temuduga hari kedua

korang... hari ini become worse....... ntah lah... apa expectation dorang... dan apa tujuan dorang dtg interview.... calon ramai... nak tak ramai.... yang kat sg petani nih.... aku ada 90 candidates... tolak yang tak dtg... aku tak pasti berapa orang... tapi aku nak ambik 9 orang jer.... ngan about 5 yang stand by.... so of course lah aku nak yang terbaik.... kalau dia suh ambik 70 orang...bleh lah ko nak dtg berlenggang kan....
aku sedih tau... last2 arinih... aku dah malas nak provoke ... kalau dahh dorang nak keje... dorang patut tau lah.... kan.... ko dtg interview...sebab ada surat panggilan untuk interview... dan just try your luck...hish... baik tak payah lah.... seriesly aku takleh nak tolong..... tadik aku ada impress...kat sorang pompuan n sorang lelaki nih....

perempuan nih... budak lagik lah... skang tgh keje kontrak (ramai yang keje yang dtg interview nih...).. aku tgk dia pun agresive tau... frens... kalau nak impress kan aku... at least ko kene agresif lebih dr aku ye.... dorang nih awal 20an jer umur tau.... aku dah over 30 tau... malau lah sket kat aku kan... tapi budak nih aku sangat puas hati.... bila aku suh citer pasal keje dia... dia jawap dngn sungguh bermaklumat... maklumat yang aku perlu ye... wpun pengalaman tak byk... tapi pengalaman dan citer dia... memang dari apa yang dia buat....

yang lelaki tuh plak... aku siap lagik nak book untuk jadik assistant aku kat office...aku tgk pengalaman dia banyak... dan pengalaman dia bukan kat dalam resume ... bila aku tanya tanya pasal work place... working extra hour etc... cara dia jawap... bukan lah pasal rezeki..atau reason yang standard ..tapi jawapan dia yang aku rasa lain..."bidang kerja teknikal nih bukan kira waktu...kdg2 ada kejadian yang ditengah malam...bla..bla..."...

so dua orang tuh... dont wori...aku memang pilih ye....

antara yang aku rasa tak patut dtg interview :

- ada kepentingan atau tanggung jawap yang tak boleh tinggal... nak jaga ibu bapa... not willing tuh going out of kedah... memang tanggung jawap untuk jaga ibu bapa tuh aku tak nafikan... tapi perlu kah anda dtg semata2 nak interview...??

- dtg dengan tidak mempunyai diploma asal... dengan alasan tersendiri.... (jawatan nih perlu diploma ye..)... dan siap bagik alasn yang aku tak boleh terima... atau dengan kata lain... gomen pun tak bleh terima... she is gud.... tapi tk cukup syarat utama penting... kalau tak aku dah pilih dia...

- aku buat cara lain sket.... sku dok tanya2 jer lah dorang sambil speaking london....kalau nk duh dorang cakap... aku dah dapat agak dah.... sapa buat resume dorang erk... semalam aku siap suh dorang explain pasal apa yang dorang tulis tuh..heheheh...

- jawap apa yang ditanya... jgn buat karangan dengan mencerita aktiviti yang tak terlibat,.....kalau aku suh citer...citer jer yanag related... sebab korang pun tak suka kan dengar aku tanya.." cuba terangkan secara teknikal......." nampak macam susah jer kan... tapi aku suh koarang citer yang sama jer... kalau aku tak sebut word teknikal tuh... mulalah.."kami brsama 3 orang kawan kami... "..."...dulu sistem itu tidak ada..selepas wujud sistem itu ada... semua pekereja menggunakan...."... hello.... aku bukan cikgu yang interview lisan bahasa melayu ye...

arinih abis awal.... sebab aku dah tau pattern dorang...kalau semalam... aku tgk kurang yakin tu...aku cuba lah bagik dorang yakin... tapi nan ado hasilnya... so hari nih... kalau ko langsung tak belh nak tunjukkan yanag terbaik... aku let go jer... kalau aku nampak ada peluang...aku cuba bagik peluang....
kalau korang pun sakit hati tau... tanya...apa yang dia baca untuk persiapan teremuduga,... macam2 la... antaranya msc... so bila aku tanya bab msc...haram lah nak bleh jawap.... takkan 8 dr soklan msc yang aku tanya.... satu pun susah nak jawab.... so baca ke tak nih...???heeheheh...
soklan aku senang jer... contih paasal msc tuh... bagik contoh flagship...(contoh..bukan terangkan kay...)... bagik nama kawasan yang terlibat dlm tiga segi untuk msc tuh... takleh gak.... so apa perasaan korang.... aku ulang.. aku nak ambik 9 orang jer tau.... dan 4 ke 5 reserve... so tentu lah aku naka kene pilih yang terbaik... nnt korang nak bantu aku buat keje kan.... lagiklah aku nak yang terbaik..heheheh..

huh lega.... kalau tak sungguh tak puas hati tak citer kat sapa2 tau..hehehe..



Comments

enchekchotz said…
hi!! 1st time terjah blog kamu.. just wanna ask, what kind of profession are into?? in general la of course.. thankies!!!
adenium said…
enchekchotz - i nih IT pratitioner by profeesion....wahhh cam ye jer... senang citer... keje2 i dlm bidang IT la...heheh
.:CiK ArA:. said…
hmm keje pe nie?? nak keje jugak..kekeke
kojah said…
wahhh!ada tips nih even nOt in same bidang...gud2 =)
adenium said…
cik ara - nih keje ngan gomen, pen peg tek maklumat. permohonan ngan spa... i gi interview dan pilih mana yang i rasa gud jer..hehehe.. nnt dorang gak nk tolong kita keje kan...hehehe

kojah - ambik lah tips tuh kojah... sok nak interview meh tanyaa akak ko nih...heheheh..menginterview pandai lah aku... nk g interview... ala2 dorang yang terbaik yang aku pilih tuh jer... hehehehe..jgn marah
* ayu * said…
menarik!!!! naper sid x curik2 amik gamba derang and selambas tassss kat sini?
hiks!

okeh.. its against ur work ethic.. soryy..

nak keje gaks.. :P
adenium said…
ayu - hish balik interbiew kang... i dpt surat benti lak..heheheheh...abis camno...?

Popular posts from this blog

Catatan Perjalanan : Perjalanan ke Beijing (I)

aku dan lagu : MIMPI YANG SEMPURNA - peter pan

Catatan Perjalanan: #UKtrip2017 #Europetrip2017 - Amsterdam