikan bakar Korea yang gelmor sangat tuh…jalan punya jalan, carik2 dan Tanya orang,,,baru lahh jumpa kedai ikan bakar tu…not bad laa..masa tu makan ikan mackerel dengan side dish yg dia bagi, sayur taugeh, sup seaweed, dan sayur lain,,jugak nasik satu mangkuk…dan air teh cina… lepas makan tu nak sambung masuk shopping mall yang tak sempat nak masuk hari tuh…so masuk lah ke Doingdaemun Shopping Mall, kat situ banyak jual kain2, tuala, dan alatan2 menjahit mcm butang,,,tali pinggang pon ada… lepas tu masuk Pyoung Hwa Clothing market…kat situ banyak jugak baju, shawl, topi dan macam2 lah….on the way tengah jalan2 tu ada nampak sekumpulan budak kolej perform ramai2 kat stream tu…lagu yang dia nyanyi tuh mungkin femes, tapi sebab tak minat korea, so tak tahu laaa lagu apa…tapi buleh tahan jugak laa suara dia…





# Lagi sekali, nak ke Dongdaemun subway Line 1 atau 4, Dongdaemun Station , Exit 8…

Settle kat situ kami naik train untuk ke Myongdong…the femes shopping centre… sampai kat situ dah agak malam…suasana havoc jugak lah…ramai orang…boleh laa nak window shopping kat situ, sebab most of the kedai adalah yang branded2…kat situ pon sangat banyak orang jual face mask dan stokin…hujan pulak,,,jadi lepak minum kopi dulu sebelum redah balik…

# nak ke Myongdong, Subway Line 4, Myongdong Station Exit 6




Day 9

Harini last day nak jalan2 sebelum check out dan transfer pegi hotel dekat Incheon… so harini pergi yang dekat2 aje…kite pergi Ewha Womans University… woman university terbesar kat situ… kat sekeliling tu sangat lah banyak tempat mebeli belah…so sangat sesuai lah untuk woman2 yang menuntut di university itu… uni dia besar, canggih, landskap pon bagus…hebat laaa…Lepas tu round2 dekat shopping street dekat2 situ…macam2 lah ada jual kat situ,,,pendek kata,, kalau jadi student kt uni tu, just sediakan duit jelaaa…haha…

# untuk ke Ewha Woman Uni, Subway Line 2, Station Ewha Woman Uni, Exit 2….










Lepas tu kami naik train balik ke itaewon…carik makanan untuk lunch dekat situ….kali ni makan makanan india dekat Bombay Grill…makan Chicken Briyani dengan Lamb Briyani…pastu oder salad…okey laa,,,kenyang, Alhamdulillah…lepas makan kami jalan g masjid, nak merasa solat kat masjid Seoul…lepas tuh jalan kaki balik bilik, ambik beg dan terus naik train ke Incheon Airport…sampai kat Incehon Airport pon dah pukul 6 lebih…tunggu shuttle hotel tu datang ambik kat situ…

# Nak ke Incheon Airport naik subway Line Airport Railroad, Station Incehon International Airport





Check in hotel, naik rehat….Yegrina Hotel…not bad laaa…tepi pantai…memang nampak laa sunset time sampai tu…fuh,,,cantikkk…malam tu lepas maghrib turun mengopi kat coffee house dekat2 situ…nampak laa ramai2 camping kat tepi pantai tu…memang ada camp site kat situ…ada restoran seafood yang jual seafood hidup2 untuk kalau sapa nak bakar sendiri time camping tu..pastu budak2 main bunga api kat tepi pantai…memang kene lah dengan sambutan ambang 31 ogos masa tuh..haha…lepas tu, balik hotel dan tidooo…

Day 10


Seawall jam 6 pagi kami bertolak ke airport dengan shuttle hotel…sampai airport settle kan  apa yang patut,, check in luggage, hantar olleh router, pergi claim tax refund dan macam lah… flight dari Incheon jam 9.30am, dan Alahamdulillah selamat mendarat di KLIA2 jam 2.40 waktu Malaysia… J

phewww... selesai sudah episod catatan perjalanan di Seoul, Korea. cerita tuh sumer adik aku yang tulis, aku tambah pembuka penutup sket. pilih gambar, tap tak terpilih, main letak2 mana yang patut. nak resize gambar pon satu hal kan. apapun siap lah jugak. kalau ada masa, aku compile gambar makan2 lak ye.. heheh... aktiviti wajib kan. nnt lah kan.

next episod catatan perjalanan, ada lagi ke tahun nih? insya Allah kalau ada rezeki, kalau tak kita tunggu rezeki tahun depan pulak... :)

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails