Skip to main content

PERIBAHASA: buat baik berpada pada...buat jahat jangan sekali...

korang mesti pernah dengar kan peribahasa ke apa tuh... yang seumpama cenggitu lah... kalau aku.,.aku ada another version of it... hahahah... better not go there lah kan... kita cakap yang asal nih jer dah lah ... kita cakap jer pasal buat baik berpada pada nih ... ye lah dah cakap pun..buat jahat jangan sekali kan... so kita pakat jangan jer lah dulu...

kalau dulu... aku penah gak tertanya tanya... kenapa buat baik berpada pada... hah..rupanya...memang perlu berpada2 pun.... rupanya lah .... rupanya...tak boleh buat baik sgt ngan orang....

bukan apa... bukan kita tak bleh buat baik sangat2 kat orang... sebab orang tuh tak akan buat baik kat kita... itu tak kesah lah kan.. nih sebab.. ada yang kita buat baik kat orang... orang buat jahat plak kat kita... tatau lah dia jumpa peribahasa kat lain kot...

aku nih jenis yang tak reti sgt lah nak buat baik ngan orang... tapi kalau dah baik ngan orang... aku CUBA SEHABIS BAIK lah kan... mana yang dapat lah kan... ye laha...kalau orang takde buat masalah ngan kita.... kita buat jr lah baik ngan orang tuh... tapi,...kalau orang buat jahat... emmm aku terus jer lah blah...

tapi pada masa kita nak buat baik ngan orang... hah.. mula dari situ...kita perlu beringat... bila tengok kat persekitaran aku nih... pelik jugak... ye lah... kalau orang dah buat baik kat ko... kenapa ko nak buat jahat plak erk kat orang tuh...?? cuba lah ko pikir balik... orang tuh dah banyak buat baik kat ko kan... kalau ko tak nak buat baik... sudah lah... jangan lah buat jahat plak... bila ko dah ok... dah tak perlukan orang tu... dah lah... tak payah lah buat jahat... apa dah hebat sangat ke ko skang kan... pelik aku...

sedih jugak kan... lebih2 lagik..kalau kita buat baik kat orang masa orang tgh susah... kalau ko dah senang... ko buat tatau tuh ,...memang tak patut.... tapi bleh lagi lah.. dari ko buat jahat plak kat orang yang dah tolong ko kan...

itu lah manusia kan... tapi manusia tuh... jenis apa erk... manusia jugak ker...?? phisically tgk..memang manusia lah... tapi tatau lah... so skang.. aku amat lah bersetuju dengan BUAT BAIK BERPADA PADA....

apa aku nak cakap pun aku tatau nih... tapi betul tau korang... mulai skang nih.... BUAT BAIK BERPADA PADA tau... buat jahatttt...??? yang nih korang pikir lah sendirik... buat jahat sesekali kot.... :D

Comments

MY HEART said…
sid,

ryn ni plak.. 'buat baik berpada-pada, buat jangan sekali' tapi bila ada yang buat jahat dengan ryn.. 'buat baik tidak sekali, buat jahat berkali-kali'... boleh x pepatah tu??
adenium said…
my heart - hahaha..ye betul tuh ryn... so kira boleh pakai gak peribahasa tuh... :D

Popular posts from this blog

Catatan Perjalanan : Perjalanan ke Beijing (I)

Day 1Jom cerita Beijing plak. Dah lama tak buat catatan perjalanan. nama pon berjalan sesekali jer kan. Actually dah lama beli package nih. Dengar kawan nak pergi sana, perasaan nak gi Great Wall pon menjadi terlebih. So terus lah beli gak package tuh. 14 September 2012, bertolak ke Beijing dan transit kat Hong Kong. Flight CX722 (Cathay Pacific) ke hong kong dan KA906 (Dragon Air) dari Hong Kong ke Beijing. Bila dah transit kat Hong Kong, terasa nak gi HK plak ,bila ntah.
Dlm flight full of makan-makan. Pre-ordered makanan muslim lah kan. kalau dari KL, naik apa sahaja flight pon makanan dah sah2 satu dari sumber yang sama dengan kapal terbang MAS. Juices and peanuts! Sambil tengok movie plak kan. Dlm dragon air siap dapat ice cream Haagen Dasz *jakun nya tuan tanah nih*. long flight memang kelebihan kat sini lah nak banding dengan budget flight kan. tapi kan, budget flight tempat lain takdelah macam yang kita ada sekarang kot. k itu lain kali cerita lah ye. Perjalanan dari KL ke Hon…

Temuduga: Pegawai Teknologi Maklumat Gred F41

korang... meh sini aku nak citer sket kesah temuduga nih.... session nih.. aku sungguh ok.. sebab dorang ok... ada lah dorang dua yang tak berapa nk ok kan... aku nak share beberapa tips..kepada sesapa yang mungkin nanti nak g interview ke,... anak korang ke.. anak buah ke...jiran ke... sesapa lah kan....



tapi tips nih mungkin berbeza sebab panel yang berbeza.... tapi roughly ceenggini lah ye... kalau ngan aku... sempoi jer... jgn lah korang ingat..kalau aku soal mende2 .tapi korang takleh jawab..harapan korang tipis... tak jugak.....



kalau ngan aku.... emm korang jgn lah buat2 pandai.kalau tak pandai... aku cukup tak suka... kalau aku tanya.... gedebak gedebuk korang cakap..korang oenah buat itu ini... tapi kalau aku tanya lebih sket... langsung korang takleh jawab... sah lah aku tau korang kelentong kot... tuh jer pantang aku...



biasanya... soklan adalah berdasarkan -Attitude-Skill-Knowledge



Attitude :

yang nih... korang pikir lah sendirik kan... kalau nak kan keje tuh... mesti clear2 ca…

peribahasa : tiada beban batu digalas

korang penah dengar tak peribahasa nih... emm aku dolu2 .. ayah aku lah selalu guna peribahasa nih kat aku... selalu jugak lah..kalau aku dok pikir nak buat keje yang bagik ayah tak mendatangkan faedah... terutama kalau sesuatu itu... kalau buat tak akan memberikan kebaikan pun.. tak buat pun tak apa....masa tuh.. bila ayah kata " takde beban batu digalas"...aku tatau pun tuh peribahasa tau... mungkin it;s just a word ... nak bagik perumpamaan kat aku ker...tapi bila dengar lagu nikki dan zahid ..cara mu tuh.. oh...memang ada rupanya ye.... :D ..

Zahid:
Hey Nikki! What?
Wo..tiada ku sangka begini jadinya
Lembut lidah manis kata semuanya dusta
Diperdaya janji semua kosong belaka
Masa dan tenaga disiakan begitu saja
Rupa parasmu buatku tertawan
Lenggang lenggok pinggulmu
Yang jadi bahan tatapan
Yang ku inginkan kejujuran
Tapi pembohongan yang kau berikan
Seperti peribahasa
Tiada beban batu digalas
Tanpa cintanya diriku kini bebas
Ku berserah semuanya pada Mu Tuhan
Setiap yang berlaku pasti da…