rumah nur salam

sunday arituh... dlm 5pm ... the GBM ada visit pusat aktiviti kanak2 di chowkit nih... sebelum pergi... aku dok text ayu the sun ngan kak red nak tanya2 jalan kan.... tup2 aku g carik sendirik n call ... sungguh tak percaya lah tempat dia kat sini....


actually tujuan kami... adalah untuk memberi sedikit sumbangan... barang-barang ... dan cek ... KAMU yang membeli sticker redmummy jugak sebenarnya turut menyumbang di dalam aktiviti kami ini... BIG THANKS U ALL..... dan aku tau... ramai yang tak sempat nak order kan... next time yer guys... dah ada niat tuh dah ok.. :-).... lain kali kita menyumbang lagik ye...

itu adalah bro sirman dan bojeng...siapa kah mereka... ??? perlukan aku perkenal kan....

tempat nih adalah kat tingkat 2 dan 3 kot.... so kene bawak naik tangga lah....
pusat nih actually untuk kanak2 yang macam2 golongan... ada yang irresponsible parents, yang tak berkemampuan... yang di abuse... dan macam-macam lah.....
dorang ...most of them ... agak agresif.... mungkin sebab persekitaran dan latar belakang... cuba korang bayangkan.... the kids... mostly datang sini by themselves.... dan balik pun sendirik... cuba bayangkan... dorang tuh kecik2 lagik plak...
ada yang datang sini for food...for kasih sayang... untuk duduk menunggu sementara maka bapak kerje,....etc lah kan...
one of the founder... hartini...with the kids....
mak merah , yan ngan dila with the kids
ada banyak lagik gambar2 yang disnap... ntah haper lah phone aku... banyak gambar hilang.... or tak tersnap... so kalau nak baca ...n tgk gambar pasal nih.... korang jenguk kat blog GBM yang lain ye....
aku nak citer on my feeling pasal dorang nih.... aku tak expect tempat nih mcam tuh.... tapi walau macam mana pun dorang...dan siapa pun dorang.... aku sedih lah tgk... sebab dorang tuh kids... dah lalui hidup cenggitu... dan cuba bayangkan... bila dah besar... nak taknak...mungkin mende nih akan diwarisi... dan isu2 macam nih akan terus menerus....
bila dengar ada some of them datang for food n care... datang n balik by themselves... aku kesian sangat... cuba bayangkan... ada yang masih belum skolah pun... sedangkan adik aku yang bongsu... si meme tuh... dah nak masuk f5 ...nak g tuisyen kat setiawangsa...since..dia pun dok setiawangsa ngan my sis masa cuti... dok asyik cek jer... dah kuar umah... dah sampai belum... nak lunch pun gitu... kalau ada peluang... siap ada orang gi hantar ambik bagai... kalau dah sumer keje... tak dapat lah kan...
so ... bila tgk dorang as a kids... rasa... kesian sgt.... ntah lah... semoga mereka akan dapat kehidupan yang lebih baik nanti...





Comments

BaiDuRi said…
..hari sabtu tu terlupa nak call awak pasal yg kita janji tu..

Herannya kalo ada program menderma kat tv, slalu jer Rumah Nur Salam ni dpt sumbangan..mcm Sehati Berdansa tu..juaranya wakil utk rmh ni..hadiahnya lumayan gak rasanya..hmm..ada pihak lain amik kesempatankah??
adenium said…
baiduri - emm kalau ada pihak yang ambil kesempatan tuh tatau lah ... hehehe... tapi they have about 50 or more kids to be feed daily... :-( ... dan ada lagik umah sinar nur salam... kinda this umah jugak... tapi more to prolematic teenagers... which need caunselor ..etc...
atty's said…
gud job GBM
adenium said…
atty's - kita sama2 membantu... :-)

Popular posts from this blog

Catatan Perjalanan : Perjalanan ke Beijing (I)

aku dan lagu : MIMPI YANG SEMPURNA - peter pan

Catatan Perjalanan: #UKtrip2017 #Europetrip2017 - Amsterdam