Temuduga: Pegawai Teknologi Maklumat Gred F41

korang... meh sini aku nak citer sket kesah temuduga nih.... session nih.. aku sungguh ok.. sebab dorang ok... ada lah dorang dua yang tak berapa nk ok kan... aku nak share beberapa tips..kepada sesapa yang mungkin nanti nak g interview ke,... anak korang ke.. anak buah ke...jiran ke... sesapa lah kan....



tapi tips nih mungkin berbeza sebab panel yang berbeza.... tapi roughly ceenggini lah ye... kalau ngan aku... sempoi jer... jgn lah korang ingat..kalau aku soal mende2 .tapi korang takleh jawab..harapan korang tipis... tak jugak.....



kalau ngan aku.... emm korang jgn lah buat2 pandai.kalau tak pandai... aku cukup tak suka... kalau aku tanya.... gedebak gedebuk korang cakap..korang oenah buat itu ini... tapi kalau aku tanya lebih sket... langsung korang takleh jawab... sah lah aku tau korang kelentong kot... tuh jer pantang aku...



biasanya... soklan adalah berdasarkan -Attitude-Skill-Knowledge



Attitude :

yang nih... korang pikir lah sendirik kan... kalau nak kan keje tuh... mesti clear2 cakap korang nak ...jgn lah ada yang cakap... 'sja jer mintak' .... 'saya nak keje kat pejjabat yang ada belakang umah tok saya tuh je... tempat lain taknak'...'saya tak cukup pengetahuan pun sebenarnya nak apply untuk keje nih' ... dan yang seumpama dengan nya...



korang kene lah impresskan aku atau panel lain kan.....dah nama pun temuduga... kitorang just nak duga korang jer....



bab attitude... terlalu subjective...korang pikir lah yang trbaikkan...



Skill -

untuk skill.... kalau korang penah ada pengalaman kerje di bidang berkaitan..korang citer lah... kalau ditanya... kalau dianya bab A.. tapi korang memang terrer bab C... aku tak kesah kalau korang jawab '... saya ada bekajar sket2 bab A tuh... tapi... saya ada pengalaman dlm bab C' ....



biasanya... apa projek masa korang kat uni... korang ambik berat sket sebelum dtg temuduga... apa yng penah belajar... apa isu ICT yang glemer.....



kalau dah 2nd panel tuh tanya... itu dia mesti nak yang teknikal... 'terangkan secara teknikal bagaimana encik A membangunkan sistem tersebut' ... JGN LAH JAWAB...'kami dan kawan kami pi collect data kat tempat A... kemudian...' masa tak lama ... secara teknikal jer.. apa proses.. apa yang perlu ada... lagik baik kalau korang kata.. ada jumpa masalah (teknikal ye..)... then how korang overcome.... etc...



dah kata pun skill... hah.. tunjuk kan skill yang ada.... tapi jgn lah kelentong.... kami panel pun buat homework ye....



korang nih... dah termasuk dalam kumpulan pengurusan dan profesional tau..kalau dapat keje tuh... so... kengkadang... soklan merepek jugak panel nih... tapi nak tgk cara handle sesuatu situasi jgak....



Knowledge -

emm...ini termasuklah pengetahuan am kan... huish...ada yang datang tak buat persediaan pun.... kami panel plak susah payah buat persediaan... ada jugak yang persediaannya ialah...'g buat photokopi apa yang diperlukan... ' hish... tuh dah wajib kan.. kalau tanay persediaan tuh.... korang paham lah ye... tak payah lah dok merapu bende yang korang rsa aku tak perlu tahu...



knowledge dlm bidang yang berkaitan AMAT PERLU..... (korang paham lah kan...kalau dah di stresskan cenggitu)...



itu jer kot...

senang kan.... betul senang jer... sebab korang ingat susah ke... tapi kalau korang datang..korang tak impresskan penel.... susah lah kan..sebab kengkadang knowledge yang korang ada...memang tip top... tambah plak skill.... lengkap... tapi... mesti ada sesuatu yang korang ada..orang lain tak ada....



betulll.. aku nampak.... ada yng boleh buat panel impress... padahal... bukan semua bende dia tau...

aku takleh lah nak bagik sebijik2..sebab panel lain2 kan... so gitu lah.... buat lah persediaan korang... kalau korang kata tak sempat.... attitude dah kurang tuh.... tapi kalau korang ada knowledge... ok..hhaha

mesti confident... takde apa nya... sbb ramai yang ada knowledge..tapi buat macam tatau... jawab lain..... jgn lah buat sikap 'aiman tak kesah' ...

so cenggitu lah lebih kurang apa yang aku bleh cakap.... tapi untuk gred F29 lain... nannti aku buat entri tuh plak erk....



Comments

Doodle's Store said…
wahh terima kasih akak atas nasihat interview ini..hehhehe

ni yg budak2x spa kena panggil interview tu eh?? hehhehe

kak sid hebat laaaaaa dah jadi penemuduga....

clap..clap..clap..

agak2x kalau akak menemuduga saya..akak nak amik saya keje x??
:P..
saya hebat kak..hahahhaha
Doodle's Store said…
alaaaaaaaaa
salah id..doodle's store adalah Munirah Abd.. :P
adenium said…
munirah abd - hek eleh... macam lah kita tatau kan..hahahah

ii yang spa tuh lah dik...nak amik ko...??? kene pikir... bagik share doodle sket kat aku bleh..hahahah
shaliza said…
emm betul nk kn impress...sy pun acap kali gak la interview post 29ni...mmg malu nk impress diri...tu la kelemahan yg takleh sy buang...sudahnya keje private ler...
adenium said…
shaliza - emm itu apa yang penemudga nak... tapi rezeki itu kan ditangan tuhan.. :-)...
Anonymous said…
wahhh panel2 gov dah berubah skang... baru la mantap x macam dulu2..keep it up!!!!
adenium said…
anonymous - thanks en/cik/puan anon.. kami memang sentiasa berusaha untuk memantapkan perkhidmatan kerajaan.. :D
Anonymous said…
sy br je dpt srt tebiu. sblm2 ni da pnh tebiu tp utk jwtn juruteknik komputer..tp yg ni mmg nervous, Tuhan je tau..huhu
adenium said…
anonymous - all the best... :D
Anonymous said…
ade dpt surat temuduga (F41) jumaat depan..
bleh sharing ape yg ditanye..??
ye lah kan..post entry nih tahun 2009.. mn tau tahun 2012 nih len plak style ke ?? hehehe
Anonymous said…
strict jugak ...susah kalau dapat panel camni...
Menarik juga baca penagalan pergi intervew macam ni.

Popular posts from this blog

Catatan Perjalanan : Perjalanan ke Beijing (I)

peribahasa : tiada beban batu digalas

aku dan lagu : MIMPI YANG SEMPURNA - peter pan