Posts

Showing posts from August, 2011

ALHAMDULILLAH

Image
(google image)

alhamdulillah... syukur rezeki ramadhan... Allah itu maha mengetahui ... dan semua yang itu adalah yang terbaik untuk kita.... Allah telah memakbulkan satu doaku... malah tidak pernah putus mencurahkan rezki padaku.....





keseronokkan bekerja

keseronokkan bekerja... hmm kalau korang pernah baca buku 12 pillars .. korang mesti tau... org keje gomen mesti penah baca kan.. kalau tak.. patut lah tak lulus peksa... baca pun tak lulus camner citer pkak.. :P

hmm nanti nak tinggalkan alam kerje kejap... 3 4 tahun... apapun.. keje skang orait jer... takde lah stress macam dolu2.... hehehe...
apapun.. jom layan....
























































kueh raya

Image
hmmmm..kalau kueh raya... kueh apa yang korang suka... wahhh tanya... kalau aku kan... aku suka kueh samprit...kueh dahlia tuh... tuh kalau yang evegreen lah kot...dari dulu sampai skang... hehehehe... kalau tart nenas... kadang2 suka... kadang2 tak... hahaha... bleh plak gitu kan... bukan per... ada yang yang kureng kesedapannya kan.....lepas tuh... aku suka kueh2 yang berasaskan kacang... dan jugak chocolate chips... hehehehe

skang time raya.. aku beli kueh yang aku suka jer... sbb apa... sebabnya..aku jugak yang nak perabis kueh2 tuh nanti...tapi skang nih kan...kalau raya... mostly aku beli kerepek2 jer lah yang banyak nya... maruku ke... bkn apa.. itu kan ker all time fave... so... tak kesah... bleh jer makan sambil layan tivi ke... dok sesaja ke....kannnn....




gambar nih... aku google jer.... nampak menarik jer kan... hehehe... mula lah teringin nak makan... tapi...bila dah raya... sebb melambak kueh2 nih... hmmm takde lah nak makan sgt pun... sebb tuh... kalau beli kueh raya...…

kad raya

Image
kad raya..?? hmm ada lagi ker yang beli kad raya skang nih... teringat dulu2 kan... bila puasa.. dah sibuk nak carik kad raya....
haziq ada gak kad raya.. kawan2 skul dia bagi... ada sorang tuh.. siap bagik sekelas... so.. semalam.. gigih lah bawak haziq gi beli kad raya.... nak bagik kawan2 kelas dia...


beli kad raya packet tuh jer senang.... kawan2 dia.. mamalong plak yang tukang bilang... heheh




hahh tengok tuh... gigih kan....menulis....


bukan tulis apa pun.. cuma tulis to : kwan2 dia... ngan from : amir haziq jer... hehehe.... so arinih bawak gi skul.... bagi kat kawan2... haziq kata ada kawan dia yang dah cuti.. pergi manchester ... bila achik dia tanya.. manchester tuh apa.. ' yang bola tuh' ... heheh

sekian. tima kasih... :D





Sent from my BlackBerry® wireless device via Vodafone-Celcom Mobile.

ayah dan ibu.....

salam ramadhan.... hmmm ... asyik tunjuk makanan jer.. meh pagi nih.. kita menjana minda lebih sket.. hehehe.... pernah tak korang [ikir tanggungjawab sebagai seorang anak... hmmm aku memang takde anak... tapi... aku adalah seorang anak kan....

betul lah kata orang... anak yang baru lahir tuh... seperti kain putih... sebab ... bagaimana ibu bapa yang mencorakkan nya kan... ini bukan boeh diwarisi... kalau mak pak baik alim ... anak pon cenggitu kan.. no no no....

korang mesti ingat kan... masa kita kecik2.. kalau kita nak buat apa2... mesti mak pak kita pesan itu ini... buat macam tuh macam nih... aku percaya.. korang pun macam tuh kan... knowing my ayah yang sangat strict tuh.. hmm lagi lah kan... salah satu mende yang penting aku rasa... ibu bapa kita mengajar kita menghormati orang lebih tua...

penting tau menghormati orang yang lebih tua... sebab... indirectly... mak pak kita mengajar kita menghormati mak pak kita jugak kann... aku ingat lagik.... sejak aku kecik... kalau nak gi u…

iftar : ramadhan ...

Image
salam ramadhan ... jom layan menu iftar aku.. :D


menu iftar 18 ramadhan..... siap buat sambal sardin makan ngan cucur adabi.... layan jugak.. sesekali berbuka macam nih....



lagi sekali masak terung cili... lagipon ada permintaan jugak nih... so masak jer lah kan... hehehe



sesekali masak sardin bulan puasa memang layan... memula ingat nak buat cicah dengan cucur jer.. sekali.. boleh makan ngan nasi gak....




udang butter cereal.. udang kecik... tak ngancam sangat lah... hehehe


menu iftar 20 ramadhan... berdua ngan adik aku jer... malas pulak nak keluar... dah lah hijan.. so... dok tengok2 apa2 yang ada dlm fridge.... sebab weekend memang biasa beli jer... heheh... sok.. masak jer udang kunyit ngan ayam bakar.... goreng kueh ropa....



sempoi grilled chicken ..... cuma letak garam.. pepper... paprika... letak dlm oven... senang kan.. heheheh

menu 21 ramadhan.... gi pasar malam / ramadhan ttdi .... sebenarnya nak carik air mata kuching jer... dah alang2.. beli jer lah.. ayam percik.. murtaba…

fadilat terawih malam-malam terakhir ramadhan...

Sambungan fadilat terawih ... untuk malam - malam terakhir ramadhan....


21. Kelebihan Solat Tarawih Malam Keduapuluh satu
•Allah S.W.T akan membina untuknya sebuah mahligai di dalam syurga yang diperbuat dari cahaya.


22. Kelebihan Solat Tarawih Malam Keduapuluh dua
•Ia akan datang pada hari kiamat di dalam keadaan aman dari sebarang huru-hara pada hari tersebut.


23. Kelebihan Solat Tarawih Malam Keduapuluh tiga
•Allah S.W.T akan membina untuknya sebuah bandar di dalam syurga daripada cahaya.


24. Kelebihan Solat Tarawih Malam Keduapuluh empat
•Allah S.W.T akan membuka peluang untuk dua puluh tahun ibadat bagi orang-orang yang mengerjakan solat Tarawih pada malam tersebut.


25. Kelebihan Solat Tarawih Malam Keduapuluh lima
•Allah S.W.T akan mengangkat seksa kubur darinya.


26. Kelebihan Solat Tarawih Malam Keduapuluh enam
•Allah S.W.T akan mengurniakan pahala empat puluh tahun ibadat bagi orang-orang yang mengerjakan solat Tarawih pada malam tersebut.


27. Kelebihan Solat Tarawih Malam Ked…

iftar : ramadhan 16

Image
salam ramadhan.... again.. and againn.... menu ramadhan... wahh nampaknya... menu untuk minggu nih... agak kucar kacir.. hahahah.... sejak balik dari kampong nih lah.. since .. my youngest sis ada.. dan since aku dok citer pasal makanan yang dimakan kan....


so.. ada ikan cencaru sumbat.. prepared by BIL ... asam pedas semalam pon ada lagik... aku masak... tempe+kentang goreng tuh... ngan ketupat sotong.. my first trial ... menjadikkk.. hek eleh.. senang jer pon kan.. hehe... dan ada org bagik mee goreng...



ikan goreng... cencaru belah belakang.. cencaru sumbat.. whatever name lah kan...


tempe ngan kentang goreng nih... aku dok tengok resepi nih kat tivi arituh.. tapi tak letak udang.. ganti ikan bilis... dan jugak.. takde tauhu... tapi tetap gak sedapp.. haha... buat sekuali tuh... dah nak abis pon hah.. hehehe

tadaaa... ketupat sotong nya... hehehe.... memula ingat nak tunggu my sis dtg dr dungun buat kan.. tapi rasa nya.. kalau dia buat... takkan aku takleh buat kan... hahaha.. :P .…

berbuka puasa di kampong...

Image
salam ramadhan.. alhamdulillah.. dapat gak berbuka puasa di kampong... aku memang dah plan lama nak balik... ye lah.. kalau bleh memang nak lah berbuka dikampong kan.. selain jumpa adik beraduk.. saudara mara... igauan makanan tuh yang membuat semakin kuat semangat nak balik tuh....hehehe




menu nasi jagong..prepared by my kazen.. ada ayam golek.. kueh muih... bubur lambuk... 2 jenis rojak... puding.... hmm apa lagik.. hahaha.,.. owhh gambar tuh baru separuh ye.... ada lagik separuh yang blom dihidangkan... :P







ketupat sotong... satu rm5 .. bestnya... walaupon yang nih adik aku tak best sangat... bila gebang2 kat orang2 KL.. dah BIL pon nak ..so my sis kene buat lah kalau dia nak dtg kl ... tapi.. BIL dah siap beli sotong besar2 semalam... ntah2 sok lusa aku plak buat.. heheh







'asam gupa' ..jangan tanya aku camner dia dapat nama.. hahaha... tapi aku suka lah kueh nih.. kueh sagu... dengan kuah santan... dalam nya ada inti kacang merah... tapi yang nih tak IN sangat lah... sebab ..…

bazar ramadhan yang pertama tahun ini...

Image
salam ramadhan.... owh ya.. tahun nih... ini lah kali pertama aku gi jengok pasar ramdhan ..nak beli juadah... dah tuuu.. kata masak hari2 kan.. heheheh... actually weekend tuh aku balik kampong...
macam biasa ... kalau balik sorang... balik sekejap... aku memang terbang jer... sebab senang.. dah tuh.. kalau adik /ipar aku takde keje.. dorang memang ok jer dtg ngambik aku kat airport... hehehe... owh ya... tips untuk yang korang yang selalu ambik domestik flight... dulu biasa aku terbang ngan penerbangan tambang rendah.... konon Malaysia airlines mahal kan.. sesekali... cuba jengah website malaysia airlines... dapatkan get-a-deal tuh... kadang2 lebih murahhhhh.. atau sama lebih kurang... TAPI... dah balik kampong.. sah2.. nak bawak balik habuan... 20kg free yer.. *ehh ehh buat iklan plak.*
so... sebelum balik dah plan nak singgah lah pasar ramadhan kan.. adik aku tanya.. nak gi yang mana.. aku pon tatau sebenarnya... tapi... nak gak rasa suasana tuh kan.. dan dah kebetulan.. yang aku …

sibuk dia nak drive jugakkk

Image
tengok lah tuh... jaeng ken main sibuk nak drive jugak.... pantang lah dia tuh.. kalau dpat pegang steering mula lah berangan *kot* ... papa dia tengah drive tuh... jaeng pon sibuk tolong papa dia drive... dengan main wiper lah... main radio lah... kadang2 main hon ... hehehe....


kalau mama dia tengah drive pon sibuk gak lah nak kacau kan... tapi mama dia tak bagik can... hahaha... cian jaeng.....


besar2 sok... bleh jadik F1 driver lah ye jaeng.. :P





Sent from my BlackBerry® wireless device via Vodafone-Celcom Mobile.

iftar : ramadhan 11

Image
sessi memasak untuk berbuka puasa 11 ramadhan... masak kicap ikan... goreng kobis dan goreng wantan... dan jugak bubur lambuk masjid wilayah...




goremg kobis.. hmm minggu lepas pon dah buat kan... minggu lps letak cili merah.. minggu nih letak cili hijau.. heheh...

ikan masak kicap... just letak kentang ..tomato.. ngan cili hijau... hehe....

hmm .. kalau tengok lebih kurang jer tiap hari masak kan... itu lah... kalau nak pikir masak apa.. memang susah... ehh rasa macam dah masak... ehh... minggu lepas dah buat... hahh.. sebab tuh aku buat jadual / menu nak masak.. so senang... sbb walau pon semalam masak kicap.. hari nih masak pedas... kalu pikir nak masak lam kepala nih.. memang rasa mcam semalam dah masak yang tuh kan.. hehehe...

selamat berpuasa... :D





Sent from my BlackBerry® wireless device via Vodafone-Celcom Mobile.

iftar : ramadhan 10

Image
Salam Ramadhan... alhamdulillah... kita masih lagi dapat berpuasa di bulan ramadhan nih..... nak berbuka apa petang nih... aku dah ada menunya... heheh... biasalah.. kan dah prepare awal2... meh kita tengok menu hari ke 10 ... macam banyak pulak makanan ...


ada udang goreng kari.. terung sambal.. ikan goreng.. pastuh my sis beli paru goreng... ada bubur lambuk masjid wilayah...goreng vadae segera... ehh best lah vadae nih... frozen.. saja try tesy beli 1 jer... lps nih bleh beli lagiii....


bubur lambuk masjid wilayah.. not bad... sedap jugak... kat masjid wilayah tuh.. dorang buat drive tru jer... so senang lah... aku kan memang tiap hari lalu situ... so.. dah dua kali singgah ...kadang2... lalu situ .. bubur dah abis pon.... senang macam nih... tak payah parking... kalau dah ambik tuh... apa salahnya bersedekah sket kan kat dorang... untuk disedekahkan pada orang lain jugak... insya allah.. sama2 kita dapat 'bahagian'nya...


terung goreng cili.... memula ingat nak goreng guna …

iftar : ramadhan 9

Image
salam ramadhan ... dah lebih seminggu berpuasa kan... so camner.. mesti semua ok punya kan... aktiviti memasak diteruskan seperti biasa...untuk hari ke 9... masak sayur campur dengan ayam goreng berempah jer... asam pedas semalam pon masih ada... hmm padahal sket jer masak nya tuh semalam... biasa lah bulan puasa nih... bukan nya makan sgt kadang2... sahur dah masak nasi goreng ...



ayam goreng rempah... errr. kalau nak tau camner nak buat... kalau nak lah kan... dah ada buat entri pasal nih... gi kat label masak tuh... carik situ mesti jumpa....hehehe


sayur campor... paling senang... paling laris.. hahaha... sebab banyak sayur ada... minggu nih tak masuk cauliflower... sbb kurang digemari.... supprise jugak kan... sebab sayur nih haziq makan... brocolli memang fave dia lah...so.. nih salah satu langkah untuk tanam minat haziq makan sayur...


ehh baru perasan... tahun nih aku belom menjengah lagi ke pasar ramadhan... hmmm nanti lah... weekend bebila nanti ... hehehe... weekend harituh..…

iftar : ramadhan 8

Image
salam ramadhan.... puasa ke hari nih... ehh tanya pulak kan... dah kata puasa bulan ramadhan tuh wajib.. lagi mau tanya ka... ehh tetiba jer dah menu yang hari ke 8 kan... ada yang lain tuh aku masak... cuma... ada yang malas nak ambik gambar... haha.. terlupa lah..
hari ke empat.. BIL kebetulan teringin nak makan ikan keli bakar..so dia gi beli jer kat bazar.. so.. aku masak sempoi jer lah... buat sup suhun letak petola jer.. puasa hari kelima.. masak sotong goreng kicap.. ngan tempe+kentang+bilis goreng cili... sabtu plak... masak kurma ayam .. ngan sayur kacang buncis.. semua takde gambar.. hahahha.... takper... janji masak kan.. :P


hari ke 8 sempoi jugak (bila masa ko tak sempoinya) ..masak asam pedas ikan..letak bendi... goreng telur dadar.. ulam timun.. dan goreng karipap ikan... BIL beli ikan cencaru bakar kat bazar.. kalau dah masak nih... beli pon ikan yang kecik jer... sekor jer dah cukup...
karipap ikan adalah memang ada jer stok frozen dalam fridge tuh.... senang... kalau …

macam-macam...

Image
salam ramadhan.. hmm bulan-bulan puasa nih... entri pon macam puasa jer.. hehehe.. tatau nak citer apa.... tapi buat2 jer banyak citer.. ye lah.. apa nya nak citer..semua entri sama jer lah kan... puasa.. berbuka ...sahur... kerja... heheheh...


jadual menu untuk berbuka... hahah... saja tak nak kasik terang2... so.. aku memang dah buat siap2 menu nih... so senang lah nak beli stok barang... dan senang lah jugak nak masak... sebab pengalaman aku... pikir nak masak apa tuh yang buat tension tau...hahaha... so.. sebelum masuk minggu seterusnya.. memang dah siapkan awal2 lah menu tuh... senang lah nak beli stok bahan basah... :P


al kesah berbuka kat asam pedas setiawangsa... actually last minute punya plan nih... borak2.. ehh jom lah berbuka kat luar... hehehe... malas nak gi jejauh.. dan sebab dah petang sgt2 pon.. tuh yang tuju situ.. ehh rupanya.. kat asam pedas.. dia dah buat set meal.. kalau datang2 orang.. hmmm ambik yang kombo ker apa panggilnya ntah.. sebab kalau yang lain tuh kalau…