mari menjamu mata..heheh

meh tunjuk gambar makanan jer lah.... tghari nih... mata ngantuk... bleh layan2 ..tgk gambar jer.... dahhh..kata makan tak henti kan.... tapi kan... ada gak .. yang terus makan tanpa snap.. hahahhaha.... sungguh keji kan.....

tuh adalah tepung kapor ngan tok aji serban kot.... ntah.. yang pulut tuh aku tak sure nama... tepung kapor nih ..ala2 kasui .. tapi dia keras sket.... dan sungguh sedap... hehehhehe...owh ya... gambar pulut nyior pun aku ada snap... tapi... tatau macam mana takde plak kat sini... takpe... lain kali kan ada... :P

ini adalah tepung gomak... emmm aku sungguh lah suka... (aku semua nya suka lah...) ... kalau nak tau... ada dua version nih.... ada satu nih tepung gomak... yang ada inti kelapa kat dalam... ada lagik satu...kepal... yang hanya... inti kelapa... dan di gaul2 guling2 dalam tepung tuh... errr.. ke terbalik... tapi aku lebih suka yang ada tepung kat luar inti kat dalam ..(ye ke..)
hmmm...nih korang tau ke... yang ini adalah 'asam gupa' ...betul kan... hehehe... aku pun tatau kenapa namanya cenggitu... takde asam pun...tapi kan.. memang kalau balik... kene carik lah ini makanan... heheheh.....


ini ramai tau kot... lompat tikam.... aku pun tatau kenapa skang ada plak yang ada kaler pink tuh... tapi... sejak2 aku kenal lompat tikam.... macam nih jer lah... no pink pink kare tu tau....
apa balik.... hek eleh... apam balik pun nak makan ke..... tapi kan korang... aku tak jumpa lah apam balik cenggini kat sini.... ntah lah... ke aku yang tak pernah kesah ngan apam balik nih.... apapun.. aku memang suka.... :P
laksam.... sungguh lemak dan berkrim.... adoiii.... lemah semangat.... tapi... apakan daya... bukan senang kan... nak balik kampung makan laksam... makan kat kl lain tau....(kita perlu ada valid reason..heheh)
ini plak adalah karipap ikan... ada org panggil 'temosa' ..apa apa lah... tapi aku panggil karipap ikan jer.... jauh lebih sedap dari karipap sardin fave aku tuh..hehehhe.. baru nih aku jumpa lah yang jual kat kl...yang frozen... org tuh kata...dulu dia dok trg.. lama... so..aku try beli... tapi... inti nya adalah salah... bukan cenggitu kak ... itu adalah sambal kelapa yang sicah nasi impit... tapi kalau takde pilihan... bleh lah gak layan kot...hehehhe
nasi lemak sambal ikan aye... ikan tongkol... ikan bilis pun ada... tapi... kat sini... tak jumpa kot yang sambal ikan nih... so... ambik yang sambal ikan... hehehheheh

ini adalah version lain untuk karipap ikan.... yang dibawak balik kl..... digoreng.. dan dimakan bersama kawan-kaan... hehehehehe
ini adalah putu mayam yang di beli kat umah aku nih... tetiba tengah lapar... dengar ada org jual... terus zass turun beli... sebbb malas dan tatau nak masak apa.....
sekian dulu kesah makan2 aku..... banyak lagik rasanya yang aku makan... nasi dagang...nasi minyak... dan macam2 lagik lah.. adalah jugak dimakan... tapi gambar lupa kot nak snap... heheheh


Comments

sinahuy said…
mmg menggugat imanku dikala pose ganti ni...
adenium said…
sinahuy - ai pun poser u.... hahahah
Liza said…
sodapnyer, lagik2 ler sago gula melaka..best!!
kakcikseroja said…
sedapnya makan2.. :)
adenium said…
liza - kak liza... tuh bukan sago gula melaka... itu adalah... 'asam gupa' heheheh....

kakcik seroja - huhh.. jeaven rasanya..kalau dapat makan cenggini selalu..hehehe

Popular posts from this blog

Catatan Perjalanan : Perjalanan ke Beijing (I)

Catatan Perjalanan: #UKtrip2017 #Europetrip2017 - Amsterdam

aku dan lagu : MIMPI YANG SEMPURNA - peter pan