Posts

Showing posts from September, 2010

koc merah jambu..?

Image
koc merah jambu... hmmm... well done!!!.. satu usaha yang baik... betul lah kan... ada satu coach yang di khaskan untuk perempuan... bukan apa... untuk melindungi perempuan dari apa sahaja lah... tapi... keadaan pada alam realitinya... bukan lah seperti yang diharapkan.... sebelum wujudnya koc merah jambu nih... macam2 dah yang dibuat... tempat untuk orang kurang upaya lah... tapi ada jugak yang buat tak peduli kan... WALAU APA PUN PENDAPAT KORANG... tapi aku rasa... kewujudan koc merah jambu ....."wanita sahaja sepanjang masa" adalah sgt perlu..... TAPI... aku yang memang jarang naik... dan baru tahu...(pada realitinya).. dengar berita sejak wujudnya tuh lah... tapi.. baru nih... bila naik.. hmmm... ramai jugak orang2 malaysia nih yang BUTA HURUF rupanya... (hah tengok.. itu mau mansuhkan UPSR dan PMR lagik kannn).... memang bagik setengah orang tuh... TAKDE MAKNA nya koc merah jambu nih... pedulik apa kan.. aku pun bayar jugak... owhh aku adalah sgt tak setuju.... apa salah …
Image
meh lah kita campur citer lama dan baru.... hehehe... dari takde cerita kan... baik bercerita... walaupun cerita tuh tatau lah menarik ke tidak ... janji ada cerita....


walaupun dah melepasi mingu... tunjuk lah jugak.. hidangan yang tersedia masa open house umah kak red ...cerita dah kuor... gambar makanan jer tak kuor lagik... series sedap... makannya... tak caya korang tanya lah sesapa yang datang... tengok lah.. air tangan saper kannn... :P
ini episod makan makan kat opis plak... tapi bukan official punya nih... unofficial ye... kesah nya dari bulan puasa dah plan... dah lunch time tak makan... baik cerota makan... dari ngumpat kan... so... plan yang berhasil.... ada rendang -aku lah buat nih...ada kuetiaw goreng... ada spaghetti meatball.. ada sate.. ketupat... lemang... laksa penang... dan PIDE (pie-dey) .. hah nih orang turki punya dis kan....
close-up sket... hahh nih lah rupa pide tuh.... ala2 piza gak lah... topping dia.. yang hari tuh... mutton... so.. kalau nak buat sendirik…
Image
blog tak berupdate.. padahal.. aku ada jer.... ntah... tetiba rasa tatau nak cerita apa.. sebb sejak dua menjak lepas raya... kehidupan aku hanya lah penuh dengan makanan.... hahaha.... hmm nih ada dua petanda lah kot.... satu.... untuk petambahan berat badan... dan yang kedua... blog nih akan malap lah kot.... apa2 jer lah luncai....


kat atas tuh... coklat yang aku tempat untuk meme.... untuk besday dia.. yang dah hampir sebulan berlalu.... asalnya... nak suh dipos ke kamoung masa raya... so.. bleh lah aku rasa sket kan... tapi dah takde rezeki... len kali lah order rasa pulak...... nak blajar buat coklat lah plak... heheheh... tak payah beli dah coklat lepas nih... gigih lah sgt kan... elok lah tuh... pemangkin utuk pertambahan berat badan lah nnt tuh... heheheh...biasalah aku nih... macam2 nak belajar...buat cake lah.. roti lah... nih coklat plak... tapi satu kelas pun blom sempat nak enroll.....
mari main dam ular..masa gi singgah kedai runcit.. ternampak dam ular nih... gigih la…

jom masak : murtabak biskut

Image
hallu hallu hallu...episod masak kita bersambung lagik... ecehhh macam dah lama tak masak kan... masak ejr sebenarnya... tapi takat goreng ikan... goreng ayam... tak yah nak kecoh lah.. tapi sesekali masak yang lain... meh nak kecoh... hehehehe
hari nih nak tunjuk aku buat murtabak biskut....

bahan2 untuk inti... buat lah ala2 inti murtabak..mengikut selera.. aku kali nih buat... ala2 inti karipap tuh gak... tapi tak letak lah kentang... masak jer kari tuh ngan daging kisar.....owh ya... kalau nak tukar leak ayam ker... seafood ke.. belasah jer lah kan.. hahh kalau yang suka sardin... guna sardin pun ok tau...
kalau dah nama pun murtabak biskut... mesti lah kene ada biskut... ngan susu atau santan untuk melembut biskut nya... owhh kene lembut kan bagai yer.... hehehehe.....
inti yang sedang dimasak...
panas kan susu tadik.. dan rendam biskut tuh.,.. bagik lembut sket....
aturkan biskut tuh dalam bekas yang nak dibakar... kemudian letakkan inti nya.... kat atas tuh... letak telur sket unt…

table manner :P

Image
hishhh tajuk macam apa jer... nih adalah kesah si haziq... actually dah masuk 3 tahun nih pun baru haziq makan sendirik.. kalau tak bersuap manjang... bukan apa... rasa macam.. ehh reti ker dia nak makan sendirik... alaaa... nnt kang berterabur jer.. suap lagik senang... tapi haziq tetap lah nak suap sendirik kengkadang kan....
tapi skang dah makan sendiri lh... kengkadang jer bersuap.. tak sangka plak.. takde lah sepah2 agt dia makan... bagus sungguh haziq.. skang belajar makan pakai sudu garpu pisau bagai lah plak... wahhh ken main lah suka dia kan.... belajar cara makan yang baru kononnya... hahahaha.. not bad jugak... hahaha... elok jer plak... rupanya..kita jer yang tak percaya kat dia kan... hehehe

owhh haziq nk makan nih la...orang tgk menu...dia pun sibuk... lemon chicken roce kat pakli.... besttt.. tgk lah tuh... ngan sudu garfu nya bagai.. hahahahaha....
huishhhh tekun tuh......
menikmati makanan...
pikir apa plak tuh jiq... susah nak makan ke..heheheh
nih plak kat tempat lain…

jom makan : hokkaido lagiiiii

Image
episod makan lagik... owhh ...egenda nih masa berbuka puasa...... tapi saja lah tunggu lepas raya baru keluar dari drafts.. heheheheheh.....
aku dah pernah buat entri pasal makan kat hokkaido nih dulu ... jom layan lauk2 nya... kali nih.. kita makan yang tak biasa makan plak.. hehehe
lala
sotong... tatau masak apa nih.. hehehe
keladi nih...sungguh sedap.. kene makan lagik nih....
ikan
errr apa nih erk.. lupa dah... scallop erk...masak sizzling
beef .. errr itu jer yang disnap.. yang lain lupa lah tuh kot...hahahaha... lapar katanya kannn
apa pun... thanks kepada PENAJA.... penaja tak baca nih... errrr....kawanku ..say thanks erk.. to penaja... :D

oppsss.... blom siapkan lagik...

Image
tengok lah watikah kosong itu... hahaha... baru aku ingat... aku belum lagik menyiapkan sesuatu... rakan kongsi ku... kita kene finalise mende nih lepas raya lah kan... basically macam yang dah dipersetujui... cuma perlu perincian kan.. hahaha

lepas sehari sehari nak mengisi kekosongan lembaran kat atas tuh... tak terbuat jugakkk owhh tidak... kene buat penihkan jugak by this week... hahahaha... kang potong gaji...

biasa lah plan plan nih kan... dah jadik sok baru cerita... hehe... biasa plan pun tak citer... nih dah tatau nak buat entri apa.. citer gak... biasalah aku... tak citer nya... sebelum sampai kan... ehhh tak citer panjang2.. nak isi ruaang kosong kat tuh jap... nnt sambung erk..heheheh

rumah terbuka

Image
sebelum apa2 jom perkenalkan tuan rumah ngan sajian nya... hahahah....

episod open house pulak... biasalah kan... bulan2 raya nih... manjang ada jemputan open house ... dengan kata lain.. jemputan ajak makan... open house pertama aku pergi... ke red house... wahhh ye ke red house.. hahahahah... dah nam pun gi rumah merah...mesti lah mak merah yang jemput...
seawal pagi dah datang tau.... bukan datang tolong... ehhh datang tolong gak.. tolong makan... memacam makanan ada... nasi tomato... rendang daging... kari daging... ayam masak merah... acar ... mihun goreng... NASI HEMPET... dan kekueh lah jugak... owhhh ada kueh SPECIAL... spa yang datang dapat rasa... hahahah... cubaan yang MANTAPPPPP ...hahahahahah

ini adalah yang terawal sampai....kak liza n famili, kak purp a.k.a YANOK dan aku lah jugakkkkkkk....tahun nih kak liza kata tak buat open house... tapi kalau nak dtg... bleh request nak suh masak ayam masala.... :P (memandai ker kannn) ... so kengkawan.. bila kita mau serang.... he…

U TAK LETIH KE..?

Image
EPISOD EMO : awal2 lepas bulan ramadhan dan buat hati aku sakit kan.... aku ingat dah stop bulan ramadhna dah stop lah kan... ehhh buat lagik... dah lah... u tak letih ke... if u really have any serious matter... u cakap jer... tk payah nak test2 power ke haper... tapi apa yang i dah cakap itu lah dia... takde nak patah2 balik ye.... PLS STOP it... MASA ADA DULU PATUTNYA HARGAI... BUKAN DAN TAKDE NIH BARU TERHEGEH2 ....















cerita di hari raya

Image
dah berapa hari raya arinih... meh lah nak citer sket ...suatu hari di hari raya.... owh ya... akhirnya... tahun nih aku pulang jugak beraya di DUNGUN... dalam nak balik tak balik...nak balik tak balik... akhinya balik jugak....

perjalanan balik ke DUNGUN menumpang kawan aku... perjalanan yang sgt smooth.... kol 6am dr kl.. kol 10am dah terpacak kat dungun... walhal... kazen aku.. dr kat2 kol 12 malam nya... kol lapan baru sampai dungun... owhhh kesiannya....

petang sebelum raya... aku dah menziarahi pusara ayah... tahun nih pergi petang sebelum raya tuh... akdang2 pergi pagi raya... mana2 yang sempat lah... kadang2..pagi2 raya kalut... dan buat2 kalut...tup2 ,..matahari dah terik atas kepala...

masak gak lah buat santapan dipagi raya kan... so.. dengan bantuan cik NONA... aku berjaya menghasilkan ketupat nih... tak kesah lah nak panggil nasi himpit ke... ketupat ke.. apa ker... janji bleh makan ye.... sebenarnya.. malam raya tuh... aku dilanda sakit perut akibat tidak berpuaa di siang …