Posts

Showing posts from August, 2010

exercise gak kerrrr

Image
bersenam jugak ke bulan puasa...???? owh ...aku bersenam.. heheheh... hish tension nih... sedang buat entri nih... sekali ntah haper hapwer jer... terhilang.... tension OKKKKK....

biasa balik kerja.. aku akan singgah park.... alaaaa...buat lah brisk walking sket2 kan... at least berpeluh gak sket2.... tapi lengang korang park tuh.... walaupun pada bulan2 biasa dipenuhi oleh mereka2 yang tidak berpuasa.... tapi masa bulan berpuasa... ngan depa2 skali takde ..hahahaha...

bersenam masa nak berbuka ok kot kan... kalau pepagi tuh...hazab jugak lah... nih... kejapan dah nak berbuka... dah tu... takde lah bersebuk2 dengan orang nak balik... so.. time nak balik... adalah tidak jemmmm...

aku selalu singgah kat kevinzahri dot com.... baca sket2 tips kesihatan nih... hehhehe...bukan apa.. aku nih skang..sunguh SUKAR nak turun kan berat... dah tu bulan puasa pulak... juadah berbuka nya... hmmmm sungguh lah menyumbang kepada KEGEMUKKAN... walaupun makan sket... bagik aku lahhh....

so... marilah kita …

Selamat Menyambut Kemerdekaan yang ke 53 MALAYSIA

Image
(gambar nih dari google) alhamdulillah... sudah 53 tahun negara kita MALAYSIA merdeka... SELAMAT MENYAMBUT HARI KEMERDEKAAN MALAYSIA YANG KE 53....



kenangan PUASA-RAYA -II

Image
gambar dar google.com


apa lagik nak citer..jom kita sambung kenangan aku zaman2 puasa ngan raya... hehehe... bab balik kampung... hah.. dolu2..masa takde kereta sendirik nih... huhhh hazab lah sungguh tau masa nak balik.. kengkadang puasa jer.. tiket bas nak balik kampung dah abis..sokmo lah aku tak beringat nya..so.. manjang lah kalau time raya... naik bas kat seremban.. apa lagik mintak tolong lah kaum kerabat yang dok seremban.. mintak tolong belikan.. hehehe.. heret plak beg dr kl gi seremban.. masa tuh tak mampu lah nak naik flight nih kot... hazabbbbb

hmm kangangan masa nak raya gak.. bila mak dah takde nih.. kan time raya... jiran tetanga ada lah hantar itu ini time pagi raya kan.. kengkadang... hahh..sesiap beli cake ke hapa untuk balas pinggan dia kan.. takdenya lah nak bagik lemang rendang nya kan..hhehe..normally.. aku lah yang jadik chef de mission... adik2 aku suh kemas umah jer...

citer pasal masak2 nih.. aku nih yang sungguh lah jahil nya dulu bab2 masak nih... dah takde…

kenangan PUASA-RAYA -I

Image
image yang digoogle
sesekali ramadhan.. mulalah nak mengimbau kenangan puasa ke.. raya ke.. yang tahun2 sebelum nih... heheheh... mungkin for us adik badik... except for meme lah kot... mesti we all rindukan masakan mak di bulan puasa nih... well kenapa except meme..?? since mem memang tak ingat dah kengan bersama arwah mak...our beloved mom meninggal masa meme just turn 5...


ingat lagik.. kalau bulan puasa.,... memang suka betul kalau mak buat cucur udang... ngan daun kuchai... taugeh..udang... dan sos yang buat sendirik.. huhhh mavelesss... kalau yang tuh... ai paksa ye bangun sahur... sbb nak makan lagik... hmmm teringat plak... itu lah jugak.. kenapa aku sgt suka cucur udang... masa bulan puasa... tapi asyik terbeli cucur udang yang berserbuk penaik.. dan sungguh berminyak... so skang.. aku dah bleh tolerate tak bli cucur udang kalau gi bazar ramadhan... kalau tak dulu... itu WAJIB..walaupun tak jugak jumpa2 macam yang my mom buat... kesah bangun sahur..yang sungguh lah malas zaman…

juadah berbuka puasa minggu kedua

Image
dah minggu kedua kita berpuasa.. dah abis minggu kedua sebenarnya.... hmm... minggu kedua nih... juadah berbuka adalah sgt sederhana... wahhh manjang ejr sederhana kan... heheheheh...
tapi betul... minggu tuh.. takde lah penuh meja bagai.... dah tuh... banyak berbuka sendiri....

sup sawi.. bersama chicken ball ..telur dan suhun... masak sendirik... tetiba teringin nak makan sup sawi... gigih gi kedai carik sawi... hmm kalau teringin nak makan nasi beriani.. gigih gi bazar ramadhan lah kan...simple2 bleh lah masak.. hahaha
tomyam putih... udang sotong sayur..bagai nya lah... masak sendirik jugak... alahhh guna jer.. perencah tomyam putih adabi tuh jer... hehehe....
ayam goreng.... beli kat bazar ramadhan jer nih... dah asyik ayam percik jer... tetiba teringin plak ayam goreng....
agar-agar yang kalerful... 3 singgit kat bazar ramadhan... hmmm kalau tgk tuh.. macam nak beli 10 hengget jer.. sebab kaler nya sungguh lah full... hehehe... rasa nya.. ada yang sedap aa yang ok ok sahaja.... t…

mercun dan bunga api...

Image
bila tiba bulan ramadhan jer... mula lah teringat bunga api ngan mercun nih... masa kekecik dulu lah... kalau takde nih... tak meriah jer rasa.... dulu masa kekecik.. ken main banyak lah ayah belikan untuk aku ngan adik aku nih... memacam plak tuh... kadang2 sampai puas nak ngabiskan sampai raya.... heheh...


kalau beraya kat kamoung siap bawak balik kampung... cehhh mula lah eksyen kan... bunga api dari kolumpo... macam lah kat kampung takde jual bunga api camtuh... hahahha...


tapi skang dah diharamkan semua tuh... hmmm rasa tak meriah plak kan... tapi zaman yang budak2 nya sungguh' kreatif' nih...elok lah pun diharamkan.... kalau tak... lagik banyak lah kes2 yang tak diingini berlaku... dah haram pun berlaku gak... macamana kalau tak haram kan....



haziq ken main suka lah... abah dia..kalau beli sekali sepuloh doploh hengget... tapi mamalong nya... pandai jer sorokkan.. ahhaha.. kalau tak... asyik baling2... sekejapan jer belh abis... dah nak beli lagik...bukan tuh jer... kengkad…

jom masak : popia sardin

Image
sessi masak memasak lagik... errr.. maaka ke nih... layan jer lah ye... hmmm kalau takde idea nak buat apa... kadang2.. cenggini lah aktivi aku.... buat jer apa yang bleh dibuat.... tapi yang paling menarik yang melibatkan makan lah kan...

okeh .. hari nih nak tunjuk buat popia sardin... pernah ke dibuat dek orang..??? apa kesah kan... janji... boleh dimakan... heheheheh... takde lah... bukan apa... actually... aku memang kalau ada masa aku buat lah mende2 yang boleh disimpan sejuk.. so... balik keje ke... nak tgk tivi.. takde apa yang nak di munchy kan... bleh jer goreng kan... hehehehe

okeh.. here we go... bahan2 nya... sardin.... bawang... tomato... cili (kalau makan.)... asam limau... lada hitam... alahhh... gaya2 buat sandwich jugak lah.... dan letak jer lah apa2 lagik yang korang suka.....
cenggini lah rupanya... kalau dah dicampur gaulkan.... hah.. dannnnn jgn lupa kulit popia tuh ye.... dah nama pun nak buat popia sardin kan.... ala2 sandwich kan.... kalau buat sandwich.. takle…

saya bela ikan...

Image
harinih nak selit2 sket aktiviti bukan bulan ramadhan... biasalah... entri yang dok dlm draft...terlupa nak publish... mehh nak citer,...aktiviti membela ikan..... dok lama dah teringin nak bela ikan... tapi kalau bela dalam aquarium besar... hmm... takde nya lah kan.. sekali.. tertengok member aku bela dlm container jer... wahhh semangat nak bela... tapi malas lah nak letak kat umah kan... so... belikan lah untuk s haziq nih.....


tengok nih ikan haziq... cakap jer nak belikan ikan suh dia bela... huishhh terus dan dan tak sabar... dan mula lah baik ngan mamalong nya... sampai kedai ikan... ken main ikan besar yang dia pilih... hahaha... tapi container jer yang mamalong nak beli isi ikan tuh jiq ...
tada...inilah hasilnya... hahah...gigih betul mamalong nya... hahaha... itu lah aku kan... kalau dah nak buat... hahh... aku buatkan jugak.... :P

tuan ikan yang teruja ..sgt teruja ngan ikan nya..... hahaha... kalau lah dapat aquarium yang besar tuh..kan best ..kan jiq....
tak cukup tgk camt…

macam mana tak jemmmm

Image
kesesakan kat hi-way....nih jalan mendaki... mcmana tak sesak.... kalau lori sama lori nak overtake memasing... dah lah tgh mendaki kan.... selalu sgt kejadian macma nih tau... dah kereta yang berkelajuan lebih dari lori nih stuck kat belakang... kalau kereta sahaja ok lah lagik... tapi... kereta..kereta..kereta... kereta.... dan.... moreeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeee kereta....owh ya... lagi satu.. kannn.. tentang hi-way jugak... tapi bila gampai kat tol.... macam2 karenah aku tgk.... nih... kat laluan smart tag lah....kaang2 asyik jer tersekat kat situ.... dah que panjang.... bebaru nih... kebetulan aku dok belakang kenderaan tuh... hish... aku rasa... memang tak patut lah kejadian nih...ada satu kereta nih... dari laluan touch n go... tetiba masuk ke laluan smart tag... sekali stuck... definately lah aku tak dengar apa yang driver tuh cakap ngan orang tol tuh... tapi obviously aku nampak... dia kuorkan kad dia.. ala2 tany sumthing... that girl plak mengelengkan kepala... tunjuk kan dan…

juadah berbuka di minggu pertama

Image
hmmm entri nih bukan apa... nak bagik ide... kalau2 takde idea nak berbuka kan... heheheh... alahhh dah petang pun.... elok jugak kan... layan2 gambar makanan nih..hehehehe... aku kan... kalau bulan poser suka tau... gi site2 pasal makan nih... dah takleh makan... tgk gambar pun jadik lah...hehehehehe... minggu pertama... aku dok berbuka umah adik aku.....

murtabak... macam dah jadik menu wajib jer... tiap hari beli.... haziq nya fave gak nih... so... kalau gi bazar ramadhan jer... memang kene lah singgah beli....
murtabak singapore... dah dua kali berturut2 makan... rupanya... banayk stall yang jual murtabak singapore nih kat bazar ramadhan setiawangsa tahun nih... memula BIL beli yang ayam.. aku kata.... daging is better... hmmm esoknya... dia beli lah yang daging... adoii... cukup lah... hehhe

sambal bilis... BIL beli kat bazar mana ntah...lupa dah... buat sahur elok nih... tapi dua tiga hari jer sahur dah habis..hehehe
pecal kat bazar ramadhan pandan kot... tapi aku tak rasa... sbb…

iftar

Image
sebut pasal berbuka nih... hmmm... macam2 nak cerita kan... heheheh... gambar2 nih..aku ambik dari google jer.... hmmm kadang2 kan... macam2 pikir... nak berbuka apa kan... pastuh...mula lah... nak itu nak ini... hahhh nih yang semua jer rembat kalau gi pasar ramadhan tuh... pastuh... makan sket dah taknak... itu ok lagik kot... malah kadang2 ada gak yang tak sempat nak sentuh pun.... ehhh membazir tuh... tak baik... tak baik... kawan syaitan tuh... dah setan kene ikat... kita lah plak jadik setan nya kan..hehehehe


kalau dulu... bukan main lah suka kalau dapat buka puasa ngan buffet style nih kan.. almaklumlah... banyak pilihan makanan... lebih2 lagik kalau dapat undangan berbuka kat hotel2 yang best2 tuh..hahahah... tapi skang,.... aku prefer berbuka kat rumah... sebb takde nak berebut2... lepas tuh.. lepas berbuka belh senang2 solat... takde terkejar2... atau berebut dan bersesak... tak kira lah masak sendiri ke... atau beli kat pasar ramadhan.. dan makan kat rumah... simple.. tapi k…

tempahan kueh raya

Image
Salam semua... dah dekat nak raya nih... meh nak iklankan jualan kueh raya.....
jom tengok... ada kueh apa...


green peas cookies
RM 20 (per jar )
lbh kurang 50pcs

peanut cookies
RM 20 (per jar )
lbh kurang 50pcs

spicy cornflakes
RM15
kepada sesiapa yang berminat... boleh lah emelkan tempahan kepada :
mayangkelapa@yahoo.com atau SMS kan ke: 012-3537515 (SMS) pick up point : Stesen Petronas TTDI Stesen Petronas KOTA DAMANSARA Stesen Petronas SETIAWANGSA Stesen Petronas WANGSA MELAWATI Stesen Petronas TMN MELATI Stesen Petronas RAWANG Stesen Petronas BUKIT BERUNTUNG Stesen Petronas BUKIT JELUTONG (lps Tol) QB Cheras atau mana2 tempat yang boleh dirunding. POS RM5 untuk pos biasa RM10 untuk pos laju (tidak dipakai untuk pengeposan melebihi 4 botol)


aku dan puasa.

Image
puasa tak hari nih...?? huhh... ada ke tanya soklan cenggitu bulan2 puasa... hehehe... tapi biasalah... pompuan kan ada yang exceptional kan... tapi kan... kalau memula puasa tak bleh puasa nih... sedih kan.. orang semua seronok nak puasa... kita pulak tak bleh puasa... tapi nak wat camner erk.... aku.???? puasa lahhh...

skang puasa dah biasa jer rasa... maksud aku.. kalau nak cakap dari segi tahan diri dari lapar dan dahaga lah... kata selalu puasa ...berdiet bagai kan... so... menahan diri dari dari lapar dan dahaga...bukan lah cabaran besar kot... tapi menahan diri dari mende lain yang bleh buat kurang pahal puasa tuh kot... cabaran yang maha besar... heheheh

teringat masa kecik2.. seronok kan.. kalau puasa kecik2 nih... konon puasa sekerat hari... hahaha.. mana lah ada istilah puasa sekerat hari... puasa masa kat skolah jer lah... balik skolah makan... sekerat hari... campur sekerat hari... jadik sehari... boleh..??? ... hahaha... dari segi istilah pun dah salah kan.. hahaha.. tapi…