diet tuh aper..?

entrie diet nih...didedikasi khas buat ranny (swak)...kalau u baca lah blog ni.....hehehehe.....i pun tatau betul ker u perlu berdiet... atau u memang saja nak kuruskan lagik badan yang dah kurus tuh...hehehe....

macam yang aku janji.... nak citer pasal diet sket lah.... chewahhhh macam dietician plak kan.... dah lah tuh...kalau body tuh menarik pun ok lah jugak.... lupakan pasal tu lah ye...heheheh
diet nih ... apa bende nya... ada orang yang tak makan... cakap 'i diet'....... ada orang yang makan memilih ...(healthy food jer...)...pun cakap... 'i diet'.... 'diet itu adalah cara pemakanan yang bla...bla..bla...' hah tuh org yang pakar dlm makan memakan nih plak cakap.....
tak kesah lah ..... apa korang tafsir... tapi..... diet nih kalau bagik aku... untuk kurus dan untuk sehat lah ye.......

so skang ni aku memang tengah berdiet lah ye.... untuk nak sihat dan jugak kurus lah ye....hehehehe... sebulan dua nih aku series lah sket pasal makan2 nih.... sebab dah tak tahan dah nih... sebab dah tak sesuai rasanya nama mayang dengan berat badan ini...wooooo.... korang caya tak...????

tapi korang.... kalau nak kurus pun.... bukan jaga makan jer ye.... senaman jugak penting..... dan memang penting lah....
korang penah dengar ker... iklan ubat kurus yang..... tanpa berlapar...tanpa senaman.... bohong sama sekali ye......kenapa aku cakap gitu.... korang....tipulah kalau aku kata aku tak penah try kan.... korang pun kan..... buang duit jer lah ye.... kalau korang makan ubat-ubatan itu dan menikuti apa yang tertulis.... atau ada yang berjaya...???dgn cadangan sebegitu.... mungkin kalau si diana-k atau kojah.... atau...ayusolo... mungkin lah kot... berhasil...makan ubat tuh...then makan2 byk..takyah buat exercise.... hehehehe..mahap ye korang.....heheheh
percaya lah korang.... jaga makan dan buat senaman tuh penting ye....kalau tgk ziana zain tuh.... korang ingat dia makan ker.... nan ado yer.... maksud aku...dia takde lah selera macam aku nih.... dia makan healthy food sahaja.... dengan kuantiti yang...hanya kak ziana zain sahaja tau.... kalau tak susah mau maintain woo.... mahap jugak kak ziana... kalau fakta saya lari dari fakta sebenar...hehehehe... tapi betul lah ko....

lepas tuh kan iklan ubat kurus atau slimming center tuh....bukan nya dia nak jadikkan akau nih model... atau...kak adibah noor ker.... kak syanie ker.... (mahap jugak akak berdua... betul kak...kalau dorang ambik kita jadik model slimming center dorang...lps kita kurus...huh...bayangkan barisan pjg kat luar premis dorang tuh...hehehe)....yang aku cukup tak puas hati.... iklan haper ntah... detox tea kot... ada kaitan dgn nak kurus jugak mende nih... boleh ko nita malaysian idols tuh dijadikan model nya.... nita tuh...kalau selera buruk cam aku pun belum tentu akan gemuk tau.... nasib baik aku tgk iklan tuh lps kenduri kawin zain... kalau tak... mau masa malam nita ada tuh aku g terjah nita... tanya...heheheh....
so begitu lah cakap-cakap aku pasal diet nih..... takde kesimpulan pun ye....

Comments

* ayu * said…
its all abaout balance food nutrition intake kan?
kiranya good food lah ek?

masalahnya org melayu ni.. good food means..santan & goreng..
isk!
adenium said…
ayu - abis camno... nak kene revise malaysian cushine plak ke...heheheh...
kojah said…
wahhh!ada nama gitu...auw!hurm, ntahla sis...sy mkn byk2 pn totapp la xnaik2 gak...huhu
adenium said…
kojah - ko tuh spesis lain... untung ko tau...hehehe

Popular posts from this blog

Catatan Perjalanan : Perjalanan ke Beijing (I)

aku dan lagu : MIMPI YANG SEMPURNA - peter pan

Catatan Perjalanan: #UKtrip2017 #Europetrip2017 - Amsterdam