mari memasak : tempe goreng cili

wahhhh...macam nak buat ruangan baru jer... mari memasak... hahaha... ada hati jugak tuh... biasa lah cara aku masak... sempoi jer... janji boleh makan... boleh lah bagi tekak aku kan... hehehe.. nih .. meme lah yang nak... ' along...masak tempe ngan kentang yang pedas tuh...' ooo senang saja tuh... sampai jalan kat pasar malam pun dia dok tunjuk itu yang dia nak... so..kakak mithali nih... bleh jer buat kan....

bahan bahan nya adalah sgt mudah...
perlu lah ada cili, bawang,garam,asam secukup rasa... kalau mau pedas...letak cili lebih...takde ukuran yang tepat...ikut tekak masing2 jer....
dah tuh... kene ada tempe (dah nama masakan pun ada tempe kan... ), kentang, ikan bilis... dan apa saja lah kalau korang nak letak lagik... kacang tanah ke.. limpa ke... bahan2 aku tadik tuh di goreng dulu...


cara memotong pun ikut suka... aku potong nipis2 nih... ingat bleh lah tahan 2 3 hari kan... buat lebih sket lah... bleh meme makan bebila lagi.... tapi... sehari jer dah habis... siap makan sambil tgk tivi lagik... jadi macam snack plak.. hehehe.. bukan takat tuh... ke esokkan nya... meme mintak ngah dia plak buat.... apa kata meme belajar plak buat camner... atau..kakak meme yang sorang lagik tuh belajar.. dan masakkan.. :P

so itu lah hasilnya... boleh makan ngan nasi.. atau makan cenggitu jer.. macam meme makan depan tivi tuh... :D

Selamat Mencuba....



Comments

haya_yaya said…
akak suke dek non..peberet..; p
adenium said…
haya_yaya - ahaha.. memang sah hakak suker nih.... tapi akak punya air tangan lagik best kot... nak cuba.. ahhaha..tetiba jer kan...
Gina said…
sedap nampaknya, terliur pulak tgk
FaTiN said…
dah la x lunch lagi ni, nyum nyum! post kat sini sikit boleh?=p

^^
adenium said…
gina - nampak sedap ngan ras asedap lain tau..hehehe...

fatin - meh bagi add... hehehe
zOe said…
adoiii ..merana tul aku layan posting makanan mu ni ..maner ku nak cari tempe kat ny nih ..apa kata ko poskan sepaket dua occayy
adenium said…
zoe - kalau ko nak tempe.. aku kene carik orang yang baru buat lah..so dan2 sampai state dia masak.. atau aku masakkan dan aku pos ye.. hehehe

Popular posts from this blog

Catatan Perjalanan : Perjalanan ke Beijing (I)

Catatan Perjalanan: #UKtrip2017 #Europetrip2017 - Amsterdam

aku dan lagu : MIMPI YANG SEMPURNA - peter pan