selamat hari ibu

untuk semua kaum ibu.... selamat hari ibu.... estiap tahun kot aku buat entri untuk emak aku....tahun lepas dan dan thn yang lepas yang lain.
....

to be frank... aku takde pengalaman bawak mak aku shopping2 macam kawan2 aku.... sebab emak 'pergi' masa aku nak masuk final semester kat UNI dulu.... memang aku JELES.... tgk sesiapa yang berpeluang spent time dengan mak dorang pergi shopping... holiday... berkongsi cerita suka duka... dan macam2 lah...

emak adalah segalanya bagi aku... korang bayangkan... dulu aku skolah kat boarding school... so banyak mana sangat time yang aku ada dengan emak kan... segala keperluan aku... memang emak yang urus kan... so korang bayangkan... macamana aku COLLAPSE ..masa emak aku 'pergi' meinggalkan kami... dan aku memang so sensitip kalau bab2 emak nih... sebab tuh kalau boleh aku nak mengelak cakap2 pasal emak nih

apa pun.... mak... u r the best mom in the world... i luv u so so much.... no words can express my feeling... semoga roh emak ditempatkan bersama orang2 yang beriman.....

aku nak share satu lagu dan satu puisi yang touch me so much pasal ibu....

UNTUK MU IBU

Oh! Ibu
Kau disiram bayu pagi
Kehilangan terasa kini
Dan kesepian
Dan aku

Bagai purnama gerhana
Di ibarat lautan kering
Tiada tempat ku layarkan
Hasratku ini

Masih belum sempat
Kubuktikannya kepadamu
Ibu tersayang
Kucurahkan rasa hati
Ku tatapi potret mu berulang kali

Kurenungkan kalimah yang diberi
Tuhan Yang Esa

Ampuni dosa ibu
Tempatkan mereka
Di antara kekasih kekasihMu
Oh! Ibu

Kau kasih sejati
Kutaburkan doa
Untukmu ibu
Ampunilah dosaku

Sejak ku dilahirkan
Hingga akhir hayatmu
Saat iniKuteruskan hidup

Tanpa bersamamu ibu


Ke Makam Bonda

Kami mengunjungi pusara bonda
Sunyi pagi disinari suria
Wangi berseri puspa kemboja
Menyambut kami mewakili bonda

Tegak kami di makam sepi
Lalang-lalang tinggi berdiri
Dua nisan terkapar mati
Hanya papan dimakan bumi

Dalam kenangan kami melihat
Mesra kasih bonda menatap
Sedang lena dalam rahap
Dua tangan kaku berdakap

Bibir bonda bersih lesu
Pernah dulu mengucupi dahiku
Kini kurasakan kasihnya lagi
Meski jauh dibatasi bumi

Nisan batu kami tegakkan
Tiada lagi lalang memanjang
Ada doa kami pohonkan
Air mawar kami siramkan

Senyum kemboja mengantar kami
Meninggalkan makam sepi sendiri
Damailah bonda dalam pengabadian
Insan kerdil mengadap Tuhan

Begitu bakti kami berikan
Tiada sama bonda melahirkan
Kasih bonda tiada sempadan
Kemuncak murni kemuliaan insan
~Usman Awang

Comments

kojah said…
kak, smlm hotfm psl mothers day mmg touching gle kak...akak ada dgr x?btw, moga arwah mak akak ditmptkn di kalangan org2 yg beriman...amin
*ayu* said…
sid.. she's always there wit u... zahirnya x de.. lahiriahnya, she's always there...in your heart..

u take care..

*hugs*
adenium said…
kojah - tak dengar lah hotfm jah..anyway..tahnks.. :-)

*ayu* - yes ayu...alwitz in my heart....
Borgeeb said…
berenang air mataku baca cubitan ko tu.. apapun u will be good mother nanti...
adenium said…
borgeeb - mana tak nya.. aku pun kumpul kekuatan beb nak tulis tuh... aku yang dulu dah nangis... :-(
piayuco said…
den y baco ni pon ngis gek..maklum ler..ibumu..ibuku jua..
adenium said…
piayuco - hemmm...

Popular posts from this blog

Catatan Perjalanan : Perjalanan ke Beijing (I)

Catatan Perjalanan: #UKtrip2017 #Europetrip2017 - Amsterdam

aku dan lagu : MIMPI YANG SEMPURNA - peter pan