Posts

Showing posts from December, 2010

BIG M

Image
gambar dr google aku adalah sedang malas nak hapdet ... malas nak bercerita..... malassssss.... so kalau dah malas... memang takleh cakap apa lah.... tgk lah sok2 lusa ke... aku rajin lah semula... malas takleh lama2... :P




famili... food...beach...

Image
i'm currently away from my-loving-hectic-city ... heheh... few days away.. saja lah meninggalkan kejap tanah air tumpah darah bumi kelahiran.... bukan gi jauh pun... balik kampung jer...



so... episod untuk famili.... jumpa my new born nephew... and sedara mara yang lain....



episod makan2 juga.... mula lah dah banyak terpikir nak makan itu ini.....



dan pantai.... tapi skang musim tengkujuh... tapi petang tadi cuaca baik.. sempat jugak... main air .. main pasir ngan haziq....



emmmm more update later ...

owh ya... gambar tuh... ehsan dari google...


aku dan lagu : mengintai dari tirai kamar - EXIST

lagu lamaaaa lagi... dari kumpulan EXIST..... lagu nih.. masa aku second year kat UNI.... heheh.. lama dah tuh....

baru nih lah .. tengah drive balik keje tuh... terdengar lagu nih.... tersenyum aku sengsorang (perkara biasa aku senyum sendirik dalam kereta) ... dan teringat kat seseorang..... dah kata pun aku dan lagu kan.....

kenapa lagu nih... just kerana lagu ni tengah hit... masa aku kenal sorang brother nih... nak jadik cerita... masa aku second year nih...kenal lah sorang senior tahun akhir ... lain fakulti lagik... alahh... biasalah... kalau ada aktiviti bukan akademik tuh kan... ntah macam mana aku rajin plak join aktiviti nih.... so terkenal lah....



owh ya... senior nih... seorang player lah jugak kan... muka takde lah hensem... tapi... karisma ada lah... hhahaha... tertiba cakap pasal karisma... (bukan karma ye )... tinggi ..segak... owhh... brother nih... bawak kereta masa tuh... fakulti pengajian islam lagik tau... :P.....



so.. sejak kenal tuh... aku jadik baik gak lah ngan d…

a friend....

kadang2... kalau tetiba terima satu email ke.. mesg ker.. koll ker dari seorang kawan lama... rasa teruja jugak kan... terutama daripada seorang kawan.. yang kita yang melarikan diri dari dia... atas ALASAN yang kurang cerdik.... kannnn....

few days back... aku terima email dari seorang kawan lama..... dengan tajuk.. "as friend, we forget the past" ...

"
i suddenly remember

any way my number **********, only if u still a true friend
im in two-cities brunei, and Kl
***
"

owhhh... dia dah tukar phone number rupanya... nak bagi no phone baru lah nih... thanks anyway......



kalau dah kawan kita email kita bebaik cenggitu... aku respon jer...



wahhh intro.... suddenly remember... owhhhh.. i rememr u jugak lah kan.. hahaha... dua tiga hari nih lah.... rasa macam nak draf proposal untuk sambung belajar...(TAK DRAF JUGAKKKKKKK LAGIK NIH WEIII) ... so.. tuh yang tetiba teringat ... cehhh macam telepati lah plak... bukan apa...

ingat lagik..masa buat proposal untuk masters dulu... walaup…

catatan perjalanan : KUL-CGK-BDO-CGK-KUL (final)

Image
sabungan lagik.... untuk last day... (considered last day lah kan... sebb the actual last day... pepagi dah fly balik... )... tak abis-abis lagik..hehehe



mission untuk hari nih... ke pasar tanah abang jer.... since... aku pun memang dah takde apa yang nak di-shopping-kan... welll ye lah sgt tuh kan... so... lepas breakfast... kitorang ambik taxi.. gi sana... murah jer... dlm rp18000.....

sampai jer sana... memang kedai baru nak bukak lah kan... so... rambang mata gak nengok... mata jer lah rambang... tapi... bukan semua berkenan... hehehe... so... pusing punya pusing.... pilih punya pilih... hmmm... jutaan rupiah lah jugak yang lesap.....

hari tuh...kebetulan takde letrik kejap...... tapi... kat certain tempat ada jer letrik.... hish.. senang kata... tak ganggu gugat pun aktiviti pen-shopping-an lah....

owh ya.. kat atas pasar tanah abang nih... kat roof top nya ada masjid..... so... senang lah nak brenti solat kan... tapi apa yang aku sungguh kagum... toilet nya sungguh lah bersihhhhhhhh…

walaupun hp aku tak canggih....

walaupun HP (henfon) aku tak canggih... tapi kan......

aku boleh buat kol.. terima kol... hantar sms...mms... terima sms... terima mms....buat video call... dan..lagik... hek eleh... sumer tepon pun bleh kan... hahhhh .. ye lah... dah tepon tak canggih lagikkk lah memang bleh....

aku bleh gunakan tepon aku.... untuk dijadikkan modem... bluetooth jer ngan netbook aku... sesenang jer aku bleh get connected.... cukuplah kan... walaupun tak canggih... berjasa jugak tuh...

aku bleh jer gunakan HP aku untuk browse internet... cek emel ke... cuma nya... skrin tak cukup besar lah... tak selesa... dan.. malas lah aku nak gunakan hp aku aktiviti tersebut.... kecuali TERDESAK.....

aku ada gak niat nak ada HP canggih.... dan lebih canggih dari tuh... cuma... tunggu jer lah... kalau ada adalah kan.. kalau takde pun.. ada lah jugak kan... sebb hp aku tak canggih nih... buatkan aku nakkkkkkk sgt pakai HP canggih kannn.... mana tau...sok lusa terpijak HP canggih... tunggu dan tengok jer lah kan... cakap …

isnin yang kosong

jumpa lagi di hari isnin.... hmmm semakin hampir dah nak masuk tahun 2011... dah semakin hampir kita nak meninggalkan tahun 2010..... sekejap jer rasanya kan... rasanya... baru lagik aku bertemu tahun 2010.... tetiba dah berada di penghujungnya....

aku takde idea sebenarnya.. nak merapu amende pagi2 isnin nih.... aktiviti minggu lepas... sgttttttt lah biasa shj... takde yang menarik rasanya untuk dikongsikan....

again... minggu nih pun akan kusam jugak rasanya.... bosan pulak dua tiga minggu nih... takde perkara menarik terjadik... hmmm apa definisi menarik bg aku korang erk.... subjektif jugak kan.... bagi aku... hmmm... sesuatu yang tidak membuatkan aku terasa kosong... bosan ... dan kurang cerdik... hahhh itu dah menarik....... ujung minggu... ada aktiviti yang nak aku lakukan... tapi... tak terlaksana... series..... sepanjang minggu lepas... aku asyik tido awal jer... balik kerja... lepak2 jap... terus tak ingat dunia dah....so... kalu dah gitu kekdahnya... bangun pun awal... (tak re…

origami

Image
ORIGAMI ye... bukan poligami... aku nih... bukan lah creative... dah tuh... keras tangan lah pulak... tapi... niat tetap ada nak buat macam2 ... nak buat itu.. nak buat ini... cuba lah kan... tak cuba tatau... kadang2... mende2 senang bleh jer kita buat... TAPI... kadang2 tak jugak boleh....
so... episod.. mengunjungi kedai2 yang menjual mende2 cenggini... aku pelu elakkan kan sebenarnya... bukan per... kang mula lah semangat aku berkobar2.... hahaha.... macam yang aku nak buat kang....

ada banyak jenis kertas untuk origami nih sebenarnya.... tapi... tengok... telek... tenung ... pikir.... hmmm... ambik jer lah yang nih....owh yaa... ada pun cara cara nak buatnya ... senang lah kan... SENANG lah KOT... :P..... aku tgk2 tuh... macam senang jer pun nak buat... alah... rm2 jer kot kalau tak silap... beli jer lah....
cenggini lah rupabentuk kertas nya... alah... 4 segi tepat... dengan pelbagai kaler..... so... korang bleh lah nak buat apa2..... ikut lah ke-kretip-an sendirik... dah kalau ta…

lain dulu.... lain sekarang....

Image
korang kenal tak amer ..yang dulu kumpulan ruffedge tuh.... alahhh... amer munawer tuh......hari tuh... masa awal muharam... aku tgk kat Wanita Hari Ini.... WHI... wahhhh.... amer sudah berhijrah..... sukaaaanya..... suka tgk image baru amer.....dah lah memang dulu... kalau budak2 ruffedge nih... memang aku suka tgk amer...
masa tgk tuh... macam tak caya jer.... dah lama tak tgk dorang.... dulu..kalau kenduri kendara ada gak lah terjumpa dorang kan.... since one of the gang ruffeedge dulu tuh... sedaraku... so biasa.. kalau time kenduri kawin.. kalau dorang ada... wahhh.... tenggelam jap pengantin.... :P ...

kat sini pun ada cerita pasal amer....
http://fenomenasyid.blogspot.com/2010/07/penghijrahan-amer-ex-ruffedge-dalam_17.html (thanks)

dulu pun dah ada gambar nih... gambar amir haziq ngan amer munawer.... masa haziq kecikkkk dulu.... masa nih haziq kecik lagik... not even setahun pun umur....

hehehehe... nak jugak kan letak gambar nih... :P... both gambar tuh... thn 2006... masa kendur…

jom main pasir...

Image
layan citer haziq... aku janji ngan dia nak bawak main pasir.... dah dia ada mainan yang sesuai untuk aktiviti itu...siap dia cakap... 'mamalong...kita main pasir kat pantai nak..' hmmm mana nak carik pantai kan kat KL nih..hehehehe....
tapi... janji nak main pasir... tetap kene kotakan.... bangun pagi.. terus lah carik mamalong nya... nak menuntut janji.....

skang naik kereta dah nak duk depan jer... siap pakai seat belt lagik... baguss... kalau dolu... masuk jer kereta dok belakang...
owhhh ini ada;ah ahsil dia snap sendirik gambarnya..... besar nih pun dah pandai ye... hehehe
teh red batman... ngan black hat .....
hahhh... ini lah tempatnya... kat taman lembah kiara.. TTDI...
apa lagikkan... ken main seronok.....
hahhh... nak sgt main pasir kan... main lah...
dannnn... main pasirrrr.....
punya lah seronok... tamau balik... ajak balik... pun taknak manjang... bila acah2 nak blah jer...'mamalong... please lah...' ... hishhh mau tido sini nih....
hahhhh nih lah mika tak pu…

jom makan : al ansar

Image
apalah hidupku tanpa makanan... hmmm ye lah sgt kan.. heheh.. ye betul... ok.. kali nih.. aku nak kenalkan kat korang satu lagik tempat makan... tempat nih sungguh lah sempoi... dan sgt MURAH.... namanya al ansar... terletak dekat keramat.... alamak.. aku takde adress lah plak...
okeh.. cenggini... kalau korang tau AEON setiawangsa... kalau dr situ... katakan... korang dok depan aeon tuh... i.e aeon sebelah kiri korang... korang terus... ada simpang tiga... ambik ke kanan... jalan jer terus... dalam 500 meter .. ke lebih sket cenggitu... korang akan jumpa lah kedai nih kat sebelah kanan....
nih adalah aktiviti makan2 keluarga... actually .. tatau mana nak dinner,... so... gi lah sini... ada satu spot kat sini,... bleh nampak KLCC... menarik jugak kan...
ok.. food kat sini... adalah murah... dan rasanya... sungguh boleh tahan... series... most of the dish... bawah rm10... so... memang murah lah kan... so.. nothing much lah nak komplen pasal rasa... errr.. aku puas hati dengan rasanya.....

ahli keluarga baru

Image
introducing my new famili member.. MOHD AMAL ZAIM.... welcome to the world... ini anak adik aku yang no 3... sepupu haziq... the second grandkid for my famili ... zaim was born on 12 december...2010... haziq dah feeling2 jadik abang skang.... suka lah kalau panggil dia abang haziq... kadang2 kita panggil haziq baby.... so kene panggil abang baby ke... taknak.. nak panggil abang haziq... suatu malam dok borak ngan haziq .. mamalog: nih.. abang haziq ke adik haziq..? haziq : abang haziq.... mamalong: nnt baby maklang panggil abang haziq lah ye... haziq: haziq panggil baby maklang zulaikha..(mana dtg zulaikha ntah) .. mamalong: mana bleh.. nama dia zaim... haziq: takper lah... haziq panggil jer zulaikha.... mamalong: haziq... zulaikha tu .. nama perempuan... baby maklang boy macam haziq.. haziq: owhhh.... ok.. haziq panggil zaim lah... semoga zaim akan menjadi anak yang berguna kepada keluarga..agama.. bangsa dan negara...


catatan perjalanan : KUL-CGK-BDO-CGK-KUL (III)

Image
mari kita sambung episod catatan perjalanan terbaru aku... hehehe.... tak habis lagik kannnn...

day 4

hari nih.. adalah hari ketiga kitorang kat bandong.... aku rasa.. tak habisnya shopping... kalau nak ikut kan hati... hmmm rupiah pun dah menyusut dengan jayanya kan.... so... kitorang gi jenjalan jer lah lebih hari ke 4 nih... ehhh... sebenarnya...ini memang dah masuk dlm itinerary kitorang.... so... untuk hari tuh... memang kitorang dan sewa pengangkutan sesiap lah.... lepas tuh.. terus nak ke jakarta semula.....

lepas breakfast tuh... kitorang gerak ke hotspring..sari ater... pak supir kitorang hari tuh... Denni... actually aku dah request pak yusoff.. supir yang lepas... tapi tak dapat... denni pun ok.... hmmm... perjalanan dr kota bandung ke Sari Ater... mengambil masa lebih kurang sejam jer... tak jam ... so.. kalau berminat nak ke sana.. mulakan perjalanan awal... so.. sepanjang jalan tuh... macam2 pemandangan lah yang kami nampak... pertaniannya... penduduk nya... bentuk muka …