berjalan-jalan...?

aku rasa...phrase ..'banyak berjalan luas pemandangan' nih mmang betul kan.. sebab tuh aku suka sangat berjalan2 ke seluruh dunia....hahaha.. seluruh dunia katanya.....dengar macam gempak jer... tapi kekangan nya ialah $$$$$... hahahaha...
nih pun..banyak list aku untuk berjalan2 pending nih.... ada duit sesikit.... time pulak kekangan... bila ada time sket... duit plak dah guna sana sini... hah gitu lah kalau duit tuh.. main tarik sana sini... kalau memang takde allocation khas untuk jenjalan kan..heheheh
kenapa aku suka jenjalan merata2 dunia nih... sbb banyak kita dapat tgk... aku kan suka tengok tempat orang.... tgk pemandangan... tau sket2 culture tempat tuh.... shopping (sket2)... dan macam2 lah....heheheh....


kalau dulu... ada cuti jer.. mula lah plan sana sini nak g.... bila cakap jalan2 nih... tak semestinya g luar negara jer kan... kat mesia nih pun.... jangan lupo.... satu pangai aku... kalau tak sempat nak travel kaw2 pun.. dapat jejak kaki pun cukup dah....hahahaha.... bleh ke gitu...

kalau kat mesia nih... banyak dah tempat aku jejak... tapi bila tengok balik... banyak lagik yang aku tak jejak jugak sebenarnya...hehehe...kalau dulu ada kawan2 yang g sana sini... skang since kawan2 dah ramai yang berfamili... kurang lah kawan2 untuk jenjalan......

lagik satu kan.. kalau jenjalan kat setengah2 tempat tuh.. aku suka jugak tgk ... senibina kat situ.. wahhh cam artitek lah plak kan... series... kadang2... senibina dia sgt menarik.... ada yang sempoi... ada yang complicated.... ada sesetangah tempat... kita bleh cuba macam2 jenis makanan... hahah.. tak sah takde makan kan....

skang dengan hobi baru... kalau g memana... mesti nak beli FM-fridge magnet...kalau dulu... dok kumpul HRC stuff... tapi ada gak tempat yang takde HRC... satu masalah yang aku jumpa bila gi jenjalan di luar negara kita nih... adalah bahasa... korang bayangkan... punya lah susah nak communicate ngan org bangkok.. msa tuh... aku nak carik hrc bangkok... dorang yang tak paham aku cakap.. atau aku yang tak paham yang dia cakap tatau lah kan..hahaha... sampai terjatuh... luka lutut lah nak carik HRC bangkok..hahaha.. kalau di indonesia yang menggunakan bahasa melayu pun bleh kurang paham..hahahaha...

citer pasal carik HRC nih.. ada satu lagik hal..masa aku carik HRC colonge (koln)... huh.. lagik lah... baik lah aku tau gak... nak pronunce kiri kanan terus lam bahasa dorang kan..hahaha... akhirnya jumpa lah jugak tau...

so bagik aku... kemana saja kita nak pergi... perlu tahu sedikit sebanyak perkataan yang penting di sesebuah tempat tuh... series... itu lah pengalaman aku... selain tuh perlu jugak tau sedikit culture... alah..mcam kat sesetengah tempat.... burping tuh biadap tau... tapi farting tak plak... hahhh..cenggitu... tapi kadang2 tuh tak sempat lah nak buat study bagai kan..hehehehe...

kenapa tetiba aku kuarkan balik gambat2 lama nih... emmm.. sebab perancangan aku tak kesampaian... terpaksa ditanggung kan..so kene lah aku tolak kebelakang perancangan itu di dalam list dan bawakkan senarai kedua kedepan..hahaha... list panjang korang... kesampaian jer tak...hahaha.... sedihhhh... :-(





Comments

MY HEART said…
Nak jejalan.. jangan lupo ajak ambo deh!! Ambo pung minak gok jejalan ni....
Lyn Yusoff said…
klu ade duit, sume boleh..
Ayu Zuraida said…
jom jejalan sebelum dizaman muda..hehehe.
adenium said…
myheart - berehhh reen... nnt kita g yerk... hehehe

lyn yusoff - ye betulllll ..nak kene kumpul duit nih...hehehe

ayu zuraida - semalam tak book pun airasia murah tuh... tunggu next time..

Popular posts from this blog

Catatan Perjalanan : Perjalanan ke Beijing (I)

Catatan Perjalanan: #UKtrip2017 #Europetrip2017 - Amsterdam

aku dan lagu : MIMPI YANG SEMPURNA - peter pan