servis kereta

cuti CNY dah dekat..korang tak gi memana ker.. aku balik kampung jer.. sebab ada hal kat kampung... biasalah kan..sebelum jalan jauh..kene lah servis kereta dulu.. korang dah servis ke.. emmm biasalah.. aku servis kat kedai biasa nih jer... tokey dia nak sambut CNY.. kot plak cuti2 nih wshop tutup lama .. ngan kereta banyak kat kedai dia.. cecepat aku gi hantar...
aku hantar servis kat kedai cenggini jer.. tapi aku sungguh puas hati lah setakat nih.. memang puas hati... sebab workshop nih.. adalah specialist dlm bab2 servis nih..dah nama pun workhsop kah..heheh... engine jer lah ye..tayar kalau... kene carik lain ..sebb tuh aku kata dia specialist...takde main carca marba...(menurut orang2 yang pakar bab nih..kalau nak gi service..gi lah tempat yang handle engine sahaja...tapi kalau nak tukar tayar...dia handle lah... cuma dia tak jual tayar maaa..)...so tak yah aku nak gi temapt yang bayar perkhidmatan yang tak penting..tapi mahal.. heheeh... sejak dari bapak dia. dulu lagik.. dok bukak workshop nih...aku tgk..workshop nih dah memang ada regular customer...sebab servis dia bagus....
walaupun korang tgk workshop nih cenggini jer... tapi sungguh bersih... yess memang bersih... nak nampak setitik minyak hitam tumpah kat lantai pun susah... cermat betul dorang buat kerja... dan sungguh menjaga kebersihan lah... tuh yang aku dok cakap selama nih..heheh(gambar di atas..bukan lah kereta aku..tak mampu ye...nak pakai kereta gitu...)..tada tgk tuh...used lubrican... dia sedut guna mende tuh... patut lah susah korang nak nampak kesan minyak pun kan... all the screws..nuts..etc... meamng tersusun elok jer kat satu tempat... yang diletakkan dalam recycle lubrican bottle tuh...
walaupun dlm keadaan kedai yang cenggini jer.. no problem lah aku nak tunggu for about 2 hours...sambil membaca... atau kengkadang siap surfing...(guna lappy n broadband sendirik lah ye.. )...
atas pengalaman aku... aku dah risau nak gi hantar servis kereta tak tentu hala nih... being me.. aku kan jahil pasal engine nih... sebab adalah beberapa kejadian yang aku was2 kat tempat servis kereta nih.. ye lah.. kita bukan tgk dari mula sampai akhir kerja dorang kan... dah tuh..kalau macam aku nih.. tgk pun...bukan aku tau dan paham...
so setakat nih.. memang aku puas hati lah servos kereta kat sini.... :D



Comments

Liza said…
liza bawak kereta je tau, pasal servis2 nie, hantar kat kaunter sebelah jer
adenium said…
liza - samalah.... sebab tatau lha sid kene carik workshop yang reliable... hehehe

Popular posts from this blog

Catatan Perjalanan : Perjalanan ke Beijing (I)

aku dan lagu : MIMPI YANG SEMPURNA - peter pan

Catatan Perjalanan: #UKtrip2017 #Europetrip2017 - Amsterdam