hajat yang kurang kesampaian

kalau korang nak tau... dh setahun rupanya aku tak menderma darah... since my last donation... tgk buku derma tuh balik.. baru aku perasan... so baru nih.. ada kempen derma darah kat tempat aku.. so.. aku pun ambik lah peluang... nak derma... skang kurang berkesempatan nak gi tempat menderma .. unless dia buat depan mata.... kalau tak pergi... emmm what a waste lah kan...
ye lah... niat menderma tuh kan ada pada setiap orang.. menderma maknanya membantu... dah kalau duit... cukup untuk kegunaan sendiri jer.. nak melebih pun tak bleh.. so aku carik alternatif lain untuk menderma..:P

kalau korang nampak tuh... darah dah mengalir keluar... dan masuk dlm tube untuk diderma kan lah... tapi sedih sebenarnya... sebab hajat tak kesampaiaan... sebb halfway jer darah aku tuh mengalir keluar... so.. tak sampai 450ml.. it's only 250ml jer lebey kurang... sedih kan....
dengan semangat waja nya.. aku mintak dorang try lagik... tukartangan kana plak... tak dapat gak.. kiri semula takde gak... korang tgk tuh... merta2 mengarah kan jarum tuh.. tapi takde darah... :-(
aku dah pernah citer kesah kenapa aku menderma darah semua tuh kan... kali nih aku nak citer... pengalaman aku menderma... sebenatnya.. vein aku kecik sket lah.. nih pun aku tau dulu lah.. so kalau nak buat blood test pun... kene guna jarum kecik... tapi nak derma darah.. emm.. dah lah vein kecik tenggelam plak tuh... hehehe...so antara kesah yang penah aku alami..
i. kesah macam kat atas tuh... adah pernah terjadi sekali... so nih yang kedua... dulu..macam tuh gak... after halfway.. stop...
ii. pernah gak... aku kene cucuk kiri kanan nak carik urat yang betul.. sampai 6 kali cucuk baru kuar... tapi aku gigih lah kan... dah nama pun niat nak menderma... tapi nih kes aku jer.. sebb urat susah nak carik.. org lain senang jer... sekali zuppp jer... so.. korang jgn lah sebb nih plak takut kan..hehe... baru nih pun yang 1st ok... bila dah stop.. try lagik dua kali takde gaks...
iii. pernah gak... dlm keadaan sihat... aku nak gi menderma darah yang kebetulan ada orang bgtau aku .. dia perlukan darah...untuk bantu sedara yang sedang sakit.. aku gi lah nak derma.. sekali.. sampai situ.. lps cek..dia kata.. plasma darah aku cukup untuk diri aku sahaja pada hari itu... first time gak aku dengar nih.. emmm...
so cenggitu lah... semoga niat aku nih.. diberkati.. dan aku boleh terus menderma... korang.. apa lagik.. sesapa yang boleh menderma.. mendermalah... mungkin ia boleh menyelamat kan nyawa yang memerlukan....








Comments

bitsANDpieces said…
interesting. i never menderma darah..maybe its time to change:)
Lois said…
Jgn lupo isi maklumat darah dlm HRMIS.. int*n nyer rekod darah msh kurang cmrlg.. huk!..

tetiba tumpang kempen..
adenium said…
bitsandpieces - yup... once u try.. terus next time tuh dah nak derma lagik... jommm.. :D

Lois - huh... terus aku log on tgk.. dah letak rupanya... mentang2 tokei HRMIS skang erk..hehehe
Liza said…
bagus ler sid, k liza nie tringin nak derma darah, tapi penakut
adenium said…
liza - sid memula macam tuh jugak... tapi tekad nak try gak... lama2 ok...:D

Popular posts from this blog

Catatan Perjalanan : Perjalanan ke Beijing (I)

Catatan Perjalanan: #UKtrip2017 #Europetrip2017 - Amsterdam

aku dan lagu : MIMPI YANG SEMPURNA - peter pan