KWSP vs PENCEN ..lagi

kengkawan... semalam aku dengar isu nih kat berita...elok2 sampai umah... tv tgh citer pasal nih... pagi nih... cek kat paper online.. senang.. bleh terus cut n paste...antara ceritanya...cenggini...

"PUTRAJAYA: Datuk Seri Abdullah Ahmad Badawi semalam mengumumkan empat langkah menambah baik sektor perkhidmatan awam, termasuk membenarkan mereka yang sebelum ini memilih mengikuti skim Kumpulan Wang Simpanan Pekerja (KWSP), menyertai skim pencen, mulai tahun depan. .... .... ....
Mengenai penukaran skim KWSP kepada skim pencen, Abdullah berkata, keputusan dibuat itu akan memberikan manfaat kepada kira-kira 40,000 anggota sektor awam yang pada masa ini memilih menyertai skim KWSP...... .... ...
“Tempoh pilihan bermula sebulan mulai 1 Januari hingga 31 Januari dan tarikh kuat kuasanya pula ialah mulai 1 Februari depan. "

so kalau gini... aku memang akan tukar kepada pencen... dan aku akan berkhidmat kepada kerajaan sampai lah aku pencen... hah tuh kalau aku bising2 ada lagik yang kata aku menentang kerajaan... korang nih... aku nih bekerja dlm kerajaan...seawal umur aku 22 thn ye... graduate jer terus aku server the government tau...

walaupun ketika itu gaji aku sungguh lah kecik... seriesly... gaji diploma dlm gomen skang pun lebih tinggi dari gaji aku pada masa tuh... tapi bila aku curahkan bakti kat kerajaan... kerajaan bagik aku banyak ganjaran jugak tau... memang dari segi gaji... tidak lah sebaik korang2 sumer... tapi ... masa berada di dlam perkhidmatan awam jugak lah... aku mendapat menyambung pelajaran ke peringkat sarjana... which is aku tak pernah terpikir nak belajar lagik...rite after aku abis paper sem akhir kat uni dulu..hehehe.. tension lah konon belajar.... bukan belajar jer korang...cuti tuh ngan gaji penuh... plus allowance... dah lah aku ambik masters by research... kelas takde... time kepala nak pecah,.....pecah jugak lah kan... tapi... sewenang2 nya aku nak buat apa selama 2 tahun tau... asal rabu kuar masuk cinema jer keje aku... siap 2 3 movie... time tiket murah... siang org tak ramai... shopping time orang tak ramai... heaven sungguh rasanya...

selain itu semasa di dalam perkhidmatan awam jugak lah aku dapat merasa menjelajah ke negara orang... seriesly... aku takat negara2 asia nih mampu lah g sendirik... sebab duit lebih kurang kita.. so yang negara2 asia tuh aku jelajah sendirik lah... tapi skang airasia dah buat tambang murah g london,.... ada lah peluang kot... emm dlm gomen nih jugak lah aku dapat naik kapal terbang mas dengan business class... hehehe.. kalau sendirik... dok kat ekonomi... ala2 mampu tak mampu jer...hehehe

ni pun aku tgh berpikir untuk sambung lagik belajar atas tajaan kerajaan malaysia... cuma aku buntu tatau nak buat topic apa....????? so ..sah2 lah aku kene stay dlm gomen... yang aku citer tadik tuh bende biasa jer lah bagik yang berkemampuan kan... aku bukan dr golongan itu...hehhe...dan banyak lagik lah... nanti aku buat satu citer khas....

satu lagik keputusan untuk tukar ke pencen tuh... untuk masa depan jugak... i dunno what gonna happen kan.... manalah tau...nanti aku ada anak.. ada famili... kalau umur aku tak panjang,....dorang bleh terus hidup dengan baik.... memang lah skang nih potongan KWSP tiap bulan aku tak lah banyak... gaji tal besar lah beb....hehehe... tapi kan korang... aku tension kalau time ada bonus atau xtra pay tuh...potongan mencecah 1K... kebetulan masa tuh aku plan nak berbelanja besar... kelip2 jer mata akak tau..heheheh....

apa pun aku tekad... walau apa pun pandangan orang... dan aku hanya akan inform org itu sahaja.. dan aku yakin DIA pun tak membantah... hehehe





Comments

kojah said…
tuela...sis nie org bsr2 kn...naik fligt buss class giu =)
adenium said…
kojah - badan jer lah yang besar hehehe...
*ayu* said…
what ever u think the best for u babe..

kalau ayu pun, i will choose pencen.. long term kan?

take care!
adenium said…
ayu - itulah... masa dengar ura2 arituh dah pikir ... so itu jer yang terbaik untuk masa nih.... :-)

Popular posts from this blog

Catatan Perjalanan : Perjalanan ke Beijing (I)

Catatan Perjalanan: #UKtrip2017 #Europetrip2017 - Amsterdam

aku dan lagu : MIMPI YANG SEMPURNA - peter pan