mari memasak : laksa utara

kita belajar masak lagik yuk...hahah...kali nih...laksa utara ye... aku bukan orang utara pun... tapi...dah tanya orang...tgk orang buat... cuba buat... lelama... menjadik lah kan... seriesly... taklah susah sgt... tapi remeh jugak lah bagik aku... but kanker MASAK tuh fave aku... (masak dan makan kan saling berkaitan :P )... tapi jgn lah korang expect bleh rasa... macam the best laksa yang korang jumpa kat utara... but boleh makan.... dan... hish.. takkan aku plak nak puji aku masak... lebey sudah...

aku suka kalau buat dengan ikan sardin..so..pepagi gi pasar tani gi beli ikan sardin... gighkan.. bahan2 lain... adalah bunga katan..daun kesom.. asam keping... garam secukup rasa...yang ulam atau sampingan nya...ikut selera tekak korang lah jugak... aku letak timun..salad(yang nih main taram..)ngan telur... abis tuh,...kalau kene letak ulaman lain... tapi korang tak suka nak makan... nak buat haper...membuang jugak sudahnya kang....

rebus lah ikan tuh... dan buang tulang... then aku blend kan ikan tuh.. supaya halus sket..dan tulang bleh lah hancur mana yang tak ternampak nak buang tuh....

aku kalau sebolehnya..nak masak cenggini... suka gi pasar tani or any pasar lah kan... then terus masak... so segar lah bahan nya... kengkadang sakit mata wooo... tgk yang dah terkulai layu ditasik madu tuh... nk makan pun tak selero... tapi kalau pilihan sudah tidak ada... apakan daya...

sebenarnya..laksa nih adalah aku agak kurang suka yang pesen nih... tapi sebab dah kawan aku tersilap beli.. dia bagik free kat aku... boleh jr layan.. tapi kalau yang ala2 kesat sket tuh lagik best lah kan... haaaaa..korang penah makan yang kat kuala kangsar tuh tak..tepi sungai tuh... dorang buat laksa beras fresh kat situ.. best.... jom layan laksa kat kuala kangsar.... :P

tadaaa.... dah siap.... cenggitu jer lah lebey kurang ghupanya laksa ku.... oh ya...lupa nak cakap... again..this is meme punya fave... so again as kakak mithali... aku masak kan lah untuk dia... meme ada kat sini...rajin lah aku masak.... meme sampai bertambah2 lah makan.. so aku seronok lah masak..kalau ada orang makan.. kalau untuk tekak aku jer.. aku beli jr kat pasar malam tuh..heheh...

so korang mau cuba ker....



Comments

Lyn Yusoff said…
sedapnyer...terliur lyn pagi2 ni tgk laksa yg yummy2 tuh..
saya pun pencinta laksa jugak..
klu pegi mane2 dpt mkn laksa.. sgt heaven..
2 3 mangkuk pun leh abis..
sid.. nnti masakkan untuk kita boleh??? hehehe
BaiDuRi said…
saya tak suka sgt laksa..tp kalo makan tu, try letak kicap..ada sikit umphh!! then ada gak yg letak nenas part of ulaman tu..
UmiMia said…
nyum nyum...sedappppp..betul betul...cer tambah ulam nenas ngan daun pudina.....perghhhhhh terangkattttt
adenium said…
Lyn Yusoff - yesssaaa.. sama lyn... 2 3 mangkuk pun layan... oraittt bleh jer.. nnt kita buat makan2 ye.. :P

Baiduri - nih kes macam kes kari ngan kicap gak nih...hehehehe.. saya tak makan nenas... :P

UmiMia - rose... i adalah tak makan nenas.. daun pudina pun so-so jer..hehehe... tapi kalau i masak n ajak u makan nnt .. i sediakan ulam tuh ye.,... :D
atty's said…
alor sedapnya .len kali kalo buek .ajak lah kty ..

ade yg buat .dia campur 3 jenis ikan .kty lom penah lagi terainya
Liza said…
anak k liza baru mintak k liza masak laksa, dah tgk this entry, makin berkobar2 nak masak nie
adenium said…
atty's - boleyy..boleyy..no hal punya kakty... hehehe...

Liza - wahhh..best nih.. tetiba rasa nak rasa kak liza punya laksa plak... :D

Popular posts from this blog

Catatan Perjalanan : Perjalanan ke Beijing (I)

aku dan lagu : MIMPI YANG SEMPURNA - peter pan

Catatan Perjalanan: #UKtrip2017 #Europetrip2017 - Amsterdam