Posts

Showing posts from January, 2011

catatan perjalanan : summer part I

Image
lama tak buat catatan perjalanan... err... last skali masa gi jakarta-bandung arituh... hmm kira lama lah jugak kan... well sebab semalam dah bagiktau... nan ado trip ke PARIS buat masa terdekat.. (kalau jadik sure dah balik baru korang tau.. haha) .. so.. meh lah aku mengimbas kenangan di europe... sebagai satu catatan perjalanan...



cerita aku ke europe nih dah lama... tahun 2006 dulu... trip nih adalah official trip yang telah aku ambik peluang jadikan nya tak official sgt.. bila berkesempatan.. sebenarnya.. aku ada attachment kat GERMANY... sebulan jer pon... apapun.. kira BANGGA jugak lah.. sebb setelah di short listed-kan sebanyak 40 resume.. CDC(germany ) telah memilih aku sebagai salah seorang daripada 13 orang yang menyertai attachment ke GERMANY...



kumpulan kami bertolak ke sana sehari sebelum final world cup 2006 yang memang diadakan di GERMANY.. err.. kira2.. sampai sana..sempat lah join the crowd tgk kat big screen...



masa tuh adalah summer... tapi masa mula2 sampai.. cuaca n…

PARIS owhh PARIS

Image
bila lah aku nak sampai ke PARIS nih... sebab dah dua kali cancel trip ke sana... atas sebab-sebab tertentu....dah tuh... penginapan percuma pon... dengarnya,... dah tak available for me... waaaaaa lagik lambat lah plan lagik untuk ke PARIS.... kalau dah plan pun lambat lagik.. pergi nya... tak payah cakap lah....bye PARIS.. for time being ... :(











jom masak : pan cake a.k.a lempeng

Image
puan-puan..makcik2 adik kakak dan semua nya... jom... kita ke dapur mayangkelapa lagik... okeh.. kali nih... aku masak lempeng... atau up sket lah kan,...sebut pan-cake... hehehe....owh... aku bukan masak yang segera lam kotak tuh ye... hehehe... ini.. sendirik bancuh... sendirik masak.. sendirik makan... ehh makan ramai2 lah....

okeh.. bahan2 nya sungguh lah mudah.....
tepung naik sendiri
mix cereal (ada jual kat pasaraya.. yang mix..oats... corn.. ngan apa ntah... )-optional lah..
brown sugar
telor
susu cair...
hahh.. senang jer kan... sukatan. agak2 jer lah... aku nih kan ... masak dengan kasih sayang...so ..kalau terlbih terkurang tuh... kira halal jer kan... apapon tetap boleh dimakan... :P
bahan-bahan tadik... dicampur gaulkan semuanya.... dan cenggitu lah rupanya....kadar kepekatan tuh... takde lah kesah sgt....
kemudian ... gorengkan lah di atas kuali... gunakan lah non-stick pan... senang.. takyah guna minyak atau apa kan...
dah siap untuk dimakan... owh ya... kalau nak sedap lagik…

makan... makan.... makan....

Image
makannnn..hehehe... exercise... exercise jugak lah kan... tapi makan.. totapppp makan... actually dah risau... makan pon nak.. so... kalau tak kurus... jgn tambah naik lagik dah lah.. hahaha... so biar lah kalau exercise tak lebih... seiring ngan makan pon ok kan.. hahaha....
pizza.... nih masa gi jumpa kawan aku... punya lah dia nak buat muffin bagai... since aku datang mengejut.. kata pon dah 7-8 tahun tak jumpa... hahaha... adoii pizza nih pon aku dah tak larat nak makan... mau tak nya... we olls yang ngadap nya... yang lain... makan sket jer.. hahahah...

spring chicken.... kat IKEA.... rm13.90 kalau tak silap... share 2 orang.... tapi kalau korang nampak... hahaha.. kat belakang tuh.. ada jugak... meatballs.... yang tuh memang wajib,...kalau makan yang lain,... yang tuh pon mesti ada.... hahaha... abis camno...
lunch kat restoren QASEH... belakang tesco extra shah alam... banyakkk pilihan lauk,... besttt.. mula lah aku tak tau nak pilih apa.... hmmm... rasa pun sedap... lepas tuh b…

itu ini..sana sini...

Image
apa nak citer nih.... alkesah... aku terlupa..eh bukan terlupa... tersilap tarikh... majlis akad nikah sorang kawan aku nih... adoiii... lepas nih lah jumpa dia.. bleh plak jadik gitu... majlis nya malam sabtu... aku ingat malam ahad... apa lah aku nih....
minggu nih... takde lah banyak aktiviti... since minggu lepas aku ada training... hek eleh... macam lah kalau takde training pon banyak aktiviti kan....

korang akalu nak tau.. aku nih... lately sungguh lah malas nak beriadah ... series... kalau aerobik... hmm dr end of last year dah 'pencen' ... sampai semua dah perli2 kata aku nih dah kurus ker... hahaha... so.. sehari dua nih.. since aku dok dengar ramai kawan2 dah mula ber-exercise... hahaha... aku pon kene lah kannnnn... so gigih lah minggu nih.. me-rajin kan diri ... :P
nih dok ajak lah budak nih gi taman... suh dia naik basikal... bleh lah mamalong tersemput-semput mengejarnya... gigihnya mamalong kan... :P
haziq pon gigih ber-exercise... dia dok tgk orang buat... dia pon…

jumaat

Image
yay! it's friday... semua suka jer bila dah friday.... aku lagik lah suka... walaupun esok ngan lusa... kene bukak kitab kot.. sebab isnin ada kelas... asyik lah kurang keyakinan diri tau... hahaha... dah nak mula tambah keyakinan diri lah kot... bila ada kelas... hehehe sabtu dan ahad.. belom lah ada aktiviti yang fix... masih adjustable.... esok pagi mau gi jogging ngan sorang kawan nih lah.. lama dah janji nak gi jog.. asyik lah.. aku-ada-masa-dia-takde-masa atau sebaliknya kan.. harap2 tak hujan lah... lepas tuh... ingat nak buat window shopping... ahad plak.. nak buat apa..... ehh luper... kene bukak kitab.....ehhh friday punya tajuk... cakap hal yang bukan friday... sebab friday adalah gateway untuk hujung minggu .. kannn.... dan bestttt...cuti.... takyah gi opis.... errr.. tapi macma nak gi gak lah... kalau tak.. takleh bukak kitab.... hmm aku suka kalau gi opis yang tak wajib nih... :P .... apa pun... i lurve friday.... heppi weekend everione.... :D

arini cutiiiiiiiiii

takde apa nak tulis.... tapi harinih kan cuti umum.... lagik seminggu dua ada cuti lagik.... kalau tgk kalendar.... thn nih banyak cuti .... nacam thn lps.... banyak yang jatuh pada hari yang dah memang cuti... tapu takleh diganti....tahun nih.... aku takde lah merancang cuti2 malaysia pun... cuti2 luar malaysia pon takde plan... ehh... dah cuti nih... cuti lah buat entri.... hehehehe

meh klik sini untuk cerita....

Image
hahaha... nih entri malas.... ehh korang ingat tak.. aku ada kasik letak gambar haziq ngan bumblebee dulu... masa haziq gi tengok KL motorshow tuh.... alah... meh tengok sini

nih ada lagik cerita basik tuh..... meh klik sini plak untuk cerita basi tuh.. hehehhe

semua itu duit

Image
apa nak citer pasal duit... kalau ada duit ... macam2 bleh buat... owh... itu bukan lah duit aku... kalau itu duit aku... kalau aku ada duit gitu.... hmmm byk dah plan aku terlaksana.....


dah aku tunjuk gambar duit... walaupun itu bukan duit aku.... jangan lah plak jap lagik ramai yang beriya nak ajak aku tambah duit dengan pantas.... bukan taknak duit... tapi kalau aku banyak duit kang.... aku jadik sgt baik hati plak... merata nk tolong orang....hahahaha...bleh alasan gitu..?..... bukan tuh aku nak citer lah....


ntah.... aku pon tatau apa nk citer... tapi...orang nih... kalau ada duit mula lah lupa daratan...duit orang pon nak rembat... kalau hutang buat tak hengat.... well... malas nak komen....


tengok jer lah duit tuh... hahahah....



ntah...

kalau boleh macam nk cerita kat seluruh dunia ... tapi... kalau aku cerita.... mesti ada yang speku.... ramai sungguh disekeliling aku yang lebih teruk dr stalker lagik... pantang aku cerita... mulalah dia bercerita kat belakang....siap ada version dia lagik la... aku punya cerita.... dia buat version dia... tapi tanya aku tamau... tak berani kot...dan yang paling best.... aku langsung tak berminat nak ambik tau kesah dia.... hahaha.... kadang2 manusia gitu lah buat aku malas nak share ngan korang.... aku sebenarnya suka share ngan korang... takkan cerita nak luah perasaan pun bk buat protected entry kan...huhhhhhh.... lega sket.... sekian

sarapan apaaaaa

Image
korang dah sarapan..??? ehh tetiba kan.. aku teringat kat dua mende nih... hishh cenggini lah.. kalau kata.... bfast cereal sudah... mula lah..ingatan tuh kan sarapan yang mcam macam....
pulut cawan.. pulut nyior... pulut ikan masin... whatever lah.. janji mende yang sama... kalau balik kampung skang nih... mesti aku carik gak mende nih.. dolu takde lah ketagih gitu... tapi skang nih... mesti nak carik .. dah lah tuh.. yang makan aku sorang jer... takde lah maknanya nak share kan... seb baik nak masak sendirik tak reti.. (walaupun orang kata senang jer...) ... kalau tak... sah2... dua tiga bulan lagik.. cupboard aku penuh dengan baju baru.....
satu lagik nih... karipap ikan... huhhhh... sedappnya .. boleh kalah lah karipap sardin.. heheh... actually ..karipap nih.. ada jer dalam peti ais tuh.. sebab skali balik kampung memang beli banyak sesiap stokkan dalam fridge... tapi dah kata... 'watch what u eat' ... tgk jer lah yang frozen tuh... hahah.. tapi kan... yang frozen nih... t…

semua dalam satu

Image
hallu..hallooooo semua... huhhh.... dah lama dah hapdet blog nih secara konsisten.... nak kata bizi... takde lah jugak.... tapi.. mood yang ala2 tak stabil... tuh yang malas nak hapdet.... malas lah nak meroyan kan... sebab memang ada aku meroyan nanti... tunggu jer lah dulu.....
ehh tahun baru korang amacam... aku... ok.. hahah... abis tuh.. kalau tak ok pon.. takkan taknak terus kan kan.. hahaha....
meh lah aku share semua cerita dalam satu entri... kan aku suka buat entri gitu.... hehe

hasil kerja haziq kat skul.... macam tak caya plak kan... bukan apa... kalau kat rumah... huhhhhh punya lah tak nak sentuh lansung book semua tuh..... nampak nya... gi skul pon takde masalah... dua tiga hari memula tuh... ada lah jugak... dok sebut taknak gi skul... tak nak gi skul... bukan apa... dia malas nak bangun pagi... mandi... tapi.. kalau dah siap pakai baju... ken main melompat lompat nak gi skul... sampai skul pon.. tak sabar2 nak masukkk.... hahaha....
soya cendol kat Q-Bistro... tecso muti…

ahad yang bizi

Dah isnin..?? hmmm kalau lah seminggu dua hari... sabtu dan ahad... best ker erk.. hahaha.. ilang akal gak kang kalau pikir.....apa citer weekend korang...??? weekend aku ... orait lah....

sabtu dok rehat jer kat umah.. dek kerana.. jumaat sakit bulanan ku melanda... so... keadaan sabtu yang tak selesa tuh... cuma... makan tido... jer lah... ehhh... ada buat laundry gak sket.... langsung lah tak keams umah... lepas tido... bangun... tido... huh... tido is heaven....

Ahad ku... asalnya... hanya lah ada appointment nak buat facial jer... tapi tetiba... malam nya... dok chat ngan kawan nih... ajak gi breakfast.... tapi lewat lah... kol 1030.. hahah... so... dari rumah... aku fetch lah kawan tuh.. gi bfast kat ampang.... catching up sket2... then gi uamh my sis jap... hantar kiriman makanan yang dikirim....

dok kejap... aku zass ke shah alam... nak g facial.... aku bukan reti nak gi shah alam... satu jalan jer yang aku tau ... dah siap buat facial... tgk FB updates... kawan aku sorang nih.. …

abang DAN adik

Image
meh layan gambar haziq ngan zaim... nih msa balik kampung hari tuh... ehh mana yang tatau... nih bukan adik haziq... tapi nih adalah kazen haziq... punya lah sayang kat baby zaim...tgh main game kat destop pun bleh gi popok zaim.. kalau zaim nangis.....
owhh.. tapi jgn lah terpedaya... nih... sebab... agen-agen seperti basikal... tidak ada kan.. so memang lah sgt gudboi.... cuba kalau ada basikal dia ker... mesti tahap gud nya menurun sket lah... hahaha
yang best...siap suh dok lama kat kampung... sebab nak main ngan zaim.....meh kita layan gambar....

mama zaim risau jer... kot abang haziq terhempap si zaim tuh...
bangun la zaim... meh main pasir ngan abang haziq... owhh... siap malam2 pun bangun nak jaga zaim... bukan main lagikkk
zaim... apa yellow kat mulut abang haziq tuh....
aloloooo ken main.. nak gak riba zaim tuh...
zaim dah bukak mata tgk abang haziq dia...
nih mainan yang abang haziq belikan untuk zaim... sibuk... nak jugak beli guna duit dia... tapi bila dia tgk.. orang dtg b…