Danau Toba




17 feb 06

after we had breakfast, we took a walk to nearby pasar and looking for something from Lake Toba. suddenly one Malaysian guy greet us. Ada lah jugak visitor dari Malaysia masa tu. Forgot to mention there’s another Malaysian we met, a pensioner couple from SS2, PJ. Van untuk kami pulang ke Medan sampai jam 1.30. we arrived Medan late evening. Jalan raya memang sesak, dengan cara pemanduan yang aku sendirik tak paham, buat aku lebih cuak. Tapi takde pulak accident. Satu pelajaran dari cara pemanduan mereka, pemandu-pemandu di sana langsung tidak berhemah, tetapi mereka sabar. Tapi di Malaysia, kita berhemah semasa memandu, tetapi tidak sabar. So mungkin sabar tuh menyebabkan kadar kemalangan hampir tiada disana. All the way from medan to lake toba and return, I can read the advertisement and sign, but most of them I cant really understand. Agak-agak ajerr. Semasa di Lao PDR dan Bangkok dulu, aku langsung tak reti n tak paham apa yang ditulis, tetapi bila bahasa melayu pun tak paham. Walaupun mereka orang melayu tetapi benyak perbezaan.
Sampai di Medan kami cari hotel dan looking for money changer, but all closed. Malam tu, we had dinner at nearby food stall and took a ride with a trishaw to see Medan at night. It cost us rm5.

Comments

Popular posts from this blog

Catatan Perjalanan : Perjalanan ke Beijing (I)

Catatan Perjalanan: #UKtrip2017 #Europetrip2017 - Amsterdam

aku dan lagu : MIMPI YANG SEMPURNA - peter pan