makan makan di aidiladha...

hari raya aidil adha harituh.... jatuh pada hari jumaat.... hari khamis tuh memasing keje lagik... sampai petang... lps keje... beriya lah g giant... nak carik bahan2 nak masak...konon lah kan..heheh... ada lah plan nak masak itu ini bagai.... tapi huh... berduyun2 jugak yang gi serbu giant rupanya.... dah tuh... itu dah abis... ini dah takde... emmm... masak jer lah apa yang ada kan....hehehe

rendang - adik aku yang masak pun nih... dah tuh.. sorang lagik adik aku yang tolong masak.. hah camno tuh... rendang ayam... ehh korang tau... ada satu ketika dulu2 lah. .. timeaya kat kampung... nak masak rendang ayam... aku g lah pasar... takde ayam dah.. tup2..tibai beli jer lah ayam yang da kan... jahil..tatau perihal ayam nih.... tup2 terbeli ayam pencen... emm seb baik nak buat rendang.... best gak lah weiii... hahahaha.. arwah ayah aku...sedekad pun tak abis lagik pesan ..kalau aku nak beli ayam... hahaha

nasi impit- segera... bukak paket... rebus... senang... first time beli yang kekecik cenggini... lagik senang rupanya... baper ko nak makan.... ko ambik belah sendirik... wahh senang....

kuah kacang - emmm segera jugak... tapi bukian sebarag segera.... beli ngan orang lah... bukan pack2 kat kedai tuh... asalnya.. nak buat pecal... hah dah jadik kuah nasik impit kan..hahahah.. kuah kacang nih memang best...

lemang - aku teringat lemang masa jamuan raya arituh... emmm..bestnya... hek eleh... alasan lah tuh kan.. padahal.nak makan lemang... tanya punya tanya...sumer tamau mkn lemang.... giler lah kan.. kalau aku nak kene perabih lemang sebatang besau kan... so masa aku nak beli lemang tuh... aku siap cakap kat orang tuh... ' saya nak lemang yang paling kecik..paling murah' ... huh.. apakahhhhh....

di petang aidil adha tuh plak... memandangkan ada rezeki daging korban... emmm.. aku buat sup daging untuk dinner... biasa lah.. main ampak2 jer kalau aku buat sup... ehhh... dah konon nak makan sup tuh.. kan healthy... abis kalau ko tumis bagai... berminyakl macam kat kedai mamak nya sup tuh... apa ke hal kan... (hahahaha... ayat orang yang tak pandai masak sup nih korang weiii....) ... tada... emmm sekeluarga dinner sup nih... so kira boleh layan lah tuh kan.. hahahah... makan ngan nasi himpit tadik pun layannnn gak... macam soto jer... wahhh tetiba perasan kan...macam panda masak soto.hehehe

tak leh tunjuk banyak2..... tunjuk sket2 dah lah kan... kang... tak tele plak ngan aam nak kurus... errr... pe kata kalau tunggu awal tahun depan jer mula azam nak kurus tuh..hhehehe









Comments

Umi Rose said…
ish...mana aci nih....mana leh diet main tunggu2 tahun depan...cepat...mulakan SEKARANG...
adenium said…
umi rose - errr... dah mula nih rose... dah mula... hahaha... tetiba kan...
Mama_anggun said…
hehhee...takpe aku sokong ko mula tahun depan je plan diet tuh...muahahaha!!!
adenium said…
mama_anggun - bila nya nak ajak aku makan chinese style food tuh... heheh
Ayu Zuraida said…
i suka sangat rendang masak cmtu..pastu sup tu smpai keesokkan arinye i yang habiskan..dh lama xmkn my favorite sup daging..

Popular posts from this blog

Catatan Perjalanan : Perjalanan ke Beijing (I)

Catatan Perjalanan: #UKtrip2017 #Europetrip2017 - Amsterdam

aku dan lagu : MIMPI YANG SEMPURNA - peter pan