he's going to be 4 soon...

haziq belum 4 tahun lagik tau... nanti bulan 5 baru masuk empat tahun... hehehe... tapi kalau tgk fizikal... dah macam nak darjah empat erk...heheheh......
belum gi skull lagik nih.... dah masuk 4 tahun lah baru nak hantar gi skull... kata umi dia lah....macam mana erk haziq nak skull... beg sumer buku pensel pembaris kaler2 sumer dah beli.... tapi buka book jarang lah sgt kalau nak compare ngan main game kat desktop dia tuh kan..hehehehe
dan manjang jer nak galas beg... pastuh.. ada lah dengar..'aziq nak belajar ni..' ...sambil menulis dua tiga saat..hahahah

haziq nih.. memang lah bercakap... ken main... macm budak darjah empat kan.... kengkadang tak terlayan ngan pertanyaan... itu ini... kengkadang... siap buat kesimpulan... itu yang tak tahan...

terang hati jugak haziq nih... harapnya... kekal lah begitu..insya allah... dah bleh baca doa2 yang umi dia ajar masa nak tido... doa makan... doa nak tido... surah alfatihah..dan beberapa surah lagik...

umi dia nak hantar ngaji... ada dua tempat...dia nak ngaji kat tempat A... umi dia nak hantar kat tempat B..bleh dia tanya... ' kalau ngaji kat B..berapa umi kene bayar...?' ..hahahaha..

haziq pun sungguh observant.... kalau takat kenal kereta tuh memang tak heran lah kan... dah nak empat tahun... kalau gi jenjalan memana... kalau kita buat2 tak nampak kereta..dia siap lah tunjuk kan... skang bertambah lah satu lagik kereta yang dia kenal... nampak jer perdana v6 tuh... 'macam car paklang kan..' .. (maklang..sila bgtau paklang.. dan suh paklang belanja haziq.. :P)...' car paklang pun ad adua ekzos kan... kenapa?..' ..hah bab kenapa tuh yang tak tahan..hahaha

tapi kan korang.. yang paling tak bleh tahan... aritu... terjumpa satu kereta... keluaran jer sama ngan kereta aku.. kalau model.. sgt lah bukan.. malah takde rupa bentuk yang sama langsung.. kebetulan kereta tuh masih guna rim strandar yang sama sebijik ngan car aku... ' car nih.. tayar dia sama ngan tayar car along kan..' hahhhhh ko... sampai ke tayar dia perati....
pandai jugak budak besar nih nak tease orang tau... selalunya.. kalau dia balik main ke.. atau apa.. tetiba tgk umi dia takde.. kalau umi dia lam bilik ker.. kalau dia tanya... kitotrang mesti cakap... 'umi gi jusco..' ...konon nya tinggal kan dia lah...
nak jadik cietr plak.. hari tuh.. tatau lah umi ngan achiq dia ada lam bilik... tanya lah mana dorang....skali dia plak tease aku..' umi ngan achiq gi jusco dah... abah jer blom pergi..' kebetulan abah dia dok tgk tivi... hahahaha
tapi kadang2 risau jugak... bilasa dah bercampur bermain bagai nih... banyak jugak words yang tidak disenangi keluar dari mulut si haziq nih....tengok tivi...tgk persekitaran dia... sumer dia ikut lah....
tapi ada satu lagik yang haziq tak bleh lawan mamalong dia... pada usia empat tahun... haziq tak pandai membaca lagik.. mamalong 4 tahun..sudah boleh membaca tau....hehehe... mau tak nya.. baya haziq nih aku dah skull... skul tadika biasa kemas tuh jer lah kan.. tapi dah boleh membaca dah.. sbb sebelum masuk skull tuh dah kenal huruf bagai...
takper lah..nnt jiq skull jiq pandai lah membaca kan... skang ABC pun reti nyanyi jer baru...kalau tunjuk mau tak kenal lagi....
apapun.. semoga haziq menjadi orang yang HEBAT....




Comments

saya said…
oh my.. cutenya haziq..chubby2 boy. memang seronok melayan keletah budak bercakap ye sampai tak terlayan. hehehhe.. moga2 rajin pegi skull la nanti ye. anyway, salam jengah2 blog. have a nice day!
Munirah Abd said…
haih bijoknya haziq ni..ee geramm
Liza said…
Insyallah, auntie doakan Haziq akan membesar jadik anak yg soleh...
Dy said…
Afi tak terlawan le Haziq....Afi tak pandai bercakap sangat....tp kt umah nenek dia macam2 plak dia bercakap..nenek dia kata byk mulut gak bercerita...heran..heran...kt umah tadak plak...psl dok terlebih ngadap tv agaknya...takpelah Afi kut besar nanti jadi pemidato ker sapa tau...hihihi....Sekali Haziq hempap Afi nih...mau lenyek anakku tu...huhuhuhu...
adenium said…
saya - haziq : thanks aunty saya.. :D

liza - haziq : thank jugak aunty liza.... :D

Dy - haziq : alah aunty... afi saja taknak tunjuk tuh... apa kata aunty bawak afi jumpa aziq... mesti lepas tuh dia bercakap2...no worri aunty... aziq tak hempap afi..hehehe....promise...
adenium said…
munirah abd - haziq : hehehe..aunty mun... jgn geram2.. meh ajak saya gi puo....

Popular posts from this blog

Catatan Perjalanan : Perjalanan ke Beijing (I)

aku dan lagu : MIMPI YANG SEMPURNA - peter pan

Catatan Perjalanan: #UKtrip2017 #Europetrip2017 - Amsterdam