Tuesday, March 24, 2015

Jom makan: boat noodles


Yuhuuuu.....

Huhhh lama nya tak cerita pasal makan2 ni kan. Makan nya selalu jer. Senang masuk IG jer. Tak sempat nak bercerita.

Kesah boat noodles ni dah seantero dunia berceritakan. Ada jer yg tunjuk kat IG. Huhhh teringin la jugak tekak ni nak menerai. Tapi masa tu ada kat subang nun. Hmmm bukan kawasan jajahan. So lambat lah sket nak sampai.

Citer punya citer adik aku kata ada kat publika. Owhhhh mmg esoknnya terus zasss jer perginya. Kawasan jajahan katanya kan. Ehhh ni citer tahun lepas... Hahah. Susah nk citer katne kedai  ni dln pulika. Tau lah struktur publika tu kan. Nk pergi ke boat noodle aku tau. Nk citer camne nk gi tk reti. Korang tanya kat info kaunter tu senang.

Hmmmm biasa2 je lah rasa mi ni. Takde lah wowwwwww sgt kan. Tp mmg psyco lah. Aku pergi dgn haziq, beli 12 mangkuk jer. Mostly aku la yg mkn. 8 9 gitu kot. Tapi chicken wing tu sedapppp. Tapi mahalll la. Secoet jer rm4.9 kot. Haziq jer 2 pon tk cukup. Dah sah2 dia mmg suka chicken wing. Kueh yang 2 singgit tu pon best.

Tapi kan, kalau korang blom try, gi la try. Macam unik jer kan. Rm1.9 semulut 2 mulut. Walaupon tak wowwwwwwwwwww sgt tp aku ada jer perancangan nk pergi lagi hehehe.. Jom pergi makan sini jommmmm

Sent from Yahoo Mail on Android

Friday, February 27, 2015

Jom melancong

 
 
Halluuuuu...
 
uols, jom melancong nak. hmmm at this hour, aku dok terpikir bestnya kalau dapat gi jalan-jalan. pukul berapa skang? baru half past midnite. malam masih muda kan. boleh pulak tetiba pikir nak gi melancong kan hahahaha. ok, sejujurnya ada dua tempat yang aku plan nak pergi tahun ni. kata tiap tahun kene ada aktiviti cop passport kan hahaha. tapi... hmm ada tapi tau... dah february, tapi aku tak nampak akan tercapai cita-cita tu. mungkin kene dibawa ke tahun depan lah kot impian tuh. selain tempat yang dok terpikir nak pergi tuh negara maju yang dah tentu perlukan dana yang lebih walaupun tidak melibatkan aktiviti beli belah. dah tu memang kene gigih menabung lah kan, sebab tabung dah pecah hahaha. dan satu lagi kekangan yang kekadang aku rasa melebihi kekangan kewangan adalah aku kesuntukkan masa untuk menamatkan perjuangan ini. hmmmmm
 
kalau tanya pasal melancong ni aku lebih suka pergi sendiri tak ambik package, sebab baru lah boleh buat apa saja kita nak buat kan. tapi lately banyak pulak aku pergi ambik package jer, sebab MALAS dan TAKDE MASA nak buat itinerary. sebab bagi aku memang perlukan masa dan ketelitian lah kalau nak melancong dengan best kan. selain tu, ada juga tempat2 yang aku rasa, lebih baik ambik package jer.
 
contoh kalau ke indon, memang aku nak ada trasnport sesiap. hahaha serious aku rasa aku takleh nak tolerate kalau takde charted transport. walaupon pernah lah jugak sekali ke sana dengan kaedah redah jer. eh 2 kali redah, yang first tu sepuloh tahun dulu masa mula2 menjejaki kaki ke indonesia, gi medan. hahhhh kalau negara macam India pon aku lebih sanggup ada package lah kan. masa ke India dulu memang ambik ground arrangement jer dengan agen di sana, so at least takde lah stress dengan pengangkutan, walaupon stress dengan pemandu pelancong nya.. hahaha.
 
tapi melancong ke negara maju yang mempunyai sistem pengangkutan yang efficient, baik lah redah sendiri jer kan, jimat sket. pengalaman pertama travel sengsorang kat bumi eropah masa nak gi Switzerland. tapi masa tu dari Reutlingen (Stuttgart )  - Germany jer lah. dan bila sampai zurich jumpa kawan kat sana.
 
pengalaman aku buat itinerary sendiri ke UK dan Paris baru nih menambah kan confident untuk buat itinerary sendiri lagik. cuma tunggu duit cukup jer lah kan hahaha. seriously the power of google memang sangat membantu lah. bukan sahaja dapat membayangkan tempat2 yang belum pernah dijejaki dari segi arah dan jarak, malah boleh pilih alternatif untuk pengankutan jugak. tapi apapun, kalau nak buat cenggini, aku memang prefer negara maju yang sistem pengangkutan nya efficient lah. hahahaha... bukan bag packer tegar lah kan. :p
 
kadangkala masalah bahasa pon membuatkan keseronokkan menjadi kurang. pengalaman kat Paris macamtu lah. boleh pulak aku tak reti nak carik arah, nak communicate dengan orang tempatan pun tak reti, hmmm.... terus terasa tak seronok pada mulanya hahaha.
 
setengah-setengah tempat attraction places memang dekat2, so kalau boleh mmg aku nak carik penginapan tengah town yang boleh access ke tempat2 menarik tu dengan jalan kaki jer. apapun kene pikir jimat kan. tapi itu lah, kalau nak dok tengah town nih biasa hotel memang mahal, lebih2 lagi di negara yang nilai mata wang kita tetiba menjadi menjadi sangat kecik kan. so, challenge jugak kat sini bila nak carik penginapan yang agak selesa yang bersesuaian dengan bajet kita.
 
selain itu, semasa travel ni, memang kene banyak berhati2 dari segala segi. walaupon ada sesetengah tempat yang aku pernah pergi,   aku rasa lebih berasa selamat berbanding berada di negara sendiri. tapi, tetap lah jugak kene berwaspada kan. baru nih, masa aku di St Pancras International Station, London, masa tu aku nak beli tiket train ke ke Kent, tetiba ada sorang mamat nih nih macam terkejar ikut aku dan tegur aku. tetiba kata dia muslim, dia nak tido kejap, boleh tak tolong tgk tgk kan beg dia. huhh, apa hal kan? memang definitely tak layan lah kan. bukan warga eastern european kot yang tuh, ada ala2 middle east sket. sebab yang kita biasa tau yang buat masalah kat sana warga eastern European nih.  
 
apapun, selagi ada peluang, mengembara lah di muka bumi Allah ini, bukan sahaja dapat melihat keindahan ciptaanNya, malah dapat jugak mempelajari atau mengiktibari dari apa yang dilihat dan dialami.
 
"you can learn a lot just by watching" - hmmmmm observation. part of qualitative method nih hehehe. ok...ok...ok.... dah-dah lah merapu kan. aku sebenarnya tengah stuck nih. dok menulis. so merapu kat sini. tapi takleh lah merapu lama2. nak sambung berjuang balik hehehe.... nampak gaya nya it's gonna be a sleepless nite jer .... owhhh itu biasa ... dan bila sangat stress atau sangat ketandusan idea pulak, aku akan tido paus2 pulak... itu pon biasa hahaha... itu lah kehidupan tidak normal yang perlu diharungi dalam menamatkan perjuangan ini.....
 
have a great day uolsss.


Friday, February 06, 2015

Kopi : Kopi di perantauan

Salam Kopi.

Masa kat sana memang aku tak lepas peluang lah minum kopi kan. eh bila cakap macam tuh rasa macam pelik jer. hahaha tak lah, aku memang hari2 kene minum kopi kan, so memang manjang lah singgah minum kopi. ni antara kedai kopi yang aku selalu pergi lah. ada lah jugak beli kopi kat treats etc tuh. tapi tuh raa macam biasa jer lah hehehe.


Nero coffee ni masuk lah beberapa kali. kedai kopi nih memang  ada merata2 lah. biasa aku akan minum latte jer. bila dah sejuk2 nih, memang kene carik kopi selalu lah kan. hmmm alasan sangat!!!

Starbucks coffee pon memang merata lah kedainya. owh ya, dalam masa yang singkat kat iverpool tuh, aku tak nampak pulak starbucks. dorang punya seasonal christmas drinks ada beza. ada chocolate drinks. tapi aku tak try pon. musim christmas gingerbread kan. so ada gingerbread latte, harus lah aku try. tapi hmmm aku tak suka lah. aku memang tak favour lah flavour cenggitu. tapi kene lah rasa kan.

hah, ni kopi kat mana dah lupa. serious lupa, ke aku minum kat hotel agaknya kot. tak nampak pulak kat cawan tuh cop mana2 kedai kopi kan.

Costa coffee. ok nih memang glamour sgt lah kan. semua orang pon tau kot kan. ni pon antara kedai yang aku memang pantang nampak nak jer singgah beli kopi kan hehe. dah nampak ada gingerbread man tuh, dah sah 2 lah latte aku berperisa gingerbread. walaupon dah rasa kat starbucks haritu dah tak minat, tapi nih kat costa, so nak jugak rasa. hmmm sama lah, memang aku tak suka lah. tapi habis kan jugak lah kan.
Pret. nih organic coffee. so makanan kat situ pon semua healthy lah katanya. tapi kat sini aku try kopi dia jer dua 3 kali.
Costa lagik. kali nih rasa chocolate rinks plak. hmmm lupa nama chewy brownies hot chocolate kot. best.
tuh cheesy scone beli kat Harrods, hahaha tetiba cakap kan. biasa kalau kat starbucks makan smoke salmon bagel. atau pon beli sandwich kat Greggs dan beli minum kopi kat sini. owh, satu lagi christmas drinks dia adalah adalah eggnog latte. owh, memang non alcoholic ye. dah tanya the barista tuh. dan check jugak kat site dia.
AMT ni kedai kopi kat stesen Marylebone, dari mula datang nak bei kopi kat sini. asyik tak jadik2 jer, sampai lah hari last beli gak. hahaha.

Costa lagiii dan lagiiiii....
 
hmmm cukup2 lah tuh ye. seb baik tu jer gambar kopi yang jumpa. eh, tapi takkan tiap kali minum kopi semua nak letak kan. ok... sekian ... sekian... :p

Tuesday, February 03, 2015

Catatan perjalanan di musim sejk lagi....

hah, ada lagik kesah nih. ada sket jer lagi.

Bila kita berjalan ke tempat orang mesti banyak pengalaman yang kita dapat. baik buruk. yang baik, kita contohi lah. ada banyak jugak lah yang aku rasa, patut kita cuba terapkan dalam kehidupan kita di sini.

sistem pengangkutan, memang aku sangat kagum lah. agaknya, untuk satu route tuh, berapa banyak bas lah kan yang disediakan. sebab kekerapan sangat tinggi. ini lah juga yang menarik minat orang ramai menggunakan perkhidmatan yang disediakan. kalau terlepas atau nampak sign 'not in service' pon ok lagi sebab jarak waktu nak menunggu tak lama. aku kat sini pernah jugak dulu cuba nak buat habit gunakan pengangkutan awam kalau nak keluar time weekend ke. tapi tahap kesabaran aku tak mengizinkan untuk aku terus kan niat tuh.

kalau kat sini, seriously aku takut nak naik bas express. apa taknya, aku memang pengguna tegar hi-way. fuhhhh, kalau hari2 driving kat hiway, memang aku takut giller tgk kelajuan bas. sebab tuh aku kalau nak gi poenang atau jb ok lagi nak naik bas, sebab aku naik aeroline, alaaaa bas kuning tuh. sbb bas tuh memang tak laju. kalau kat sana, bas memang tak laju. bila naik jer bas, pemandu bas terus ingatkan untuk pasang tali pinggang.

hah, turun sini boleh pergi oxford street :p
 
cuba korang tgk gambar kat atas tuh. tu adalah mesin pengimbas kat tesco. kat tesco ni ada satu section untuk kita buat semua sendiri, scan barang2 dan bayar. counter biasa pon ada jugak disediakan. hmm, korang rasa, boleh buat tak kat sini. ntah lah, maaf cakap lah, tahap integriti orang2 kita masih belum sampai tahap nih kan.
 
kalau ingat entri aku pasal artikel masyarakat German pon gitu lah. tahap integriti kita dengan masa pon tak berapa bagus kan. hari jumaat yang dah masa lunch panjang pon boleh agik keluar awal balik lambat. hmmmm tanya lah diri sendiri kannnn.


satu lagi tentang oengangkutan awam dorangkan, ada terpampang masa. ada separuh tempat, siap lah masa basa mana akan datang dalam berapa lama lagik. so kalau senang kan. kalau bus stop depan rumah, sebelum nak keluar tunggu bas, tengok lah dulu jadual kat internet. 
ni pon mesin pengimbas macam kat tesco tu jugak, tapi ni kat kedai kat airport.
 
okkkkk, cukup lah ye... kalau nak cerita banyak2 kang tak abis2 entri pasal nih jer... hehehehe... apapun, hampir 3 minggu kat sana memang tak cukup, sebab ada banyak tempat nak pergi dengan masa yang terhad tuh, buat aku rasa memang nak kesana lagi. hmmm, kalau ada rezeki akan sampai lagi kan..... :)

Friday, January 30, 2015

Catatan Perjalanan : UK dan France di musim sejuk - VI

Sambungan lagi... sikit jer lagi.. :)

13/12/2014 - Day 16
hari ni kira macam last day lah nak gi memana kat London nih. esok flight pagi. so lepas breakfast aku gi ke Wembley. last kopek punya shopping lah konon. kali nih naik tube dari Paddington. sebenarnya ada jugak niat nak minum Lindt hot choc kat London designer outlet wembley tuh, owh takde rupanya. kat Ashford jer ada. hmmm so beli jer lah chocolate. kat Paris arituh besar jugak kedai Lindt ni, kira siap boleh lepak minum2 lah. dekat2 la Fayette tu je.

actually hari nih dah nak check out hotel tuh. nak terus ke Heathrow. so, kena rushing jugak lah. balik dari Wembley tuh terus turun kat Bayswater, gi pekena Taza kebab sekali lagik.


Covent Garden
Charlie Chocolate Factory... tapi takde jual choicolate kat sini
KFC halal kat Paddington
pondok telefon gan peti surat nih memang glemer lah kan


Lepas lunch, jalan2 lah sekitar Bayswater tuh, keluar masuk kedai souvenir. kalau ada apa2 nak beli last minutes kan. tapi tatau nak beli apa. serious kali nih aku takde beli souvenir pon. ada lah beli fridge magnet 3 4 ketul. lepas tuh belikan buah tangan untuk adik beradik ipar duai ngan anak2 buah .

lepas tuh terus balik hotel. patut check out kol 11, tapi sampai hotetl pon dah kol 1. actually barang2 semua pon dah pack. terus ambik barang dan check out jer. hmmmm.... bermula lah agenda beg berat nak hangkut ke airport. hotel ke station paddington dekat jer, belakang hotel jer.

kali nih takde lah naik Heatjrow express dah, turun naik tube jer lah kan. aku lupa, masa nak tukar train dari stesen mana ntah, ada kene naik tangga tinggi. fuhhhh.... aku pikir kene angkat satu2 lah kot. kalau turun ok lah kan, redah jer tarik haha. hmmm sekali ada lah sorang mamat nih offer nak tolong. hadoi... lega.

sampai airport, terus gi check in dulu. Hilton kat terminal 4 tuh jugak, macam, sama-sama hotel ngan klia lah. lbh 5 minit gak jalan. lepas check in, lepak2 jap, then gi airport semula, nak ambik beg kat left luggage. 4 hari kot erk tinggalkan harituh. kene 30 pound. lepas tuh dok pusing keliling tgk manusia sambil minum kopi. heathrow tuh kecik jer. takde apa nak buat pon. tak kuasa lah nak gi terminal lain kan. so jom lah balik hotel dan packing. kene re arrange barang2 tuh. jenuh lah jugak.

malam tuh, dapat tau flight delay plak. ke kol 1.30pm. hmmmm kalau tau tak payah dok hilton hehehe. owh, tapi dok hilton ada orang belanja, so takper lah kan. rezeki hehe. hmmm tapi sure ramai orang nak check in kalau lambat, takleh lah nak turun lambat sgt kan.



14/12/2014 - day 17
Last day in London. kol 8.30am kot dah settle check out dan menapak ke airport. hmmm dengar macam jauh lah sgt pulak. nasib baik orang tak ramai sangat. owh, rezeki aku kali nih penerbangan ditaja. dapat lah merasa naik business class. kalau bayar sendiri, memang takde lah kan. so lewat pon takpe patutnya check in. bukan panjang pon beratur. tapi aku kan tak suka kelam kabut.

lps check in, gi turun claim V.A.T plak kat level 1 kot. hah, pjg jugak q kat sini. ada satu famili tuh, dari aku line up sampai aku sudah, dia tak settle lagik. hahaha. dah lah banyak nak claim. ye banyak giller ku tgk resit borang etc. dah tuh, time tuh jugak baru nak isi form. hmmmm


lepas tuh terus masuk ke dalam. kat dalam nih ok lah, banyak kedai bagai. tapi hmmm tak kuasa lah aku nak melilau sgt. sbb malas dah nak berbelanja. hahaha. katanya lah. poket pon dah menipis hahaha. so melepak kat lounge jer lah, makan....makan..... dan makan. keluar masuk keluar masuk lounge jugak lah. kol 12 pon flight belum sampai lagik. masa nampak flight sampai tuh, terus semangat patriotik menebal hahaha... proud to be malaysian. so, lps tuh, dalam 2pm jugak baru boleh boarding.

korang tengok tak dulu, majalah 3 ada buat dokumentari pasal A380 ni, masa tgk tuh, terus aku berangan nak rasa naik. akhirnya ada gak rezeki. alhamdulillah selamat mendarat di KLIA selepas 13 jam diudara.


maka berahirlah kesah kelana aku ke UK dan France. eh, ada sket lagik... hehehe, sket jer lagiiiii ye :)

Monday, January 26, 2015

Catatan Perjalanan : UK dan France di musim sejuk - V

sambung lagi...

11/12/2014 - Day 14
Hari nih nak gerak ke Liverpool. kat Manchester memang sejuk, semalam ada hujan ais. comel pulak tengok ais kecik2 jatuh dari langit. pagi nih check weather kat Liverpool, 0 degree, tapi real feel -8 huhhhhh sejukkkk.

pagi tuh breakfast kat Manchester Piccadully, beli sanwich kat Greggs, murah. lepas tuh minum kopi  kat starbucks. train dalam pukul 10. naik tren dari Manchester Piccadilly ke Lime Street Liverpool. sebab nak jalan2, just left luggage kat station tu je.



Liverpool


keluar dari station gi beli ticket bas kat Merseytravel Queen Sq. beli day ticket jer senang. cuma 3.7 pound. depan tu memang banyak bus stop. owh aku dah tentu2 nak gi Anfield kan. duku kan aku peminat tegar Liverpool. sekarang dah tak tengok bola. hehehe.

nak gi Anfield kene naik bas no 17, tunggu kat bus stop no 6.


Liverpool! here i come

sekitar anfield

This is Anfield



Lepas bergambar bagai, naik bas balik ke Lime Street. weather memang sejuk giller. sampai town tu nak pergi kat Beatles punya exhibition, so tunggu bas kat bus stop no 9, ambik bas city link (CL) untk ke Albrt Dock. sebelum tuh lalu kat tepi Laut tuh. Liverpool memang cantik. dah booking hotel kat Manchester baru aku perasan yang sepatutnya aku kene overnight kat Liverpool bukan manchester. tapi ok lah, i have reason to come again hehehehe.

sekitar Albert Doc














lepas tuh aku naik bas semula ke lime street, padahal boleh jer jalan kaki. tapi sejuk hehehe. padahal 1 liverpool coach station tuh depan albert dock jer. tapi malas nak bawak beg so kene lah gi ambik semula beg kat train stesen.


cantikkkkkkkk ni sekitar Mersey ferries tuh. dekat ngan Albert Dock jugak

 
 
petang tuh naik mega bus juga balik London. rupanya bas tuh patah balik ke Manchester bukan terus ke London.
 
sampai London Victoria coach station, singgah TREATS beli food. sebab malas nak makan berat, kat liverpool dah beli fish and chips makan dalam bas.. so beli samosa ngan coffee.
 
 
dari Victoria coach station menapak jugak ke Grosvenor garden nak ambik bas 36 ke St  Mary Hospital. Malam ni tido kat Continental Hotel. turun bas jer terus hotel.
 


12/12/2014 - Day 15

Kawasan hotel ni best sebab dekat jer dengan Paddington station, so area Paddington tuh memang senang makanan halal, nak makan subway kfc pon ada halal. tapi silap pilih hotel. hotel tak best hehehe. tapi takper lah memang dua hari nih balik lewat malam dan sampai hotel untk tido jer.

ni kira hari2 terakhir di London. hari nih nak gi Canterbury lagi, sebab nak ambik beg. skang dah pandai dah gi sana hehehe. pergi naik bas jer.

tapi pagi tuh sebelum tuh, pergi ke Covent Garden dulu. saja lah nak jugak tengok Covent Garden ni. owh, Covent garden nih bukan lah garden macam hyde park tuh. tapi tempat shopping. kalau dulu kat sini kira pasar jer. Ada lah sejarah dia. dekat2 situ ada jugak tempat nak tgk teater willy winka the chocolate factory. tapi, tak kena pulak masa nak tgk. hmmm lain kali jugak lah jawabnya.

nak ke Cobent Garden ni aku ambik bakerloo kat Edgware road, then turun kat Charing cross- depan trafalgar square. so menapak jer ke Covent Garden.  balik tuh ingat nak pergi Wembley , nak gi sekali lagi London factory outlet. sekali tersilap tengok train. memandangkan Chiltern rail nih kekerapan kurang sket so, aku decided pergi esok jer lah. sebab hari nih nak ke Canterbury.

so ambik Bakerloo dr Marylebone ke Oxford circus then dari situ tukar victoria line sampai ke Victoria Station. jalan kaki ke Victoria coach station dan beli tiket National express ke Canterbury.
kalau naik bas kat sini, memang dorang pentingkan keselamatan. kene pakai seat belt. pemandu bas pon sangat mesra pelanggan.

Sampai Canterbury, dok merayau dulu kat Hi street tuh, siap bagitau kawan aku tak payah datang ambik lah, nanti aku jalan kaki jer gi ruma dia. dah expert katanya hehehe. kebetulan pulak, ada buat makan2 kat rumah kawan aku malam tuh. ada sorang student tuh family dtg dari Malaysia. so dorang kumpul lah few Malaysians student jugak kat situ. Main menu Nasi bukhara ayam dengan kurma telur dan kentang. hmmm rezeki betul kueh muih pon macam2 ada.

pukul 8, aku gerak ke station bas, nak balik London semula. sampai Victoria coach station ambik bas 36 untuk balik hotel. macam biasa lah tunggu bas kat bus stop Q dekat Grosvenor garden..

ok...ok.... kita stop dulu ye.... nanti sambung lagik.... ada sket jer lagi dah... :)

LinkWithin