Posts

Showing posts from October, 2012

World Walking Day

Image
World walking day. 28 Oktober 2012. Jaraknya sama dengan SHAPE night run hari tuh. It's fun! Berjalan sambil borak-borak. Sambil tgk gelagat orang. :)


Sent from my BlackBerry® wireless device via Vodafone-Celcom Mobile.

Jom Makan : Chili's

Image
jom makan :)
Sent from my BlackBerry® wireless device via Vodafone-Celcom Mobile.

Jom Makan : Al Abraj

Image
Jom makan nasi arab. Makanan kat sini boleh tahan. Dah lama dah gi makan nih, tak ingat dah nama nasi tuh. Aku makan shawarma dengan kacang foul. Tapi dok rasa jugak nasi tuh. Ala2 nasi mandy jugak rasanya. *kabsah lagi best*
Eh sebenarnya dah 2 kali dtg makan sini. Hari jumaat petang ada nasi manzaf *lebih kurang macam tuh sebut* so sbb nak rasa.. Pernah lah dtg lagi untuk try. Tapi manzaf nih aku tak suka. Nasi agak lembek dan masak dengan yogurt kot. Korang bleh jer try mana tau kot kene dgn selera. Budak2 middle east tuh elok jer belasah aku tgk.
Manzaf tuh makanan Jordan kot. Harituh borak ngan kawan sekolah yang dari Jordan tuh, dia kata, manzaf kat situ tak sedap. Dia dok cerita pak pong pak pong kat mana yg sedap etc kan. So mungkin chef tuh bukan org Jordan kot hehe.
Tapi makanan lain not bad. Sedap jugak.

Macamana nak gi sana memang aku surrender lah ye. Tu ada alamat, bleh lah cari kot. Aku dua kali pergi yg taman sepakat tuh. Kat situ dah macam perkampungan middle ea…

Charity Walk

Image
Estee Lauder Companies. Charity Walk.

Kalau ada aktiviti macam ni, join je. Berjalan lenggang kangkung jer pon. 3.5KM je. *tak sampai pon sebenarnya* sesekali beramal. Dpt jugak bersenam.
:)
Sent from my BlackBerry® wireless device via Vodafone-Celcom Mobile.

Jom Masak : Scones

Image
Hellllloooooo semua.
Jom nak share resepi. Resepi yg sgt simple. Jom buat scones. Aku mmg suka lah sgt scones nih. Tapi sejak aku on gluten free diet ni dah tak singgah lah coffee bean beli scones. Aku mmg suka scones kat coffee beans dan jugak Dome.

Resepi scone (my style)
Satu cawan tepung naik sendiri
*kalau guna all purpose nak kene letak baking power lah.so nak senang guna self raise.kali ni aku guna gluten free punya self raising flour*

5 sudu buter
*kalau nk buttery letak lebih butter lah*

Telur
Susu
Raisin, chocolate chips, dried cranberries etc (optional)

Camner nak buat?
Campurkan tepung dengan butter. Gaulkan. Eh apa ke nama proses nih. Sebatikan butter ngan tepung lah. Ada jugak resepi yang campur gula sket. Tapi aku tak.kalau ada raisin chocolate chips etc bleh lah campor. Kebetulan masa aku buat nih takde stok. So tak letak pon takper.
Then campur kan telur dengan susu. Then gaulkan dengan tepung. Biar bleh jadik macam doh.
Lepas tuh bleh lah bentuk kan d…

Catatan Perjalanan : Perjalanan ke Beijing (II)

Image
Setelah sekian lama, meh nak sambung sket lagi cerita ke Beijing.
Day 4

Good morning Beijing. Sarapan yang sama lagi. Kalau lah adapat nasi lemak pagi –pagi yang sejuk nih kan best . hehe. hari nih nak gi great wall. Great wall nih terletak kat pedalaman sket lah, so cuaca hari nih mcam sejuk sket. Sejuk yang panas. Hmm macam mana tuh. Cuaca sejuk, tapi matahari ada . nasib baik tak demam aku. Badan memang dah rasa lain macam dah lah kan. Sebelum tak sihat, baik makan sesiap ubat.

Dalam perjalanan tuh, kitorang singgah dulu kat Jade center. Lepas dorang promote jade, jomlah berlumba2 untuk beli jade. Selesai urusan jade, kitorang gi lunch dulu. Lepas tuh baru teruskan perjalanan ke great wall.

Satu lagi wonder of the world yang aku dapat tengok tahun nih. Awal tahun harituh dah tengok taj mahal. Amazing sangat lah aku tengok great wall nih. Nak panjat tuh pon sangat siksa rasanya. Apatah lagik orang zaman tuh nak membuatnya. Patut lah ramai yang terkorban masa nak bina dulu kan. Hu…

aku dan lagu : Tapi Bagaimana

Image
Kau buat ku teruja Kau buat ku tertawa Terbit rasa tersembnyi beku Hingga rasa cemburu seperti Pasangan kekasih yang hangat bercinta Dan tak sanggup berpisah Walau hanya sekejap Aku sangat merindui kau Senang sekali kau ada Tapi bagaimana ku kata padanya Dia yang ada seperti tiada Dengan dia cinta jadi sebuah ritual Haruskah aku kejam demi rasa Tolong lepaskanku dari sengsara ini Dia bukan tak cantik Dia bukan tak baik Hanya kekosongan yang ada Di sudut hatiku tak bisa diusik Hingga cinta jadi kematu Tiada yang nak gaduh Tiada yang nak tentang Hingga rasa menjadi kering kontang Tapi bagaimana ku kata padanya Dia yang ada seperti tiada Dengan dia cinta jadi sebuah ritual Haruskah aku kejam demi rasa Tolong lepaskanku dari sengsara ini Tapi bagaimana ku kata padanya Dia yang ada seperti tiada Dengan dia cinta jadi sebuah ritual Haruskah aku kejam demi rasa Bagaimana harus ku kata padanya Dia yang ada seperti tiada Dengan dia cinta jadi sebuah ritual Haruskah aku kejam demi rasa Tolong l…

Ada apa dengan starbucks?

Image
Sent from my BlackBerry® wireless device via Vodafone-Celcom Mobile.

jom makan: makan-makan di Beijing

Image
meh cerita pasalmakan plak. dah lama tak cerita pasal makan. eh ye ker? ok, nih keah makan2 kat beijing. dari dalam flight lah. sampai lah ke balik malaysia. seriously, masa kat sana, memang tak sempat nak lapar.  chocolate, cashew, almond, granola bars etc yang aku bawak tuh, tak sampai 2/10 pon aku makan. dan last2 bawak balik kl semula. basically makanan kat sini ok lah. tekak aku memang tak memilih *hey, tengok body i lah kan* . so, dimana bumi dipijak di situ langit dijunjung.  ambik penerbangan cathay pacific, dari KL, so memang sah2 makanan dari sini. so no worries lah kan. masa penerbangan ke hong kong tuh aku ambik fish and noodles. tapi takde nak ambik gambar. juices ngan peanuts memajang jer makan, sambil tgk movie.
masa turunbreakfast kat hotelpagi tuh, tengok semua sayur, dan ada mi. ada lah jugak nasi, tauhu, purple sweet potatoes etc. menarik jugak makan sayur nih. tapi memang nasib baik lah sayur dah masak. aku nih ulaman ke, salad ke, memang haram tak reti nak makan…