solat terawih

solat terawih nih..kita jumpa dalam bulan puasa nih jer... solat nih sunat sahaja... kalau tak buat pun tak apa... tapi di bulan yang mulia ini... untuk mencari sedikit pahala... boleh lah kita lakukan solat nih....

ada masjid yang buat 8 rakaat jer plus 3 rakaat solat witir.. ini i like.... dolu2... aku suka g solat terawih kat masjid pinggir ttdi... rasa kene jer ngan jiwa kalau solat terawih kat situ.... sbb imam nya tak lah sampai aku bleh terlelap kan..heheeh... dah tuh... masa solat... ngadap ikea... emm sempat jugak kengkadang pikiran terlari masuk ikea.... dah jumpa barang... balik semula ke masjid..hehehe...

lepas solat ada moreh... makan2 kan.. aku jarang lah nak makan... tapi kat masjid pinggir nih... memang setiap malam ada sponsor kan... yang best ada ice cream... my aunty pulak jawatnkuasa kat situ kot... aku turun jer.. my aunty dah siap2 bagik ice cream ...wahhh...hehehe... emmm ini cerita 4 5 tahun dulu lah kot....

banyak jugak kenangan dan sejarah solat terawih nih... terutama zaman skolah dulu... duduk asrama kan u all.... so ... emmm... solat terawih tuh dah jadik wajib lah pulak kan... ada lah pro n cons nya... kalau masa dok hostel ... solat terawih tuh tak wajib... alamat.. aku tatau lah kotnya apa tuh solat terawih... kalu dah balik umah... harap lah aku nak g nya...

masa sekoalh dulu... aku kan gang2 otai... set 'mmegang' ..kata org trg... dah nak wajib sgt solat terawih.. aku turun lah jugak kan... tapi dah sah2 lah saf belakang kan... dah tu plak... imam dah nak rukuk baru lah cepat2 nak mula sembahyang... adoii jahil sungguh...heheheh...

tapi itu lah... dah nama pun solat terawih nih hanya bleh kita praktik nih bulan puasa jer... apa salah nya di bulan mulia nih... kita mencari sedikit pahala.... tak dapat hari2... selang sehari... tak dapat jugak... selang dua hari.. tak dapat jugak... seminggu sekali...hehehe...

apapun... bersama2 lah kita cuba mendapatkan keberkatan bulan yang mulia ini... semoga ramadhan ini adalah lebih baik dari tahun sebelumnya..... insya allah...



Comments

*ayu* said…
especialy the last 15 days kan?


sid! nak cornflakes dua balang!
Lyn Yusoff said…
selamat berterawikh yer...

i rase network yg problem.
tu sbb u tak leh bukak comment box..
adenium said…
*ayu* - okeh beb... nnt i roger...

Lyn Yussof - hahah..tuh lah.. ken main kita nak komen ...takper..takper..heehhe

Popular posts from this blog

Catatan Perjalanan : Perjalanan ke Beijing (I)

Catatan Perjalanan: #UKtrip2017 #Europetrip2017 - Amsterdam

aku dan lagu : MIMPI YANG SEMPURNA - peter pan